5 милиона евро гаранция и забрана да напуска Франция – това разпореди съдът в Париж късно в сряда за задържания през уикенда руски милиардер Павел Дуров. Той бе пуснат на свобода, но предстои да бъде разследван за предполагаемо участие в организирана престъпност чрез приложението за криптирани съобщения „Телеграм“, на което е собственик и директор.

Френската прокуратура потвърди, че делото е водено от местни звена за киберпрестъпност и борба с измамите. В сряда стана ясно, че освен Павел Дуров френските власти издирват и брат му Николай, който е съосновател на „Телеграм“ и често е сочен за мозъка на съвместния им проект. В съдебни документи, видени от европейското „Политико“, бе подчертано „почти несъществуващото сътрудничество на „Телеграм“ – както с френските, така и с европейските власти.

В официална позиция „Телеграм“ заяви, че е „абсурдно да се твърди, че платформа или нейният собственик са отговорни за криминални деяния, за които се твърди, че са били извършени чрез неговото приложение. Същото становище повтори и адвокатът му Давид Оливие Камински. „Телеграм“ спазва всички точки на европейските правила в областта на дигитализацията“, допълни юристът, който заедно със сестра си Жулия Беташ защитава Дуров.

На свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че делото срещу Павел Дуров

не бива да се превръща в политическо преследване

По-рано Русия обвини Франция в двойни стандарти по отношение на свободата на словото. Самият Дуров е роден в Русия, но няма позитивна връзка с правителството в страната. Затова и от 2014 г. не живее на територията ѝ. През последните години той придобива още два паспорта – френски и от ОАЕ.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) започва свое разследване срещу базираното в Дубай приложение. То няма общо с обвиненията, които Франция е повдигнала на двамата братя. ЕК ще разследва дали компанията не е умишлено занижила нивата на активните си потребители, за да не попадне под DSA регулациите на съюза. Те следят уебсайтове с над 45 млн. активни потребители. Целта им е да регулират влиянието на глобалните онлайн платформи. Говорителят на ЕК Томас Рение увери, че арестът на шефа на „Телеграм“

няма нищо общо с DSA закона

На този фон се зародиха редица конспиративни теории онлайн, в които бе намесена и сочената за приятелка на Павел Дуров – стриймърката Юлия Вавилова. Мнозина посочиха, че честите ѝ постове в социалните мрежи са направили лесен за проследяване маршрута на милиардера, който пътува често с частния си самолет. Появиха се дори предположения, че Дуров се е срещал с руския президент Владимир Путин в Азербайджан. Москва отхвърли твърдението. Родителите на 24-годишното момиче обаче казват, че нямат връзка с нея от началото на август. Тя не се е появявала в социалните мрежи от 20 август. В профила ѝ в инстаграм има публикации от пътуване в Азербайджан. Вавилова и Дуров не се следват в социалните мрежи и не публикуват снимки заедно. Предполага се, че тя е била с него при пристигането им във Франция. Засега съдбата на момичето остава неясна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar