Търговците, които отговарят на шест условия, ще могат да провеждат бързо производство по ликвидация, без множеството заявления до различни органи, а кредиторите ще се удовлетворяват в по-кратки срокове. Това следва от окончателно приетите днес от Народното събрание промени в Търговския закон (ТЗ).

Доброволната ликвидация на бизнес в момента отнема близо година, а процедурата е продължителна и скъпа. Има и стотици случаи, в които ликвидацията се точи 4-5 години. Провеждането на производството изисква подаване на няколко последователни заявления за вписване на различни обстоятелства и обявяване на актове в търговския регистър – за вписване на прекратяване на дейността и ликвидация, покана до кредиторите, за заличаване след приключване на ликвидацията. Наред с това, се подава и уведомление до Националната агенция за приходите за предстоящото производство по ликвидация, както и до Националния осигурителен институт за предаване на ведомости за заплати, които приключват с удостоверения.

Затова в Плана за възстановяване и устойчивост беше предвидено в Търговския закон да бъде уредено бързо производство по ликвидация, чието приемане се забави заради честата смяна на парламенти.

Днес най-сетне депутатите приеха на второ четене измененията в ТЗ, които предвиждат, че за да се възползва от по-бърза ликвидация, търговецът следва да отговаря на шест условия. Те са дружеството да:

  1. не е осъществявало дейност или е прекратило осъществяваната дейност преди повече от 12 месеца;
  2. не е наемало работници и служители или е прекратило трудовите правоотношения с тях преди повече от 12 месеца;
  3. не е имало регистрация по Закона за данък върху добавената стойност или е прекратило регистрацията си преди повече от 12 месеца;
  4. няма непогасени задължения към държавата и общините;
  5. няма неприключило производство по установяване на данъчни задължения и задължения за задължителни осигурителни вноски, по което страна е Националната агенция за приходите;
  6. не е ответна страна в съдебно производство, длъжник в изпълнително или заповедно производство, или срещу него не е започнало изпълнение по реда на Закона за особените залози или Закона за договорите за финансово обезпечение.

Наличието на тези обстоятелства се удостоверява с декларация, която ликвидаторите представят при подаване на заявление за прекратяване на дейността и ликвидация.

Бързо производство по ликвидация се провежда, когато дружеството е прекратено по решение на общото събрание и/или съгласие на съдружниците. „За това е необходимо и решение за провеждане на бързо производство, което се взима от общото събрание на дружеството с ограничена отговорност, акционерното дружество и дружеството с променлив капитал, а за останалите търговски дружества – единодушно от неограничено отговорните съдружници“, записаха депутатите в нов чл. 274а в ТЗ.

При бързата ликвидация е предвиден по-кратък срок за удовлетворяване на кредиторите – имуществото на дружеството се разпределя, ако са изминали три, а не шест месеца от деня, в който поканата до кредиторите е обявена в търговския регистър.

Когато получи заявление за бърза ликвидация, Агенцията по вписванията ще изпраща уведомление по електронен път до Националната агенция за приходите. В 30-дневен срок от постъпването му НАП ще предоставя по електронен път на агенцията информацията, с която разполага за това дали са налице шестте условия за бърза ликвидация.

При подаване на заявление за прекратяване на дейността и бърза ликвидация дружеството, отново чрез Агенцията по вписванията, ще подава заявление за издаване на удостоверение за предаване на ведомостите. А тя ще информира НОИ незабавно и служебно. Съответното Териториално поделение на института ще издава удостоверение за предаване на ведомостите в срок до 30 дни от вписване на прекратяването на търговската дейност и откриване на бързо производство по ликвидация, при условие че дружеството няма неизпълнени задължения. Удостоверението ще се изпраща по електронен път до него и до АВ.

Освен промените, които уреждат бързото производство по ликвидация, депутатите приеха и изменения в ТЗ за трансграничните преобразувания. С новите разпоредби след чл. 265 ТЗ вече има разпоредби с всички букви от азбуката, т.е. вече има и чл. 265я.

Всички промени в ТЗ бяха приети без гласове против. Георги Георгиев от ГЕРБ постави на дискусия ключовия въпрос за това кога тези промени, които освен че слагат край на две наказателни процедури срещу България, са и в полза на бизнеса, ще започнат реално да действат и ще станат „живо“ право.

