Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) излезе с остро становище срещу намерението на мнозинството в Съдийската колегия да върне почти в началото конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища.

В становището, прието днес от Пленума на ВКС, се посочва, че ако Съдийската колегия бламира класирането на кандидатите, това ще дискредитира конкурсното начало, въведено в Закона за съдебната власт, ще създаде опасен прецедент в практиката на ВСС, при който пряко се увреждат правата не само на класираните, но и на тези, които вече отговарят на изискванията за повишаване и ще постави в невъзможност членовете на новата комисия да преценят дали трябва да си направят отвод.

ВКС набляга и на факта, че от осем години не е имало конкурс за търговските отделения на апелативните съдилища, което води до безсрочно командироване на магистрати, а то на свой ред до съмнения в независимостта на командирования съдия (пълния текст на становището виж тук).

На 24 септември Съдийската колегия разгледа предложението на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) за повишаване на кандидатите, класирани в конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища. Местата са 18 – девет от тях са в търговското отделение на Софийския апелативен съд, четири са в АС-Пловдив, три в АС-Варна и две в АС-Бургас.

На заседанието обаче част от кадровиците заявиха, че има допуснато съществено нарушение на процедурните правила и посочиха два момента.

Първият е, че в състава на комисията е участвал доц. Венцислав Петров, хабилитиран преподавател по гражданско, а не по търговско право, както изисквал ЗСВ.

Вторият – комисията не е мотивирала поставените оценки по въпроса за кадровите досиета на магистратите, което е част от един общ критерий за оценяване на тяхната работа.

Заради това кадровици предложиха конкурсът да бъде върнат на фаза сформиране на нов състав на комисията.

Председателят на ВКС Галина Захарова, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска не се съгласиха и посочиха, че няма никакво нарушение на процедурата – нито при оценяването на кадровите досиета, нито при избора на хабилитирания преподавател по гражданско право доц. Петров. Казаха още, че Съдийската колегия няма правомощие да ревизира работата на конкурсната комисия.

До гласуване не се стигна, защото кворумът се разпадна, след като Атанаска Дишева отказа да участва в гласуването, а Олга Керелска напусна заседанието (повече за дебатите в СК виж тук).

По този повод Общото събрание на Съюза на съдиите в България излезе с декларация, в която настоя Съдийската колегия да се извини на доц. Венцислав Петров и да пристъпи към повишаването или не на кандидатите (виж още тук).

А днес Пленумът на ВКС излезе със становище, в което подробно се спира на работата на конкурсната комисия и на проблемите, които би предизвикало решение за връщане на конкурса за ново начало.

ВКС: Съдийската колегия трябва да повиши класираните кандидати

Върховните съдии категорично не се съгласяват с доводите на кадровиците и изтъкват, че конкурсната комисия е работила законосъобразно, добросъвестно и професионално.

Те отделят сериозно внимание на аргументите на някои членове на СК по повод специализацията на доц. Венцислав Петров, като ги определят за напълно неоснователни.

ВКС изтъква, че е спазен чл. 189, ал. 5 ЗСВ, според който в състава на конкурсните комисии участва „хабилитиран учен по правни науки по съответната материя с академична длъжност доцент или професор“. Това е така, защото чрез жребий колегията е избрала хабилитиран учен по правни науки по съответната материя съгласно списъците, предоставени от юридическите факултети на университетите. Пленумът на ВКС добавя, че в Класификатора на областите на висше образование и професионални направления, утвърден с постановление на Министерския съвет през 2002 г., прието на основание чл. 9, ал. 3, т. 4 от Закона за висшето образование, е обособена област на висше образование „Социални, стопански и правни науки“ с професионално направление „Право“, като правните науки общо са класифицирани като публичноправни, гражданскоправни, наказателноправни, без самостоятелно дефинирана специализация по „търговскоправни науки“. Върховните съдии изтъкват, че търговското право (обща и специална част) е част от гражданскоправните науки, съответно от частноправните науки и няма отделна хабилитация конкретно „по търговско право“. „Щом е придобита по съответния законов ред и е зачетена от съответното висше училище, компетентността на учения като „хабилитирано лице“ не може да бъде оспорвана на основание конкретната тясна научна област, в която са насочени научните му интереси“, пише ВКС.

Върховните съдии казват още, че поименният състав на конкурсната комисия с участието на доц. Венцислав Петров, е определен съгласно чл. 189, ал. 5 ЗСВ с решение на Съдийската колегия. И изтъкват:

Следва да се има предвид, че доцент д-р Венцислав Петров е утвърдено име в научните среди в областта на гражданскоправните науки, включващи както приложимия при правораздаването от търговските отделения граждански процес, така и материалното право в общата и в специалната част на ЗЗД, което е част от търговското материално право.

Понастоящем доцент д-р Венцислав Петров заема престижната длъжност на заместник-декан на Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“ и е арбитър в листите на Арбитражния съд при БТПП, разрешаващ изцяло търговски спорове„.

Пленумът на съда определя и като напълно неоснователни твърденията за нарушения при оценяването на кандидатите.

Класирането е извършено само въз основа на обективни критерии, предвидени в ЗСВ и Наредбата, които са посочени и в първата част на мотивираното становище на комисията по чл. 193 ЗСВ. Отделно от това в мотивите е посочено въз основа на проверените дела как е формирана оценката за всеки кандидат. Относно атестациите, проверките от по-горестоящите органи на съдебната власт и от ИВСС, и кадровите досиета комисията е основала преценката си на данните в документацията, предоставена от ВСС, и същата е намерила отражение в съответните цифрови компоненти… Комисията е направила обща оценка за притежаваните от кандидатите професионални качества, като е взела предвид резултатите от последното атестиране от по-горестоящите органи на съдебната власт и от ИВСС, данните от търговските отделения на апелативните съдилища, кадровото им дело – приоритет е даден на практическите познания на съдиите от окръжно ниво, и е преценила разгледаните и приключените дела, избрани от конкурсната комисия и представени от кандидатите“, посочват от ВКС.

Съдиите от ВКС подчертават, че в мотивите към предложението на КАК са обсъдени всички възражения, които бяха повдигнати и на заседанието на СК на ВСС. Освен това самата КАК е приела, че на всеки етап от конкурса са спазени разпоредбите на съдебния закон и на наредбата като нито един от аргументите, изказани на заседанието на СК не оборва този извод, изтъкват от ВКС.

Нататък върховните съдии отбелязват, че изцяло извън правомощията на Съдийската колегия е осъществяването на контрол върху мотивите на комисията при оценяване на професионалните качества на кандидатите и тяхното класиране. ВКС напомня, че според чл. 42, ал. 2 от наредбата, КАК внася в колегията мотивирано предложение за повишаване или за преместване на кандидатите, класирани на първо място за длъжностите в съответните органи на съдебната власт. В изключителна компетентност на комисията е да оценява и класира съответния кандидат за повишаване в длъжност на базата на посочените в ЗСВ критерии, както и да мотивира преценката си за притежаваните от него правни познания в съответната материя съобразно констатациите от непосредствено проверените дела и преписки, посочва ВКС и допълва, че Съдийската колегия не би следвало да ревизира, подменя и тълкува оценката на комисията.

Несъобразяването на Съдийската колегия на ВСС с обявеното класиране на кандидатите чрез приемане на решение за възобновяване на конкурса от фазата на формиране на нова конкурсна комисия би създало опасен прецедент в дейността на ВСС,

при който административният орган пряко уврежда правата на класираните кандидати без възможност същите да се защитят по съдебен ред. Следва да се има предвид, че времевото удължаване на обявения с решение на Съдийската колегия на ВСС от 26.07.2022 г. конкурс с още минимум от една година засяга правата и на съдиите, които са придобили междувременно необходимия стаж за участие в нов конкурс за попълване на щата в търговските отделения на апелативните съдилища (извън обявените 18 бр. и тези, които биха могли да бъдат заети по реда на чл. 193, ал. 6 ЗСВ).  Отделен е въпросът, че връщането на конкурса в неговото начало, при липсата на съществени процесуални нарушения при неговото провеждане, би поставило членовете на новата комисия в невъзможност да преценят дали следва да си направят 3 отвод и как да процедират при изготвяне на мотивите за класирането„, се казва още в становището на Пленума на ВКС.

Съдиите са категорични, че незачитането на предложението на КАК е в отклонение на досегашната практика на ВСС при провеждането на конкурсите за повишаване в длъжност, както и че бламирането от страна на Съдийската колегия на резултатите от извършеното класиране дискредитира конкурсното начало, въведено в ЗСВ като основен принцип при кадровото развитие на съдиите.

Според тях удължаването на срока за провеждане на този конкурс ще доведе и до продължаване на командироването на съдии в търговските отделения в степен, многократно надхвърлящо духа на закона, застъпен в чл. 227 ЗСВ.

