Бившият заместник-министър на отбраната на Русия генерал от резервната армия Павел Попов, който беше арестуван по дело за измама, поиска да не бъде задържан в ареста, а да бъде поставен под домашен арест. Това съобщиха правоохранителните органи за ТАСС.

„Попов, задържан по наказателно дело по част 4 на член 159 от Наказателния кодекс на Руската федерация, поиска да не бъде задържан под стража, а да избере превантивна мярка под формата на домашен арест“, е казал източник за агенцията.

По думите му генералът е заявил, че няма да се укрива от разследването или по някакъв начин да му се противопоставя.

Той поиска да се вземе предвид, освен всичко друго, и здравословното му състояние.

Припомняме, че на 29 август 235-и гарнизонен военен съд арестува Попов до 29 октомври. Той е задържан в следствения арест в Бутирка.

Това е най-новото дело в поредица разследвания за корупция.

Процесът срещу Попов, който изпълнява длъжността си от 2013 г., е третото разследване срещу високопоставен служител на отбраната, свързано с изграждането на тематичен военен парк.

Генерал-майор Владимир Шестеров и Вячеслав Ахмедов, директор на тематичния военен парк „Патриот“ край Москва, бяха задържани по-рано този месец по подозрение в измама.

„Попов, отговарящ за развитието, поддръжката и експлоатацията на парк „Патриот“, се е облагодетелствал за сметка на дружеството“, посочиха от Следствения комитет.

Паркът „Патриот“ е основна туристическа атракция. Той излага огромна колекция от руски и съветски оръжия и предлага на посетителите възможност да се качат на танкове и да участват в бойни симулации.

Разследващите съобщиха, че от 2021 г. Попов е пренасочвал различни строителни материали от парк „Патриот“ към собствената си селска къща за монтажни работи.

Няколко имота, собственост на Попов и членовете на семейството му, на стойност над 500 милиона рубли (5,47 милиона долара), са били проверени като част от разследването за измама.

Попов е поредното длъжностно лице, което от април насам е въвлечено в най-голямата вълна от корупционни скандали в руската армия и отбраната от години.

През май, скоро след първите арести, президентът Владимир Путин неочаквано отстрани дългогодишния министър на отбраната Сергей Шойгу и го замени с икономиста Андрей Белоусов. Това бе възприето като ход за осигуряване на по-стриктно управление на огромния бюджет за отбрана на Русия и премахване на разхищението и подкупите.

67-годишният Попов е завършил военна академия и е служил 17 години в Министерството на извънредните ситуации на Русия. Шойгу, понастоящем секретар на Съвета за сигурност на Русия, беше ръководител на това министерство от 1991 г. до 2012 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar