Главният прокурор на Унгария поиска от Европейския парламент (ЕП) да отнеме имунитета от съдебно преследване на основния политически съперник на премиера Виктор Орбан, съобщава „Политико“.

Евродепутатът Петер Магяр е обвинен в кражба след инцидент в края на юни, по-малко от две седмици след изборите за ЕП, на които неговата опозиционна партия Тиса (Уважение и свобода) завърши на второ място с почти 30 процента подкрепа, след управляващата партия на Орбан „Фидес“.

Случаят срещу Магяр, възникнал от сбиване в нощен клуб в края на юни, е повдиган редовно в контролираната от правителството преса на Унгария, която първа го разкри. Сега главният прокурор на страната Петер Полт, бивш член на „Фидес“, иска да започне наказателно производство срещу евродепутата.

Според полицейски доклад, получен от унгарския новинарски портал Telex, гост в клуба е заснел как Магяр танцува с жени. Политикът възразява и взима телефона на мъжа.

По-късно е изведен от клуба от охранители, а след това е хвърлил телефона в Дунава.

Опозиционерът е признал, че е взел мобилния телефон на мъжа, но не е признал, че го е хвърлил в реката.

„Телефонът на стойност над 100 000 форинта (250 евро) беше върнат на жертвата в работно състояние след намесата на полицията“, пише в изявление на Главната прокуратура.

Самият Магяр е коментирал иронично в социалните мрежи, че прокуратурата не е толкова бърза с видни лица във „Фидес“, разследвани за корупция.

Припомняме, че през април Магяр бе разследван за чуждо влияние от новата противоречива правителствена агенция Служба за защита на суверенитета, създадена да ограничава чуждестранното влияние в страната.

Магяр проведе и един от най-големите антиправителствени протести от връщането на Орбан на власт през 2010 г.

Бивш вътрешен човек в управляващите кръгове на Орбан, Магяр стана известен, след като през февруари подаде сигнали за предполагаема корупция и злоупотреба с власт от страна на висши служители.

Магяр беше женен за бившия министър на правосъдието Юдит Варга, принудена да подаде оставка заедно с президента Каталин Новак заради скандал с помилване на осъден по обвинения в прикриване на педофилия. Варга и Новак бяха приближени на Орбан.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar