Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс е получил федерални криминални обвинения. Властите обискираха домовете на неговите най-близки помощници и доверени лица по-рано този месец заради голямо разследване на корупция в най-големия град на САЩ.

Обвинителният акт прави Адамс първият действащ кмет на Ню Йорк, който е федерално обвинен, докато е на поста си. Според хартата „кметът може да бъде отстранен от длъжност от губернатора при повдигнати обвинения“.

Обвиненията срещу Адамс, който бе номиниран за поста от Демократическата партия, са 5, включително за корупция.

Прокурорите смятат, че кметът на Ню Йорк Ерик Адамс е получавал средства от чужденци в замяна на влияние, според публикувания обвинителен акт.

Кметът е летял безплатно до Турция и е отсядал в скъпи хотели, като цената на стая е била няколко хиляди долара. Правоприлагащите органи съзряха корупционен елемент в изграждането на 36-етажната Турска къща в Ню Йорк на площад срещу ООН. Сградата е запоната да се строи през 2017 г., пусната е в експлоатация през 2021 г., но без необходимата документация. Твърди се, че неназован турски служител започнал да оказва натиск върху Адамс, скоро разрешителните били получени и сградата била открита през септември.

Други скъпи пътувания на Адамс включват пътувания на чужди разноски до Китай, Франция, Индия и Гана. Той не е докладвал за пътуванията, прокуратурата ги нарича част от схема за корумпиране на длъжностното лице

Във видео изявление, тази нощ , Адамс нарече обвиненията „напълно неверни“ и обеща да се бори срещу обвинението с „всяка частица от своята сила и дух“.

„Аз зная, че съм невинен – каза Адамс. – Ще поискам незабавен процес, за да могат жителите на Ню Йорк да чуят истината“.

„Ню Йорк Таймс“ съобщи в понеделник, че федералните прокурори са изпратили през юли съдебни призовки до кметството, Адамс и хората от неговата кампания. С тях те изискват информация, свързана с Израел, Китай, Катар, Южна Корея и Узбекистан. Администрацията на кмета беше подложена на федерален контрол през последната година при разследване за възможни незаконни чуждестранни дарения от турски служители по време на кметската кампания на Адамс през 2021 г.

Вчера конгресменът Александрия Окасио-Кортез, призова Адамс да подаде оставка.

„Не виждам как кметът Адамс може да продължи да управлява Ню Йорк – написа тя в „Туитър“. – Поредицата от оставки и опразването на места заплашва функционирането на градската администрация. Непрекъснатите разследвания ще направят невъзможно наемането и задържането на квалифицирана администрация.“

През ноември 2023 г. ФБР иззе мобилните телефони и компютъра на Адамс и нахлу в дома на ковчежника на кампанията му. А през последните седмици висши градски служители подадоха оставки на фона на множество федерални разследвания за корупция.

Полицейски комисар Едуард Кабан подаде оставка на 12 септември, седмица след като следователи от американската прокуратура в Манхатън иззеха мобилните му телефони. Кабан беше сред няколко от помощниците и доверени лица на кмета, които получиха федерални заповеди за издирване по-рано този месец. Сред тях бяха още зам.-кметът по наказателното правосъдие Филип Банкс III, първият зам.-кмет Шийна Райт и директора на по училищата Дейвид Банкс.

Дни след като Кабан се оттегли, главният правен съветник на Адамс Лиза Зорнберг подаде оставка, заявявайки, че „вече не може ефективно да служи“ на позицията.

Във вторник Банкс каза, че ще се пенсионира в края на декември. Съобщението дойде седмици след като „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че телефоните му са били иззети от федерални агенти.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar