Върховният касационен съд (ВКС) е осъдил на 7 години затвор петимата полицаи, които бяха подсъдими за убийството на Ангел Димитров-Чората, съобщи бТВ.

В затвора трябва да влязат Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Борис Механджийски и Иво Иванов.

Окончателното решение на ВКС е от вчера, но до вечерта не беше публикувано на сайта на съда, а днес той не работи. По закон то и не може да бъде публикувано – на 5 ноември 2017 г. влязоха в сила промени в Наказателно-процесуалния кодекс (чл. 416, ал. 7), според които съдът е длъжен да чака “ уведомление от прокурора за предприети действия по привеждане в изпълнение на наложеното наказание“.

Решението на върховните съдии е изненадващо, доколкото миналата година при четвъртото поред разглеждане на делото, Военно-апелативният съд (ВоАпС) не наказа полицаите, след като прие, че те са причинили смъртта на Чората по непредпазливост, но давността за това престъпление отдавна е изтекла.

Пред бТВ Мирослав Писов каза, че ще отиде да се предаде в полицията в Благоевград, а бившият му колега Борис Механджийски вече бил в затвора.

„Разбрахме го съвсем изненадващо. Обадиха ми се от адрес, на който съм живял преди 20 години и всички знаят, че не живея на този адрес в Благоевград, нито се водя по лична карта. До този момент не сме виждали решението, нито са го виждали нашите адвокати”, каза Писов. По думите му, двама от осъдените още са по домовете си, а Граховски живеел в Германия със семейството си, но щял да се върне и да се предаде.

Писов коментира още, че делото срещу тях било политическо и обвини за присъдите председателя на ВКС Лозан Панов.

„Това е една политическа акция на групата на Лозан Панов, която още от самото начало проведе своето отношение към българската полиция. В случая ние сме представители на българската полиция, която е изпълнявала задачи по противодействие на наркотици и сексуална експлоатация. Това е политическо решение, защото то осъжда и 17 души, български професори, които са постановили, че смъртта на лицето по време на тази полицейска операция няма връзка с действията на полицаите”, каза Писов и добави, че адвокатите им ще пуснат жалба до главния прокурор.

Ангел Димитров-Чората загина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград при полицейската операция „Респект“, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. След това беше съобщено, че Димитров е бил пребит от полицаите, участвали в акцията по задържането му, а обвинени и дадени на съда бяха петимата униформени.

Софийският военен съд призна за виновни и петимата за това, че са убили Димитров умишлено и с особена жестокост, като Писов беше осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години лишаване от свобода. Последва „съдебна въртележка“ между инстанциите, като ВоАпС първо върна делото, след това потвърди присъдите, но решението му беше отменено от Върховния касационен съд (ВКС), накрая намали наказанията на подсъдимите наполовина, а ВКС окончателно ги оправда през 2011 г.

Основният спор по делото остана между заключенията на различните експерти. Първоначалните изводи на лекарите бяха, че Чората е починал от причинена му тежка черепно-мозъчна травма и разкъсване на аортата, след като е бил бит и ритан от полицаите около 10 минути. След това обаче нова експертиза заключи, че Димитров се е задушил, докато е бил притиснат на земята с белезници. Според вещите лица, дали това заключение, мъжът се задушил фатално и заради хронични заболявания, поет кокаин и по-къса шия.

Процесът беше съпътстван и от явна политическа подкрепа за полицаите от страна на тогавашното правителство на ГЕРБ – и премиерът Бойко Борисов, и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов коментираха, че униформените са невинни, като призоваваха за „правилно решение“.

През 2014 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург прие, че българските власти са нарушили правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение, както и правото на справедлив процес, поради което държавата беше осъдена да плати 50 000 евро обезщетение на близките на Чората и близо 35 000 евро разноски.

Заради решението на съда в Страсбург, главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото, което ВКС уважи през 2016 г. и посочи, че Военно-апелативният съд е бил длъжен да назначи нова експертиза, която да преодолее различията в предходните заключения на вещите лица.

Процесът във ВоАпС се проточи още две години, като още в началото беше назначена седморна съдебно-медицинска експертиза, но от решението на военните съдии, не стана ясно какво е заключението на експертизата, тъй като мотивите на съда така и не бяха публикувани.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Юре
Юре
22 април 2019 13:11
Гост

А кафявите медии на Делян Пеевски и останалите Цацароидни подлоги се надпреварват да тръбят как хората, видите ли, били потресени и разбира се – Лозан Панов е виновен за това. Интелигентните хора отдавна са ги разбрали що за стока са, но вече и на бабичките на село сигурно им светна лампичката.

Бързо правораздване
Бързо правораздване
20 април 2019 17:28
Гост

А на Иванчева 20 години. Су-пер

Юре
Юре
22 април 2019 13:14
Гост

Това е цацароидния идеал за правосъдие – дори за убийство да става въпрос, трябва на всяка цена да покриваме наш’те, като в много краен случай (ако напр. се намеси ЕСПЧ) – минимални присъди, напр. 7 години. Ако обаче става въпрос за някой, който не ни играе по свирката – дори никой да не е убил или изнасилил – 20 години от раз!

публикувайте тефтерът На Чората!
публикувайте тефтерът На Чората!
20 април 2019 10:49
Гост

Имало и справедливост, макар и късно! Наистина ли тея смятаха,че ще им се размине? А да-като вече няма следствена, съдебна тайна , публикувайте митичния тефтер на Чората-доста хора ще се притеснят, ако статиите в медиите за този тефтер са истина. Или и този тефтер изчезна, както изчезна тефтера на Ф.З.?

Тефтерът на(наследен от) Чората-мит или Реалност?
Тефтерът на(наследен от) Чората-мит или Реалност?
20 април 2019 10:53
Гост

Цитат от статия отпреди 10 години „Съдът счете, че е нужно да бъдат събрани допълнителни доказателства. Ще бъде изискан тефтерът на покойния благоевградски лихвар Васил Горчев – Васко Кьоравия, за който бащата на Чората – Райчо Димитров твърдеше(…)“ (и тн-в статията ще прочете какво е било твърдението) https://dariknews.bg/novini/bylgariia/vryshtat-deloto-za-smyrtta-na-angel-dimitrov-chorata-za-dorazsledvane-275863

адвокат
адвокат
20 април 2019 10:34
Гост

Не живеем, а съществуваме сред остатъците на разбитата държавност. Предишните управници сринаха държавата, но управлението на боко-тиквата я довърши.

абсурдистан
абсурдистан
20 април 2019 10:25
Гост

Крият присъдите, уж, за да не избягат осъдените, а групите за задържане ходят по старите им адреси, като през това време те дават интервюта по телевизията! В каква държава живеем?!

Бай Иван
Бай Иван
20 април 2019 15:22
Гост

в малоумна