Министерство на правосъдието се забърза и в срок до 30 ноември смята да изготви предложения за изменения в Закона за съдебната власт.

Днес е проведено първото заседание на работната група по ЗСВ, в която влизат съдии, прокурори, следователи, представители на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към ВСС, експерти на министерството, съобщават от ведомството.

Служебният министър Мария Павлова също е участвала в срещата и е обявила, че Министерство на правосъдието иска този път да обърне фокуса, затова и очаква предложенията на съдебната власт.

От днес в продължение на две седмици министерството очаква да получи предложения на магистрати за необходимите изменения.

Групата започва работа по ЗСВ след решението на Конституционния съд по измененията в основния закон, неин ръководител е зам.-министър Михаела Мечкунова.

След проведено обсъждане, членовете на работната група са се обединили около три основни направления на работа: необходими промени в ЗСВ след измененията в Конституцията и решението на Конституционния съд по тях; проблеми в ЗСВ, които вече са били предмет на обсъждане и разглеждане в предходни работни групи – конкурси, атестации, командироване, дисциплинарни производства, електронно правосъдие; както и нови теми, които тепърва ще бъдат повдигнати от представителите на съдебната власт, но са от значение за функционирането й.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar