Президентът Румен Радев заяви, че няма да подпише указ за назначаване на ново служебно правителство с премиер Горица Грънчарова-Кожарева, тъй като в него мястото си е запазил вътрешният министър Калин Стоянов.

Радев поиска Кожарева до 15 часа да предложи друг вътрешен министър, но тя отказа и категорично заяви, че няма да промени решението си, което взела убедено след разговори с цялото ръководство на МВР и много полицаи.

„В такъв случай няма да подпиша указ за назначаване на така предложеното ми правителство и вашият ангажимент по съставянето на такова приключи. Утре клетва в парламента няма да има. Изборите се отлагат за след 20 октомври и правителството на Димитър Главчев остава до съставянето на ново служебно такова“, каза Радев.

През последните дни най-голямата интрига беше именно около името на Калин Стоянов. От „Продължаваме промяната-Демократична България“ многократно възразяваха срещу неговото оставане в кабинета. Самият Стоянов пък не веднъж сподели желанието си да продължи да бъде начело на МВР. Миналата седмица дори се проведе протест на полицаи. Официално той беше организиран срещу политическите посегателства срещу МВР. Но всъщност проявата беше в подкрепа на Калин Стоянов, който също присъства. Така, до последно съдбата на Стоянов беше неясна.

Днес изненадващо Кожарева обяви, че Стоянов запазва поста си. Преди да обяви имената от списъка си пред държавния глава тя обясни, че е решила да запази по-голямата част от служебните министри, защото България, обществото и бизнесът „нямат време някой да навлиза в ресора си и действия трябват днес“. И после изброи имената на кандидатите за служебни министри, сред които беше Стоянов.

По този повод Кожарева заяви, че е взела информирано решение на експертна основа.

„Срещнах се, както с министър Стоянов, така и с цялото ръководство. Проведох разговори със синдикатите с всички областни директори, с директора на Гранична полиция, с директора на Пожарна безопасност и редица редови полицаи. Това, което чух от тях е едно и също. Това е човек, който осигурява спокойствие на системата, който 24/7 е с отворен телефон и всеки от нас може да се свърже с него, взема бързи и адекватни решения“, каза Кожарева.

Президентът пък ѝ благодари за усилията, но подчерта, че те не отговарят на основната, по думите му, отговорност на служебното правителство – да гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори.

„Очевидно това е невъзможно, ако Калин Стоянов запази поста си на министъра на вътрешните работи. Затова ви давам още малко време, днес до 15 часа да ми предложите друг министър за този пост. В противен случай аз няма да подпиша указа за назначаване на вашето правителство и ви призовавам в това време да помислите и прецените дали за вас Калин Стоянов е по-важен от това България да има спокойствие и правителство и дали заради него сте готова да поемете отговорност за потенциална конституционна криза“, обърна се Радев към Кожарева.

Тя обаче отговори, че вече е взела решение и отказа да го промени, а държавният глава попита дали все пак ще се възползва от времето до 15 ч, за да помисли.

„Няма как да ви предложа друг министър, аз съм се срещнала с хора на всички нива от МВР, взела съм решение убедено и експертно, няма как да си променя за няколко часа убеждението кой да е министър. Преценката е ваша, решението е мое“, отговори Кожарева, след което президентът обяви, че няма да има клетва в парламента утре и ще отложи изборите.

В чл. 99, ал. 5 от Конституцията се казва следното: „Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник„.

Във връзка с това днес Радев призова Народното събрание да изпълни задълженията си и да попълни т.нар. домова книга, по която може да избира кандидати за бъдещ служебен премиер.

Президентът посочи, че от десетината потенциални кандидати, две длъжности са свободни, две са с изтекъл мандат, а при БНБ има усложнения, свързани с европейското законодателство.

Доскорошният омбудсман Диана Ковачева беше избрана за български съдия в съда в Страсбург. Нейната заместничка Елена Чернева-Маркова напусна малко преди да бъде формиран по новите правила служебният кабинет на Димитър Главчев, който преди това беше председател на Сметната палата.

Негови заместници там са Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров, като техният мандат изтече още през 2022 г. Двамата продължават да изпълняват задълженията си до избора на нови зам.-председатели, което е в ръцете на Народното събрание.

По отношение на управителя и подуправителите на БНБ е ясно, че има проблеми, свързани с европейското законодателство.

И остава председателят на парламента, в момента Рая Назарян, която отказа да стане служебен премиер.

По-късно служебният премиер Димитър Главчев заяви, че ще остане на поста, докато е необходимо и добави, че би се съгласил да оглави и следващо служебно правителство.

„Ще изпълнявам задълженията си на служебен министър-председател толкова време, колкото е необходимо, за да не изпада държавата в конституционна криза. Мое задължение е страната да бъде преведена и през тази безпрецедентна ситуация. Предвид създалото се положение и ако това би предотвратило последващ институционален блокаж, заявявам, че съм готов да участвам в конституционната процедура за назначаване на служебен премиер“, заяви Главчев.

Съставът на служебното правителство, който предложи Горица Кожарева:

Вицепремиер и министър на финансите – Людмила Петкова

Министър на правосъдието – Мария Павлова

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

Министър на външните работи – Иван Кондов

Министър на енергетиката – Владимир Малинов

Министър на здравеопазването – Петър Стефановски

Министър на образованието – Галин Цоков

Министър на икономиката и индустрията – Петко Николов

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова

Министър на електронното управление – Валентин Мундров

Министър на културата – Найден Тодоров

Министър на спорта – Георги Глушков

Министър на транспорта и съобщенията – Валери Борисов

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

Министър на земеделието – Георги Тахов

Министър на отбраната – ген. Атанас Запрянов

Министър на околната среда и водите – Виктор Атанасов

Министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов

Министър на туризма – Евтим Милошев

109
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Благовест Пунев
Благовест Пунев
19 август 2024 20:43
Гост

„“Може да се говори за импийчмънт“: Благовест Пунев обяви действията на Румен Радев за противоконституционни (ВИДЕО)“

https://www.actualno.com/interview/moje-da-se-govori-za-impijchmynt-blagovest-punev-objavi-dejstvijata-na-rumen-radev-za-protivokonstitucionni-video-news_2284363.html

Иван Иванов
Иван Иванов
19 август 2024 20:08
Гост

Явно Калин Стоянов е поел ангажименти относно изборите, затова – трябва да си отиде.

Точно почнахме да се оправяме, откакто дойдоха ПП и – отново в същата бъркотия.

ПП донесе пари на хората.

Loll
Loll
19 август 2024 19:33
Гост

Президенте и като не подписваш указа какъв е резултатът ? Калин Стоянов пак си е министър на МВР. Дори по този начин му удължаваш престоя там (нищо против министъра, просто ми е чудна логиката на Радев.

Стойчо Стойчев
Стойчо Стойчев
19 август 2024 18:34
Гост

„Бойко Рашков назначи Калин Стоянов за директор на ГДБОП през 2021 г. Кирил Петков го “интервюира” и одобри за министър през 2023 г. а цялата ПГ на ППДБ подкрепи кабинета с негово участие. През 2024 г. Румен Радев подписа без резерви указа, с който назначи кабинет с Калин Стоянов за министър на вътрешните работи. Пеевски или Борисов не са назначавали Калин Стоянов за каквото и да било. Благодарение на Рашков, КП, ППДБ и РР, Калин Стоянов стана и продължава да бъде министър на вътрешните работи. Колективно, тези лица имат проблем със самите себе си. Прехвърлянето на отговорността за този проблем… Покажи целия коментар »

Колко са арестувани заради голият обиск в Пловдив?
Колко са арестувани заради голият обиск в Пловдив?
19 август 2024 17:58
Гост

Искам да попитам-колко милиционера са арестувани, заради голият обиск, преди 18 месеца в Пловдив? Тогава 400 човека бяха съблечени, а половите им органи-добре огледани от милицията. Няма закон, който да позволява масово събличане на хора, тоест имаме превишаване на власт.

А да-въпреки голият обиск-забранени вещества не бяха открити.Тоест бяха унизени 400 човека, ненарушили с нищо законите.

Милицията да се подчини пред закона!
Милицията да се подчини пред закона!
19 август 2024 17:30
Гост

Калин няма да е министър, защото никъде по света милицията не самоопределя кой да е министър. Тук не ви е хунтата след метежа в нигер, че милиционери ще определят кой да е министър. Призовавам милицията да се ПОДЧИНИ ПРЕД ЗАКОНА И ПРАВОВИЯ РЕД, да се сниши и приеме легитимното решение на президента! Милицията-на КОЛЕНЕ ПРЕЗ ЗАКОНА-незабавно-смирете се, подчинете се на правовия ред ! Не вие ще определяте и налагате министър, и който дори и дръзва да помисли друго да прочете глава първа от закона! Знаете кой закон! Тук не ви е чили, и беззакония няма да бъдат толерирани. НА КОЛЕНЕ,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 19:28
Гост

Какъв вой за този министър. Подкрепа от полицаи от цялата страна. Гледаме ГЕШЕВ N 2.
Натъкмени седянки, декларации. Всички полицаи, участващи в политически проява трябва да бъдат наказани, а който се прави на интересен-уволнен. Гледаме един цирк, на един удавник, който ако не е министър, няма да е никой. Реве неистово да не стане пенсионер

Б.Х.
Б.Х.
19 август 2024 20:49
Гост

Какъв е пРезидента, че да нарежда на винистър-председателя с кого да работи в екип!
И още нещо – не видах някъде да е обективирано „отказ“ за назвачаване на служебно правителство. Под каква форма следна да се „появи“ този отказ. В Конституцията пише само, че издава указа за служебното правителство. Само с този акт приключва процедурата за служебното правителство! Няма „Този не го харесвам!“, няма „Давам срок до 15ч!“, няма „Вече не сте министър председател!“.
Хайде сега пРезидента на КОЛЕНЕ, СМИРЕНО, НАВЕДЕНО и ТИХИЧКО ПО ПРАВОВИЯ РЕД да си поеме отговорността и да уважи предложения списък.

starlin
starlin
19 август 2024 16:58
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Христи Нтка забъркаха тази каша
Христи Нтка забъркаха тази каша
19 август 2024 16:58
Гост

И всичко дойде от нескопосаните промнми в КРБ. А колко им говореха на христо и Натка и славовчето. На ли те довчера громяха Президента и се натснаха да изменят правилата. Е ето ви ги Вашите правила. Сега си ги сърбайте. Барабар с Крумчо Зарков на мама юриста. А за Лена Миро и плеядата от юристи ми е обидно говоря. Но виновен е Баже, той каза, какво Христо иска всико му приемаме. И то два пъти за има няма под 10 години. Сега трябва да се наложи ннякаква ограничителна мярка на Хрсито Иванов Натка, Славов Лена, Миро повече да не мърсят… Покажи целия коментар »

Христи
Христи
19 август 2024 19:30
Гост

Да не забравяме, че за кашата са виновни и Б.Б, който постоянно пееше по ТВ, че вярва на Хр.Иванов, както и Д.П. всички са виновни, които си сложиха подписите под тези промени

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 16:51
Гост

Защо прокуратурата не реагира на директните заплахи от страна на милицията. Милиционерски синдикат в декларация заяви,че няма да са -цитирам точно- „безучастни“ ако министър не е Калинчо. Как няма да са безучастни???? Къде по света милицията участва в определянето кой ще е министър и се позволява подобни директни заплахи????? Само в Мали-милиционерската хунта диктува министрите! Милицията са длъжни да са безучастни, да сведат глава, и да ПАДНАТ НА КОЛЕНЕ ПРЕД ЗАКОНА. МИЛИЦИЯТА НЯМА ДУМАТА КОЙ ДА Е МИНИСТЪР. Заплахите, че милиционерски синдикат нямало да са безучастни дирекнно предполагаШЕ проанализиране и прилагане на закона! Не само ,че ще сте безучастни, но… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 19:34
Гост

Прокуратурата реагира само на поръчки, още ли не е ясно. А това с митингуващите полицаи може да се види само в Бугаристанлъ. Пародия след пародия. Гледаме Спасяването на редник Кико. И тоя е една голяма НУЛА

Анонимно
Анонимно
19 август 2024 16:50
Гост

В тази връзка, интервю с бившия главен секретар на МВР Петър Тодоров за работата му с Калин Стоянов от април 2024 г. : https://www.youtube.com/watch?v=PH_nKqGhoXE

drua lex, sed lex
drua lex, sed lex
19 август 2024 16:36
Гост

Президента прекали! Все пак трябва да има предвид, че случайно попадна в политиката и не малко белички сътвори. Ако той е добрия в този сценарии- не мерси. Същия и по лош е от Баце, Доган и Пеевски. Него доведе Корнела, той пък доведе Кирчо и Кои, те пък доведоха Калин Стоянов. И сега ние трябва да им гледаме сеира. Кой ли съветва Президента чак така да гази духа на промените в КРБ. Дали е маниния Крум Закров. Очаквам сега майка му да скочи по тв да се изявява като експерт- говорител. Круме, Круме и ти ако си юрист маме. Не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 16:53
Гост

Що бе-нали ни учиха протестърите да пазим правото, дори и от закона. Президентът пази правото непоносимите към правовия ред промени в конституцията!

Милицията да се подчини пред закона!
Милицията да се подчини пред закона!
19 август 2024 17:35
Гост

Не президентът, а милицията на протеста с милиционерски коли днес прекалиха. Никъде по света милицията не определя кой да е министър, нито пък протестират срещу легитимно решение на легитимен президент(акт на президент се оспорва пред КС-който е недоволен това е легитимния начин, а не заплахи). Съветвам милицията незабавно да се подчини на закона и правовия ред! НА КОЛЕНЕ ПРЕД ЗАКОНА!

Милицията
Милицията
19 август 2024 19:36
Гост

Пародията за умреляка Кико. Тя милиция та под строй така рева и за Гешефтара

Горица шмесница
Горица шмесница
19 август 2024 16:23
Гост

Ако ѝ беше одобрен/Кой/кабинета, щеше ли да подаде пак сигнал за „натиска“? Апропо, оказването на „политически натиск“, без заплахи, какво престъпление е? Тя, Главчев и Калин „Орела“ са толкова смешно изобличаващи и излагащи се слуги на Пееф, че няма повече накъде.

Смешница
Смешница
19 август 2024 19:41
Гост

Дайте да изполваме прокуратурата, за да се справим с опонента, а кожаревица е и с протекции, жена била на пенсионирания прокурор Кожарев. Ползват прокуратурата като частна фирма за саморазправи. Смешници. Жалбата е несъстоятелна и е едно НИЩО@

Bnews
Bnews
19 август 2024 16:08
Гост

Едно глупаво и комлексирано момченце пали държавата и пробва държавен преврат по подобие на Пабло Ескобар в началото на 90-те в Колумбия, Латинска Америка. Вместо сикариос, нашият Пабло (Шиши) ползва мутрите и полицията. Същото става и в Колумбия, когато цялата полиция е купена от наркобароните, а Съдебната палата в Богота е взривена отвътре и няма действаща съдебна система. Тогава вадят армията срещу полицията и армията на сикариосите в Богота, Кали и Меделин. Гледайте тотално неадекватната и безкрайно глупава, но болезнено амбициозна женица с емблематичното име Горица Кожарева, която безпомощно повтаря опорките на обезумелия 5-6 годишен Шиши! Гледайте ченгетата в униформи,… Покажи целия коментар »

Bnews
Bnews
19 август 2024 19:43
Гост

Д.П диктува на ИФ-то Сарафов всеки ход и слугата действа.

Някой
Някой
19 август 2024 16:03
Гост

„Петър Чобанов: Готов съм да стана служебен премиер, ако ми бъде предложено“ – Епицентър

Радев няма никакви основания да иска разширение на „домовата книга“.

Радев няма основания и да не издава указ за Горица Грънчарова. Отговорността за правителството е единствено и само нейна.

Радев се врътка като пиле в кълчища – при Главчев „отговорноста не е моя“, сега се пише командир и разпорежда както на Горица, така и на парламента.

Свинщината в женски род!
Свинщината в женски род!
19 август 2024 15:58
Гост

Тази е по-жалка и от мъжа си, когото в прокуратурата помнят, че бе комбинатор, натресен от Филчев и 2 кръгли нули, като прокурор!

Свинщина в женски род
Свинщина в женски род
19 август 2024 19:51
Гост

Жалка е естествено и тя бе номинирана нарочно и сега дребното човече Кожарев ще звъни на приятеля си Сарафов, да оправят жалбата. Няма такава държава

Някой
Някой
19 август 2024 15:02
Гост

Борислав Цеков потвърждава мнението на проф. Киров:
„Най-важното е да бъде издаден указ за насрочване на парламентарните избори.
Ако се приеме, че се е създала невъзможност за назначаване на ново служебно правителство, то няма никаква пречка за насрочване на изборите. Това ще снеме и нарастващите подозрения за авторитарен уклон и произвол от страна на г-н Радев. В съответствие с конституционния принцип за непрекъсваемост на държавното управление, служебният кабинет „Главчев“ ще продължи да изпълнява своите функции и правомощия.“ /фейсбук/

Анон
Анон
19 август 2024 15:08
Гост

Убу де, Радев не е отказал да насрочи избори.

Главчев
Главчев
19 август 2024 15:11
Гост

„Предвид създалото се положение и ако това би предотвратило последващ институционален блокаж, заявявам, че съм готов да участвам в конституционната процедура за назначаване на служебен премиер“

Великият юрист Алена...
Великият юрист Алена...
19 август 2024 15:21
Гост

Алена се изказала, че президентът постъпил правилно и тъкмо щели в НС да имат време да попълнят т.н. домова книга….като е посочила и конкретен пример….
Ех, Алена…тъкмо за сетен път се потвърждава тезата на някои независими/ не само на ужким/анализатори, че се търси удобен на шарлатаните и една друга институция, служебен министър- председател…
Защо бе, Алена – ами нали хората многооооо ви харесват….., бе ?!

Клозетни конституционалисти
Клозетни конституционалисти
19 август 2024 15:28
Гост

Борислав Ц. и Пламен К. – основни експерти за клоаките на Пееф

Мистър Кеш това си знае, това си бае
Мистър Кеш това си знае, това си бае
19 август 2024 14:27
Гост

„Калин Стоянов: Сценарият е да се правят избори с наше МВР през ала-бала с президента“

https://bntnews.bg/news/kalin-stoyanov-scenariyat-e-da-se-pravyat-izbori-s-nashe-mvr-prez-ala-bala-s-prezidenta-1290238news.html

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 14:40
Гост

Предпочитам материали в цялост, а не в удобни откъсе. Да опитаме пак: „- Проф. Киров, наруши ли днес президентът Раде конституцията, отказвайки да издаде указ за назначаване на ново служебно правителство, представено от Горица Кожарева, защото в него фигурира Калин Стоянов като вътрешен министър? – Не – Няма основания за импийчмънт, каквито подозрения се появиха веднага? – Поне не засега. Радев не е длъжен да се съгласи с предложението на номинираната за служебен премиер. „. И това си е така – Радев не е длъжен да се съобразява с всяко предложение. От къде-накъде? „- Защо Радев обвърза отказа да утвърди… Покажи целия коментар »

Възмутен
Възмутен
19 август 2024 15:00
Гост

Радев ВСЕ ОЩЕ не е нарушил конституцията, и това е безспорно.
Радев ЩЕ наруши конституцията, ако не проведе избори в РАЗУМЕН СРОК.
Дори досегашната дата – 20.10 е на границата на търпимостта, а той иска още.

Смехурко
Смехурко
19 август 2024 15:09
Гост

Дефиницията за разумен срок според КРБ е?

Смехурко
Смехурко
19 август 2024 15:14
Гост

„Разумен срок“ според КС е разумен срок.
Става въпрос само за разум, а не за липсата му.

Смехурко
Смехурко
19 август 2024 15:49
Гост

Т.е. – поредните празни приказки с локумаджийски понятия.
До тук нарушение на КРБ от страна на президента няма.
Следващият.

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 14:26
Гост

Така го написаха, че остана поле за интерпретации. Сега ала-бала си е принцип и то Конституционен. Радев си връща за онова 6-6, но хубавото е че излага на показ ,,уменията“ на нормотворците-реформатори от близкото минало. Не е принципно това негово поведение, така както не беше принципно и това 6-6, но явно в държавата никой не може да се извиси над егото и тънките си интереси и да се покаже като държавник с класа. Или просто се печели време. Много по-скандални министри на вътрешните работи са организирали избори, но явно залогът предполага отчаяни маневри !

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 14:41
Гост

Много се кефя на развоя от нормотворческата шизофрения на сглобкаджиите.
Ей, едни промени не успяха да си направят като свят и да си ги ползват со здраве!
Голям бъзик.

Шизофренията на ППДБ
Шизофренията на ППДБ
19 август 2024 14:16
Гост

Припомням:

1. Асен и Кирил спасяваха с президента на Бойко от Пеевски

2. Асен и Кирил спасяваха президента на Пеевски от Бойко

3. Асен и Кирил спасяваха с президента от Бойко

4. Асен и Кирил спасяваха от президента с Бойко и Пеевски

5. Асен и Кирил спасяваха от Пеевски и президента с Бойко

6. Асен и Кирил спасяват от всички дотук.

и отделно:

7. Асен и Кирил спасяваха с Пеевски от Доган президента и Борисов, или обратното, както дойде.

Борислав Цеков
Борислав Цеков
19 август 2024 14:11
Гост

„Президентът Радев изправи държавата пред конституционна криза. След като слижебният министър-председател сформира състав и структура на правителство, президентът е обвързан с това предложение…“ /ПИК/

Коментарът му до голяма степен се препокрива с коментар тук от 12.19 часа. – Адмирации.

Да де
Да де
19 август 2024 14:14
Гост

„Президентът има право на преценка само по отношение на фигурата на служебния премиер.“

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 14:29
Гост

Е, в случая е направил такава преценка. Явно предложеният служебенпремиер не става, щом предлага такива хора в кабинета.
Чао, мадам.

Далай
Далай
19 август 2024 14:09
Гост

И правилно.
Не е длъжен.
Да са мислили „радетелите“ на безумните нефелни последни промени в КРБ! Аман от вредни и юридически неграмотни Йористи, които бърникат из законите, все едно, че си правят домашен омлет.

Аноним
Аноним
19 август 2024 14:08
Гост

И за всичко това може да сме благодарни на Ристьо Бойкика, Надето секретаршата и „доцент“ Славов, великите Конституционалиси в кавички. И приклякващите им НПО-та, като Правосъдие за всеки, които обикаляха по студиата да обясняват тез колко са добри и как тяхната „реформа“ ще направи пустинята – рай! Поздравления за тях! Но така е „реформата“ като означава овладей прокуратура. служби и стани да седна и промени с оглед на личността! Жалка история!

Аноним
Аноним
19 август 2024 14:13
Гост

Да не говорим, че ако главния прокурор беше лансиран от техните среди и президента се казваше Лозан Панов примерно, изобщо нямаше да крякат за „съдебна реформа“ и безконтролна власт на президента със служебния кабинет. Просто с това се изчерпват тези „реформатори“ стани да седна и решения по вътрешно убеждение от партийните централи с дистанционна връзка!

ПП са царете на лицемерието
ПП са царете на лицемерието
19 август 2024 14:07
Гост

Лицемерие и двойни стандарти.

ПП-ДБ влязоха в сглобка с Пеевски, за да ограничат Радев.

Днес активът на ПП-ДБ, включително гравитиращи около тях „независими“ журналисти, ръкопляскат на Радев, който не одобри министъра на Пеевски – Калин Стоянов.

Докога ще я карате така? И не ми обяснявайте, че съдим по отделните постъпки. Никоя постъпка не е сама за себе си и никоя постъпка не може да се разглежда отделно от нейния автор.

Да не говорим, че конституционните изменения по отношение на служебното правителство, създават повече проблеми, отколкото решават.

Проф. Киров
Проф. Киров
19 август 2024 13:30
Гост

„Премиерът Главчев и Калин Стоянов ще проведат изборите, Радев не може да ги отлага
Президентът сътвори гаф – не може да смята, че невъзможността да се назначи ново правителство е препятствие пред насрочването на нови парламентарни избори. …“

https://epicenter.bg/article/Prof–Plamen-Kirov–Glavchev-i-Kalin-Stoyanov-shte-prodalzhava-da-deystvat-na-naznachavane-nov-kabinet/359048/11/0

Далай
Далай
19 август 2024 14:15
Гост

Някак нарочно ли е пропусната съществената част от интервюто? „- Проф. Киров, наруши ли днес президентът Раде конституцията, отказвайки да издаде указ за назначаване на ново служебно правителство, представено от Горица Кожарева, защото в него фигурира Калин Стоянов като вътрешен министър? – Не – Няма основания за импийчмънт, каквито подозрения се появиха веднага? – Поне не засега. Радев не е длъжен да се съгласи с предложението на номинираната за служебен премиер. „. И това си е така – Радев не е длъжен да се съобразява с всяко предложение. От къде-накъде? „- Защо Радев обвърза отказа да утвърди новия кабинет с… Покажи целия коментар »

ПП са позор
ПП са позор
19 август 2024 13:14
Гост

Нека ви задам един лесен въпрос. До промените в Конституцията имало ли е някога проблем със съставянето на „служебните кабинети“? Не, никога не е имало. Защото Конституцията, преди тези глупави промени, беше перфектна по този казус. А спомняте ли си в какво самовлюбено самохвалство бяха изпаднали „сглобкаджиите“, когато забъркаха тази юридическа каша? Колко бяха доволни от себе си? Колко от т.нар. „либерални“ медии бълваха славословещи дитирамби по това вредно решение? . Затова, когато някой ви спомене „конституционна криза“ или се възмути на тема „политическа криза“, винаги помнете имената на най-срамните „лъжци“, които промениха по най-срамен начин българската Конституция. Те са:… Покажи целия коментар »

Далай
Далай
19 август 2024 14:18
Гост

Именно – за сегашната криза с правителството вина имат ПП ДБ ГРОБ и ДПС. Никой друг! Вижте имената от кои партии са. Вижте и кои партии подкрепиха подигравката с КРБ, наречена ЗИДКРБ.
До сега служебното правителство никога не се е бавело, винтаги е имало такова, както и насрочени избори, когато е било нужно.

Някой
Някой
19 август 2024 13:02
Гост

Кожарева сигнализира за оказване на натиск !

