Екатерина Захариева и Юлиян Попов са двамата кандидати за български еврокомисар. Те бяха одобрени днес от Министерския съвет.

Екатерина Захариева беше номинирана от ГЕРБ, а Юлиян Попов – от „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Страната ни трябваше да изпрати две номинации в Европейската комисия до 30 август. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен беше посочила, че за предпочитане е кандидатите да са мъж и жена. След като получи номинациите от държавите членки, тя ще разговаря с всеки един от кандидатите и на финала ще предложи на Съвета на ЕС нов състав на Европейската комисия.

По този повод първата работа на служебния премиер Димитър Главчев след клетвата беше да поиска от всички партии в парламента до 29 август да предложат кандидати за български еврокомисар.

ГЕРБ предложи Захариева, ПП-ДБ – Юлиян Попов, „Възраждане“ се спря на Виктор Папазов, „Има такъв народ“ – на Велислава Петрова, ДПС избра Искра Михайлова, а БСП номинира двама кандидати – Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова.

Служебният премиер разговаря с всеки от номинираните. „Срещайки се с всички номинирани от партиите, установих, че те са на изключително високо ниво. Благодаря на партиите за сериозното отношение по този въпрос. Решението беше трудно, огледахме много фактори, които биха оказали влияние. Но основно сме се придържали към договора за функциониране на ЕС, писмото на председателя на ЕК и биографиите на кандидатите“, обясни днес решението си служебният премиер Димитър Главчев.

Вчера президентът Румен Радев призова Министерския съвет да излъчи две жени за кандидат за еврокомисар, защото практиката сочела, че мъжете нямали шанс. Според държавния глава по този начин щяло да има истинска конкуренция за поста.

На този етап не е ясно какъв ресор ще получи страната ни. Има различни информации по въпроса – България да отговаря за регионалната политика на съюза или отново да получи „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мисирката Катя
Мисирката Катя
30 август 2024 14:45
Гост

Катето много ми прилича на Мисирка, както казва нейния Бойко. В детството ми на село съм отглеждал доста мисирки и Катя от Пазарджик е просто една от тях. На село имаше и доста момичета почти всичките така изглеждаха и се държаха все едно са Катя Захариева. Бяха си и дашни . Същата като леля Цецка Цачева от БКП- комсомолски работа и почерк.

Горко ни Бойко, ти ги храни, отглеждаш и пробутваш
Горко ни Бойко, ти ги храни, отглеждаш и пробутваш
30 август 2024 14:40
Гост

Това е възможно най- лошия избор. Особено неможачката от Пазарджик, едвам изкачила средното. А висшету и си личи. Хили се и се зъби истерично като Камала когато не знае какво да каже . Тя подписа за Истанбулската Конвенция помните ли и се дзереше после, добре че Нинова и Каракачанов с Патриарха и КС я озаптиха . А тоя „писателя“ , никой не знае какво е написал, но пък 2 пъти министър, но не на културата или образование А на Екология ???? Истинско комунистическо отроче с легенда, че е писател или нещо такова- интелектуалец – хи хи хи . КултурТрегер. И… Покажи целия коментар »

Някой
Някой
30 август 2024 13:33
Гост

Юлиян Попов е поредната покана ПП-ДБ да се обозначат дали са бланкетно евроатлантици, или по убеждение.

Странно е тяхното поведение. От една страна гласуваха за еврозоната, от друга късаха ризи за дерогацията на Лукойл, а след това тръгнаха с Доган да борят „общия си враг“….

За протокола – групата на Доган гласува против закона за еврото. И ДИР и Дневник неистово анонсират именно групата на Доган….

Анонимен
Анонимен
30 август 2024 12:50
Гост

в сравнение с виктор папазов, неговата автобиография и постижения, и татарпазарджиклийката, за която знам много неприятни неща и умнокрасивия дядо 59 набор, са повече от кръгли нули, ама са предложени от правилните партии и политици, а виктор – от възраждане. Няма да се оправи тая кочина българия и туй то….

Красен
Красен
30 август 2024 12:30
Гост

Е, всичките ли са на изключително високо ниво?

Lozan
Lozan
30 август 2024 12:33
Гост

Надали!

Провеждане на ИЗПИТ за кандидатите
Провеждане на ИЗПИТ за кандидатите
30 август 2024 12:18
Гост

ПРЕДЛАГАМ-българските кандидати за комисари да преминат през публичен изпит по право на Европейския съюз, излъчван онлайн и от интересуващите се медии. С изпитващи-преподаватели по ПЕС, и по конспекта на ЮФ, СУ. Подготвения не се страхува от изпит, проблем в изпита няма-те са подготвени.

Изпитът спокойно може да бъде проведен незабавно, още днес. По дефиниция кандидатите са подготвени по ПЕС.

Заки
Заки
30 август 2024 12:31
Гост

По принцип, ама Де факто!

Аман от комунизъм и равенство и изпитвачи
Аман от комунизъм и равенство и изпитвачи
30 август 2024 14:31
Гост

Аман от ваш’те изпити конкурси и всякакви измислени гадости . Е кой ще изпитва бре , кой има компетенциите за еврокомисари и то без ресори . Всичко това е един прах в очите на простоидиотите, че уж нещо се прави , а то всички виждаме, че е нищо правене. Какво право е ПЕС и какво общо има с еврокомистята???? ПЕС дръжки в празната ти глава . ЕК задава посоките и политиките следователно и за ПЕС а не обратното. Комисарите не са съдии бре главо. Те не прилагат ПЕС а го творят и изменят когато и както си искат. Аман от… Покажи целия коментар »

Лазар
Лазар
30 август 2024 12:18
Гост

Интересно какъв ресор ще получи страната ни.

Сашо
Сашо
30 август 2024 12:16
Гост

Ние както винаги в последният моммент.

Мики
Мики
30 август 2024 12:17
Гост

Е, поне да си струваяе чакането.

Богомил
Богомил
30 август 2024 12:15
Гост

Леле, ужас!

Възмутен
Възмутен
30 август 2024 12:15
Гост

Особено Катето…