Безсрочното командироване на незает щат на основание чл. 227, ал. 2 ЗСВ създава основателно опасение за възможност за фактическо повишаване в длъжност без явяване на конкурс, а единствено въз основа на субективната преценка на председателя на съда. При необосновано продължителен срок командироването oт мяpĸa, ĸoятo cлeдвa дa ce изпoлзвa caмo пo изĸлючeниe, може да се превърне в ĸoмпeнcaтopeн мexaнизъм, ĸoйтo да пocтaви под съмнение нeзaвиcимocттa нa командирования cъдия – риск, който е отчетен както от Венецианската комисия, така и в практиката на СЕС и на ЕСПЧ„, изтъква Пленумът на ВКС.

Той припомня и резултатите от проверката, разпоредена от председателя на съда за командированите съдии в Софийски апелативен съд. Посочва се, че „към 1 януари 2023 г. при щат от 21 съдии в търговското отделение на САС са работили 7 съдии – титуляри и 14 командировани съдии, V-ти търговски състав и ІX-ти търговски състав се състоят само от командировани съдии“.

Средният срок на командироване на съдиите в търговското отделение на САС надхвърля четири години. Подобно е положението и в търговските колегии на Пловдивския, Варненския и Бургаския апелативни съдилища. Безспорно е, че основната причина за това състояние са непроведените или неприключилите в законовите срокове конкурси (последните съдии, назначени въз основа на конкурс в търговското отделение на САС, са от месец юли 2016 г.). Посоченото обстоятелство следва да бъде взето предвид от Съдийската колегия на ВКС с цел недопускане ново забавяне и блокиране нормалното функциониране на системата за повишаване на съдиите в длъжност“, изтъкват от ВКС.

Върховните съдии не са съгласни и със становищата на част от кадровиците, в които не се отчита огромният по обем труд, положен от членовете на конкурсната комисия. ВКС припомня, че в продължение на година и два месеца, включително и по време на съдебната ваканция, всеки от членовете на комисията е проверил материалите по 1200 приключили производства (200 кандидати с по шест приключили производства, като фактически проверените дела са над 3000, тъй като представените влезли в сила решения са били предмет на въззивно и в много случаи и на касационно обжалване).

За успешното провеждане на конкурса, с две решения на Общото събрание на Търговската колегия на ВКС, част от правораздавателната дейност на четиримата съдии бе поета като допълнителен извънреден ангажимент от останалите съдии в колегията. Комисията заседава и по време на съдебната ваканция, като през последните дни на месец март 2024 г. членовете на комисията работиха денонощно, съобразявайки се и с неколкократните молби на председателя на Комисията по атестирането и конкурсите протоколите за класирането заедно с мотивите да бъдат предадени на КАК до края на месеца.  В тази връзка категорично се противопоставяме на незачитането на съвестно положения труд на четиримата съдии от ВКС чрез споделяне от членове на Съдийската колегия на ВСС на неоснователни възражения на кандидати срещу извършеното класиране и срещу публикуваните мотиви към него (направено за пръв път по този конкурс)“, се казва в становището.

И настояват СК на ВСС да пристъпи към повишаването на класираните кандидати.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Konan
Konan
02 октомври 2024 22:17
Гост

Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може– https://come.ac/manx

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 21:44
Гост

Че то от както този ВСС съществува всички конкурси боксуват. Системата е с тотална липса на кадри. В същото време при така нареченото конкурсно начало едни и същи активисти се движат по възходяща линия. ВКС се сетиха сега, че нещо не е наред. За сведение на богопомазаните ВКС в съдебната система НИЩО НЕ Е НАРЕД. Разпад, липса на хора, които да работят по правилата, пренасисщане с надегачи и подлезурковци, страхливци неможещи и незнаещи. Тотал щета!

Скуби Бу
Скуби Бу
02 октомври 2024 22:56
Гост

Само да отбележа, че във ВКС няма как чак сега да са се сетили, като и те са отишли там по същия начин. Най-добре си знаят как стават нещата. Особено фрапантен случай е с онзи техен колега, сега конституционен съдия, дето прескачаше нагоре надолу по инстанциите, по председателските и зам. председателските места…

Алена
Алена
02 октомври 2024 21:37
Гост

Моля защитниците на класирането да говорят с имена. Каква е конкурсната комисия – А. Христова приятелка на Златка Чолева, Влади Вълков и Татяна Костадинова и т. н. класирани по приятелска линия. Другите двама В. Христакиев и Б. Йонкова инсталирани в системата от една кантора и класирали с 6.00 М. Бойчева, която е работила също в нея като адвокат. Предстаделката на комисията е протеже на Стайков, който е всичко друго, но не и обективен. Котилото, толерирано от ТК на ВКС е проклятие за системата и това класиране е срам. Не може колегите да са обречени актове им да ги проверяват лица… Покажи целия коментар »

