564 магистрати от 71 съдилища внесоха във Висшия съдебен съвет и Съвета за партньорство становище срещу одобрения от кадровиците модел 4 за реформа на съдебната карта. Съдиите са от цялата страна и от всички нива – от районно до върховно.

Както „Лекс“ писа, първоначално съдиите бяха около 300, но за 10 дни броят им е нараснал повече от два пъти (подробно за аргументите им срещу модел 4 виж тук).

В подписката са се включили магистрати от 48 районни съдилища, 14 окръжни, от Специализирания наказателен съд, от Софийския военен съд, от административните съдилища в Силистра и София, от апелативните в столицата, Пловдив и Бургас, както и от двете върховни съдилища.

Районните съдии са от СРС, Петрич, Разград, Смолян, Чепеларе, Златоград, Добрич, Велико Търново, Силистра, Ловеч, Дупница, Лом, Нови пазар, Елхово, Гоце Делчев, Ивайловград, Севлиево, Пещера, Троян, Кула, Враца, Горна Оряховица, Велинград, Козлодуй, Девин, Крумовград, Благоевград, Кнежа, Левски, Брезник, Ботевград, Тутракан, Оряхово, Мадан, Средец, Трън, Луковит, Ардино, Мездра, Панагюрище, Сливница, Габрово, Бургас, Момчилград, Димитровград, Перник, Пловдив, Стара Загора.

Окръжните магистрати са от СГС, Софийския окръжен съд, Пазарджик, Велико Търново, Плевен, Монтана, Русе, Враца, Разград, Стара Загора, Видин, Смолян, Силистра, Благоевград.

Сред подписалите се са и трите заместник-председателки на ВКС Светла Димитрова, Дария Проданова и Галина Захарова.

Според магистратите модел 4 ще доведе до създаването на съдии „второ качество“, до деквалификация и демотивация на районните съдии и отлив на обучени и мотивирани юристи от съдийската професия, ще засегне независимостта, ще задълбочи, а няма да реши, проблема с натовареността и ще „запуши“ още повече конкурсите.

Накратко въпросният модел, определен от членове на Съдийската колегия като радикален, предвижда масово превръщане на районни съдилища в териториални отделения, които трябва да поемат само „бързо ликвидни дела“, окръжните съдилища стават основни първоинстанционни, а апелативните – основни въззивни.

Основното възражение на съдиите е срещу предложението за промяна на родовата подсъдност така, че районните съдилища да гледат само леки дела.

Ниската правна и фактическа сложност на делата в посочените примери биха довели до загуба на правни умения за анализ на факти или невъзможност за придобиване на такива умения, подвеждането им под правните норми и тълкуването на последните, допускане на процесуални нарушения, налагащи повторно разглеждане на делата, особено когато тази еднотипна дейност продължава с години (при обсъжданията беше посочено, че един съдия ще работи между осем и десет години на ниво районен съд по мнение на вносителите, като по места този период може да се окаже значително по-продължителен). Еднотипността на работата ще доведе и до демотивация на настоящите съдии, а наред с това ще направи по-малко привлекателна съдийската професия за добре подготвените млади юристи, които биха могли да намерят извън системата по-задълбочена от юридическа гледна точка професионална реализация“, пишат съдиите.

 

80
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:11
Гост

­­­Г­­­о­­­р­­е­­­щ­и­ ­м­­­о­­м­­­и­­­ч­­е­т­а­­­ ­­­в­­и­­ ­­­о­­ч­­а­­к­­в­­а­т ­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?55598

Без значение
Без значение
01 април 2021 11:27
Гост

Административен съдия съм. И ме интересуват промените. Не подкрепям деквалификацията на районни съдии. От модел 4 не ми допада промяната в подсъдността на делата и идеята районните съдилища да се превърнат в администрации. Спокойно може да се приложи подход на закриване и окрупняване на налични и слабонатоварени РС, каквито си има и не е нужно това да продължава така, като няма пречка да се запазят изнесени работни места по настоящите такива, просто няма да има излишна администрация в такива. Но да се спре до там. РС следва да си остане първа инстанция по делата, които гледа и в момента. Няма… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 20:01
Гост

Затваряне, съкращаване, сливане, вливане, мор…. имате ли д… пе за това? Много сте отворени, но ще стигнете ли до края? И питам кой ли ще ви пита? И това време ще дойде и ще ви питам какво ще правите тогава! Много сте смели, ама на хартия! Свършени сте! Така повече не става! И за съжаление хората ще са прави! Не ставате!

ПравенсвятЕсобственостнаДелян
ПравенсвятЕсобственостнаДелян
31 март 2021 19:35
Гост

С изключение на г-жа Дишева, г-жа Кирелска, г-н Панов, целия сегашен ВСС е купен, пит и платен от управляващата хунта, те не работят в полза на съдебната система и юристите в нея, те работят за да обслужат с френски маниер престъпната конюнктура на управляващите и задкулисието, надявам се този факт да е известен на всички грамотни хора. С модел 4 се цели тоталното опростачване на последната останала инстанция, в която работят интелигентни хора. Целят да достигнат назначения само на „наши“ съдии, като се пренебрегне каквато и да е конкуренция между кандидатстващи.

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 19:51
Гост

Ти от къде се появи, бе трол?

Kalem
Kalem
31 март 2021 17:39
Гост

В РС-Мадан няма нито един съдия в момента титуляр, кой се е подписал от името на този съд, много странно.
Въобще, прави впечатление, че най-слабно натоварените съдилища грачат. Това е защото след модел 4 разликата в натовареността няма да е в пъти между съдилища от едно ниво, както е сега. Разбираемо е всички тези 560 съдии, които не искат да бъдат натоварени като останалите, да реват.

Blick
Blick
31 март 2021 18:04
Гост

Точно така, над 200 съдии от СРС и СГС са се подписали, защото са „слабо“ натоварени и държат да останат такива.

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 21:29
Гост

СРС и СГС са най големите кукундрели. Изкукаха от много работа и много взаимно промиване на мозъци.

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 18:42
Гост

Какъвто и модел да се измисли равномерна натовареност между съдилища на едно ниво в различни области НИКОГА няма как да има поради простата причина, че броя дела зависи от това колко е развит икономически отделния регион, какви специфики има освен икономически и криминални и т.н. Всъщност това не и нужно на системата. Съдът е част от държавната власт наред с правителството и парламента и властта трябва да е представена навсякъде, все едно да кажеш – Ми, то полицията в Мадан няма работа. Я да вземем да я закрием, че тия получават колкото нас (в по-големия град), пък не работят !… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 22:57
Гост

Володя Янков Янков
Изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“

Анонимен
Анонимен
01 април 2021 21:44
Гост
Анонимен
Анонимен
31 март 2021 14:06
Гост

Като станете членове на ВСС, ще имате възможност да вземете думата и да направите нещо, ако успеете. Дотогава, не пишете подписки, а пишете дела.
Вие сте едни работници от съдебната система на заплата от данъците на хората, а условията на труд и работа се определят от други, не от самите съдии, които са едни писачи на актове

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 15:10
Гост

Колеги, не се поддавайте на провокации! Съдиите са достойни хора!

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 16:58
Гост

Колко да са достойни? Заплатаджии, на които Конституцията им е осигурила да си правят каквото си искат в работата си, за разлика от всички останали граждани. И това го знаем ВСИЧКИ!!!

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 13:07
Гост

Модел 4 е глупост.
По- добре всички усилия да се насочат към справедливо диференциране на заплатите според натовареността, отколкото да се полага Сезифовски труд напразно, за да се реализира това „чудо“.

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 12:00
Гост

Няма да има модел, който да се хареса на всички съдии, всички дружно да се прегърнат и да го осъществят без противоречия.
Но по-добре ужасен край /дори да се казва Модел 4/, отколкото Ужас без край /сегашното положение/…….
това е моето мнение, на действащ свръхнатоварен съдия.

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 12:39
Гост

Няма значение дали се харесва или не. ОБЕКТИВНО този модел е недомислица и недоносче. Районните съдии, дето се предвижда да станат окръжни съдии, ще си работят в кабинетите в районния съд или там териториалното звено, но ще ходят да заседават в залите на Окръжния съд, който, ако има всичко три зали (както много от тях имат) вероятно ще трябва да заседава 24/7 и пак няма да стигне времето и мястото, за пътувания, командировъчни въобще да не почваме да говорим. Има районни съдилища отдалечени на 100 и повече километра от окръжния център. Алтернативата – мегапалати – е извън всякаква реалистична вероятност… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 13:02
Гост

пълни глупости. нищо не си разбрал. Ще си заседават там, където и сега го правят. Стига с тия пернишки драми.

