Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли като недопустими жалби на Иво Прокопиев и Ценко Чоков срещу България, съобщиха от Министерството на правосъдието.

„Решенията, публикувани на 3 октомври, са пробив по българските дела пред ЕСПЧ основно поради доброто развитие на практиката на националните съдилища и ефективността на различните средства за защита по гражданскоправен ред, така че вредите от нарушения на основни права да бъдат обезщетявани на национално ниво“, посочват от министерството. 

Делото „Прокопиев и др. срещу България“ беше образувано по две жалби от 2018 г. и 2020 г. Основното оплакване по него беше за нарушаване на правото на собственост във връзка с наложени обезпечителни мерки по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество от 2012 г.

Те бяха наложени от Бургаския окръжен съд и от Софийския градски съд по искания на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Тя започна проверки срещу бизнесмена след като прокуратурата образува две наказателни производства срещу него. По първото той беше подсъдим заради продажбата на държавните дялове в EVN, като обвинението беше заради негово изказване по време заседание на Съвета за тристранно сътрудничество, като представител на работодателите. По това дело Прокопиев беше оправдан на първа и втора инстанция заедно с подсъдимите с него бивши министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Прокуратурата не протестира пред Върховния касационен съд и оправдателната присъда влезе в сила преди 3 години.

Другото обвинение срещу Прокопиев, заради което КПКОНПИ поиска да бъдат наложени запори и възбрани на негово имущество, беше заради продажбата на предприятието „Каолин“. Това производство беше прекратено от прокуратурата.

И в двата случая, съответно след оправдателната присъда и прекратяването на наказателното производство, обезпечителните мерки бяха вдигнати.

Така през 2022 г. Прокопиев предяви искове за обезщетение по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) срещу прокуратурата.

„Първото приключва на 11 април 2024 г., като е присъдено обезщетение от 40 000 лв. за неимуществени вреди и 2 400 лв. за имуществени. Второто все още е висящо, но с решение от 22 април 2024 г. първоинстанционният съд присъжда обезщетение от 25 000 лв. за неимуществени вреди и 66 000 лв. за имуществени, разходи и разноски.

ЕСПЧ заличава жалбата в тази част, защото въпросът вече е решен на национално ниво.  Съдът не се произнася по Закона от 2012 г., тъй като вече го е направил в делото „Йорданов и др.“, съобщават от МП. И цитират ЕСПЧ, който е отбелязал, че „…в България Конвенцията е част от националното право и че националните съдилища са проявили тенденция да се ангажират по-пълноценно с аргументи, основани на Конвенцията.“

От министерството посочват, че съдът в Страсбург е отхвърлил и оплакванията за нарушение на презумпцията за невиновност и правото на личен живот поради неизчерпване на съществуващите и очевидно ефективни вътрешноправни средства за защита.

Осъденият през 2022 г. на пет години затвор за отвличане, телесна повреда и палежи бивш кмет на с. Галиче Ценко Чоков пък се оплакал в Страсбург за нарушаване на презумпцията за невиновност с изказвания на шефката на закритата понастоящем апелативна специализирана прокуратура Даниела Попова и на главния секретар на МВР Георги Костов на пресконференция през 2016 г. Двамата изнасят подробности за разследване срещу Чоков.

В решението си, с което приема жалбата за недопустима, ЕСПЧ припомня, че презумпцията за невиновност е сред елементите на справедливия наказателен процес. Но следва да се прави разлика между решения или изявления, които отразяват чувството, че съответното лице е виновно, и тези, които са ограничени до описание на „състояние на подозрение“ и чиято цел е да информират обществеността.

По отношение на изявленията на прокурор Попова съдът намира оплакването за явно необосновано, като посочва, че тя е давала информация по хода на разследването, като с думите си не е поставила под съмнение презумпцията за невиновност на Чоков.