Много моля
Много моля
02 октомври 2024 21:41
Гост

Много моля защитникът на командированите да изтъкне професионалните и нравствени качества на командироващите председатели на апелативни съдилища и на командированите по 4-5-6 и повече години. Благодаря предварително…

Скуби Бу
Скуби Бу
02 октомври 2024 22:50
Гост

🙂 🙂 🙂

Нормален
Нормален
02 октомври 2024 21:27
Гост

Пленумът на ВКС първо да се убеди,че всичко с конкурса е по правилата.Оценяването трябва да е обективно и да е видно за всяка поставена оценка как е формирана.Възприетото от съдиите становище означава,че всякакви своеволия и свободни съчинения на конкурсната комисия не могат да бъдат ревизирани дори и при явни безобразия.Конкурсите за повишаване не са тото,че кандидатите да не губят кураж до следващия тираж и да се надяват на късмет и благоразположение.Всички атестации и оценки в тези конкурси трябва да се публикуват за да е видно как е поставена оценка на всеки кандидат и дали е подходено с еднакъв аршин .

Ненормален
Ненормален
02 октомври 2024 21:36
Гост

А командироването дава ли ти убеждение колко е обективно, многознайко? Става ли ти ясно защо са командировани съответните късметлии?

Скуби Бу
Скуби Бу
02 октомври 2024 22:48
Гост

Като се хванете за това „обективно оценяване“ при така регламентирания конкурс и веднага се сещам за 80-те % дебили в държавата на проф. Иво Христов. Ама в съдебната система имам чувството, че концентрацията е доста по-висока… Че и нормален се писал!? 🙂 🙂 🙂

Анонимено
Анонимено
02 октомври 2024 22:53
Гост

Скуби ни доказа нагледно колко е прав цитираният от него професор. А дали въпросният професор не е мислил и за себе си, когато е изговорил цитираните от Буби мисли?

Просто уравнение
Просто уравнение
02 октомври 2024 21:26
Гост

Класиране, направено от 4 съдии от ВКС и хабилитиран преподавател по гражданскоправни науки /търговското право е част от същите/ срещу командироване, направено по преценката на един председател на съд /траещо средно 5 и повече години/. Какви ссб-та, какви щуротии ви карат да пишете, а членове на ВСС, воглави с любителя на къщи с басейни за 10 000 лв. и да говорят тотални глупости…

Скуби Бу
Скуби Бу
02 октомври 2024 22:37
Гост

ВКС не са вече това, което са… по Туин Пийкс. 🙂

Цонка потърпевша
Цонка потърпевша
02 октомври 2024 20:48
Гост

Призовавам всички не класирани и всички колеги, които не могат да понасят ССБ да съберем подписка срещу неподустимата намеса на политбюрото в работата на ВСС. Също е време за протест срещу толерирането на котилото около ССБ от ВКС. Време е всички независимо колеги да изразим мнение, че знаем защо са тези изтерични писаци от зависимото ВКС!

Призоваващият
Призоваващият
02 октомври 2024 21:27
Гост

Хей, анонимник, защо не си напишеш името, като призоваваш към подписка такива като теб, които винаги са анонимни. Смешник…

Скуби Бу
Скуби Бу
02 октомври 2024 22:35
Гост

…казал друг анонимник гневно… 🙂 🙂 🙂 Само тоягите ще ви оправят, а хората вече са ги приготвили…

Анонимено
Анонимено
02 октомври 2024 22:42
Гост

За Скуби няма авторитети, той признава само себе си, всички останали са доволно охулени – дори е готов на тоягите, които са му подготвили хората.

Цонка неграмотната
Цонка неграмотната
02 октомври 2024 21:33
Гост

Пиши „изтерични писаци“ и бегай в кочината

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 23:18
Гост

“изтерични писаци”? Хайде първо да си оправите правописа и тогава да коментирате, а?!

Чичо Гошо
Чичо Гошо
02 октомври 2024 20:41
Гост

За всичко е виновен чичо Гошо или по-известен като Жоро басейна. Същият върна конкурса за първоначално назначаване на прокурори в районните прокуротури, без нито едно правно основание! След три поредни класирания, решиха с Огито Дамянов да пренаредят списъка и излязоха с още по- големи глупости и така ще бъде, докато се класират техните хора. Никой не смее да им се противопостави на безпрецедентните глупости, които сътвориха. Срам за цялата съдебна система. Кой контролира незаконосъобзните решения на ПК и СК на ВСС? Чичо Гошо дърпа ушите на повечето деца във ВАС и те слушат, но чичо Гошо скоро ще си ходи… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 19:53
Гост

ВКС (Пленум): кучи синове са, но са наши кучи син
Някой не се ли сети на тоя Пленум да попитат шефката си как чедото й отива на устен изпит за нотариуси с висока оценка, без да разбира нищо от вещно право.
Нали Сите сте „честни“, „високоморални“ и „некорумпирани“?
Така че Пленума на ВКС – смешни сте и жалки в очите на колегите си

Скуби Бу
Скуби Бу
02 октомври 2024 22:32
Гост

Имало е някога Пленум на ВС на НРБ. Сега е клуб по интереси, кръжок на ССБ, махленска седянка – аматьори и парашутисти.

