Г-н Георгиев, какво представлява проектът „Намери адвокат“?

„Намери адвокат“ е официална платформа на ЕК за търсене на адвокати в страните – членки, чиито адвокатури са се присъединили към проекта. Позволява намиране на всеки адвокат от включените адвокатури, без адвокатите да се вписват където и да е, извън официалните регистри на съответните адвокатури или да плащат каквито и да било такси.

Това е механизъм „На едно гише“ – единна входна точка чрез Европейския портал за електронно правосъдие (e-Justice) за търсене на адвокати по унифицирани и предварително зададени критерии. На този етап това са език, област на правото, населено място, професионално звание и име.

Интерфейсът е хостван на Портала за електронно правосъдие, а данните са на разположение в националните адвокатски бази данни, под изключителния контрол на съответните национални адвокатури.

Така че проектът се явява единствената изчерпателна европейска база данни за адвокати, качествено различна от други търговски или бази данни за самоизбор.

Със солидната подкрепа през всичките години на CCBE (the Council of Bars and Law Societies of Europe / Съветът на адвокатските колегии и правните общества в Европа), разработката на ЕК стартира през 2010 г., заработва през 2014 г., а понастоящем работи в около 20 държави, като България не е сред тях.

Значи ако например французин, женен за българка иска да се консултира за последиците от евентуален развод, ще може да търси и намери български адвокат, специализиран по Семейно право, който говори френски език?

Точно така – българските и европейските граждани и бизнеси ще могат да търсят адвокати в България в реално време от един-единствен, достъпен онлайн и гарантирано достоверен източник.

Същевременно ще изчезнат две основни трудности при намирането на адвокат в България – многоезичният интерфейс на портала за електронно правосъдие ще позволи на гражданите да получат достъп до базата данни на родния си език. Необходимостта да се познават спецификите на адвокатската професия в България също ще отпадне, благодарение на общите термини за търсене и обяснителните текстове, включени в „търсачката“.

Ако се върнем на примера с французина, той ще може да намери адвокат с необходимата квалификация в България, като търси на френски език. И нещо изключително важно – с гаранция, че информацията за адвоката е достоверна и без да заплаща каквото и да е било, за да я получи.

Подобна възможност отваря вратите на българските адвокати към огромен пазар. Какво ще трябва да направи един адвокат, за да бъде представен в платформата?

Проектът осигурява на българските адвокати достъп до огромна аудитория от потенциални клиенти в целия ЕС, който освен това е безплатен и без посредник.

Не изисква никакви допълнителни регистрации, а единствено предоставяне на информация за вписване в официалните адвокатски регистри за адвоката от самия адвокат.

На този етап това са данни за езиците, които владее и областите на правото, в които практикува.

Попълването на тези полета с информация и сега съществува като възможност в регистрите, но вписаните до момента данни за езици и области на правото са в неструктуриран текст, който не може да премине към структурираните полета, които ще се въведат за нуждите на проекта.  Затова адвокатските регистри ще бъдат преработени, включително в тази им част, в съответствие с изискванията на проекта и възприетата проектна номенклатура. Ще се наложат и съответни промени на Наредба № 3 от 20.11.2020 г. за реда за водене, съхраняване и достъп до регистрите на адвокатските колегии и единните адвокатски регистри, но за всичко предстои да бъде проведена широка разяснителна и информационна кампания от Висшия адвокатски съвет и адвокатските съвети по колегии.

Как се стигна до включването на българската адвокатура в проекта?

Отчитайки липсата на възможност за намиране на адвокат чрез „търсачката“ в няколко държави, включително в Латвия, през 2021 г. ЕК е отправила предложение до Съдебната администрация на Латвия за присъединяване към проекта, която, от своя страна, е отправила предложение до българското Министерство на правосъдието да участва в проекта като партньор-бенефициент, наред с нея, което предложение е било прието от страна на МП. Впоследствие, съвместният проект (ЛСА – бенефициент и координатор, МП – партньор и бенефициент) е одобрен от ЕК и през юли 2022 г. между МП, ЛСА и ЕК е сключен договор за неговото изпълнение.