„Що се отнася до изявленията на главния секретар на МВР, ЕСПЧ приема възражението на българската страна за неизчерпване на вътрешноправните средства за защита и по-конкретно – чл. 49 от ЗЗД (непозволено увреждане), което бе подкрепено с примери от съдебната практика, налични и ефективни към датата на подаване на жалбата“, посочват от МП.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Станаха за смях
Станаха за смях
07 октомври 2024 18:35
Гост

А кой ли е адвоката кориф2й на Прокпи, който така се е изложил с такава сметана жалба ????? Да си починеш главата с пепел дето е излъгал Прокопи и му взел хонорарче. Да не е някой от писаните на Конституцията – Екемджиев, Хашъмов, Лулчева, Доковска, Ристу, Натка Ръбъл, доцент в политологията Славов, Стою, Лена, маминМинчев, Дишето или Керелката. Мирише ми почерк на Славов, на който като министър на правосъдието, подчертавам на правосъдието не му допуснаха нито една жалба пред Върховния съд. Баси министъра на правосъдието. Показателно , колко е юрист, по скоро фанразьор

Разградската десница на колене
Разградската десница на колене
07 октомври 2024 18:28
Гост

И този Квазисъд ще нинпоучава, дето е асистент бързината има делото е от 2018г 6 години. Баси правосъдието . Нашето е сто пъти по- добро стига превзети съд от Прокопи и притисната ми – Дишка, керелка, ристю, натка, цона и всички накачулилинсе селтаци дет били градската десница. Май Разградската десница са с претенции, че са вече Софиянци

Димитър
Димитър
07 октомври 2024 15:19
Гост

О, Боже , отхвърлена жалба на Прокопиев, как е възможно,не помислихте ли за секунда поне за протестърите,които той финансира, сега как ще мрънкат за промяна, срещу тях е всичко,а те милите,не могат и пола да си сменят. ЕС, как не ви е срам?
П.с. Смело напред и останалите грантаджии така…..

Екимджиев къде си бе Хашъмов
Екимджиев къде си бе Хашъмов
07 октомври 2024 18:22
Гост

Ами да излизат и протестират, щото сигурно това е дългата ръка на Пеевски или Боко. :))))) къде са Екемджиев и Хашъмов, Славов доцент във факултет по политология на Смилови. Нали те не харесаха решенията на Коституционния ни съд и го оплака. А сега не ги чувам по ниски от тревата, мълчат като онова, което всички заем какво е …. щахбда забравя и жената на Барни, Уилма . Имам предвид Натка от Разград а и Цона от същия град също мълчи, както и прокурора на Разград – ген Наско.

Димитър
Димитър
07 октомври 2024 19:49
Гост

Прокопи са спаси от затвора благодарение на Гешев, който се е рзпоредил на Мойсев да не протестира.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 октомври 2024 15:17
Гост

Поредният „бизнесмен“ с накърнено „добро“ име…. , сякаш медиите, партиите и НПО-тата, на които се явява ментор, не стигат да му четкат имиджа.

П.С. Аман от евроатлантически отрочета на агенти на ДС.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 октомври 2024 19:52
Гост

Прокопиев всъщност не е бизнесмен, а крадец на национален ресурс. Един лев не е дал за тази държава

Харизанов
Харизанов
07 октомври 2024 15:16
Гост

Чоков, Прокопиев. Пример за ценностите в България. Колко си по-тъп, но нагъл толкова по-успешен

Флоринт
Флоринт
07 октомври 2024 15:14
Гост

До дупка откази и ун7жение за тия селтаци

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2024 15:14
Гост

Браво на съда в Европа! Нашия е подкупен и гаден

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2024 15:13
Гост

Прокопиев е такъв кърлецщж, пе си нямате идея

Момчилова
Момчилова
07 октомври 2024 15:13
Гост

Тия и двамата са тип шофьорчета и заварчици преди 89та. После обаче им се дават куфари с пари и вече бизнес въртят

Момчилова
Момчилова
07 октомври 2024 15:12
Гост

Не съм изненадана

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2024 15:12
Гост

Има си хас да допусне. Глупостите на гнусни забогатели по другия начин келеши

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2024 15:12
Гост

Европа ни пази повече от родните гамени

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2024 15:11
Гост

Мое ли се казваш Ценко ЧОКОВ бе?

Прокипи , прокпи и прочие
Прокипи , прокпи и прочие
07 октомври 2024 18:24
Гост

А Прокопи или Джипо ?