Върховният административен съд (ВАС) ще отправи осем въпроса до Съда на Европейския съюз по делото за „отстраняването“ на Андрей Гюров като подуправител на Българската народна банка. Това реши днес тричленният състав на ВАС, който се събра на поредното заседание по делото и го спря.

В преюдициалното запитване се поставят следните въпроси:

  1. Следва ли да се тълкуват като приложими спрямо всички членове на органите за вземане на решения на национална централна банка, заложените в разпоредбата на чл. 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на Европейската система на централните банки (ЕСЦБ) и на Европейската централна банка (ЕЦБ) критерии за освобождаване на управителя и ред за оспорване на решението за освобождаване.
  2. В случай, че отговорът на Въпрос № 1 е отрицателен, допуска ли разпоредбата на чл. 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на (ЕСЦБ) и на ЕЦБ, национално законодателство, което въвежда същите критерии за освобождаване на членовете на органите за вземане на решения на национална централна банка, каквито са предвидени за управителя в цитираната правна норма.
  3. Допуска ли разпоредбата на чл. 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на (ЕСЦБ) и на ЕЦБ, съвместяване на заемането на длъжността управител на НЦБ и участието като съдружник в капиталово търговско дружество с право на част от печалбата на дружеството, съразмерно на дяловото участие?
  4. Допуска ли разпоредбата на чл. 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на (ЕСЦБ) и на ЕЦБ, съвместяване на заемането на длъжността управител на НЦБ и участието в управителен орган на юридическо лице с нестопанска цел, което съгласно своя устав може да развива стопанска дейност, без да е взето единодушно решение на управителния съвет на НЦБ, каквото се изисква по националното законодателство за извършване на неплатена дейност?
  5. Допускат ли разпоредбата на чл. 131 от Договора за функционирането на Европейския съюз и чл. 7 от Протокол (№ 4) за Устава на ЕСЦБ) и на ЕЦБ, национално законодателство, което задължава в определен срок от заемане да длъжността членовете на органите за вземане на решения на национална централна банка, в качеството си на лица заемащи публична длъжност по смисъла на националното законодателство, да декларират пред съответен държавен орган своето участие като съдружници в капиталови търговски дружества и участието си в управителни органи на юридически лица с нестопанска цел.
  6. Допускат ли разпоредбата на чл. 131 от Договора за функционирането на Европейския съюз и на чл. 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на ЕСЦБ и на ЕЦБ, национално законодателство, което задължава в определен срок от заемане да длъжността управител на НЦБ, в качеството си на лице заемащо публична длъжност по смисъла на националното законодателство, да предприеме действия по преустановяване на своето участие като съдружник в капиталово търговско дружество и участието си в управителни органи на юридически лица с нестопанска цел?
  7. Допуска ли разпоредбата на чл. 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на ЕСЦБ и на ЕЦБ, тълкуване, което третира управител на НЦБ, който е отстранил извън законоустановен срок несъвместимост със заеманата длъжност, като лице, което не отговаря на изискванията, които са необходими за изпълнението на неговите задължения?
  8. Допускат ли разпоредбата на чл. 131 от Договора за функционирането на Европейския съюз и разпоредбите на чл. 7 и чл. 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на ЕСЦБ и на ЕЦБ, национално законодателство, което позволява на органа, натоварен да установява основанието за освобождаване, за целите и в рамките на това специфично производството да преценява виновното извършване на сериозно нарушение по смисъла на чл. 14, параграф 2 от Устава на Европейската система на централните банки и на Европейската централна банка?

Тричленният състав на ВАС ще настоява преюдициалното запитване да бъде прието за раазглеждане по реда на бързото производство.

Гюров обжалва решението на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ), че са налице основания за освобождаването му като подуправител. Според УС той „не отговаря на изискванията, които са необходими за изпълнението на неговите задължения“ и е „признат за виновен за извършено сериозно нарушение“ – две от основанията в Закона за БНБ за освобождаване на подуправител (повече за мотивите на УС на БНБ виж тук).

До това решение се стигна след като Комисията за противодействие на корупцията (КПК) изпрати на БНБ свое решение, в което установява несъвместимост при Андрей Гюров. Тази несъвместимост се обосновава, с „участието му като съдружник в „Йонтех Инженеринг“ ООД, както и във връзка с осъществяваната от него дейност като член на управителен орган на юридически лица с нестопанска цел: Сдружение „Балкански – Паница Институт за научни издирвания“ и Сдружение „Голф-клуб Благоевград“, без решение на Управителния съвет УС на БНБ по чл.12, ал.5, изр. 2-ро от Закона за Българската народна банка“.

Гюров първо обжалва решението на КПК и Административен съд София-град допусна делото за разглеждане и го насрочи за 16 септември 2024 г. После обжалва и решението на УС на БНБ пред Върховния административен съд.

Именно по това дело ВАС днес реши да се обърне към съда в Люксембург.

 

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 септември 2024 14:14
Гост

Струва ми се, че започва да се усеща известен порив, лек летен бриз, на нарочения за „съд на Пеевски“ ВАС да се допитва до СЕС по дела с висок обществен интерес и най-вече политически заряд, стремейки се към по-голяма легитимност на решенията си, за да няма свободни разсъждения от страна на партийни активисти как произнасянето е било субективно и тенденциозно в полза на определени икономически кръгове и техните представители. Като цяло умна и далновидна постъпка, пък и ще способства за развитието на практиката в крайна сметка.

Анинимен-1
Анинимен-1
13 септември 2024 14:11
Гост

Въпросите са така зададени, защото Гюров и ПП/ДБ започнаха откровена клеветническа кампания срещу България в институциите на ЕС. Въпросите са и така зададени, че отгворът да е от ясен по ясен, т.е. Гюров да загуби делото от тълкуването на СЕС, а не от решението на съда! Има и още един смисъл във въпросите … отговорите ще унищожат професионалната кариера в международния бизнес, ако въобще е имал, защото в ПП лъжат и мажат, като за световно. Дори да не си съгласен със съдебния състав, винаги е добре да си любезен. Когато вбесиш съдебен състав, ти го мотивираш да изнамери железни аргументи… Покажи целия коментар »

Хършев
Хършев
13 септември 2024 14:02
Гост

Пеевски дърпа к8нците, това е.

Нинев
Нинев
13 септември 2024 14:02
Гост

Най-големия проблем на държавата. Няма що.

Бисер
Бисер
13 септември 2024 14:02
Гост

Добри въпроси.

Михаил
Михаил
13 септември 2024 14:02
Гост

Въпросът е какви отговори ще получим.

Мавродиев
Мавродиев
13 септември 2024 14:02
Гост

Да видим какво ще им каже съда

Stobev
Stobev
13 септември 2024 14:01
Гост

Не виждам проблем с Гюров. Ако има с него, то хора като тия от Герб са за затвора

Анонимен
Анонимен
13 септември 2024 14:01
Гост

Единствения проблем на Гюров е, че е от ПП ДБ

Анонимен
Анонимен
13 септември 2024 14:00
Гост

Поредния цирк се рязиграва. Ние гледаме от първи ред

Анонимен
Анонимен
13 септември 2024 14:00
Гост

Отправянето на преюдициалното питане е само за отбиване на номера – да протакат нещата и Гюров да си стои отстранен

Анонимен
Анонимен
13 септември 2024 14:00
Гост

Да се надяваме, че този казус ще се разреши

Анонимен
Анонимен
13 септември 2024 14:00
Гост

Да. Това е странно

Кики
Кики
13 септември 2024 13:59
Гост

Ясно! Поредното дело на трупчета.

питането
питането
13 септември 2024 13:59
Гост

Питането идва на дневен ред, тъй като свидетелите чертаят картина, че не е нарушил правилата. Е как да оставиш тази работа така, хахаха.

Някой
Някой
13 септември 2024 13:58
Гост

Чудесни въпроси, особено въпросите 2 и 3.

Отговорите май са ясни, но пък ВАС почита СЕС и търси мярата за намеса във вътрешно законодателство.

А Гюров каквото сам си е направил, друг не може да му направи.

Серията, с която ВАС и правителството атакува ЦИК просто налагат извода, че законите трябва да се спазват от всички, включая най-висшите институции в държавата. По темата например https://www.bgnes.bg/glavchev-za-ala-bala-s-mashinite-ako-cik-ne-se-saglasi-s-nashite-predlojeniq-samneniqta-shte-ostanat

Анонимен
Анонимен
13 септември 2024 12:51
Гост

Гюров се самозакла с това искане, тъй като отговор ще има след 2 години. Дотогава ще си яде ушите, а мандата му ще върви към края.
Ех, мъко македонска…

Анонимен
Анонимен
13 септември 2024 13:04
Гост

Очевидно няма друг избор… Със сигурност ВАС щеше да потвърди освобождаването му…

не пише
не пише
13 септември 2024 13:13
Гост

А къде видяхте, че Гюров е поискал това питане до СЕС. Според мен това е тактика на самия съд да бъде оставен дълго време на трупчета този човек.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2024 13:55
Гост

Гюров поиска да се пита СЕС, но дълбоко се съмнявам, че първите въпроси, които са повече от… ще ги нарека странни, за да не пиша тъпи, са формулирани от него.

fast and furious
fast and furious
13 септември 2024 14:01
Гост

Има искане за бързо производство и точно за централна банка, мисля, че СЕС ще го удовлетвори.