След 4 часа скандали депутатите решиха, че конституционно мнозинство трябва и за сваляне на шефа. „Промяната“ без шанс да събере такова, а Борисов не участва в дебата – знае какво е „като Севда да те извлекат от вас“

Антон Славчев остава шеф на Комисията за противодействие на корупцията.

След 4 часа скандали в парламента предложението на ПП-ДБ да бъде свален от поста не събра необходимото мнозинство от 2/3, т.е. 160 гласа. От 196 народни представители „за“ гласуваха 95 – от ПП-ДБ, „Възраждане“ и независимите около Джевдет Чакъров и Корнелия Нинова. „Против“ бяха 91, а 8 „въздържал се“. От ИТН не влязоха в залата.

Не мина и предложение за освобождаването на Славчев като шеф на комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Още при „сглобката“ бе решено, че прословутата КПКОНПИ се разделя на две – „Антикорупция“ и отделна комисия за отнемане на имущество. Бе приет обаче законът само за първата, който не е заработил. Миналият парламент се разпусна, преди да се вкара вторият проект, а в настоящото НС изобщо не му дойде ред. Така остава не само старият шеф, а и старият режим на работа на антикорупционния мегаорган.

Създаването на работещо антикорупционно законодателство е сред условията за отпускането на парите на България по плана за възстановяване. И е сред основните теми за ПП-ДБ, включително поставяни като условие към ГЕРБ за евентуални преговори за нови коалиции.

Реално сега КПК работи по новите правила, КОНПИ – по старите, а ръководството е общо.

Не приемам упрека, че три години сме бездействали в комисията. На 6.10.2023 влезе в сила Законът за противодействие на корупцията,

дадохте една събота и неделя на двете комисии

да се разделят Разследващите функции на комисията влязоха от март т.г., напомни на депутатите самият Славчев.

Обяви, че производствата при тях са вече 200. В комисията работели изключителни професионалисти и той стоял зад тях. Комисията е колективен орган, решенията не ги вземам само аз, допълни шефът ѝ.

Освен разправии дали да бъде освободен Славчев, на 4-ия час депутатите започнаха и такива как това може да стане.

Проблемът идва оттам, че членовете на КПК се избират с две трети мнозинство. Но

в закона не е посочено колко гласа са нужни,

за да бъдат предсрочно освободени.

Според юристите от ГЕРБ Георги Георгиев и Тервел Георгиев има празнота в правото и затова трябва да се приложи текстът, който е за избора на председател. Лена Бориславова и Надежда Йорданова от ПП-ДБ застъпиха другата теза – може с обикновено мнозинство.

В дебата пък от ПП-ДБ и ДПС се атакуваха взаимно – един през друг обвиняваха Славчев, че опъва чадър над другата политическа сила.

Липсват разследвания за корупция срещу ДПС и информация за дейността на комисията, настоя Бориславова. Едва сега комисията е започнала разследване за необезпечения кредит за 148,5 млн. лв. на фирма на Румен Гайтански, а сигналът е от 2022-а. Припомни и че комисията върна Гайтански, когато бизнесменът отиде за първи път да се предаде. „Промяната“ даде пример и с отстраняването на Андрей Гюров като подуправител на БНБ по искане на комисията. Имало и много административни пропуски.

„Измислени мотиви“, отвърна Йордан Цонев. Иначе и в ДПС по някои теми не били доволни от работата на комисията. Цонев обаче обвини депутати от ПП, подписали искането за оставката на Славчев, в конфликт на интереси. Това е опит да отстраниш този, който те разследва. Не съм изненадан от нахалството на ПП, каза Цонев и напомни, че Лена

Бориславова е разследвана от комисията

за конфликт на интереси. Там единият казус са изтеклите записи на ПП. „Искаме да получим отговор и за гигантската афера „Митници“ на лица от покрива на властта“, допълни Цонев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не се включи в дебата в залата, но рано сутринта обясни от кулоарите защо няма да подкрепят отстраняването на Славчев: Начинът на разсъждение как виждат тази комисия ме плаши. С Бойко Рашков начело ние, за разлика от други, сме много потърпевши. Когато дойдат да те извлекат от вас като Севда и да пикаете в кофата без никакво обяснение, ще ви питам дали ще ви е страх и какво толкова има.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar