Бившият председател на Военно-апелативния съд (ВоАпС) полк. Петко Петков осъди вече на две инстанции прокуратурата да му изплати обезщетения за близо 180 000 лева.

Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд (САС), който изцяло потвърждава акта на градския съд, който миналата година уважи частично иска на Петков. Той е предявил иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), в който е поискал обезщетения от над 560 000 лева.

Те са заради делото срещу Петков за длъжностно присвояване и представени неверни сведения, за да бъдат получени пари по проект на ОПАК. То беше свързано с договор от 2008 г. между тогавашното Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР) и Военно-апелативния съд, с който съдът започна изпълнение на проект по ОПАК за над 730 000 лева. Парите бяха отпуснати за изграждане на информационна система за прозрачност във военните съдилища.

Проектът обаче беше прекратен, след като през 2014 г. започна разследване, а прокуратурата повдигна обвинения на 8 души, между които и Петков. Градският съд първоначално ги призна за виновни, но не ги наказа заради изтекла давност. Основна част от обвиненията беше свързана със сключени договори с експерти без обществени поръчки, като била изготвена документация със задна дата, която да доказва, че такива все пак са проведени.

В края на 2020 г. Софийският апелативен съд (САС) оправда всички подсъдими и прокуратурата не протестира присъдата. Тогава съдът прие, че председателят на ВоАпС изобщо не е бил длъжен да провежда процедури по ЗОП, тъй като той не се прилага за проекти, които са възложени и изцяло финансирани от международна организация. Оказа се, че още в началото на проекта е имало поставено условие от МДААР на Военно-апелативния съд, произтичащо от международното финансиране и то е било да се платят възнаграждения на физически лица, а не за определени дейности, които прокуратурата е инкриминирала. За да приеме, че не са настъпили и тежки вредни последици за ВоАпС, апелативният съд напомни, че са възстановени изцяло всички пари с лихвите.

В иска си срещу прокуратурата Петко Петков твърди, че е понесъл особено тежко воденото срещу него дело, тъй като е било свързано с работата му като председател на ВоАпС и е засегнало професионалната му репутация, която приел за срината и се чувствал публично опозорен. Преживял и силен стрес, а делото било широко отразено в медиите. Петков подчертава, че обвиненията са му попречили да се развива професионално и да се грижи за семейството си, тъй като е освободен от работа, а много от познатите му се отдръпнали от него. Полковник Петков е оценил на половин милион лева само неимуществените вреди от повдигнатите срещу него обвинения. Затова той остана недоволен от решението на градския съд, който му присъди 120 000 лева обезщетение за неимуществени вреди от незаконното обвинение.

Апелативните съдии Златина Рубиева (председател на състава), Иванка Иванова (докладчик) и Михаил Малчев пишат, че обвиненията срещу Петков значително са засегнали професионалната му репутация, защото са били свързани с позицията му, но освен това са рефлектирали и на общественото доверие в него, като отбелязват, че бившият съдия се е ползвал с авторитет и доверие сред колегите си и съдебните служители.

Съдът припомня, че Петков е бил отстранен от длъжност за 9 месеца, в които не е могъл да упражнява професията си, бил е лишен от доходи и това наложило да взема заеми от приятели. В решението се казва, че именно липсата на пари за издръжка на семейството са мотивирали Петков да подаде оставка и да започне да работи като адвокат.

„Това от своя страна също е създавало затруднения и притеснения на ищеца, предвид качеството му на подсъдим към този момент и свързаното с това недоверие и съмнение относно професионалните му качества. Установи се, че след започване на наказателното производство ищецът се затворил в себе си, избягвал да общува с колеги и приятели. Налагало се да обяснява на близки и познати, че не е извършил престъпление, претърпял е репутационни вреди. Много хора от приятелския му кръг се оттеглили, избягвали да общуват с него“, пише съдът.

Той отбелязва и преживените от Петков стрес, напрежение, безпокойство, чувство за срам и неудобство.

„Ищецът е следвало да понася злепоставящото го положение на обвинен, да знае, че е предмет на обсъждане в обществото и медиите, доколкото повдигнатото обвинение на ищеца и воденото спрямо него наказателно производство е получило широк обществен отзвук – отразено е в редица медийни публикации. Следва да се държи сметка също така, че общественият отзвук е бил обусловен от заеманата висока публична длъжност от ищеца и част от останалите привлечени към наказателна отговорност лица – магистрати“, се казва в решението, но в него апелативните съдии припомнят също, че публичните личности са изложени на много по-голям интерес от страна на обществото и медиите именно във връзка със заемана от тях длъжност.

По делото е прието заключение и на съдебнопсихологическа експертиза, според което кариерното сриване на Петков е станало причина за дълбок и трудно преодолим вътрешен психологически конфликт, с чувство на незаслужена несправедливост и обида, а дори и последвалото оправдаване не е довело до достатъчна удовлетвореност.

Съдът е взел предвид и продължителността на делото от близо 7 години, но въпреки всичко е приел, че присъденото от първата инстанция обезщетение от 120 000 лева за вредите от незаконното обвинение е справедливо и не го е увеличил, както настоява Петков.

„Този размер на обезщетението съответства на характера и степента на търпените от ищеца болки и страдания и удовлетворява обществения критерий за справедливост при съществуващите в страна обществено – икономически условия на живот към момента на увреждането, с оглед конкретните обстоятелства по делото. Отделно от това следва да се съобрази и обстоятелството, че осъждането на ответника само по себе си има ефекта на овъзмездяване. По делото липсват доказателства, които да установяват, че ищецът е претърпял неимуществени вреди в по-висок размер и с по-силен интензитет от отчетените“, пише САС.

Прокуратурата е осъдена да плати на Петков и близо 58 000 лева за имуществени вреди, между които почти 10 000 лева за адвокатски хонорари. Голяма част от парите са заради обезщетенията при напускане на работа. През 2014 г. Висшият съдебен съвет отстрани Петков от длъжност, след като му бяха повдигнати обвинения, а година по-късно той напусна съдебната система. До напускането обаче Петков посочва, че не е получавал допълнително материално стимулиране и претендира и обезщетение за това, наред с парите, които не е получил от заплати, докато е бил отстранен, както и обезщетението при напускане.

През 2021 г., след като вече е бил окончателно оправдан, ВоАпС е платил на Петков над 27 000 лева обезщетение по чл. 225 от Закона за съдебната власт, каквото магистратите получават при освобождаване. То е по-малко, защото Петков е получил 23 000 лева през 2000 г., когато също е напуснал съдебната система. ВоАпС е начислил на Петков и почти 45 000 лева обезщетение за заплатите, които не е получил, докато е бил отстранен. Съдът обаче му присъди още над 46 000 лева, които са лихви върху обезщетението при напускане на системата, както и за разликите в брутните заплати, които не е получавал, докато е бил отстранен.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Отговорността на държавата...
Отговорността на държавата...
29 август 2024 14:38
Гост

„Пуснаха на свобода Любомир Симеонов, осъден за разстрела на банкерката от Бургас Павлинка Йовчева“

„Когато вижда жената да върви по тротоара, тръгва към нея, вади от чантичката си зареден „Макаров“ и от близо метър стреля в гърдите й. Простреляната извиква и пада на земята.
Симеонов духва от местопрестъплението, качва се на колата си и потегля в посока София, където планирал да направи изявление пред телевизиите. … Симеонов прави пълни самопризнания.“

Анонимен
Анонимен
29 август 2024 8:19
Гост

Когато започна това разследване, Пенгезов беше кандидат за шеф на САС. И тогава обвини, наред с другите, и Пеевски като заключи, че за всяко прасе идва Коледа. Чудя се сега, толкова години по-късно, дали вече дойде Коледа

Нострадамус
Нострадамус
29 август 2024 8:31
Гост

Тази Коледа ще има ТЛЪСТО свинско.

От склада на КТБ. Пардон – КГБ.

Анонимен
Анонимен
29 август 2024 8:16
Гост

Дааа, покрай двамата бивши съдийски шефове пострадаха обикновени хора

Анонимен
Анонимен
29 август 2024 8:15
Гост

То беше инспирирано и от него, и от ДП като целта беше шефското място в САС

Анонимен
Анонимен
29 август 2024 8:15
Гост

Малко пресилено е чак такова обезщетение, помня го това дело, но неговото име – не. Следователно, авторитетът му в обществото не е толкова засегнат.

САС
САС
29 август 2024 8:29
Гост

Пеевски така каза.

Анонимен
Анонимен
29 август 2024 8:14
Гост

Провалът по това дело трябва да се запише на сметката на Цацаров

Гешев
Гешев
29 август 2024 8:28
Гост

Много сме. Силни сме. Можем го.

Мунчо
Мунчо
29 август 2024 8:12
Гост

Обаче за магистрати обезщетенията са шестцифрени, а за обикновените …….. четирицифрени за едно и също.

Мяра според мяра.

Анонимен
Анонимен
29 август 2024 8:14
Гост

Това е отдавна мотивирано. Важното е кога поръчкаджиите ще ги плащат от джоба си, защото сега изобщо не им дреме като повдигат необосновани обвинения и после прокуратурата плаща от парите на всинца ни. Докато не им ги вадят от джоба, нищо няма да се промени.

кака сийка
кака сийка
29 август 2024 8:15
Гост

Точно с магистрати няма как да стане, надявам се сте чувал за функционален имунитет?

Бате Енчо
Бате Енчо
29 август 2024 8:27
Гост

В Новата няма да има функционален за новия караул на смяна.

Спете спокойно деца.

Стойка
Стойка
29 август 2024 13:30
Гост

А кой ще прецени кога е поръчка, кога е оправдателна заради корумпирания съд/защото за тази корупция всички си мълчат, а там е най-сериозна/ и кога си е чиста некадърност. Ако плащат от джоба си и читавите прокурори ще станат страхливци.

12345678
12345678
29 август 2024 8:11
Гост

Предвид, че се дават такива суми за смърт на дете, обезщетението е ОК, половин милион вече е извън здравия разум за съдебната практика у нас.

Анонимен
Анонимен
29 август 2024 8:10
Гост

Удрѝ, бат Петко! Поръчковите те съсипаха само за да ударят знаем кого.

Даваш ли даваш Балканджи Йово?
Даваш ли даваш Балканджи Йово?
29 август 2024 8:06
Гост

А вие си давайте над по 1 милиард годишно за „правосъдие“.

И тези схеми продължават вече 33 години и … ВСС възкръсна на Христовата възраст след конституционната реформа на Христо Иванов и с-ие с подкрепата на ГЕРБ и ДПС на Доган и Пеевски.

АМИН