Каква е връзката и ролята на депутата Джейхан Ибрямов в схема, ощетила бюджета с 11 милиона лева от източване на ДДС и корпоративен данък?

Две новини – едната, официална за разбитата престъпна група от шестима души, действала от 2021 г. до този 9 август. Другата, неофициална – за политически чадър над тях, вървяха успоредно в сряда.

ГДБОП и НАП описаха на пресконференция двете направления на схемата. Първо се създавали фирми бушони, понякога дори на хора, които са граждани на страни извън ЕС. Те купували зърнени и маслодайни култури, но от неустановени производители. Така спестявали корпоративния данък от 10%. Тази продукция е на специален режим и за нея не се дължи ДДС. Компаниите нямат собственост на земеделската земя, нямат техника, нямат субсидии. Вкарали документи за оборот от 90 млн лева. Затова от ГДБОП и НАП смятат, че бандата е спестила 9 млн. лева корпоративен данък, обясни зам.-шефът на приходната агенция Евгени Нанков. След това продавали на реални фирми, но на по-ниска цена заради спестените данъци.

На второто ниво на схемата от групата се опитвали да изсветлят паричния поток, защото вече имали фиктивни документи за произход на продукцията. Фактурирали стокообмена към реални фирми. Те разпространявали продукцията към крайни потребители. Паралелно от бандата търгували и с торове, занимавали се и с транспорт. Той минава по общия ред и за него се дължи 20% ДДС. Тогава реалният вносител на торовете, за да не внесе данъка, използвал фактури от други фирми от най-ниското ниво, при които дължимият данък не е внесен. Там щетата за бюджета е към 2 млн. лева.

На фиктивните собственици на компаниите – малоимотни българи, са плащани между 500 и 1000 лв., обясни зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Калин Литов.

„Фиктивно са придобивани луксозни автомобили, ползвани от лица, близки до фирмата и с несъответстващи на занятията им доходи“, лаконично съобщават от МВР по повод операцията от 9 август, ръководена от Софийска градска прокуратура. По време на операцията са били иззети луксозна кола, множество печати, пълномощни, фактури, товарителници, кантар и бележки, електронни подписи, лаптопи.

Точно обявяването на пресконференцията, че е отнет луксозен автомобил, съвпадна с неофициалното разпространение на снимки от изземването на джип, станало с разрешение на Софийския градски съд. Марката и цветът на колата е идентична с тази, с която Джейхан Ибрямов бе заснет от журналисти преди време да влиза в морския сарай на Ахмед Доган край Росенец. Сайтове разпространиха снимката от изземването на джипа, обявявайки че става дума за кола, карана от политика.

Името му обаче не бе споменато на брифинга на ГДБОП и НАП. И той не е сред арестуваните, които са трима, а другите трима от групата са пуснати с парични гаранции и подписка.

От независимите от ДПС (Доган) обещаха да коментират казуса в четвъртък. Това се случва седмица след акцията на Комисията за противодействие на корупцията срещу бизнесмена Румен Гайтански-Вълка, който е приятел и бивш съдружник на почетния председател на партията. И до днес хората на Доган нямат коментар за милионния невърнат кредит от ББР на Вълка, с част от който е погасен дълг на ТЕЦ „Варна“. Преди дни пък Доган излезе официално от тази фирма.

Съпругата на Ибрямов Биршен е дългогодишна секретарка на Доган и остана лоялна към него, след като избухна войната между Делян Пеевски и т.нар. „дерибеи“ около почетния председател.

НАП е предприела мерки, извършват се контролни производства, изясняват се факти и обстоятелства. Има и запорирани имущества и сметки, за да се върнат парите.

Самият процес е относително дълъг, тъй като има съдебно обжалване и контрол. Важното е, че са предприети мерки и държавата да получи това, което дължи, каза Нанков.

За да препере парите, бандата купувала и апартаменти, производствена база, цяла кооперация извън София, вили. Именно в кооперацията Ибрямов е засечен да пребивава.

Един от задържаните мъже бил засечен, че е изтеглил 57 млн. лв. на каса от различни банки само за година и половина. Парите постъпвали в сметките на фирмите сутринта, а той ходел да ги тегли още същия следобед. Най-малката сума била 300 хил. лв.

Мъжът, теглил парите в брой, е оставен в ареста от Софийския апелативен съд във вторник. Заедно с него в килия са още двама. Лидерът на групата обаче не е сред тях. Той е на свобода. „Така е преценил съдът“, каза Литов и не уточни дали обвиняемият е от двамата, които са пуснати под гаранция, или е на свобода с подписка. (24часа)

Зам.-шефовете на ГДБОП Калин Литов и Евгени Нанков (от ляво на дясно) дадоха подробности за акцията.

Ибрямов е лоялен на Ахмед Доган.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar