Два месеца преди изтичането на мандата на Георги Чолаков Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започва подготовката за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС). Така месец след като проведе избор за главен прокурор, ВСС планира да избере и председател на ВАС.

В понеделник нейната Комисия за атестирането и конкурсите (КАК) ще обсъди времеви график за провеждането на процедурата, както и ще утвърди кадровата справка на кандидатите.

По информация на „Лекс“ проектопредложението за хронограма предвижда процедурата да бъде открита от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 3 октомври.

И тъй като по закон номинации се правят в следващите четири заседания на съвета, е предвидено кандидатури да се издигат през целия октомври – на 10-и (когато ще е и последната дата за номинации за главен прокурор), на 17-ти, на 24-ти и на 31 октомври, научи „Лекс“.

Според Закона за съдебната власт предложения за председател на ВАС може да правят поне трима членове на Съдийската колегия, министърът на правосъдието и Пленумът на Върховния административен съд.

Според проектопредложението за времеви график изслушването на кандидатите за поста и изборът на председател на ВАС ще се проведе на 13 февруари 2025 г., научи още „Лекс“. Необходими са поне 17 гласа, за да има успешен избор.

Предложението за одобряване на хронограмата и кадровата справка ще трябва най-напред да бъдат обсъдени от Съдийската колегия, която при одобрение, ще ги внесе за окончателно гласуване в Пленума на ВСС, като не е изключено да има и промени в графика.

Мандатът на настоящия председател на ВАС Георги Чолаков изтича на 22 ноември. Това означава, че след тази дата и до избора на негов наследник, ВСС ще трябва да определи изпълняващ функциите председател на съда.

По закон процедурата за избор на тримата големи се открива не по-рано от шест месеца и не по-късно от четири месеца преди изтичането на мандата.

Тези срокове изтекоха, докато ВСС чакаше произнасянето на Конституционния съд за промените в основния закон, с които беше премахнат Пленумът на ВСС, който допреди измененията провеждаше изборите за тримата големи. С просъществувалите за кратко нови разпоредби в Конституцията тези правомощия бяха възложени съответно на Висшия съдебен съвет за председателите на върховните съдилища и на Висшия прокурорски съвет за главния прокурор. Но след обявяването за противоконституционни на множество текстове, свързани със съдебната власт, Пленумът на ВСС беше възстановен в стария си вид и старите си правомощия. Затова, макар и със закъснение, започва подготовката за откриване на процедурата за избор на шеф на ВАС.

Този въпрос беше поставен и на заседанието на Пленума на ВСС вчера, когато кадровиците обсъждаха „размразяването“ на процедурата за избор на главен прокурор (виж още тук). Тогава Атанаска Дишева попита защо не започва и тази за председател на ВАС, както и защо не се пристъпва към избор на членове на ВСС от професионалната квота, макар това да не е от правомощията на съвета, а на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор, които трябва да свикат общи събрания на съдиите, прокурорите и следователите.

Ден по-късно се разбра, че Съдийската колегия вече се подготвя за избора на председател на ВАС.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мариана
Мариана
13 септември 2024 16:49
Гост

Най- подходящ е Пеевски ! Дано се намерят 3 члена да го издигнат. Тъкмо ще си контролира лично чедата а не чрез други.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2024 14:42
Гост

„Този въпрос беше поставен и на заседанието на Пленума на ВСС вчера, когато кадровиците обсъждаха „размразяването“ на процедурата за избор на главен прокурор“

„Против“ избора на главен прокурор са Олга Керелска, Атанаска Дишева и Галина Захарова. Това е и капацитетът за влияние в пленума на ВСС. Вероятно ще имат номинация и сега, но са малцинство.

Лазар
Лазар
13 септември 2024 14:33
Гост

Жалко! Добре се работеше с него.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 септември 2024 14:32
Гост

Стратегическата хронограма на последователността на изборите за главен прокурор и шеф на ВАС е мноооого важна.

П.С. Колкото и да бързат, след промяната на състава на ВСС и заниженото мнозинство за назначаване/освобождаване на ръководителя на държавното обвинение отваря вратите към избора на адаптивно лице, привърженик на конформното взаимодействие с другите власти и флуидното управление на институцията – на когото не му понася, да се изнася, винаги може да се намери персонаж с универсални качества, хрисим, кротък, незлоблив, сладкодумен човечец с приятна визия за пред медиите, т.нар. дялан камък.

Полимерска
Полимерска
13 септември 2024 14:06
Гост

Много интересно ще стане.

Шивиков
Шивиков
13 септември 2024 14:06
Гост

Държавата се тресе, тия ще избирали. Пак ще се бутнат поставени лица, то е ясно. В суматохата е най-удобно

Анонимен
Анонимен
13 септември 2024 14:05
Гост

Ох, страшните избори. Няма що.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2024 14:05
Гост

Да се надяваме, че ще се състои

Анонимен
Анонимен
13 септември 2024 14:04
Гост

Пак нагласен избор навярно…

Стоил
Стоил
13 септември 2024 14:34
Гост

E, класика в жанра!

Анонимен
Анонимен
13 септември 2024 14:04
Гост

Поредните циркове.

Андронев
Андронев
13 септември 2024 14:04
Гост

Какво значение има? КОЙ държи всичко включая и ВАС

Милчев
Милчев
13 септември 2024 14:03
Гост

ВАС е на Пеевски!

Анонимен
Анонимен
13 септември 2024 13:58
Гост

Някои хора горчиво ще плачат

Форт Уърт
Форт Уърт
13 септември 2024 16:41
Гост

Най-много ще плаче Дебелия,когато го въдворят в място за изтърпяване на наказание, било на бул. Столетов 21, било в някой федерален.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2024 13:57
Гост

И сега пак ще спорят легитимни ли са, имат ли правомощия, може ли извън мандата – всичко, което вчера слушахме, ще се повтори

Анонимен
Анонимен
13 септември 2024 13:57
Гост

Този ВСС трябва да бъде разпуснат незабавно, вместо да избира когото и да е. Че и се оплакват от натиск, видите ли, защото им казват, че нямат моралното право да вършат тази работа. Законово имат, но законът и моралът за съжаление не винаги са едно и също.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2024 13:56
Гост

Много закъсняха. Трябваше да стартират избора веднага след решението на КС. А те два месеца се мотат

Службогонци от Иван Вазов
Службогонци от Иван Вазов
13 септември 2024 13:36
Гост

Ще намерят някой послушник. А ,ако е и оцапан, още по-добре.