Бившият шеф на „Гранична полиция“ Петър Субев е шестият обвиняем по делото за престъпната група за контрабанда в митниците.

Това стана ясно на днешното заседание в Софийския градски съд (СГС), който за пореден път отказа да освободи от ареста друг от обвиняемите – Стефан Димитров. Останалите сочени за участници в престъпната група са баща му Марин, бившата шефка на митниците, Петя Банкова, бившият главен секретар на МВР Живко Коцев и Никола Николов, известен под псевдонима Паскал. Задържани остават само Банкова и Димитрови, докато Коцев и Субев са на свобода срещу парични гаранции, а Паскал е обявен за издирване.

„Никога не съм извършвал престъпление. С моя помощ са разкривани доста тежки престъпления, за които може да бъде потвърдено. Обвинен съм в неща, които не съм извършвал“, каза Стефан Димитров пред съда, предаде БТА. Той припомни също, че е задържан вече пет месеца.

Съдът обаче прие, че все още е налице обоснованото подозрение, че Димитров е извършил престъпленията, за които е обвинен, както и че има опасност да извърши престъпление, ако не е задържан. Освен за участие в престъпната група, Стефан Димитров е обвинен за намерени цигари в село Црънча и за подбуждане на директора на агенция „Митници“ да извършва кадрови промени.

За това, че и бившият полицейски шеф Субев е сред обвиняемите по делото, съобщи днес адвокат Ивайло Найденов, който защитава Димитров. Той посочи, че на Субев е наложена парична гаранция от 20 хил. лв., като след обжалване тя е потвърдена от съда.

БТА 

Според адвоката до момента не са събрани категорични доказателства за престъпна дейност от страна на клиента му, като той смята, че такива по делото изобщо няма. Защитникът посочи, че е обърнал внимание в съдебната зала за това с какво Стефан Димитров е по-опасен от Живко Коцев и Петър Субев, които са на свобода. Адвокат Найденов припомни, че периода, за който е обвиняем Димитров, е различен от този, в който министър на вътрешните работи е бил Бойко Рашков, с когото са се срещали и бяха разпространени техни общи снимки, както и че при разпитите си служителите в Министерството на финансите са казали, че не са виждали Стефан и Марин Димитрови, по времето когато Асен Василев е министър.

Според него няма нито едно доказателства по делото за каквато и да било намеса на Стефан Димитров относно кадрови промени в агенция „Митници“, напротив, в свидетелските показания се говорело за други хора, като адвокатът посочи имената Георги Калпакчиев и Димитър Николов.

От прокуратурата заявиха, че има достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че Димитров е извършил престъпленията, за които е обвинен, а във връзка със здравословното му състояние има назначена съдебно-медицинска експертиза, която ще бъде готова на 9 септември.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 септември 2024 16:31
Гост

Хахаха, още не могат да намерят Паскал. Евалата

Анонимен
Анонимен
03 септември 2024 16:30
Гост

Поредното поръчково дело

Анонимен
Анонимен
03 септември 2024 16:29
Гост

Колко дълго ще го работят това дело, няма ли вече да приключват

Михаил
Михаил
03 септември 2024 15:29
Гост

E,не е случайност, че е бил с Бойко Рашков.

Лазар
Лазар
03 септември 2024 15:30
Гост

Ще видим дали доказателствата ще издържат в съда.

Заки
Заки
03 септември 2024 14:27
Гост

Дали има достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че Димитров е извършил престъпленията.

Мики
Мики
03 септември 2024 14:28
Гост

Дано да е така.

Димо
Димо
03 септември 2024 14:26
Гост

Естествено, че има опасност да извърши престъпление.

Лозан
Лозан
03 септември 2024 14:25
Гост

Мястото му е точно там.

Ники
Ники
03 септември 2024 14:25
Гост

Мътна история!