64 съдии излязоха с отворено обръщение, в което поискаха да получат публично извинение от правосъдния министър Данаил Кирилов и от избрания за главен прокурор Иван Гешев заради поведението им в процедурата по избор във Висшия съдебен съвет (ВСС).

До момента писмото е подписано от 24 съдии от ВКС и ВАС, както и от 40 съдии от Софийския апелативен съд, Софийския градски съд, Софийския районен съд, Окръжен съд Русе, Окръжен съд Стара Загора и Районен съд Луковит.

Те пишат, че са дълбоко възмутени от поведението на Кирилов и Гешев на двете заседания на Пленума на ВСС, на които беше гласувана единствената кандидатура за главен прокурор. Писмото е адресирано до президента Румен Радев, председателя на парламента Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов и до членовете на ВСС.

Основен акцент в него са събитията от последното заседание при избора на Гешев, в което Атанаска Дишева каза, че се е почувствала заплашена от негова реплика, че от нея „ще излезе прекрасен общински съветник“. Данаил Кирилов пък ѝ отвърна, че това е обида от нейна страна към общинските съветници и намеси съпруга на Дишева. Стигна се до там, тя да отговаря, че съпругът ѝ не е общински съветник и не е член на партия. Накрая пък Иван Гешев коментира, че не е отправял заплаха.

Бих се радвал да имам възможност, когато приключи кариерата ми като прокурор, да стана общински съветник. Ако бях казал „Добър ден„, пак щеше да види заплаха“, бяха думите на избрания вече за главен прокурор.

Според възмутените съдии, изказванията на двамата не само грубо нарушават изискванията за етично поведение на магистратите и уронват недопустимо авторитета на съдебната власт, но са  „неприемливи дори от гледна точка на най-ниските изисквания за етично отношение, вежливост и възпитание“.

„Арогантното поведение и езикът на персонална конфронтация нямат място нито във Висшия съдебен съвет, нито в съдебната система и държавното управление въобще. Данаил Димитров Кирилов от позицията на председателстващ заседанието на Висшия съдебен съвет използва недопустими изрази и обиден тон, които принизяват работата на висшия орган на съдебната власт и създават впечатление за недопустимо политическо толериране на едни членове на съвета за сметка на други. Очевидната заплаха от страна на кандидата за главен прокурор Иван Гешев към члена на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева и пренебрежителното отношение към друг член на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите – съдия Олга Керелска, при предходното изслушване представляват по същността си и дисциплинарно нарушение, тъй като уронват престижа на съдебната власт“, се казва в обръщението.

В него съдиите подчертават, че Атанаска Дишева и Олга Керелска са избрани за членове на Висшия съдебен съвет „ПРЯКО“ от съдиите, ползват се с тяхното доверие и застават зад всяка тяхна дума и изразено становище в последните две заседания по избора на главен прокурор. Те пишат още, че възприемат обидите и заплахите като отправени към всички магистрати и граждани и допълват, че заради неограничените правомощия на главния прокурор, поведението му не трябва да оставя и след от съмнение в обществото за агресивност и личностни нагласи за силово налагане, за неравнопоставено третиране на съдиите, прокурорите, членовете на Висшия съдебен съвет и гражданите.

„Още по-малко длъжността позволява поведение, което създава впечатление за насаждане на страх и за саморазправа с опоненти. За съжаление поведението на г-н Гешев не отговори на високите професионални и етични изисквания за длъжността и това беше непосредствено възприето от гражданите. Затова настояваме за незабавно и публично извинение от г-н Данаил  Кирилов и г-н Иван  Гешев за недопустимото им поведение по време на заседанията на Висшия съдебен съвет“, се казва в писмото, а по отношение на Гешев съдиите настояват и за образуване на дисциплинарно производство срещу него заради отправени заплахи към Дишева, както и заради неучтиво, нетолерантно и неуважително отношение към нея и към Олга Керелска.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Точно така!
Точно така!
20 ноември 2019 10:32
Гост

Радвам се, че оттогава насетне бройката на подписалите съдии нараства постоянно. Трябва да има ясно изразена позиция на свободните магистрати. Защото е крайно време да се покаже на гражданите у нас, че „единодушието“ за качествата на Гешев е просто фасада на задкулисието.

Спите ли?
Спите ли?
20 ноември 2019 10:41
Гост

Защо не я обновявате тая статия? Отдавна са поне двойно повече!

СЪС СТРАХ
СЪС СТРАХ
17 ноември 2019 18:27
Гост

Г-н/Г-жо безстрашен, дадох пример с това дело, защото е показателно! И не е ПТП, а е грубо погазване на законите нa медицината!Депутът Павлов е зъболекар! Очаквах отговора, който сте написали и той само потвърждава колко не сте в час и колко не разбирате, че сте един дол дренки и че докато си “дърпате сутиените” помежду си, вкл. и по полическа линия /?!?!?/, на гражданите е отказана елементарна справедливост!

без страх
без страх
17 ноември 2019 17:53
Гост

В отговор на “ До “стига комдомолщина”“: Говоря принципно, без да се вживявам в ролята на нечий адвокат. От написаното съдя, че авторът излага своята гражданска позиция, от която лъха разочарование и възмущение от оправдателната присъда на обвиняемия, причинил смъртта на едно дете вследствие на ПТП. Уважаеми, гражданино, Налага се да разясня, че съдът произнася присъдата въз основа на внесения ОБВИНИТЕЛЕН АКТ и приобщените доказателства от досъдебното производство. Събирането им е в правомощията на МВР/Следствие – все органи на изпълнителната власт – структури, подчинени на Премиера Б.Б. В случай, че обвинителният акт, а това е акт на държавния обвинител –… Покажи целия коментар »

До “стига комдомолщина”
До “стига комдомолщина”
17 ноември 2019 16:29
Гост

Поздравления за точните постове! Не работя в правораздавателната система и това, което пишете го разбирам аз и всеки по-информиран човек. Оставам с убеждение от пишещите тук, че част от бг-съдиите или са силно зависими, или са вперили поглед единствено в собствените си пъпове! Но е по-скоро е първото. Последното убедително доказателство е оневиняването на екс-депутата Павлов от ДСБ за смъртта на детето Алекс от Калпакчиев. София е твърде малка, а обвързаностите се разчуват бързо! Защо протестиращите и обидени съдии не се замислят, вместо да си начесват егото? Умряло е дете, за Бога! И има вина! Защо всички си затварят очите?… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2019 9:31
Гост

Недялкооо, остави за малко мегафона, обърши пяната от устата и си пий хапчетата. Че параноята по Калпакчиев яко те гони. Щях да ти обясня каква е разликата между състав от 3 съдии, взели дадено решение единодушно, и 1 съдия, неудобен на мафията в съдебната система, но ти си прост като гьон и няма смисъл.

без страх
без страх
17 ноември 2019 12:01
Гост

Ванкоооо, разпознах те !!!!!

По какво ли? – Ами по изтънчения ти изказ, по дълбоката ти философия за нещата от живота пречупени през призмата на правото и справедливостта и по начина, по който я излагаш – казаното да се чете между редовете – хихихииииииииии, супер си!

Иван адвокат
Иван адвокат
17 ноември 2019 7:52
Гост

Разбиха ни сьдебната система, тихо учтиво, по англо-саксонски. Имаме най-хармоничното правно образувание. Ние сме родителите на кирилицата, да ни учат конярите на дивия Запад. Образувание-имаме за основа римското право, ние сме си траки по същество, но си трябват и закони, не може само чики-рики. Дотук сьс злобата. Какво ще прави главния прокурор освен да се големее. Каква работа ще свьрши освен да ахка и охка, както и да изтезава семейство Баневи и Арабаджиеви и изобщо. И да прилунява на луната банкери. Аз не сьм сьгласен с едно – прокуратурата да е подчинена на партия. Второ-прокурорьт е юрист, юрист, но не… Покажи целия коментар »

без страх
без страх
16 ноември 2019 12:53
Гост

Не драга/драги ми „Стига комсомолщина“,

Не съм партийно обвързана, но като действащ адвокат, апропо – вписан в регистрите на адвокатурата след проведен публичен КОНКУРС, смея да твърдя, че мога да изразявам свободно собствената ми оценка на случващото се през последните 75 години.
Статуквото, около което сте се лепнали като мухи на мед, няма нищо общо с принципите на правовата държава, каквито принципи би следвало да отстояваме първо като граждани, а след това и като компетентни лица.

Продължавайте, не ми пречите, а и няма да ме ограничите в действията ми за отстояване на гражданските си права и свободи.

без страх
без страх
16 ноември 2019 12:22
Гост

В отговор на Karlson:

Това, което разбрах е, че в понеделник 18.11.2019 от 18 часа по бул. Витоша ще се проведе митинг, като формален повод е арогантното поведение на главните действащи лица, олицетворяващи великата „тройца“ – министърът на правосъдието Дани Кирилов, действащият гл. прокурор Цацаров и одобреният нов гл. прокурор Гешев.

Който се счита засегнат, може да отиде и да изрази гражданската си позиция.

без страх
без страх
16 ноември 2019 11:56
Гост

Кои сте „вие“, които „ни знаете какви сме“.

И ако държите, ще ви отговоря:
„ВИЕ“ сте от онези, за които е валидна народната мъдрост – „видяла жабата, че подковават коня, та и тя вдигнала крак“.
Без извинение, но от изказването ви струи липса на правни аргументи.

Поради това считам, че не заслужавате да се призиня до „вашето“ ниво.

Стига комсомолщина
Стига комсомолщина
16 ноември 2019 12:15
Гост

Къде летите ОРЛИ МОИ, че да се принизявате до моето ниво ? Много интересно какви са „правните аргументи“ на ССБ да управлява съдебната система ? ВСС е легитимно избран /това , че не всички там са „ваши“ е много лошо , но не е правен проблем/ и легитимно избира главен прокурор . Има „политическа квота“ във ВСС , която отразява ВОЛЯТА НА НАРОДА чрез избори и решение на НС т.е. има УЛТРАЛЕГИТИМНОСТ на ВСС – преки избори в съдебната система , преки избори на парламент . Коя е вашата легитимност ? ССБ е НПО и представлява основно себе си .… Покажи целия коментар »

без страх
без страх
16 ноември 2019 12:40
Гост

Не драга/драги ми „Стига комсомолщина“,

Не съм партийно обвързана, но като действащ адвокат, апропо – вписан в регистрите на адвокатурата след проведен публичен КОНКУРС, смея да твърдя, че мога да изразявам свободно собствената ми оценка на случващото се през последните 75 години.
Статуквото, около което сте се лепнали като мухи на мед, няма нищо общо с принципите на правовата държава, каквито принципи би следвало да отстояваме първо като граждани, а след това и като компетентни лица.

Продължавайте, не ми пречите, а и няма да ме ограничите в действията си да отстоявам гражданските си права.

Стига комсомолщина
Стига комсомолщина
16 ноември 2019 13:20
Гост

И много интересно как ще го промените това „статукво“ ? Като се съберете 100-200 души и повикате малко ? Демокрацията е и това – да умееш да губиш . Опитал си натиск чрез неправителствения сектор , не си успял . Опитал си на избори – не си успял. Значи нещо бъркаш . В случая с „новите десни комунисти“ – те генерално са сбъркали върху какво да се фиксират . На широките народни маси не им пука за Лозан Панов , Гешев , а и за съдебната реформа . Това занимава главно полубезработни софийски адвокати . Управляващите могат да бъдат атакувани… Покажи целия коментар »

Стига комсомолщина
Стига комсомолщина
16 ноември 2019 10:34
Гост

Поредната отчаяна политическа акция на ССБ . Самото ССБ е ОМРЪЗНАЛА нелегална политическа партия с постоянно ПОЛИТИЧЕСКО ГОВОРЕНЕ , но ако им подхвърлят някаква закачка в същата стилистика ….нещата стават мноооооого сериозни . Какво конкретно искат от ССБ ? Те да определят главния прокурор ? Да управляват съдебната система и държавата ? Да , ама всичко това минава през ИЗБОРИ , а не чрез нагласени конкурси за наши хора . Ако ставаше чрез нагласени конкурси , знаем , ССБ са шампиони и ще управляват 200 години напред , докато почине и последният наследник , баджанак и 10-ти братовчед на сегашен… Покажи целия коментар »

Uriel
Uriel
16 ноември 2019 9:43
Гост

Светулки в тази непрогледна тъма….

Uriel
Uriel
16 ноември 2019 9:42
Гост

Светулки в тази непрогледна тъма…

Karlson
Karlson
16 ноември 2019 7:25
Гост

Само не разбрах къде и кой организира подписката, за да могат и други съдии да се присъединят.

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2019 21:59
Гост

Колега, с който и да е съдия от софийско съдилище или друг вече присъединил се, можете да се свържете и да заявите включване

без страх
без страх
16 ноември 2019 0:00
Гост

ПУБЛИКУВАМ пълния текст на отвореното писмо на Душана Здравкова: Срам ме е от Вас, г-н премиер! Уверявам Ви, силно е това чувство. Имала съм много поводи да се чувствам обидена, да понасям заради Вас обвинения, заслужено или не да зачеркнете с лека ръка най-важното в професията ми – съдебната зала! Но сега се чувствам обидена и омерзена заради една друга жена – Нейно превъзходителство Херо Мустафа – посланик на САЩ в България. Човекът, който представлява свободата и демокрацията, за която и аз и много българи в годините, през които Вие сте били никой, сме се борили и отстоявали! И когато… Покажи целия коментар »

без страх
без страх
15 ноември 2019 23:35
Гост

Използвам трибуната от тук да призова администраторите на Lex.bg да публикуват пълния текст на отвореното писмо на Душана Здравкова до примиера Б.Б.
И нека то даде посока на промяната.

Крайно време е да напуснем черупките си на условно казаното ни благополучие и да поемеме пътя напред.

СТИГА унижение, СТИГА потъпкване на всякакви човешки права!

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 20:42
Гост

Случаят с Дишева много ми напомни на един друг в предходния състав на ВСС, когато Соня Найденова обяви на заседание, че Цацаров я е заплашил в коридора с бъдещето на съпруга й. Още 7 години от същото. Не, благодаря.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 21:03
Гост

да, ама баш 🙁

доктора
доктора
15 ноември 2019 20:05
Гост

Браво, колеги! Като адвокат ви подкрепям с две ръце!

оставка
оставка
15 ноември 2019 20:04
Гост

Разказва се за един случай, в който т. нар. Дани разплакал една много фина дама зам.-председател на ВКС с отвратителното си поведение на правна комисия. Сега цяла България видя, че поведението му е на магаре. Не извинение, не, това е позор за оставка

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 23:08
Гост

НО ЗАЩО! Какво остоумие демонстрира правосъдният министър относно защитния си крем! То не бил се ръкувал, каза. Неговото ръкостскане го видяхме при назначаването му от министър председателя.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 20:01
Гост

Кирилов мина всякакви граници не на добрия тон, а на елементарното възпитание! Оставка!

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 20:00
Гост

Кирилов се държа гнусно, обидно, отвратително, безобразно… мога да продължа. Той дължи много повече от извинение. Гешев дори повече. Но се съмнявам да им пука.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 19:25
Гост

Току що се прибирам и веднага отговарям.
Вчера проследявах цялото пряко излъчване на заседанието на членовете на ВСС.

Срамота, срамота, г-жи и г-да магистрати!
С арогантното си поведение тройцата министър, гл. прокурор и кандидат-прокурор обидиха целия български народ.
Нямаха достойнството да признаят собствения си дефицит на уважение към инакомислещите си колеги. Те ще ми казват, но и налагат, че в Президентския акт липсвали мотиви.
А бе, хора, приземете се.
Собствената ви високомерност прелива чашата на търпимост.

Не ви е мястото там!

Гражданин
Гражданин
15 ноември 2019 19:12
Гост

Ред е на Радев да коментира с действия.

Ленин
Ленин
15 ноември 2019 19:11
Гост

Браво на съдиите! Не, че има смисъл с тези двама гьонсурати, но трябва да се говори.

Петко 2
Петко 2
15 ноември 2019 18:59
Гост

Коментирайте, бе! Що мълчите? И вас ли ви хвана шубето? Достойни граждани…