Съществена предпоставка законодателната дейност да бъде конституцоносъобразна и качествена е в състава на Народното събрание да има повече юристи с многогодишен стаж и високи професионални качества, а не юристи по диплома, които не са влизали в съдебна зала. Това заявява Съюзът на юристите в България (СЮБ) в обръщение до политиците, в което ги призовава да съобразят това, когато формират кандидатските си листи за народни представители за следващия парламент.

В него от организацията сочат основните причини за ниското обществено доверие към Народното събрание.

„Информация на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и наши изследвания, показват, че поредицата НС на РБ е на първо място в ЕС по законодателни предложения, направени от народни представители – над 65%. За сведение в страните от ЕС тази стойност е средно около 20%, като в Гърция, Финландия и Швеция е 0%, в Дания 1%, в Нидерландия, Ирландия и Словакия е 2% и т.н.

Разбира се, причината за тази българска депутатска активност е ясна на всички, но държим да отбележим, че в р. №1/2020 г. на КС на РБ е посочено, „че за да бъдат конституционосъобразни приеманите от НС актове трябва да съответстват както на Конституцията на РБ, така и на останалите действащи закони, защото друго би противоречало пряко на чл. 4, ал. 1, изр. 2, предл. 2 от Конституцията“. Полезно е народните представители да се запознаят с това решение, за да разберат, че Законът за нормативните актове създава за тях императивни норми, в т.ч. и регулиращи законодателството и законодателния процес!“, пишат от СЮБ. И отбелязват, че при повече от 80% от законодателните предложения не са извършени необходимите изследвания или научни експертизи, нито се представя анализ за съответствие с правото на ЕС.

Съюзът на юристите напомня и за порочната практика закони да се променят с преходните и заключителни разпоредби на други, с които не са пряко свързани.

„Тази опасна и противоконституционна тенденция в законотворчеството наложи „принципа“ законът да се чете отзад напред! Абсурдно е, ако не е комично, да се отчита за положителна работата на НС по броя на приетите актове, повечето от които са „поправка на поправката“. Като причина за направените законодателни предложения често е посочена „неефективност на действащото законодателство“ прието в повечето случаи от същото НС“, посочват от организацията.

Освен това напомнят призива си проектът за промени в Конституцията да бъде оттеглен, тъй като е противоконституционен и непрофесионално подготвен. „Последиците от тази конституционна промяна, извършена и приета, забележете по часови график след решението на КС доведе до сериозна политическа криза, а и до други негативни последици, които тепърва ще създават конституционни и политически проблеми!“, заявяват от СЮБ.

И заключават: „Всички знаем, че НС осъществява законодателната власт и основната и водеща негова дейност е да приема нормативни актове. Съществена предпоставка тази дейност да бъде конституцоносъобразна и качествена е в неговия състав да има повече юристи с многогодишен стаж и високи професионални качества, а не юристи по диплома, които не са влизали в съдебна зала!“.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Аноний
Аноний
10 септември 2024 16:26
Гост

То в КС вече имаме юристи само на диплома, какво остава за НС, пълно с назначени платени изпълнители на чужда воля и защитници – лобисти на чужди интереси.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 септември 2024 15:15
Гост

Ми така си е, няма как юристи с една гола диплома да се изживяват като законотворци и още по-малко да променят Конституцията при положение, че в огромната си част техните житейски и кариерни цели по примера на Минчев и ко, са високоплатени длъжности, а не любов към закона, отглеждана и развивана в продължение на години реална практическа дейност в областта на правната наука. За съжаление обаче този призив вероятно ще остане „глас в пустиня“, докато нещата не се забатачат толкова,че да се налага някой жертвоготовен колега да изрива авгиевите обори с голямата лопата.

Джен
Джен
10 септември 2024 14:58
Гост

Над 70 стават ли?!

колега
колега
10 септември 2024 14:35
Гост

Абсурдно. Как ще си избират народни представители по критерий и обратното- ще се съглася ли аз с дълъг юридически стаж и незилизащ от съдебна зала да съм депутат?!?! Нали затова се създава Съвет по законодателство към Народно събрание или го кръстете по друг начин, но да се създаде и това да му е предмета на дейност.

Въпрос
Въпрос
10 септември 2024 14:27
Гост

А да са висели в Държавния арбитраж по време на социализъма, после по линията на демократичната номенклатура да са били заместник главни прокурори, председатели на ВАС и след това пожизнени председатели на СЮБ може ли?

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 16:17
Гост

Вижда се, че може. Следващото поколение ката влиза в зала да не „изби рибата“ в НС

Ad nauseum
Ad nauseum
10 септември 2024 14:14
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Фриц Клингенберг
Фриц Клингенберг
10 септември 2024 14:09
Гост

Ах ти СТАРА НОМЕНКЛАТУРО …

чичо
чичо
10 септември 2024 13:54
Гост

Мдааа, те сигурно ще се вслушат в този съвет как да си оформят листите за депутати…

Смешко
Смешко
10 септември 2024 13:48
Гост

„….юристи по диплома, които не са влизали в съдебна зала!“.

Е не, такова персонализиране на мнението на СЮБ за Христо Иванов не съм очаквал…

Мики
Мики
10 септември 2024 13:45
Гост

Сетиха се, че стажът е най-важен.

Да, бе да
Да, бе да
10 септември 2024 13:43
Гост

И като влязат в съд ще хванат шиши за народното събрание.

Чончев
Чончев
10 септември 2024 13:31
Гост

Порочните практики са много. Да не ги коментираме

Стоил
Стоил
10 септември 2024 13:45
Гост

За съжаление е точно така.

Кирилов
Кирилов
10 септември 2024 13:30
Гост

Прав е, но…няма да има промяна скоро.

Иванова
Иванова
10 септември 2024 13:30
Гост

Мечти за квалифициран персонал. Ма и с тия заплати няма да ги намерите скоро.

Лазар
Лазар
10 септември 2024 13:46
Гост

Никой не мисли за това.

Павлов
Павлов
10 септември 2024 13:30
Гост

Абе както дойде. Случвало ми се е да чукна в нета, да прочета няколко точки от закона и да съм по-подготвен за разговор с адвокат от самия него.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 15:50
Гост

В БГ Мама ли чукваш? Ако е от там, не е на добре, юнак. Но ти си знаеш!

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 13:29
Гост

Ема какво искате бе. Масово всеки иска децата му да са на „по-лесничка работа, с много добра заплата“ от което почват да ги бутат във всякакви безумни направления. На момичето може да му е по-интересно да стане маникюристка, но мама, тате или баба са и казали, че по-добре да стане юрист, че ще изкарва повече пари. Ама тя го работи без интерес. Маникюристка може да се усъвършенства, да си открие още един салон, после още един и от това да изкарва в пъти повече, отколкото бидейки юрист

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 13:27
Гост

С 1 (ЕДИН) университет за юристи щеше да е друго. Но за да не им е сложно на студентите да пътуват от югозапада до София сте им направили университет в Благоевград, направили сте и в Търново за да им е лесно на хората от северна България. Глупости. Един унуверситет в Търново да кажем и това е.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 13:26
Гост

Така ще е с години. Те и счетоводителите и графичните дизайнери, навсякъде е ужас, защото се дават дипломи и сертификати без реално човека да ги е заслужил. Просто за да се запише за още един семестър/курс. НБУ е пълна дупка примерно. Но НБУ „квалифицира“ дори доктори. Което вече ме плаши сериозно.

Точно
Точно
10 септември 2024 13:26
Гост

Повечето на конкурс не са стъпвали, основно грант и пропаганда и виждаме резултата. И НПО–тата, кръжащи покрай тях са същите, проапганда и само те са по телевизията сутрин. Когато не си се доказал, как искаш да променяш нещо, от което си нямаш хабер. ППДБ основно са много ниско ниво и това се видя, и сега пак наглеят! Позорно и срамно!

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 13:25
Гост

Какво да коментираме. Липсата на специалисти е голяма във всички направления.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 13:25
Гост

Определено са нужни. Ама ги няма

Милчев
Милчев
10 септември 2024 13:25
Гост

Еми с камара университети бълващи юристи на кило какво очаквате? Да са влизали в съда ли

Позор сте
Позор сте
10 септември 2024 13:23
Гост

Така наречените юристи в НС в момента са абсолютна нула, дъно, дупка. Надето Йорданова, Ленчето Бориславова, Мамин Стою, Пешо Кьосев и още, и още. Никакви знания, пълен срам и голи претенции, а законите – от днес за вчера и със срок преди поправката – два дена напред. Никаква мисъл, никаква практика.