Въвеждат се за първи път стандартите за специализираните услуги за пострадали от домашно насилие и методика за оценка на риска от домашно насилие, която ще се прилага от съдебните органи.

Те бяха приети от правителството в сряда, заедно с още редица изменения и допълнения в Правилника за прилагане на Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН), направени съгласно промените в самия закон от 2023 г.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Сред услугите са националната телефонна линия за помощ на лица, пострадали от домашно насилие или в риск; социалното, психологическото и правно консултиране и специализираните програми за възстановяване и/или защита в консултативен център или в защитено жилище; специализираните програми за преодоляване на агресията и справяне с гнева за извършители на домашно насилие.

Особено внимание се обръща на работата с деца, които са свидетели или пострадали от домашно насилие. Регламентирани са разходите, които ще се остойностяват при финансирането на специализираните услуги и програми и контролът по тяхното предоставяне.

Правилникът разписва също методика за извършване на оценка на риска от съда. Така за първи път съдебните органи разполагат с инструмент, чрез който да идентифицират и оценяват възможните рискове от последващо насилие, ескалация на насилието или смърт в бъдеще. Така ще се подпомага процесът по вземане и постановяване на съответно съдебно решение.

Промените в Правилника съдържат цялостен механизъм за избор на юридическите лица, които осъществяват превенция и защита от домашно насилие. Те ще се определят чрез конкурс. Уреден е и начинът за отчитане и контрол върху изпълнението на договорите по финансираните проекти – чрез проверки на място и по документи. Разписан е редът за вътрешен контрол от страна на финансираните организации.

Допълненият Правилник предвижда разработването на Координационен механизъм за помощ и подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие, който ще бъде приет с акт на Министерския съвет. Той ще регламентира взаимодействието между властите, които осъществяват дейности по превенция и защита от домашното насилие.

Новият Правилник посочва информацията, която ще се вписва в бъдещата Националната информационна система за превенция и защита от домашното насилие, реда за събирането и предоставянето й, организацията и функционирането на системата, нивата на достъп, връзката й с други регистри и бази данни.

Измененията и допълненията към Правилника за прилагане на ЗЗДН са изготвени от междуведомствена работна група, създадена със заповед на министър-председателя, с участието и на допълнителни експерти от неправителствения сектор, съдебната система и др.

Припомняме, че миналата година депутатите разглеждаха мерките за борба с домашното насилие и регламентирането на „интимна връзка“.

Окончателно в началото на август 2023 г. депутатите приеха на второ гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Това стана ясно по време на извънредното заседание на Народното събрание, касаещо промени и в Наказателния кодекс, в който се предвиждат по-тежки наказания за средна и лека телесна повреда.

Поводът за предложенията бе случаят с накълцаната с макетно ножче Дебора от Стара Загора.

В законопроекта бе записано още, че „фактическото съпружеско съжителство“ и/или интимна връзка се осъществява между две физически лица между мъжки и женски пол. Предложението бе направено от парламентарната група на „БСП за България“ и срещна подкрепата на пленарна зала.

Интимната връзка трябва да е 60 дни, за да има домашно насилие.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar