Създаването на нов антикорупционен орган е важна стъпка и показва, че проблемът вече е разпознат. Това каза генералният прокурор на Германия д-р Петер Франк, който е на посещение в България. Франк се срещна с премиера Бойко Борисов, с главния прокурор Сотир Цацаров и с Цветан Цветанов, който е шеф на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

„Създаването на антикорупционен орган е много важна стъпка. Това е сигнал, че проблемът е разпознат, което е важна предпоставка към преминаването към следващия етап на противодействие“, обясни Франк.

По време на срещата си със Сотир Цацаров, по чиято покана германският прокурор е в България, той каза, че целта на прокуратурата е да налага правото.

„Тероризмът е най-голямото предизвикателство за западните общества в близките 10-15 години“, посочи още Франк. По думите му, единственото ефективно противодействие може да бъде осъществено от разузнавателните служби и прокуратурите на държавите. Прокурор Франк подчерта, че много често престъпните групи се използват като канал за инфилтриране на терористи на територията на дадена държава. Според него само ефективното прилагане на правото и действията на прокуратурата са инструментариумът, с който държавата може да противостои.

Българската прокуратура работи в тясно взаимодействие с колегите си от държавите-членки на ЕС и със съседите си от Балканските страни, посочи главният прокурор Сотир Цацаров. Като основни приоритети той очерта именно недопускането на терористични групи и противодействието на радикални формирования. По думите му, след последните промени в законодателството, противодействието на тероризма, наред с борбата с организираната престъпност, корупцията и сивата икономика, са изведени като приоритетни области.

Премиерът Бойко Борисов пък изтъкнал пред Петер Франк усилията на правителството в борбата срещу контрабандата, както и ангажиментите на България като председател на Съвета на Европейския съюз.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anoni*men
Anoni*men
05 юни 2018 17:09
Гост

Тероризмът винаги е бил предизвикателство за западните общества. Лошото е, че от известно време надхвърли границите си.

Anonimen
Anonimen
05 юни 2018 16:53
Гост

Цацаров и Борисов няма да оставят нещата така. Те винаги довършват започнатото.

Голословен
Голословен
05 юни 2018 17:11
Гост

Ей, какъв си им фен. Дай примери. Единият завършва магистрали, а другият….

Анонимен
Анонимен
05 юни 2018 16:50
Гост

Проблемът лесно се разпознава. Въпросът е да се реши навреме.