И Софийският апелативен съд (САС) отказа да освободи от ареста Красимира Трифонова, която е обвинена в убийството на зет си Пейо Пеев, въпреки настояването на защитата тя да бъде настанена в болница, защото страдала от психическо разстройство.

Самата Трифонова пък отговаряше на всички въпроси на магистратите с „не знам“, а на въпроса какво иска от съда, заяви: „Може ли една цигара?“. После допълни, че ѝ се вие свят и иска да е в болница.

Пейо Пеев беше убит в началото на годината като тялото му беше открито в обгорял автомобил в кв. „Драгалевци“ на Витоша. Задържани и обвинени за престъплението са Красимира Трифонова и дъщеря ѝ Габриела. Според разследващите майката и дъщерята са удушили младия мъж в колата му, като се предполага, че мотивът за престъплението е свързан със спор за родителски права. Пейо Пеев и Габриела имат 6-годишно дете и въпреки че наскоро сключили брак, живеели разделени.

Междувременно тя родила второ дете, като бившият депутат от „Продължаваме промяната“ Велико Минков е убеден, че той е бащата. Днес стана ясно, че ДНК експертиза доказала твърдението му, чака се окончателното произнасяне на съда по въпроса за бащинството.

Габриела Трифонова беше три месеца в ареста, след което мярката ѝ за неотклонение беше променена на „домашен арест“. Майка ѝ остана задържана.

Преди три месеца Красимира Трифонова опита да убеди съда, че няма общо със смъртта на Пеев и поиска да излезе на свобода. Тогава тя твърдеше, че била на разходка с кучето си и писала показания „под диктовка“ след задържането, защото била в шок. Тя се позова и на биографията си, за да опита да убеди съда, че няма да се укрие, като припомни, че е била дипломат. За нея се знае, че е била консул в Тайланд преди 14 години, където е обвинила в сексуален тормоз тогавашния посланик там Камен Величков, заради което посолството е било закрито, а обвиненията на Трифонова не са доказани.

Миналата седмица Красимира Трифонова отново поиска да излезе от ареста. Пред Софийския градски съд адвокатът ѝ Димитър Вълков поиска тя да бъде настанена в болница, защото била напълно неадекватна. СГС обаче отказа да промени мярката за неотклонение, не я настани в болница, а назначи психиатрична експертиза (виж още тук).

Днес пред САС адвокатът отново изтъкна, че тя страда от психическо разстройство и трябва да е в болница. „Явно някой иска да я премахне от пътя си, бита е, прилагани са ѝ медикаменти, гасени са ѝ цигари в очите. Жертва е на вендета. Семейството ѝ е преследвано, имало е обир в дома ѝ. Тя страда от заболяване, което налага да бъде настанена в лечебно заведение. Прокуратурата и досегашните съдебни състави са отговорни за състоянието на Трифонова. Ако е в болница няма как да извърши престъпление“, каза Вълков, цитиран от БТА.

Прокурор Юлиан Лефтеров обаче отвърна, че освобождаването на Трифонова би било прибързано и че има опасност тя да извърши престъпление.

В определението си САС посочи, че преди около два месеца експертиза не е установила обвиняемата да страда от психично разстройство. В последните седмици била извършена частна експертиза, която пък показвала, че Трифонова вече страда от психическо заболяване.

В тази връзка от прокуратурата изтъкнаха, че преди два дни е назначена тройна съдебно-психиатрична експертиза, която да установи състоянието на обвиняемата, но резултатите още не са готови.

Иначе САС се съгласи с доводите на първата инстанция, че няма опасност Трифонова да се укрие, ако излезе от ареста, но може да извърши престъпление. Определението е окончателно.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Не се диша вече в тази пародия на държава
Не се диша вече в тази пародия на държава
29 август 2024 18:11
Гост

„Прокурор Юлиан Лефтеров обаче отвърна, че освобождаването на Трифонова би било прибързано и че има опасност тя да извърши престъпление.“
От деликатния израз на прокурора следва извода, че сега е леко прибързано, но малко остава да му дойде времето. Следващата 65-ица може да мине, помнете ми думата.
А че играят сценки на тема невменяемост личи от 100 км. Щерката как е вкъщи, оправи ли се след претърпения „мозъчен инфаркт“, който не й попречи да увери съда че е „абсолютно невинна“?

Георги Ат.
Георги Ат.
29 август 2024 16:34
Гост

Цигарка се дава само на ешафода!

Стоил
Стоил
29 август 2024 13:57
Гост

Как пък изчислиха, че няма опасност Трифонова да се укрие, ако излезе от ареста?

Анонимен
Анонимен
29 август 2024 14:38
Гост

Това е висша математика-не е за теб

Петров
Петров
29 август 2024 13:56
Гост

Естествено, че освобождаването на Трифонова би било прибързано и че има опасност тя да извърши престъпление.

Анонимен
Анонимен
29 август 2024 14:39
Гост

Верно ли е естествено или се шегуваш

Стоил
Стоил
29 август 2024 14:47
Гост

Познай от три пъти! Има неща, с които не бива да си правиш шега.

Лазар
Лазар
29 август 2024 13:55
Гост

Много неадекватни отговори.

Димо
Димо
29 август 2024 13:56
Гост

Е, да не е на курорт! Те и Иванчева съсипаха така преди време.

Анонимен
Анонимен
29 август 2024 14:40
Гост

Преди колко време, че ми се губи този перод

Анонимен
Анонимен
29 август 2024 18:42
Гост

Ха…Да не са вършили престъпления. Иванчева е осъдена на три инстанции. Хайде да не ревеме на чужди гро0ове

Ники
Ники
29 август 2024 13:54
Гост

Пушач съм и я разбирам.

Хари
Хари
29 август 2024 13:54
Гост

А разбираш ли я защо е отнела живот?

Лозан
Лозан
29 август 2024 13:55
Гост

Всеки е невинен до доказване на противното.

Красимир
Красимир
29 август 2024 13:53
Гост

Интересно, как се влошават и им прилошава когато влезнат в зала?

Анонимен
Анонимен
29 август 2024 13:47
Гост

Не разбрах в крайна сметка САС даде ли й цигара или не?

чуденка
чуденка
29 август 2024 14:42
Гост

Ако не го е направил, дано поне мотивирано е отказал искането.

Анонимен
Анонимен
29 август 2024 14:42
Гост

Другия път казаха, че ще й дадат

Анонимен
Анонимен
30 август 2024 12:57
Гост

Не, защото не носели пакет с цигари в залата. Иначе щели да й дадат. САС са хуманисти, особено в яденето, пиенето и тютюнопушенето.