Съдът на Европейския съюз (СЕС) потвърди днес наложена от Европейската комисия глоба от над 2.4 млрд. евро на Google за нарушение на правилата на ЕС за конкуренцията.

През 2017 г. ЕК глоби технологичния гигант за това, че в 13 държави от Европейското икономическо пространство е злоупотребил с господстващото си положение на пазара на услугите за обикновено и специализирано търсене на продукти в интернет. Това е станало като най-известната търсачка в интернет е поставила собствената си услуга за сравняване на цени Google Shopping в по-благоприятна позиция спрямо предлаганите от конкуренти и следователно е злоупотребил с пазарната си сила.

Технологичният гигант обжалва решението на ЕК пред Общия съд на ЕС, който обаче потвърждава глобата. А сега и СЕС прави това.

Съдът в Люксембург припомня, че правото на ЕС обявява за неправомерно не господстващото положение, а само злоупотребата с него. „По-специално е забранено поведението на предприятия с господстващо положение, което ограничава основаната на качествата конкуренция и по този начин може да причини вреда на отделните предприятия и на потребителите. Такова е поведението, което възпрепятства — чрез средства, различни от основаната на качествата конкуренция — запазването или развитието на конкуренцията на пазар, на който степента на конкуренция вече е отслабена именно поради присъствието на едно или повече предприятия с господстващо положение“, посочва съдът на ЕС.

Той уточнява, че несъмнено по принцип не може да се приеме, че предприятие с господстващо положение, което прилага към своите продукти или услуги по-благоприятно третиране от това, което предоставя на продуктите на своите конкуренти, независимо от обстоятелствата в конкретния случай, възприема поведение, което се отклонява от конкуренцията, основана на качествата.

Съдът в Люксембург обаче констатира, че в конкретния случай Общият съд правилно е установил, че с оглед на характеристиките на пазара и специфичните обстоятелства в конкретния случай поведението на Google е дискриминационно и не представлява конкуренция, основана на качествата.