Съдия Атанас Атанасов от Софийския апелативен съд е новият председател на Съюза на съдиите в България (ССБ).

От съсловната организация съобщиха, че са избрали нов управителен съвет, като Атанасов е избран за председател за втори път, след като оглавяваше ССБ от 2015 г. до 2018 г. За изпълнителен секретар пък е избран Андрей Георгиев от Софийския районен съд.

Новите членове на управителния съвет са съдиите Ваня Тенева от Районен съд Стара Загора, Вероника Бозова от Районен съд – Враца, Владислава Цариградска от Окръжен съд – Плевен, Десислава Попколева от Върховния касационен съд и бившият председател на ССБ Татяна Жилова, която е съдия в Административен съд София-град.

Предстои вписването на новия управителен съвет в търговския регистър.

От ССБ изпратиха и своя позиция относно конкурса за търговските отделения в апелативните съдилища. В нея те заявяват, че са възмутени от връщането на конкурса в изходна точка. Както „Лекс“ писа, на заседанието във вторник на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет стана ясно, че петима от общо деветимата присъстващи членове на съвета са на мнение, че има извършени съществени нарушения в процедурата и конкурсът трябва да бъде върнат на фазата на сформиране на нов състав на комисията. До решение обаче не се стигна, защото кворумът се „разпадна“, след като Олга Керелска напусна залата, а Атанаска Дишева заяви, че не може да участва в гласуването, защото намира аргументите на мнозинството за необосновани (повече виж тук). На заседанието стана ясно, че след класирането в конкурса са били получени възражения от петима магистрати, като едно от тях било, че процедурата е нарушена, защото в състава на конкурсната комисия участва доц. Венцислав Петров, който бил хабилитиран преподавател по гражданско право, а не по търговско, както изисквал законът.

„Не могат да бъдат приети аргументите за предложението да не се проведе гласуване по един конкурс с вече обявено класиране и същият да бъде върнат в начален етап, най-малкото защото това създава сериозни съмнения, че Съдийската колегия на ВСС намира проблеми само защото не е доволна от резултатите от конкурса“, заявяват от ССБ в позицията си (виж тук).

В нея те отправят три основния искания към Съдийската колегия:

  1. Да отправи публично извинение на доц. д-р Венцислав Петров за изказаните съмнения за това, че му липсва компетентност, освен ако не бъдат изложени конкретни мотиви кои точно качества и познания се смята, че не притежава, както и към всички висши училища в България за публично изказаната неаргументирана критика;
  2. Да разгледа резултатите от работата на конкурсната комисия по обявения със съобщение в „Държавен вестник“, брой № 61/02.08.2022 г. конкурс за повишаване на съдии в търговските отделения на апелативните съдилища по същество и да гласува повишаването или не на предложените кандидати, или да изложи конкретни съображения срещу качествата на всеки един от класираните;
  3. Да преработи правилата за избор на членове на конкурсните комисии в конкурсите за повишаване на съдии от академичната общност по начин, който да не допуска в бъдеще поставяне под съмнение на качествата на някой от избраните членове ex post facto – след обявяване на резултатите.