Практиката шофьори и пътници да пътуват без предпазни колани беше установена и документално от МВР, след като проверки в 4 седмици показаха цели 789 нарушения.

От Върховната административна прокуратура съобщиха, че са се самосезирали по информация в медиите, че масовото неизползване на колани води до увеличение на пострадалите в катастрофи и са разпоредили проверка на полицията в цялата страна.

Само за седмица в края на април са били установени 239 случая, в които шофьори и пътници в автобуси са били без колани. На 13 април стана последната тежка катастрофа с автобус на магистрала „Тракия“, когато загинаха шестима пътници, а 20 бяха ранени. Впоследствие стана ясно, че хората масово са пътували без колани и това е една от причините да има толкова жертви. Автобусът излезе от пътя край мантинелата след страничен удар с колата на 29-годишната Цвета Таскова, която опитвала да го изпревари.

Проверките за ползване на колани са продължили през май, когато за една седмица са установени още 218 случая за неизползване на предпазни колани. Третата седмица на интензивни проверки през май е със сходни резултати – без колани са били 237 шофьори на камиони, а 83 са случаите на водачи или пътници в автобуси.

Седмична проверка през февруари обаче е показала само 21 нарушения, свързани с непоставени колани.

Шефът на Главна дирекция „Национална полиция“ е поел ангажимент проверките да се извършват периодично през цялата година, посочват от прокуратурата.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бойко
Бойко
13 юни 2018 14:36
Гост

Миналата година като пътувах за морето, шофьорът ни предупреди да си сложим колани. За първи път ми се случи и се учудих. Но наистина слагането на колани предпазва.

Петя
Петя
13 юни 2018 14:34
Гост

Това е масово. Сигурна съм ,че са били много повече.

Anonimen
Anonimen
13 юни 2018 14:30
Гост

И на мен хич не ми е приятно да слагам колан, обаче го правя най вече заради глобите.