Възстановяването на Апелативния съд във Велико Търново през 1998 г. беше естествено продължение на историческата роля на града в българската съдебна система. Именно тук е поставено нейното начало още с приемането на Търновската конституция през 1879 г. Това посочи в празничното си слово по случай 20 години от възстановяването и 140 години от създаването на Апелативен съд – Велико Търново председателят му Янко Янев, цитиран от „Фокус“.

„Велико Търново е един от петте града, наред със София, Видин, Русчук и Варна, в които се създават губернски съдилища. Поради това съдилищата в София, Варна и Търново отбелязват и 140 години от създаването си“, каза още Янко Янев. Той допълни, че макар и двуинстанционната съдебна система да е по-бърза и да работи с по-малко ресурс, триинстанционната, която се изпълнява у нас, е по-качествена.

Янков отчете, че три поредни години ръководената от него институция е втора по натовареност в страната, след Софийския апелативен съд. „Успяваме с общи усилия, макар и в намален състав, да се справим с възложените задачи и да правораздаваме в интерес на обществото и гражданите“, каза председателят на АС-Велико Търново и заяви, че основното, към което се стремят с колегите му е да докажат на обществеността, че съдът съществува за хората и не крие нищо от тях.

„Ние искаме да покажем всичко, което работим, за да може да разбере обществото, че съдебната система беше и е една от най-добре функциониращите, и в годините на прехода, и днес. Искаме да докажем на обществото, че сме работеща институция“, каза Янев.

Първият председател на АС-Велико Търново е Никола Михайловски. В края на 1879 г. съдът временно е закрит и възстановен през 1881 г. Дейността му е прекратена окончателно през 1895 г., когато делата му са прехвърлени в Русе. Със специален закон, приет на 21 ноември 1947 г. са закрити всички апелативни съдилища в България. С приемането на новата Конституция през 1991 г. апелативните съдилища бяха възстановени, но създаването им отне доста време и те започнаха работа чак през 1998 г.

Първият председател на АС-Велико Търново след възстановяването му е съдия Здравко Трифонов. Първите съдии в него са Анета Григорова, Виолета Млеканова, Златка Петкова, Лидия Чобанова, Йорданка Неделчева и Румян Жеков. На 4 юни 1998 г. в Апелативен съд-Велико Търново се провеждат първите съдебни заседания по дела.

В момента там правораздават 17 съдии, които разглеждат по над 1500 граждански, наказателни и търговски дела годишно.

Тържественото събрание по повод годишнината събра във Велико Търново членове на Висшия съдебен съвет, зам.-министъра на правосъдието Десислава Ахладова, много магистрати и юристи не само от региона, но и от цялата страна.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 юни 2018 17:15
Гост

Поздравления, колеги! Вие наистина доказахте с течение на времето, че съдът работи в услуга на хората

Петя
Петя
04 юни 2018 17:12
Гост

Не бих казала, че съдебната система винаги действа добре.

Магистрат
Магистрат
04 юни 2018 17:10
Гост

Само 17 съдии и разглеждат толкова дела. Добър пример за някои колеги.

Анонимен
Анонимен
04 юни 2018 17:07
Гост

Честит празник! Колегите от АС са доказали с течение на времето своите безпристрасност и професионализъм.