На 4 септември 2024 г. се навършват 100 години от рождението на видния български адвокат Тодор Бурилков, оставил дълбока следа в българската адвокатура в утвърждаването на адвокатската професия като свободна, независима и самоуправляваща се.

Годишнината отбелязват от Висшия адвокатски съвет, чийто председател Бурилков беше в два поредни мандата (1992 г. -1998 г.) и посочват неотценимия му принос за развитието на демократичните процеси в България.

Роден е на 4 септември 1924 г. в Бургас в семейството на известния адвокат д-р Владимир Бурилков. Завършва немско училище в гр. Бургас (1943 г.) и ЮФ на Софийския университет (1948 г.).

Тодор Бурилков започва професионалната си дейност като юрисконсулт в Българската народна банка – Ликвидационен клон (1953-1957). Дейността му като адвокат датира от 07.07.1957 г. През януари 1992 г. е първият демократично избран председател на Софийския адвокатски съвет, а през април 1992 г. е първият демократично избран председател на възстановения Висш адвокатски съвет. По негово предложение, Висшият адвокатски съвет приема решение за възстановяване на всички заличени по политически причини адвокати. През неговия мандат е приет първият Етичен кодекс на адвокатите в България – Наредба № 2 на Висшия адвокатски съвет “Правила за упражняване на адвокатската професия и професионалната отговорност”.

Тодор Бурилков е и член на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация през 1993-1994 г.

Благодарение на неговите усилия и личните му контакти с Немската фондация за международно сътрудничество Deutsche Stiftung, се полагат основите на станалия вече традиционен ежегоден стаж на млади български адвокати в Германия.

През 1993 г. Тодор Бурилков е избран за вицепрезидент на Международния адвокатски съюз (Union Internationale des Avocats – UIA) със седалище в Париж и заема този пост до 1999 г.

От 2001 г. до 2005 г. той оглавява Българската лига за правата на човека, която е член на Международната федерация за правата на човека, акредитирана при ООН и Съвета на Европа.

Адвокат Тодор Бурилков е един от учредителите и член на Обществения съвет на Сдружението „Правна инициатива за обучение и развитие“(ПИОР).

От 2001 г. до 2010 г. е председател на Сдружение “Немскоговорящи адвокати в България”.

На 7 юни 2014 г., по предложение на министъра на правосъдието Зинаида Златанова и по инициатива на Висшия адвокатски съвет, Съюза на юристите в България, Съюза на съдиите в България, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на българските административни съдии, Асоциацията на прокурорите в България, Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев”, Българския институт за правни инициативи и президентът на Републиката, Тодор Бурилков е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий” – огърлие, за големите му заслуги за укрепване на демократичните институции и на българската адвокатура, за цялата му професионална, научна, преподавателска и обществена дейност.

Адвокат Тодор Бурилков ни напусна на 4 септември 2015 г.

На негово име имa учредена награда, която Висшият адвокатски съвет връчва за значим принос за развитието на българската адвокатура, издигането престижа на адвокатската професия, защитата на правата и законните интереси на гражданите.