От Румен Радев, естествено.
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/18694781

чистач в мол
чистач в мол
19 август 2024 13:45
Гост

Прокуратурата няма и йота правомощие да проверява действащ президент! Справка-Конституцията, ако изобщо е действаща, щото преди един час директно беше ощастливена майката на правовия ред!

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 14:22
Гост

Отказът на Радев е изцяло в неговите правомощия. Тия ППДБ-ейци и ДПС ГРОБ-аджии май не си четат и знаят собствените промени, които нацвъкаха из Конституцията. Този отказ не е натиск, а просто упражняване на конституционни правомощия. Натиск е претенцията на тия, дето нямат право на такава, Радев задължително да подпише всичко, което му се предложи. Е, той няма такова задължение. Натиск, и то вече опасен за държавната сигурност, намирисващ на преврат и основно престъпление по НК, е изкарването на полицаи на протест, които искат да наложат това човече за министър на вътрешните работи по начин, който е всичко друго, но… Покажи целия коментар »

3 и 4 ноември 2015г
3 и 4 ноември 2015г
19 август 2024 16:41
Гост

За усещането за беззаконие от страна на милицията вината е на прокуратурата. Да напомним за милиционерските беззакония от 3 и 4 ноември 2015г. Тогава милицията със заплахи принуди властта да промени свое легитимно решение-а ние това не е дефиниция на метеж(за спиране плащането на 20 заплати при пенсиониране, и вместо 20 да са 12 заплати-за сравнение -за плебсът са от 2 до 6 заплати). При беззаконията от 3 и 4 ноември 2015г прокуратурата не реагира.

Евгени
Евгени
19 август 2024 12:58
Гост

Oт изключително значвние са уменията на водача и способността му правилно, адекватно и своевременно да възприема и преценява заобикалящата го среда.

Рики
Рики
19 август 2024 12:59
Гост

Kнижка кола не кара.

Нямам думи...
Нямам думи...
19 август 2024 12:55
Гост

В сайта Епицентър, с автор журналиста Валерия Велева, чийто професионализъм е известен, има интересна публикация относно днешния отказ на президента, върху чието съдържание според мен, си струва да се замислим.

Журналист
Журналист
19 август 2024 13:16
Гост

Нищо не се замислям, знам как са позиционирани медиите и кой коя позиция ще защитава. Едните са за Пеевски, другите за Доган. Прокопиевата група ще поздрави президента за днешната позиция. Но от утре ще продължи да го кълве, тъй като не е техен. НПОтата ще си мълчат или ще изразят двусмислени мнения, че бе знаят Посоля на чия страна е в случая.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
19 август 2024 13:36
Гост

Професионализъм – да, но не и журналистически. Та, ако може, да не спамиш.

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 14:17
Гост

Драскач и КРБ…….айде, няма нужда…..

Валерия Велева
Валерия Велева
19 август 2024 12:53
Гост

„Горица Кожарева свали пагоните на Румен Радев

Горица Грънчарова-Кожарева изобличи жаждата за власт и публично осветли, по начин, по който само една жена може да го направи, комплексите на Румен Радев. Единственият ход на Радев е да напусне доброволно президентството, да си направи партия и да участва…

Показа, че България има президент властолюбец!…

От днес България е хвърлена именно от президента Радев в конституционна криза.“
https://epicenter.bg/article/Goritsa-Kozhareva-svali-pagonite-na-Rumen-Radev/359040/11/0

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 14:19
Гост

Жалко пасквилче, та чак смешно, от съществото с килийно образование Велева…….Тя, вероятно може да прави и мозъчни операции………..

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 14:25
Гост

От къде – накъде законно легитимно избраният директно от народа президент ще напуска само защото една женица, която е никаква и която никой от народа за нищо не е избирал, така си е навила на пръста?
Президентът не е длъжен да им хопа по свирката. Да са мислили повече, кога правеха измененията в Конституцията и я окепазиха безобразно, макар че това не го помислиха навреме!
Тя пагони нито е слагала, нито има право да маха. Да си гледа копанката, че излагацията на кръжеца й е огромна!

1111111
1111111
19 август 2024 12:52
Гост

Импйчмэнт Радев. Конституцията в частта за служебното правителство промениха, заради теб, да не правиш ти правителство. Не е твоя компетентност, да саботираш преценката на примера за състав на МС. Суспендира конституцията, тръгни си преди окончателно да съсипеш държавата с лакеите от НС.

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 14:20
Гост

Още един гений на кръчмарската юриспруденция………

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 14:27
Гост

Толкоз им акъла на промянаджиите значи, щом въпреки наглите си и неграмотни промени не предвидиха това.
Президентът не е извършил нарушение на КРБ. Ако щат сега тия и на главите си да застанат /понеже за друго не знам дали ги ползват/ – това е положението.

Ad nauseum
Ad nauseum
19 август 2024 12:38
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Конституционалистите
Конституционалистите
19 август 2024 12:33
Гост

Пламен Киров по смисъл – Радев да не обвързва съставянето на ново служебно правителство с провеждането на избори. Главчев да продължи до новите избори.
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/18694285

Борислав Цеков -„Конституцията не предвижда нито пряко президентско управление, нито президентско управление, опосредено от „сламено“ служебно правителство“ /Труд/

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 14:30
Гост

Нека сме точни – в интeрвюто пише доста други по-важни неща, като, например: „- Проф. Киров, наруши ли днес президентът Раде конституцията, отказвайки да издаде указ за назначаване на ново служебно правителство, представено от Горица Кожарева, защото в него фигурира Калин Стоянов като вътрешен министър? – Не – Няма основания за импийчмънт, каквито подозрения се появиха веднага? – Поне не засега. Радев не е длъжен да се съгласи с предложението на номинираната за служебен премиер. „. И това си е така – Радев не е длъжен да се съобразява с всяко предложение. От къде-накъде? „- Защо Радев обвърза отказа да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 12:32
Гост

Конституционни промени в действие. Христо Иванов ще го измисли пак блестящо.