„Въпросът стои заради изключително лошата организация на „Информационно обслужване“, каза той и даде пример, че вече една година дружеството не е осигурило технически регистрацията на дружествата с променлив капитал. „Получава се така, че волята на българския законодател се игнорира от българско държавно търговско дружество, което не може да си организира обществените поръчки и техническите действия по изработване на съответните формуляри и процедури, които предоставя на Агенцията по вписванията“, заяви Георгиев и допълни, че дейността на „Информационно обслужване“ „си заслужава едно депутатско питане“.

На финала в ТЗ беше дадена една година, за да бъде осигурена техническа възможност за прилагане на новите възможности за бърза ликвидация и трансгранични преобразувания. Като по настояване на Божидар Божанов от ПП-ДБ беше предвидено, че министърът на правосъдието ще констатира наличието на тази техническа възможност с промени в Наредба № 1 за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, за да бъдат те обнародвани в „Държавен вестник“ и така да станат известни на бизнеса, който да се възползва от тях.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
обява
обява
18 септември 2024 15:24
Гост

Беден и грозен търси богата и красива да живее у тях. Дай тел.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 септември 2024 14:38
Гост

„Освен промените, които уреждат бързото производство по ликвидация, депутатите приеха и изменения в ТЗ за трансграничните преобразувания. С новите разпоредби след чл. 265 ТЗ вече има разпоредби с всички букви от азбуката, т.е. вече има и чл. 265я.“ Някой от редакцията си е позволил повечко волност с подпобно лирическо отклонение за азбуката, но това не бива да ни тревожи, защото буквите винаги могат да се дублират и броенето да започне от чл.265аа, чл.265аб, чл.265ав и т.н. „Получава се така, че волята на българския законодател се игнорира от българско държавно търговско дружество, което не може да си организира обществените поръчки и… Покажи целия коментар »

Фани
Фани
18 септември 2024 14:18
Гост

Мисля, че ще е за добро.

Лазар
Лазар
18 септември 2024 14:14
Гост

Изключително лошата организация на „Информационно обслужване“ не за първи път е спънка.

Чочо
Чочо
18 септември 2024 14:17
Гост

Където пипнат, нищо не тръгва като хората.

Жаки
Жаки
18 септември 2024 14:05
Гост

Браво! Много положителни промени.

Стоил
Стоил
18 септември 2024 14:10
Гост

Безспорно това ще ускори процедурата.

Облена
Облена
18 септември 2024 13:43
Гост

Все пак ГЕРБ и ДПС на Пеевски трябва да се отплатят на местните бизнес феодали по страната дето им организираха копуване на вот. Да са доволни

Мавродиев
Мавродиев
18 септември 2024 13:42
Гост

Много интересно решение. Така на бързичко решено

Мики
Мики
18 септември 2024 14:11
Гост

E, по-добре ли е да се мотаят?

Иванова
Иванова
18 септември 2024 13:42
Гост

Едно невзрачно решение. Нищо от това не касае обикновения човек. А там са пратени от обикновените хора, нищо, че са натискали бизнеса за корпоративен вот, точно тия от ГЕРБ. От които е и Гошо с очилата.

Манолов
Манолов
18 септември 2024 13:41
Гост

Предполагам, че всички в НС се гласят за избори. Никакъв зор не си дават

Йорданов
Йорданов
18 септември 2024 13:40
Гост

Кой го е гласувал? Вчера изслушват министри и залата е празна. Какво да говорим?

Анонимен
Анонимен
18 септември 2024 13:40
Гост

Георги Георгиев му порасна работата, след като изля торби с пари за да го кандидатират за кмет. И това не се случи. Сега е депутат. Да избие разходите. Иначе е пълен профан.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2024 13:39
Гост

Я по-лесно да ликвидират фирмите и да правят нови. Чиста работа

Анонимен
Анонимен
18 септември 2024 13:38
Гост

Ми това ще е от полза за някакви хора вероятно

Скуби Бу
Скуби Бу
18 септември 2024 14:01
Гост

Не се и съмнявам, че ще е свързано с някакви далавери. Много са добри в измислянето на схеми, справка – електорнната регистрация на Прасчо за изборите… Шах и мат с пешката – Чолаков. 🙂 🙂 🙂

Анонимен
Анонимен
18 септември 2024 13:38
Гост

Те тия депутати нищо не правят освен да помагат на техни си фирми или приятелски такива

Анонимен
Анонимен
18 септември 2024 13:37
Гост

Облекчили са ги

Скуби Бу
Скуби Бу
18 септември 2024 13:58
Гост

Направо те са се „облекчили“, много мощно при това… 🙂 🙂 🙂