Отчитайки обстоятелствата, че целта на проекта е гражданите на ЕС да намират данни и информация за адвокатите от единствените достоверни източници на информация и че в България всички адвокатски регистри представляват структурирана електронна единна база от данни, които се съхраняват и са собственост на Висшия адвокатски съвет, през април 2023 г. между МП и ВАдвС беше подписан Меморандум за сътрудничество, а през април 2024 г. започна формалната процедура по присъединяването на ВАдвС като събенефициент на МП по проекта. Преди броени дни тази процедура беше финализирана с официално решение на ЕК и предстои започването на същинската работа по осъществяване на проекта за България.

Тук е мястото да благодаря на колегите от ВАдвС, които разпознаха този проект като историческа възможност за българската адвокатура и подкрепяха работата и полаганите усилия от тесния екип, на колегите от Министерство на правосъдието, които своевременно осъзнаха, че проектът не би могъл да бъде осъществен в България без активното участие на Висшия адвокатски съвет и през цялото време бяха и са изключително кооперативни и не на последно място, на колеги адвокати от страната, които формално не членуват в органи на адвокатурата, но отделиха от своето време и дадоха своя ценен принос в полза на адвокатурата.

Наричате включването на ВАдвС в проекта исторически успех и възможност, защо?

По две основни причини. Първата причина е, че при постигането на този успех има няколко „за първи път“. За първи път орган на адвокатурата е бенефициент по европейски проект. За първи път се осигурява надграждане на нещо съществуващо и създаване на нещо ново за адвокатурата с привлечено финансиране – проектът е финансиран по хоризонтална програма „Правосъдие-2022-Е-Правосъдие“.

За първи път всички български адвокати ще имат възможност за равен, пряк и безплатен достъп до европейския пазар на адвокатски услуги и обратно, а това генерално е особено важно и в частност – в контекста на дискусията, разразила се напоследък по повод отпадането на забраната за реклама и посредничество.

Втората причина е, че успешното осъществяване на този проект ще отвори вратата на българската адвокатура и нейните органи към следващи проекти, като тук най-малкото могат да бъдат посочени „Намери адвокат 2“, целящ да осигури надеждна проверка на електронната идентичност на адвокатите при трансгранични електронни производства в реално време и „Намери адвокат 3“, който ще въведе нови полета за търсене по рейтинг на адвокатите, базиран на обратна връзка от клиентите, търсене на адвокатски кантори и адвокати, предоставящи правна помощ. Българските и европейски граждани, бизнеси и адвокати, които използват „Намери адвокат“, ще се възползват от предоставянето на адвокатите на по-ефективен и надежден инструмент, който ще им позволи да участват в електронни производства с трансграничен елемент.

В допълнение към тези двете, всички осъзнаваме колко е важно да сме част от една европейска система за взаимодействие в сферата на правосъдието и този проект е голяма и важна крачка към постигането на това. Този проект представлява неразделна част от инициативата на Европейската комисия за електронно правосъдие и допринася за нейната видимост и популяризиране в рамките на националните юрисдикции. Той е пример за ангажимента на Европейската комисия към непрекъснато подобрение и адаптация на правните инструменти в съответствие с нуждите на гражданите и бизнеса в ЕС. Този проект е жизненоважен за изграждането на едно по-достъпно и интегрирано правосъдие в рамките на съюза.

 

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Намери тъпак (и слуга) 4
Намери тъпак (и слуга) 4
30 септември 2024 14:21
Гост

Това е нивото на мат’риала във Висшия адвокатски съвет!!!

Той ЕС се разпада; изгражда се нов световен ред; чакаме катаклизми и войни; ЕК с „фонда за мира“ финансира войната в Украйна и служи на Големия Сатана; зелени сделки и простотии, А ТОЗИ си намерил да купи фабрика без пари на … 8 септември!

И се хвали даже?!

