Висшият съдебен съвет (ВСС) да не възобновява процедурата за избор на главен прокурор, „защото няма демократичната легитимност и интегритет“ за това. За това призоваха депутати от „Продължаваме промяната-Демократична България“ днес.

Както „Лекс“ писа, очаква се на заседанието си на 9 септември Прокурорската колегия да обсъди предложение за възобновяване на процедурата и да приеме график като се предвижда изборът на главен прокурор да е на 16 януари (виж още тук). Окончателното решение е на Пленума на ВСС.

По този повод депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова днес отправи призив ВСС да не „размразява“ процедурата.

ВСС няма демократичната легитимност да избира нов главен прокурор на България за следващите седем години. Същият този състав причини Иван Гешев на България и на гражданите като главен прокурор. Същият този състав отказа да го освободи своевременно през 2022 г. Същият този състав на ВСС преживя катарзис за едно денонощие след промяната на политическата конюнктура в страната и освободи Иван Гешев. Този ВСС няма интегритета и демократичната легитимност да избира главен прокурор“, каза Надежда Йорданова пред медиите. Тя беше придружена от Лена Бориславова.

Йорданова напомни, че на 1 август ПП-ДБ внесоха законопроект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с който предлагат да се забрани този състав на ВСС с изтекъл мандат да избира главен прокурор и председатели на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд (виж още тук). Проектът обаче все още не е минал на първо четене през правната комисия.

Нека да положим всички усилия демократичната отчетност и доверие в институциите най-сетне да бъде установена“, заключи Надежда Йорданова.

Процедурата за избор на главен прокурор беше открита миналата година, след освобождаването на Иван Гешев. Междувременно обаче Конституционният съд допусна до разглеждане дело по искане на самия Гешев срещу промени в НПК и ЗСВ, част от които предвиждат обвинител №1 да се избира с 13 вместо със 17 гласа.

На 26 юли тази година КС не видя проблем в разпоредбите на НПК и ЗСВ и пред Прокурорската колегия вече нямаше никакви нормативни пречки да предложи на ВСС „отваряне“ отново на конституционно и законово установената процедура за избор на главен прокурор.

Следва да се отбележи и че вече две години Народното събрание не избира членове на ВСС от парламентарната квота и няма яснота кога ще стане това.

50
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проба
Проба
05 септември 2024 13:58
Гост

ППДБ всеки ден доказват, че са продукт на Държавна сигурност и се борят за връщането на червената пропутинска мафия във властта!
А Рашков е чистото доказателство за спасяването на престъпността, държавата и комунистическите й структури!

Чичо Роко
Чичо Роко
05 септември 2024 13:37
Гост

Ленчето и Надето, като едни видни Йористи осмислят ежедневието ми. Всяка сутрин, още преди да изпия сутрешното си кафе с трепет взимам телефона и проверявам новините. На конкретната снимка обаче, Ленчето ми изглежда доста унила- явно парапета не е търкан скоро.
За Надето всичко е ясно- сутрин с чаша чай един „Ксанакс“, и да става каквото ще!

Анонимен
Анонимен
05 септември 2024 13:11
Гост

Неграмотни смешници….

Анонимен
Анонимен
05 септември 2024 12:53
Гост

Дайте некои нови – тези са изразходвани. Даже и за гледане вече не стават.

ала бала
ала бала
05 септември 2024 13:04
Гост

Кривонос и киро тъпото са им покровителите

ала бала
ала бала
05 септември 2024 12:39
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Корал
Корал
05 септември 2024 12:34
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Жена с мъжки вид
Жена с мъжки вид
05 септември 2024 12:33
Гост

Да бехте избрали нов умнокрасиви жълтопаветници!

ГугЛЕНА
ГугЛЕНА
05 септември 2024 12:32
Гост

Ще се разплача, ама от смях. Ленчето със сигналите в прокуратурата с изрезки от вестници, ще внасяла закон един конституционен орган да не работел, щото не знам си какво. ППДБ са във властта вече ТРИ години. Къде са ви действията? Само празни приказки и обслужване на мафията.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2024 12:30
Гост

Гонят давности, а сочената легитимност е създадена от тяхното управление. Много ми е жал за тези женици на снимката – това да си направил това и да стоиш да те снимат и да говориш само лъжи е някакъв пълен крах, ама те дори не го и осъзнават.

Смех
Смех
05 септември 2024 12:23
Гост

Към искането на тези от ПП-ДБ добавете и

„“Да, България“ ще настояват главният прокурор да поиска имунитета на Делян Пеевски, съобщиха от формацията … От „Да, България“ са получили писмо от банкера Цветан Василев с нови факти…“ /БТА/

Защитните пледоарии явно са „факти“ за тях. Апропо, основният защитник на КТБ е СЪДЪТ с явното протакане на делото.

„Парламентът ще гласува предложението на ПП-ДБ Бойко Рашков да оглави комисията за контрол над службите за сигурност“ – сагата вече приключи бързо и безславно.

Жокера
Жокера
05 септември 2024 12:15
Гост

ППДБ, вие къде спахте досега, участвахте в няколко правителства, защо не организирахте избор на нов ВСС, а вместо това анулирахте вече направения избор от професионалната квота, където избраните дори и поискаха да встъпят? Сега се сетихте да роптаете.

Доста нагло действие рушите държавността
Доста нагло действие рушите държавността
05 септември 2024 11:50
Гост

„ВСС няма демократичната легитимност да избира“. Какво е това ? някой знае ли какво е демократична легитимност? Има ли определение ? Лош или добър ВСС е легитимен и то в пълния си юридически обем. Основна функция на ВСС е да кадрува. А това, че няма избран нов ВСС си е чиста отговорност на парламента и политическите партии. ВСС си свърши задачата и проведе процедурата по избор на професионалната квота. Оставаше и Парламента да си свърши работатa, но по конюнктурни причини не го свърши. Вина е на Натка, Лена Ицо и компания. Кой е виновен за юридическата и политическа каша, който… Покажи целия коментар »

Съдия
Съдия
05 септември 2024 11:29
Гост

Тъй като не вярвам на нито една дума на ПП ДБ, според мен идеята им е
Сарафов да остане още някоя и друга година, за да го ползват за техните си интереси- някои грантови програми, посолството и най- вече определена категория дела да не влизат в съд…

Анонимен
Анонимен
05 септември 2024 11:22
Гост

,,Демократична легитимност” царете на глупашките клишета

Съдия
Съдия
05 септември 2024 11:09
Гост

И по чия вина, бе п..ки заспали, този ВСС с изтекъл мандат не може да предаде властта на нов ВСС!? Къде са ви на двете усилията за избор на нови членове !? Освен че отменихте избора на парламентарната квота с идеята да влязат много Сесебейски привърженици, друго не свършихте. Е да ви кажа- каквито и законови еквилибристики да правите, сесебеец няма да влезе в съвета със свободен, професионален избор Съдиите просто не ги харесват, а мнението за тях е като за вас…

Съдия
Съдия
05 септември 2024 11:14
Гост

Професионалната квота….грешката е моя, но много се ядосах на това празнословно бръщолевене от тези флагмани на евтоатлантическите ценности.

Някой
Някой
05 септември 2024 10:53
Гост

Прав е колегата по-долу.Държавен вестник бр.69/2023г. от 11.08.2023г.Към промени в ЗСВ се създава пар.2 (1) съгласнo който „Всички висящи и неприключили с акт за встъпване процедури по избор на членове на Висшия съдебен съвет се прекратяват“. Тъй като разпоредбата в конституцията която изисква новия избор да се проведе след приемане на промени в ЗСВ не е обявена за противоконституционна се поставя въпроса:Тече ли в момента от обнародване на решението на КС в ДВ стандартния 6-месечен срок съгласно ЗСВ за обявяване на избор за членове на ВСС или трябва да се чакат някакви имагинерни промени в ЗСВ, които да приведат ЗСВ… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
05 септември 2024 10:47
Гост

О, безнадеждна моя Наде,на закона не му пука за демократичната легитимност, която вие определяте. Точно защото квичите срещу процедурата по избор на ГП,то тя трябва да бъде не спряна,а приключена,за да е сигурно че ГП НЯМА ДА Е ПРОТЕСТЪР и НПО -тата няма да определят начина на живот на хората. Общо взето парадигмата е:колкото повече ппдб пищят срещу нещо, толкова по-добро е то за хората.

Някой
Някой
05 септември 2024 10:42
Гост

Изненадан съм ако професор Киров е казал такова нещо.С изрична промяна на ЗСВ още август миналата година всички избори за членове на ВСС които не са преключили с акт за встпване в длъжност се прекратяват.Явно тази промяна на ЗСВ му е убягнала.Чолаков и Захарова не обявиха нов избор защото се чакаха изменянията в конституцията.Изборите от 2022г. за прекратени на законодателно ниво.

Студент
Студент
05 септември 2024 10:54
Гост

На законодателно ниво….

Студент
Студент
05 септември 2024 10:21
Гост

Според проф. Киров квотата е частично избрана и след произнасянето на КС, членовете на ВСС избрани преди 2 години могат да заемат местата си!

Анонимен
Анонимен
05 септември 2024 10:29
Гост

А, ЗСВ казва нещо различно – струва ми се, че той не е обявен за противоконституционен.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2024 10:17
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
05 септември 2024 10:05
Гост

Браво, трябва отново да четем „проскубените мисли“ на един човек, който е „вещ“ по всяка тема. Всъщност, колкото по-язвителен и манипулативен е неговият пост, толкова по-голямо „одобрение“ получава – сега някой бил „Мис Пиги“ (отново „смислен израз на Бухала, ама не го възприемаме“). Но не си задава елементарния въпрос, че НС притежава съответна квота за избор на членове на ВСС – затова политиците могат да изказват мнение по неговото попълване и легитимността му (все пак той е държавен орган, а НС е висшият държавен орган в Република България). Като изговори поредните „проскубани мисли“ срещу тези, които активно се противопоставят срещу… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 септември 2024 10:09
Гост

А да поясня – ако си мисли, че ще вляза в диалог с него, да не си хаби усилията да ми „отговоря“. Може ли да се дискутира с някого, който нарича язвително хората? Риторичен е въпросът. А щом смята, че ВСС е легитимен орган след изтичане на мандата му, а и че досега неговите избори са чудесни, нека да продължи да ни занимава – „умнокрасиво е“ съобразно неговите „проскубани мисли“, заемки от другиго! Той ползва много цитати – „стрелящи цитати“, бравос!

Анонимен
Анонимен
05 септември 2024 10:19
Гост

И преди някой да ми опонира, че по този начин се нарушавал принципът на разделението на властите, да им припомня, че тук става въпрос за правомощие на НС да избира членове на ВСС, като самият ВСС е длъжен да изготвя и оповестява годишен доклад за независимостта и прозрачността на дейността на органите на съдебната власт и на СОБСТВЕНАТА си дейност, който предоставя за ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ.

Жокера
Жокера
05 септември 2024 12:24
Гост

Не че съм упълномощен да говоря от Негово име, но бас държа, че б0хала го б0ли трътката за Вашия коментар, г-н Анонимен. Аз лично нямам нищо против коментарите на г-н б0хала, но, за разлика от него, не разполагам с толкова много свободно време да чета и да правя анализи, които, смея да твърдя, не са чак толкова лоши и не ми изглеждат „тролски“. Кой кого как наричал си е негово право, щом политик си позволи да нарича друга публична личност „Мистър Кеш“, а т.н. „Мис Пиги“ й викат още и „Гугълена“… хората в наши дни могат да имат много имена.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 септември 2024 9:53
Гост

Отчаяни ходове на политически недоразумения с меко казано спорен научен и практически юридически багаж, а ако въпросната госпожа, станало популярна с прякора „Мис Пиги“, продължава да си мисли, че този състав на ВСС, под влиянието на „добрите сили“, чието влизане във властта е променило политическата конюнктура, е „преживял катарзис“ с освобождаването на Гешев, значи демонстрираната от знакови лица на „умнокрасивата формация“ наивност има болестни, вероятно нелечими, хронични измерения.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2024 9:52
Гост

Ние забравихме, че им изтече мандата преди толкова много години

Кирилов
Кирилов
05 септември 2024 9:52
Гост

Ма да бе. Това ВСС седи от толкова години, че е нелепо

Донков
Донков
05 септември 2024 9:51
Гост

Не можете да го смените обаче. Нямате мнозинство

Иринев
Иринев
05 септември 2024 9:51
Гост

Важното е, че обслужва Пеевски-Борисов

Милчев
Милчев
05 септември 2024 9:50
Гост

Наистина е така, но на кой му пука

Донев
Донев
05 септември 2024 9:50
Гост

А вие защо нв го сменихте кто уж имаше стабилно правителство?

Анонимен
Анонимен
05 септември 2024 9:50
Гост

Вярно е

Лозан
Лозан
05 септември 2024 9:49
Гост

Няма да им се получи.

Симеонов
Симеонов
05 септември 2024 9:50
Гост

Oсобено след решението на КС.

Юлиян
Юлиян
05 септември 2024 9:45
Гост

Точно те ли ще ми говорят за демократична отчетност!

Калоян
Калоян
05 септември 2024 9:47
Гост

Наглост! Вече стават цинични.

Laslo
Laslo
05 септември 2024 9:39
Гост

Тези пишман юристки как смеят да коментират въобще?

Юри
Юри
05 септември 2024 9:41
Гост

Съгласен съм. Обаче за субективизма и некадърността на този съвет са напълно прави.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2024 9:34
Гост

Ей, нямат срам! Именно когато въпросната госпожа беше министър на правосъдието този ВСС стана с безсрочен мандат, защото тя и екипът й, воглаве със съдията от СГС отмениха избора на магистратите за попълване на професионалната квота за нови членове на ВСС. Така, както и много други държавни органи вече са с изтекъл мандат, защото корифеите от ППДБ си играеха на юристи – законодатели. Сега същите тези недоразумения отново ни облъчват с кухи фрази. До кога!!!

Simo
Simo
05 септември 2024 9:33
Гост

Aбсолютно подкрепям! Този ВСС е пълен позор.

Лозан
Лозан
05 септември 2024 9:35
Гост

И с изтекъл мандат. Крайно време е да си ходи.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2024 9:32
Гост

Очевидно идеята е и.д. главен прокурор да си остане дълго и.д.

Шарлатанки и шантонерки
Шарлатанки и шантонерки
05 септември 2024 9:31
Гост

„Йорданова напомни, че на 1 август ПП-ДБ внесоха законопроект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ)“

Пхахахахха, тия ни взеха за шарани. Промени на промените на промените на промените. Качество и мисъл в законодателството – кръгла нула. Великите правни гении се оказаха ментета.

еугЛЕНА
еугЛЕНА
05 септември 2024 9:28
Гост

ВСС нямал легитимност и интегритет. А каква легитимност имат тези двет, избрани с 6-7 % от всички български граждани с избирателни права? Какъв интегритет имат, като бяха уличени в стотици лъжи, фалшификации и баране на парапети по любоени квартири под наем?

ППДБ са позор
ППДБ са позор
05 септември 2024 9:26
Гост

Що за цимизъм и дебелокожие от тези две ЙОристки! Съсипаха Конституцията, изпраха мафията, излъгаха стотици хиляди избиратели… Гениалните им оромени се оказаха фиаско, дипломите им – от Зрънчо, но наглостта им бездънна…