Парламентът и Централната избирателна комисия (ЦИК) свалиха имунитета на депутата Джейхан Ибрямов, който беше арестуван снощи при акция на антикорупционната комисия и МВР заради търговия с влияние.

Той незабавно е бил задържан за 72 часа и ще бъде обвинен по чл. 304б от Наказателния кодекс (Който поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице или чуждо длъжностно лице във връзка със службата му, се наказва с лишаване от свобода до шест години или глоба до пет хиляди лева).

Ибрямов е близък и лоялен на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и е кандидат за депутат от Алианс за права и свободи в предстоящите избори. От групата около Доган поискаха дори отлагане на вота, тъй като според тях арестът е политически и институциите първо трябва да влязат в ролята си и след това да се отива на избори.

Ибрямов беше арестуван снощи за 24 часа, като срокът за задържането му изтече тази вечер, когато и председателката на парламента Рая Назарян реши да свали имунитета му – решението е нейно, тъй като депутатите са в предизборна кампания. По-рано това направи и ЦИК по искане на Елена Каракашева, която замества главния прокурор Борислав Сарафов, който е в командировка.

От пресцентъра на парламента пък съобщиха, че прокуратурата е изпратила уведомление до Рая Назарян за задържането на Ибрямов в условията на заварено тежко престъпление. При ареста на Ибрямов не е било искано разрешение от парламента, именно заради това, че според разследващите депутатът е задържан при заварено тежко престъпление (чл. 70 от Конституцията), като в такъв случай Народното събрание само трябва да бъде известено. За това Рая Назарян е свикала извънредно заседание на Председателския съвет на парламента, като уведомлението е било разпратено и на електронните пощи на всички депутати.

След това в 17, 53 ч. е получено и искане от и.ф. главния прокурор за сваляне на имунитета на Ибрямов.

„Председателят на Народното събрание Рая Назарян разрешава свалянето на имунитета на Джейхан Ибрямов, въз основа на задълженията си по Конституцията на Република България и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание“, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание малко след 20 ч.

От разрешението (виж тук) за свалянето на имунитета на Ибрямов става ясно, че престъплението, за което ще бъде обвинен е свързано с това, че от 25 септември до 2 октомври в София поискал 200 000 лева и получил 100 000 лева, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица от Министерството на отбраната, във връзка със службата им.

На 25 септември в София Ибрямов се е срещнал в района на 91- ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ с Мирослав Тодоров и поискал 200 000 лв., за да упражни влияние при вземане на решение от служители във военното министерство. Вчера пък Тодоров предал на Ибрямов на паркинг пред магазин „Кауфланд“ първата част от парите – 100 000 лева.

По делото са били разпитани вече много свидетели, като един от тях е специалният инспектор в антикорупционната комисия Георги Йорданов, който подробно разказал детайли от проведените оперативни мероприятия и разкрил съдържанието на информация от използвани специални разузнавателни средства. За да свали имунитета на депутата, Рая Назарян се позовава и на показанията на свидетелите Виктор Вътов Петър Тошков.

„От анализа на така представената с мотивираното искане доказателствена съвкупност намирам, че към настоящия момент са налице достатъчно данни, от които може да бъде направено основателно предположение, че народният представител Джейхан Хасанов Ибрямов е извършил престъпление с посочената по-горе правна квалификация. От правна страна, при престъплението по чл. 304б, ал. 1, пр. 1 и пр. 2 НК, се касае за тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93, т. 7 НК, а именно „търговия с влияние“, наказуемо с лишаване от свобода повече от 5 години. С оглед изложеното, искането на и. ф. главен прокурор на Република България за разрешение за привличане, като обвиняем на народния представител от 50-ото Народно събрание Джейхан Ибрямов, се явява основателно и следва да бъде уважено“, пише Рая Назарян.

Преди месец името на Ибрямова беше споменато, след като беше конфискуван негов автомобил, който му бил предоставен от фирма. Колата беше конфискувана при акция за измами с ДДС за над 11 млн. лева.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Скуби Бу
Скуби Бу
03 октомври 2024 22:24
Гост

Що ли кат се каже за търговия с влияние се сещам за едно феноменално момченце и за едно друго, с розови бузки, както и за бухалките им в съдебната система – бобита, чолакчета, чебурашки, мирославки… Та тях кога, другари проК*Рори – да се цензурирам сам, че ще ме модерират иначе 🙂 ? Отговорът се съдържа във въпроса – показват го редовно и най-нагло на народа, но докога ще ги търпим?

Скуби Бу
Скуби Бу
03 октомври 2024 22:30
Гост

Само да напомня на модераторчето, че според практиката на ЕСПЧ, която аз много, много не споделям, но за него като виден еуропагеец /понякога пра’я правописни грешки/ е задължителна, публичните личности се ползват с много висок праг на търпимост на критика и срещу тях могат да се използват дори обиди, като израз на оценката на гражданите за дейността им. А и аз конкретни имена не съм посочил, а и обиди няма, само оценка, която обаче не е обида – пракитка на софийските съдилища по въпроса бол, така че… СПРЕТЕ ДА МИ ТРИЕТЕ КОМЕТАРИТЕ, БЕ!!!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 октомври 2024 21:57
Гост

Кико, Боко, Сокола, Прасето и Парапета кога?

Нищо ново от кочината!
Нищо ново от кочината!
03 октомври 2024 21:55
Гост

Типичната схема от спецсвинарника със „свидетел“ от другия свинарник-КПК и други двама хванати за топките да квичат по команда!Парите със сигурност не са техни, а свински, а наблюдаващия и “ обвинението“ ,което няма нищо общо с анонсиранато по медиите купуване на гласове е без коментар!
Любопитно ще е как ще го докажат,на кого изпържения е щял да въздейства , как по-точно и за какво?
Да му мислят в счетоводството на т.н. ПРБ, че иска по ЗОДОВ няма да е хич малък!

тоя откъде се взе?
тоя откъде се взе?
03 октомври 2024 21:06
Гост

Кой е тоя, кой го е чувал ?????

Gnom
Gnom
03 октомври 2024 20:30
Гост

Доган води на Пеевски в социологическите проучвания. Тежко е и все по-тежко ще става. Мъка.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
03 октомври 2024 20:29
Гост

Много се прекали от Момчето, много…

Z.Z
Z.Z
03 октомври 2024 20:31
Гост

Чакаме смелия и честен прокурор, който ще го погне, та да гледаме после дали ще попадне на смел и честен съдия.

възмутен
възмутен
03 октомври 2024 20:28
Гост

Тъкмо се чудех за кого да гласувам, че всичките са ми писнали и вече реших – ще е за доктора философ, щото много се прекали от момчето. Ама много.

dixit
dixit
03 октомври 2024 20:27
Гост

Много пари са раздадени, много хора в МВР, КПК и прокуратурата са ги взели. Точка.

OMG
OMG
03 октомври 2024 20:26
Гост

Ако Свинчо рече да задържат Агата, какво ли ще правят?

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2024 20:25
Гост

Нагла демонстрация какво може да се случи на всеки, който дори е погледнал накриво момчето.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2024 20:26
Гост

Ами ако Джейхан наистина е взел парите, тогава кой му е виновен?

Айше
Айше
03 октомври 2024 20:27
Гост

Нека да видим доказателствата на делото за мярката.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2024 20:23
Гост

Дълга Свинска опашка е всичко това.

123
123
03 октомври 2024 20:28
Гост

Със сигурност, обаче и със сигурност тези си ги въртят обръчите, въпросът е, че досега не е имало кой да разреши да бъдат събаряни.