Алешандре де Мораеш заплашил адвокат на фирмата с арест, твърдят хората на Мъск

Социалната платформа X съобщи в събота, че ще прекрати операциите си в Бразилия „с незабавно действие“ поради това, което тя нарече „цензурни заповеди“ от бразилския съдия Алешандре де Мораеш, съобщи „Ройтерс“.

X, собственост на милиардера Илон Мъск, твърди, че Мораеш тайно е заплашил един от правните представители на компанията в южноамериканската страна с арест, ако не се съобрази с правните заповеди да премахне определено съдържание от платформата.

От платформата публикуваха снимки на документ, уж подписан от Мораеш, в който се посочва, че дневна глоба от 20 000 реала (3 653 долара) и заповед за арест ще бъдат наложени срещу представителя на X Рейчъл Нова Консейсао, ако платформата не се съобрази изцяло със заповедите на Мораеш.

„За да защитим безопасността на нашия персонал, взехме решение да прекратим операциите си в Бразилия с незабавно действие,“ заявиха от X.

От Върховният съд на Бразилия, в който Мораеш е съдия, заявиха пред Ройтерс, че няма да коментират въпроса и няма да потвърдят или отрекат автентичността на документа, споделен от X.

Въпреки това, услугата X остава достъпна за хората в Бразилия, заяви платформата в събота.

По-рано тази година Мораеш нареди на X да блокира определени акаунти, докато той разследва така наречените „цифрови милиции“, които са обвинени в разпространение на фалшиви новини и послания на омраза по време на управлението на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонаро. Мораеш започна разследване по-рано тази година срещу милиардера, след като Мъск заяви, че ще активира отново акаунти в X, които съдията беше наредил да бъдат блокирани. Мъск нарече решенията на Мораеш относно X „противоконституционни.“

След предизвикателствата на Мъск, представители на X промениха позицията си и заявиха пред Върховния съд на Бразилия, че социалната платформа ще се съобрази с правните решения.

Адвокатите, представляващи X в Бразилия, през април съобщиха на Върховния съд, че „оперативни грешки“ са позволили на потребители, които трябваше да бъдат блокирани, да останат активни на платформата, след като Мораеш поиска обяснение от X защо тя не е изпълнила напълно неговите решения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar