Шефката на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова е подала оставка. Прокурорската колегия днес единодушно гласува молбата й да бъде освободена от административната длъжност като едновременно с това я назначи като редови обвинител.

Официално не бяха съобщени мотивите на Даниела Попова за напускане на поста. Такива не са били посочени в молбата на Попова. По информация на „Лекс“ пред колегите си тя е изтъкнала лични такива, но новината за нейното оттегляне е изненадало обвинителите в апелативната спецпрокуратура.

Даниела Попова бе избрана за административен ръководител на АпСпП на 3 октомври 2013 година, т.е. оставаха й седем месеца до края на мандата.

За изпълняващ функции шеф на апелативната спецпрокуратура бе избран заместникът на Попова – Николай Найденов.

Същевременно на днешното заседание Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу следователя Бойко Атанасов. Решението бе взето единодушно, а за членове на дисциплинарния състав бяха избрани Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънова.

Предложението за образуване на дисциплинарка срещу Атанасов е на градския прокурор на София Емилия Русинова. Мотивите за нейното искане не бяха обявени.

През последните две години в няколко свои медийни изяви следователят Бойко Атанасов отправя критики към ръководството на прокуратурата. Най-напред каза, че в държавното обвинение и в следствения отдел към СГП има „шпицкоманда“, която използва дела за шантаж на политици и магистрати. Те били срещу неизвестен извършител, държали се „на трупчета“, но във всеки един момент можели да станат срещу известен извършител.

Атанасов говори и за унищожаване на документи по делото за фалита на КТБ, за нарушение на случайния подбор и др. Етичната комисия в предходния състав на ВСС извърши проверка и не откри нарушения.

Наскоро пък в публични изяви Атанасов обвини шефа на Специализираната прокуратура Иван Гешев в „пазарлъци с организирани престъпни групи“, „срамни споразумения“ и „много смущаващи“ факти, които досега Гешев не е коментирал.

По неофициална информация именно с тези твърдения на Атанасов е свързана образуваната днес дисциплинарка за нарушения на Етичния кодекс на магистратите.

Прокурорската колегия образува още едно дисциплинарно производство, този път срещу прокурора от РП-Своге Мария Чернева. В състава влизат Пламен Найденов, Пламена Цветанова и Евгени Диков.

Бившият кадровик Ясен Тодоров пък днес получи и оценка за дейността си като член на ВСС. Единодушно бе прието, че тя е съответна за дейността му като кадровик в изпълнение на компетентностите на колективния орган. Предстои тази оценка да бъде разгледана и от Пленума на съвета.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
EddieCThomas
EddieCThomas
30 март 2024 12:08
Гост

Elevate your crafting projects with high-quality hobby lobby beads from Update Holiday Hours. Their extensive selection boasts a variety of colors, shapes, and sizes, perfect for adding a touch of creativity to your jewelry-making or DIY endeavors.

Анонимен
Анонимен
14 март 2018 20:51
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
14 март 2018 20:50
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
14 март 2018 18:52
Гост

Едва ли някой се е съмнявал какви са мотивите. Не я познавам професионално, но като човек е изключително симпатична. Жалко.

Макс
Макс
14 март 2018 18:46
Гост

Причините не са лични, а вече не е сред доверените лица на Цацаров.