Абе
Абе
30 септември 2024 14:02
Гост

Похвално начинание. Хоризонтът за адвокатите се разширява, но не очаквам манна небесна. От опит мога да кажа, че с чуждестранни клиенти, които са ме намерили случайно съм имал предимно проблеми.

advokat
advokat
30 септември 2024 13:32
Гост

Поздравления за колегите от ВАдвС и лични поздравления за колегата Асен Георгиев! И да благодарим, нещо което рядко правим! Очевидно нов хоризонт за адвокатите, макар че изглежда по-скоро за младите. Но и за тях да е,е успех!

Анонимен
Анонимен
30 септември 2024 13:24
Гост

Похвално е това – но сигурно ще трябват още години, за да „проработи“, но е похвално, като добро начало.

Все пак, едва ли това е начинът за привличане на клиенти, а и винаги е имало „справочници“, както и да е.

Симо
Симо
30 септември 2024 12:15
Гост

Много добър шанс за колегите.

Щерев
Щерев
30 септември 2024 12:16
Гост

При това на съвсем друго ниво

Аха
Аха
30 септември 2024 11:29
Гост

Отваря се огромна възможност за някоя правилна фирма да налапа парите за поддръжка на платформата.
Клиентелата не идва, защото чете из нета, а защото конкретният адвокат е препоръчан от доволни хора.

Каменов
Каменов
30 септември 2024 10:27
Гост

Модерна работа. Така е и в други страни в Европа

Malkov
Malkov
30 септември 2024 10:27
Гост

Няма ли достатъчно фейсбук страници и групи?

Жаки
Жаки
30 септември 2024 12:18
Гост

Явно търсят по- добро поле за изява.

Йорданова
Йорданова
30 септември 2024 10:26
Гост

Чудесно е това. Поздравления

Димитров
Димитров
30 септември 2024 10:26
Гост

Не е лошо да си правят реклама хората. Въпросът е как ще сортираме качествените от плявата?

Петров
Петров
30 септември 2024 12:19
Гост

С пресяване, както обикновено. Въпросът е колко бързо ще се случи това.

Ангелаков
Ангелаков
30 септември 2024 10:25
Гост

Много интересно от къде се породи тази нужда за реклама

Съдебен реформатор
Съдебен реформатор
30 септември 2024 14:22
Гост

От знака… ЕВРО!

Момчил
Момчил
30 септември 2024 10:14
Гост

Направо ми е смешно. Адвокатите толкова ли са го закъсали, че търсят нови клиенти под дърво и камък и тоя закон беше толкова важен за тях?

Тодорина
Тодорина
30 септември 2024 10:13
Гост

Очаквам още повече псевдо адвокати да почнат да излизат от университетите. Защото има много голям брой „потенциални клиенти“. Няма кой да ти залепи 2 плочки в банята ама всички станаха юристи, счетоводители, адвокати, програмисти и дизайнери.

Петлето клечко
Петлето клечко
30 септември 2024 11:52
Гост

Защо не си ги залепиш сам?

Ничелинска
Ничелинска
30 септември 2024 10:12
Гост

Охааа пара ше пада. Само тов ви е в кратуните

браво
браво
30 септември 2024 9:46
Гост

Това е работа в полза на адвокатурата. Поздравявам колегата Георгиев, който се е нагърбил с нея! За предишно съвети електронизацията беше по-скоро електрификация, няма да добавям съветска власт.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2024 9:47
Гост

Като не падна забраната за реклама…

старата школа
старата школа
30 септември 2024 9:50
Гост

Не знам как ги виждат нещата колегите, но мен от това отпадане на забраната ме побиват тръпки. Само като си представя адвокатски билборд като в САЩ или не дай боже рекламен клип по телевизията и ми се обръща всичко. Някак пошло и грозно ми изглежда.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2024 10:03
Гост

Който иска нека да си се рекламира, какво Ви пречи? Така или иначе малцина са адвокатите, които биха спечелили от традиционния вид реклама. На никой не му пука дали на някой билборд ще се мъдри поредното онлайн казино или адвокатска кантора, нито какъв рекламен клип ще излъчат в слота между рекламите за пелени и хапчета за „неусетна“ менопауза. Адвокатите печелят от богати клиенти, които водят други богати клиенти, стига да им вършат добре работата. Рекламите водят сравнително бедни клиенти за еднократни услуги като „едно разводче“ или „тука за една кола от Германия“.