НРБ
НРБ
02 октомври 2024 22:45
Гост

НРБ-то ли ти липсва, Скуби, ама то тогава нямаше Скуби-ду, имаше само Ну-погоди. А парашутисти ще викаш на командированите

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 19:53
Гост

„уврежда правата на класираните кандидати без възможност същите да се защитят по съдебен ред.“ Ето тук е заровено кучето. Ще върнат конкурса и ще си избършат … носа със становището на ВКС.

Скуби Бу
Скуби Бу
02 октомври 2024 22:30
Гост

Има там един, дето даже и г@за си ще избърше с това становище, особено ако се е почерпил… 🙂 🙂 🙂

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 19:22
Гост

дрън-дрън. Нагласен конкурс. Не за първи път.

Грантаджията
Грантаджията
02 октомври 2024 19:08
Гост

Потресаващо единомислие с т.нар. Съюз на съдиите и прокопиевите медии, ужассс,

ПИКБЛИЦТРУП
ПИКБЛИЦТРУП
02 октомври 2024 20:21
Гост

Ех, друго си е съгласието с Пеефските парцали. Всеки може да избере кое е нормалното и кое извратеното

Скуби Бу
Скуби Бу
02 октомври 2024 22:27
Гост

Прокопитата (ВКС и ССБ в случая, които си нагласиха конкурса) и Прасетата (ВСС и адм. ръководител на САС, който си подбира командированите) са двете лица на една монета – тази, на корупцията в съдебната система. Всички тези съдебни боклуци (по Гешев) нямат място в съдебната система, камо ли на високите позиции, които по волята на престъпни икономически групировки заемат. Налага се да има голям лустрационен шут…

Анонимено
Анонимено
02 октомври 2024 22:45
Гост

Само Скуби-Буби е идеалният кандидат за всичко, но никога не го избират. „Каква поредна футболна драма, драги зрители“?

Анонимено
Анонимено
02 октомври 2024 20:29
Гост

Тези мантри за ССБ и прокопиевите медии взеха да досаждат. Като не можете по друг начин да обясните безобразията на ВСС, винаги се подхваща тази мантра.

Спондж
Спондж
02 октомври 2024 19:05
Гост

Тези не умеят дори тихо да си изкарат мандата, за който никой не им е дал гласа си. Абе, оставка, бе!

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 18:54
Гост

Бих се обидил, ако бях на мястото на преподавателите. Къде е ЮФ на СУ. Няма ли да защити своя човек

OMG
OMG
02 октомври 2024 19:05
Гост

Te там не са много по-различни, все гледат да не са срещу вятъра.

анонимен
анонимен
02 октомври 2024 18:52
Гост

По моему се получи прекаляване от двете страни. От едната – класиране само на ссбета и натегачи. От другата – брутални мотиви за отмяна.
Та, колеги, трябва мяра във всичко – да не бяхте вълков класирАли, не бихте чудо видяли.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 18:52
Гост

Осем години няма назначени?!?! Това е безобразие. И сега искат още да го бавят. Нямам думи

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 18:51
Гост

Май е време за шумен протест под прозорците на т.нар. членове на ВСС. Вече всякаква мяра нямат

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 18:51
Гост

На този ВСС не му пука от нищо след отменените промени в Конституцията.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 18:52
Гост

Те са велики, защото ще избират новия шеф на ВАС и главен прокурор.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 18:49
Гост

Всичко е, за да се запазят командированите в ТО на САС, защото нито един от тях не е класиран

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 18:49
Гост

Ако ВСС бастиса този конкурс с такива абсурдни мотиви, ще си отидат и останалите висящи конкурси

Брадати лъжи
Брадати лъжи
02 октомври 2024 18:43
Гост

Кого заблуждават от ВКС!? Във въпросната комисия е Васил Христакиев – как изобщо е възможно съдия който бави елементарни произнасяния по над година (често и повече) и актовете му са по два абзаца да оценява други колеги?