Re:
Re:
19 август 2024 12:39
Гост

А Баце, Шиши и с-ие – ЩЕ ГО ПОДКРЕПИ!

Съдията людоед
Съдията людоед
19 август 2024 12:31
Гост

Докато сте живи имате правото да сте непрестанно глупави. Само до тогава.
Идиотите си заслужават идиотско управление.

Ad nauseum
Ad nauseum
19 август 2024 12:31
Гост

Най-накрая да видим топките на … генерал Деси.

Кожарева е "желязна", Радев саботира
Кожарева е "желязна", Радев саботира
19 август 2024 12:27
Гост

„Проведох среща с всички министри и експерти. Специално с МВР аз се срещнах както с министър Стоянов, така и с цялото ръководство на МВР. Включително проведох разговори със синдикатите, с директорите на областните дирекции на полицията, с директора на Гранична полиция, с директора на Пожарна безопасност и редица редови полицаи.

Това, което чух от тях, бе едно и също: „Това е човек, който осигурява спокойствие на системата, а не парашутист. Това е човек, който с 24/7 може да се свърже с него. Това е човек, на който му се поставя проблем и той взима бързи и адекватни решения“

Явно КОЙ е подлудял от яд
Явно КОЙ е подлудял от яд
19 август 2024 12:43
Гост

Служителите може би се чувстват много комфортно.Впрочем точно като братя в мафиотска организация.Въпросът е обикновените хора как се чувстват? Ревящи мотори , автомобили с дрогирани с по 200 , побои, кражби и ах, наркотици , наркотици. Ако служителите много си харесват Калинчо – ами да си направят фирма и да си ги управлява. Много е лесно с държавен ресурс, на гърба на обикновените омачкани хора , да се татуираш от носа до петите и да се правиш на по- бабаит от бабаитите.

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 14:32
Гост

Само да припомня, че то и в прокуратурата бяха застанали твърдо зад Гешев, че си правиха и снимки пред съдилищата прокурорите от различните колективи в подкрепа.
Нищо не твърдя – напомням само.

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 14:32
Гост

Хм, а аз мислех до сега, че правителството трябва да е искано и полезно за обществото и хората, а не за полицаите.
Пък тя работата друга била…

Филип
Филип
19 август 2024 12:23
Гост

На есен, с песен!

Стоан
Стоан
19 август 2024 12:25
Гост

Само са не е лебедова. Не очаквам кой знае каква активноат.

Бракониери на закона до дупка!
Бракониери на закона до дупка!
19 август 2024 12:33
Гост

На кой му дреме за некаква си „активност“?!

Нали ги видехме всички! И най-вече Баце. Той е основният виновник за случващото се.

Възмутен
Възмутен
19 август 2024 12:21
Гост

„Радев иска още възможности за премиер, изборите – след 20 октомври“

Румен Радев тарушава арогантно всякакви норми за провеждане на избори в разумен срок.

След Киро Канадеца и той гази безогледно Конституцията.

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 14:34
Гост

Я да видим коя точно норма и как я нарушава?
Да е отказал провеждане на избори? Ми не, не е отказал.
Я дай пример за нарушение.

Алексиева
Алексиева
19 август 2024 12:21
Гост

Колко ли пренебрегвани са били служителите на МВР, за да са толкова защитаващи Стоянов. Не знам хубаво е да се замисли който трябва

Велемир
Велемир
19 август 2024 12:20
Гост

Голям сме цирк… По някаква причина служителите в МВР са доволни от Стоянов, но на мен ми е малко Стокхолмски синсром

Стоил
Стоил
19 август 2024 12:29
Гост

Важното е подчинените му да са доволни.

Георги Ат.
Георги Ат.
19 август 2024 13:36
Гост

Те ченгетата не изпъкват с акъл …

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 12:19
Гост

Като оставим настрана политическите моменти, можем да направим извод, че юридическите съветници на президента трябва да се върнат обратно в юридическия факултет. Включително Киселова. Там трябва да започнат от първи курс и истинските юристи да им преподадат отново основите на правото. И конкретно що е то императивна правна норма. Текстът на КРБ е ясен. Президентът по предложение на кандидата за служебен премиер НАЗНАЧАВА служебен кабинет. Никъде няма опция „може да откаже да назначи“. В законодателния процес следва да се прилагат еднакви стандарти ма юридическа техника, а при тълкуването на правните норми се прилагат едни и същи правила и логика. Така… Покажи целия коментар »

mmt eo
mmt eo
19 август 2024 12:25
Гост

Ама то няма и опция може да откаже да бъде министър- председател. А някои, като кУрифейката Рая от УНСС отказаха в предаването Милион и едно желания

Нямам думи...
Нямам думи...
19 август 2024 12:38
Гост

Май, четох някъде из ел.сайтове, че на въпросната специалистка по Конституцията, може да и се отвори късмета за съдия в КС. Дали е така… и дали това ще е добре за тази/ все още, неовладяна/ институция, времето ще покаже ! Като слушах днес един специалист/ син на единия от стратегическите съветници на Р./, останах с впечатление, че щяло да има в парламента консолидация на партиите под мотото антипеевски …и така отново възможност за смяна на Рая Назарян… Така, ще можело да се разшири избора на главнокомандващия по т.н. домова книга…. Останах без думи…да не кажа нещо друго … И, започнах… Покажи целия коментар »

Калояна
Калояна
19 август 2024 12:18
Гост

Я и такава врътка ли имало…

все пак
все пак
19 август 2024 12:17
Гост

Какво може да се очаква от жена с 5 фамилни имена, при това съпруга на прокурор

Пламен Киров
Пламен Киров
19 август 2024 12:12
Гост

Радев да не обвързва съставянето на ново служебно правителство с провеждането на избори. Главчев да продължи до новите избори.

За подробности
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/18694285

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 14:35
Гост

Нека видим цялото интервю, щото сте рязали важното: „- Проф. Киров, наруши ли днес президентът Раде конституцията, отказвайки да издаде указ за назначаване на ново служебно правителство, представено от Горица Кожарева, защото в него фигурира Калин Стоянов като вътрешен министър? – Не – Няма основания за импийчмънт, каквито подозрения се появиха веднага? – Поне не засега. Радев не е длъжен да се съгласи с предложението на номинираната за служебен премиер. „. И това си е така – Радев не е длъжен да се съобразява с всяко предложение. От къде-накъде? „- Защо Радев обвърза отказа да утвърди новия кабинет с отлагане… Покажи целия коментар »

Журналист
Журналист
19 август 2024 12:11
Гост

Браво на президента!

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 14:18
Гост

За кое браво? Че се прави на маймуна в парламентарна република ли?

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 14:36
Гост

Маймуната си е маймуна родена.

Възмутен
Възмутен
19 август 2024 12:08
Гост

Румен Радев продължава да саботира държавата.

Всъщност не е прекъсвал.

И той, и шарлатаните МУ.

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 14:37
Гост

А, не, саботират я от години посолствените сглобкаджии.
Които са толкоз нискоинтелигентни, че даже и нефелните промени на КРБ не успяха да си сътворят така, че да са им удобни и да им пазят интересите по несъмнен начин.

Съдията людоед
Съдията людоед
19 август 2024 12:05
Гост

Няма вика да подпиша защото сте предложила Калин Стоянов за министър. За това ще оставя правителството на Главчев, в което Калин Стоянов е министър…

.........................
.........................
19 август 2024 12:16
Гост

но няма да има избори на този етап, има разлика

Пенчо
Пенчо
19 август 2024 12:32
Гост

Абсолютно сте прав. Другаде е заровено кучето явно. Имаше коментари, че Главчев, който е човек на Радев, няма право да се върне в Сметната палата, поради несъвместимост и може би сега се чудят как да го отиграят, както навремето възстановиха Пеевски в Народното събрание, след като беше станал шеф на ДАНС.

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 12:52
Гост

Главчев е на друг човек човек. Ясно си личи на кого.

Анонимен
Анонимен
19 август 2024 11:57
Гост

Убеден съм, че Христо Иванов, Натка менетова и доц. Уйгурски като основни носители на конституционната реформа, са наясно какво следва да се направи в тази ситуация. Не е налице никаква празнота в КРБ, а ни трябва вещо автентично тълкуване

Конституционалист - кой е по, по-най....
Конституционалист - кой е по, по-най....
19 август 2024 11:48
Гост

Абе, защо само доцент Киселова, е канена по “ телевизорите“…
Ама тя ли е единственият капацитет по конституционно право…..?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 август 2024 12:10
Гост

Щот разбира от материята и е сравнително балансирана в заключенията си, а и другите капацитети с желание за медийни изяви са малко или много компрометирани или с явни партийни пристрастия/биография.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 август 2024 11:38
Гост

Така, нека се насладим на последиците от констуционната реформа и в частност „аргументираните“ позиции на съдиите Атанаска Дуловска и Белозелчов, създаваща пречки, където не ги е имало и поставяща целесъобразността на „непрекъсваемостта на държавната власт“ пред нормативно закрепените процедури по периодично (мандатно) обновяване на състава на висшите публични органи – изключението се превърна не в правило, а директно в принцип. П.С. Главчев не иска да бъде премиер, но като няма кой друг, отново ще се принуди да продължи с изпълняването на служебните си задължения…. за благото на народа естествено. Голямата глава даде още време на малката, вкл. и на Стоянов… Покажи целия коментар »

Карл Маркс
Карл Маркс
19 август 2024 11:33
Гост

Аз какво писах, Вие какво разбрахте ?

Тотално ми развалихте филосфията!

БКБ прекръстихте на 03.04.1990 г. след референдум – новото име е БСП.

Митрофанова Ви спусна Радев за президент.

Последният уж беше върл превърженик на идеята.

Какво стана ?

Комунизмът си го представях другояче….

Поздрави
Карл Маркс

ПС: Енгелс може дасе включи.

Енгелсон
Енгелсон
19 август 2024 12:34
Гост

Сега ли разбра, че си писал пълни глупости!

Фридрих Енгелс
Фридрих Енгелс
19 август 2024 12:37
Гост

Спирам издръжката от бюджета на УНСС!