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 13:35
Гост

Как ще заседават където и сега го правят, мислете малко? Как ще правят състави съдията от А, със съдията от Б и съдията от В, които всичките се водят окръжни съдии в Г? Къде ще призовавате страните – в окръжния съд в Г, или в сградата на кабинета на съдията докладчик в града А? Значи човекът от Г си води дело в Окръжния съд в Г, ама вие го викате в А, щото там бил докладчикът. На вас това нормално ли ви изглежда?!

Запознат
Запознат
31 март 2021 10:59
Гост

Информацията е неточна- със сигурност две от описаните съдилища не са участвали в подписката. Ако някой я е дописвал е друг въпрос

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 9:31
Гост

Ако не е накакъв модел, то трябва да има закриване, съкращаване, сливане на поне 40 районни съдилища, /повечето от тях са се подписали и е разбираемо/ съкращаване на административните съдилища наполовина, ВКС и ВАС също, тотална промяна на атестирането и конкурсите, нулеви години за конкурси за първоначално назначаване, нулеви години за конкурси за израстване. При един милиард бюджет, ниска и несправедлива неравномерна натовареност/ а заплатите еднакви/ и заповедни производства, които неясно защо са в съдебната система, някакви измислени селски съдилища без работа и с по един – двама съдии, но с 10 служителя, окръжни съдилища с 5- дела на месец,… Покажи целия коментар »

Койчо от Конаре
Койчо от Конаре
31 март 2021 10:10
Гост

Естествената реформа е една – окрупняване на магистратури, закриване на неработещите и преливане на финансов и човешки ресурс към работещите (по този начин, като се освободят финансови средства, ще се увеличи както възнаграждението на магистратите, така и ще се подобри работната среда). Подробност е дали ще се провеждат т. нар. изнесени заседания по места. По този начин ще се достигне до специализация по материя и сравнително изравняване на натовареността (съдиите ще имат възможност да общуват помежду си, да дискутират – и в крайна сметка да израстват професионално; ще имат нормална натовареност, която нито ще води до „прегряване“ и заплаха от… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 10:32
Гост

Абсолютно си прав. Въпросът ми беше дали и при такова окрупняване – разбирай сливане, вливане, съкращаване няма ли да има поредната подписка?

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 11:58
Гост

А ти защо не се преместиш, а пътуваш? Имаше достатъчно възможности на предните конкурси, но не го направи…

Време за действия.
Време за действия.
31 март 2021 9:18
Гост

Оставка на ВСС и стачка на съдилищата. Това безумие трябва да свърши някога, преди да сме стигнали дотам, предвид едно масово напускане на системата от способните и независими магистрати, заглавията на съдебните актове да са с правописни грешки и „В името на задкулисието“, вместо „В името на народа“.

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 9:36
Гост

ще напуснеш, ама друг път!

Съдия СРС
Съдия СРС
31 март 2021 8:54
Гост

Всъщност, за какво е този модел 4?

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 22:58
Гост

Все пак съдиите в България са 2500 на брой. 500-600 не са даже половината. По-кротко с ентусиазма! И не говорете и не пишете от името на всички!

Койчо от Конаре
Койчо от Конаре
30 март 2021 23:50
Гост

„И ВСЕ ПАК тя се върти!“ Потребно е, комай, да се върнем към Галело Галелей. Не сме кротки, все пак! Кротнете се!

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 9:32
Гост

Галилео Галилей е човека, ама карай да върви!

Койчо от Конаре
Койчо от Конаре
31 март 2021 9:55
Гост

Да върви – това е ясно, че е Галилео Галилей (може би само ти не си разбрал, че е досадна грешка), но пък защо и аз да не направя една досадна забележка – в изречението „Галилео Галилей е човека, ама карай да върви!“ „човекЪТ“ е подлог, който пояснява какъв е Галилео Галилей, затова се изписва с пълен, а не с кратък член. Но карай да върви – успешен ден!

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 0:09
Гост

3800 са съдиите. Даже 5400. Може би и 6609. Какви са някакви си 560 долни антиреформатори и консерви.

Анонимен
Анонимен
31 март 2021 7:35
Гост

Глупости. Откъде ги изсмука тези цифри? От ПИК ли? Съдиите от общите съдилища са тотално против този модел. Той не засяга административните съдилища, но и те виждат безумието.

Tyu
Tyu
30 март 2021 21:59
Гост

Във ВКС няма съдия, който да подкрепя тоя модел. Просто част от съдиите там счетоха, че няма смисъл да се занимават с подписки, защото планът е толкова малоумен и неизпълним и не си струва. Разни недооценени посредственяци считат, че щом тези хора не са се подписали, значи са за. Е не са за. За 30 г. съдиите не са били по-единни и за оцеляването на самия всс е добре да се съобразят.

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 22:44
Гост

В коя държава по света върховните съдии са 200 човека? По 100 бройки във ВКС и 100 във ВАС. Хайде първо за това да се замислим!

Защо сме 565 и повече...
Защо сме 565 и повече...
30 март 2021 21:51
Гост

Обяснение на вот /както се казва в парламента/: Не се подписах срещу безумието. Но не от страх. И не съм от тези, упреквани за малкия си стаж. Не ме е страх и не ме блазнят кариерни бонуси, към които вариантът примамва чрез еднократно засмукване в окръжните съдилища. А защото поради длъжността ми тролчетата ще гракнат – ето вижте го, трепери за мястото си и едва ли не с това внушава на останалите да се подпишат, което не е вярно, но пък е гъдел за аудиторията. И защото съдиите, когато съдят и когато са граждани, нямат началник. И техният глас трябва… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 22:32
Гост

Абсолютно по същите причини не се подписах и аз. Административен ръководител съм. Разглеждам дела със сто процента натоварване в съд с по 60-80 дела месечно за разглеждане на съдия. Всичките ми колеги са против този безумен модел. Спокойно пишете, че съдиите против са 564 + 8.

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 21:33
Гост

Ние сме повече от 565

Койчо от Конаре
Койчо от Конаре
30 март 2021 21:46
Гост

Добре е да се преброите – пробвайте! Да видим подкрепата – звучиш като лозунга „Много сме, млади сме!“ Е, сега е моментът да обосновете защо сте „За“ модел „4“ и против Становището на мнозина съвестни колеги! Давайте – това е демокрацията. Но да припомним, демокрацията е вслушване в разумните доводи и на „малцинството“. Това се забравя от тези, които „сте повече от 565“!

Защо сме 565 и повече...
Защо сме 565 и повече...
30 март 2021 22:30
Гост

Койчо, всъщност сме на едно мнение, разбрал си ме погрешно, за което причината е може би в прекаления ми лаконизъм

Койчо от Конаре
Койчо от Конаре
30 март 2021 22:41
Гост

Ще го кажа по различен начин – „Пичове, не пишете лаконично, а категорично!“ Експериментите с магистратите и гражданите от ниско образовани и заинтересовани от различни облаги, вкл. и от бивши съдии от ВКС (настоящи администратори, „бюрократи“ разни) трябва категорично да се парират!!! Вярно тези „симпатяги“-антипичове, категорично ядосаха магистратурата!!!

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 19:35
Гост

Съдиите от ВКС, които са подписали са 54.

Койчо
Койчо
30 март 2021 19:07
Гост

Като гледам подписката и нашия съд е там.Само един обаче се подписа, това ли е представителността?От колеги в РС-Пловдив (съд с над 50 съдии, втори по големина) знам, че само 6 съдии са се подписали и 3-ма от подписалите се са новоназначени младши съдии без уседналост.Колегата по-долу добре е описал кой се подписва.Вижте ги по-горе – Трън, Златоград, Девин, Ардино, Мадан, Момчилград, Девин, Кула, Крумовград, Чепеларе…..съдилища с двама съдии (даже в Трън по щат има само председател) какво да го коментираме повече.Тези съдилища си имат председатели със заплата над 5000лева.Представяте ли си какво е да живееш с 5000лева заплата в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 19:12
Гост

В Пловдив има и апелативен съд, каже ни там колко са се подписали😆

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 19:24
Гост

Ами затова някои колеги не се подписаха. Защото се слухти и гледа кой изразява различно мнение. И не е чудно, че няма председатели. Някои колеги не искат да се набиват на очи, надявайки се да минат тъч линията и да прескочат в следващо ниво, но много ще останат излъгани. Каквото и да правят трябва да има районни съдии и със спирането на конкурсите за младши няма да има кой да е районен

Койчо от Конаре
Койчо от Конаре
30 март 2021 20:08
Гост

Ако това е истина за РС-Пловдив, не говори никак добре за съда, а не че безумното проектче на Боряна, Шекерджиев и останалите „апологети“ струва нещо.

Боб яхния
Боб яхния
30 март 2021 20:22
Гост

Варна изобщо не е списъка и за тях ли лошо говори.РС във Варна и Пловдив лоши, а Ардино и Ивайловград символи на справедривостта и обективността в гласността за съдебна реформа.Да се смея ли да плача ли.

Койчо от Конаре
Койчо от Конаре
30 март 2021 20:31
Гост

Не се смей, Бобе, плачи! Но твоите чувства нямат никакво значение, защото това безумие няма да мине – очевидно е единството на магистратите, които се противопоставят на това откровено безумие. Ако председателите на отделения във ВКС, мнозинството в САС, ПАС, БАС, голяма част от окръжните съдилища не са авторитети за теб, наистина трябва да плачеш!

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 18:45
Гост

Дааа, от много възлови, натоварени, важни и стратегически съдилища са се подписали. Без тях сме загубени. Изтървахме правосъдието, ей! А ако на поне половината им кажат, че са за закриване чудото ще е библейско! Ще пада рев до небесата! Мизерници!

Адвокатче
Адвокатче
30 март 2021 18:53
Гост

Закриването на „празни“ съдилища е едно, а „реформа“, с цел послушковците от районно ниво да се качат на окръжно, а по-големите послушковци и облизващи задните части на гербавите, находящи се на окръжно ниво, да се качат на апелативно, е съвсем друго и не е реформа. А разстановка на пешки, за да имат пета колона сегашните управляващи, в случай че ги изметат.

Гештапо
Гештапо
30 март 2021 17:13
Гост

Чудя се дали някога ще видим подобна подписка сред другите части на съдебната система – прокурори и следователи. Но не разпоредени от горе подписки на трудовите колективи в подкрепа на някой виден шеф или на решение на ПК, а подписка против същите. Ето това е разликата между съдийската демокрация и прокурорския гнет. Единствено при съдиите може да има различно мнение, противопоставящо се на началническото, това да се изнесе публично и да се подкрепи с внушително число подписи на редови съдии без страх и без подпис на нито един председател на съд. Да, не всички са подписали, но това също е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 18:17
Гост

Какво разбирате кат „подобна“ подписка? Преструктурирането на прокуратурата почти приключи. А при нея се ползва съвсем различен подход. Бившите районни прокурори ли да я инициират? Апропо, преди да започне всичко при тях, имаха една камара работни срещи, в които участваха от всички нива. И повярвайте ми, част от предложенията бяха приети .

Адвокатче
Адвокатче
30 март 2021 18:48
Гост

И всичките работни срещи бяха под каскета на Каскета. Единна йерархична структура…

Смисъл?
Смисъл?
30 март 2021 18:50
Гост

Какво точно да коментират от прокуратурата? Недомислието „вариант 4“ пръкнало се в СК?! Това което „виси“ като въпрос е, защо при гласуването в Пленума, от ПК подкрепиха това нещо с №4, след като в продължение на около 3 години работиха в съвсем друга посока? В която посока има много добри идеи и просто трябва да се прецизира прилагането ѝ! Липсата на отговор в тази насока от ПК говори само за вероятна намеса от друго място, с която намеса е трябвало да се съобразят. И точно последното е повод да се мисли, защо изобщо с необходим ВСС в сегашния му вариант,… Покажи целия коментар »

Време за действия
Време за действия
30 март 2021 15:42
Гост

Стачка на съдиите с искане за оставка на позорния ВСС!

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 15:05
Гост

Идеята на тази реформа е послушните на ГЕРБ съдии от РС набърже да се издигнат в ОС, послушните от ОС също набърже да се издигнат в АС. А тия, които си позволяват собствено мнение, да бъдат циментирани основно в РС, максимум ОС.

Сандокан
Сандокан
30 март 2021 14:48
Гост

Това, на практика, е своеобразен вот на недоверие, който колегите от цялата страна гласуваха спрямо колегата Шекерджиев
Единственият достоен изход от създалата се ситуация е неговата ОСТАВКА

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 15:41
Гост

Преди него има още 20-ина, които имат много по-голямо основание да подадат оставките си. Той поне не е на хранилка в Доган сарай.

Tyu
Tyu
30 март 2021 16:00
Гост

Много по-зле е, излъга всички ни, провали КАК и конкурсите. Имаха хората надежди за него, а резултатът е …затова хората са огорчени и настроени.

Hris
Hris
30 март 2021 15:56
Гост

Добре казано-ДОСТОЕН изход!Достойните постъпки идват от достойни хора. Така че не се заблуждавайте, ще се осребри мандата напълно.

Симеон
Симеон
30 март 2021 13:38
Гост

Предлагам модел № 6 – масови съкращения и затваряне на слабонатоварени съдилища. Всички ще си отдъхнем.

предложение
предложение
30 март 2021 13:14
Гост

За да приключи спора, предлагам на ВСС да провери,дали подписалите се, са предимно и най-вече съдиите с най-малък стаж в системата, което моментално ще даде отговор на въпроса защо са подели такава подписка и защо са в нея. Квалифицирането е смешно да се издига като повод за подписка, колко са квалифицирани съдиите от брачно отделение СРС, които освен най-леките граждански дела-брачните, нищо друго не гледат десетки години?!Да е дошло оплакване за някаква демотивация на тези съдии от такива дела, не нали?!Ами прокурорите, които участват в конкурси и заемат съдийските места в конкуренция със съдии, те кога и как са се… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 13:21
Гост

Вариант 4 означава отказ от достъпно правосъдие за милиони хора, само вреда за обществото и пълна разруха на системата. Дело за 100 лв. неплатена вода отива в окръжен съд на десетки километри от мястото на потребителя при никакви ползи освен кариерно израстване на пишещия, който вижда очевидно само в това шанс да се придвижва нагоре.

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 18:47
Гост

пълни глупости. пак не си чел.

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 17:51
Гост

Издиша ти тезата. Повече от половината съдии във ВКС са се подписали.

Един Магистрат
Един Магистрат
30 март 2021 12:53
Гост

Интересно…. тази бройка от подписката съвпада приблизително с броя на съдиите в малки районни съдилища с почти нулева натовареност, както и съдии на районно ниво които нямат стаж и уседналост за да участват в конкурс.Всъщност май не съвпада, но как ли щях да пропусна броя на окръжните съдии от малки окръжни съдилища, които не искат да отиват в апелативен съд, но натовареността при модел 4 неиминуемо ще им се повиши.То май бройката излиза сега като тегля чертата……защо ли така се получава.На какво се дължи това съвпадение?
Всъщност щом 560 съдии не са съгласни останалите 1500 са съгласи.

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 13:10
Гост

Много едностранчиво и некоректно мнение! Не съм подписал подписката, но категорично не съм съгласен с вариант 4. Такива, като мен има още доста колеги, с които лично съм говорил. Не съм се присъединил към подписката, защото в нея акцента е отново върху отражението на реформата към самите съдии, а не за по-важното: достъп на гражданите до правосъдие, преобръщането с главата нагоре на установена с десетилетия система без задълбочен предварителен анализ и пр. От къде на къде, неподписалите подписката минават в графата – за реформата. Това категорично не е вярно! Изключвайки такива, като мен и административните съдии /които реформата не засяга/,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 13:13
Гост

Този тип на броене „значи всички останали са съгласни“ е типична пропаганда на жалки апаратчици и чиновници -безделници. Никога в България кауза като спирането на модел 4 не е намирал такава подкрепа сред съдиите. Много колеги са против, но не им се участва в подписки. Отделно като гледам изброените съдилища на практика почти няма участие от административните, които не ги засяга тази реформа. Подписка за вариант 4 не би събрала и 100 подписа въпреки бруталния натиск по места от прадажни шефове да се подкрепя модел 4 и да се спре всяка съпротива срещу него. Ако ВСС толкова държи, да пусне… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 18:48
Гост

и защо да е анонимно, бре? Нали заставате с имената си – по актовете, по акциите, по имотите ….

Кики
Кики
30 март 2021 11:54
Гост

Еднотипността на работата безпорно ще доведе и до демотивация на настоящите съдии.

Zaki
Zaki
30 март 2021 11:47
Гост

Е, как така районните съдилища ще гледат само леки дела.

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 11:46
Гост

564! Това е най-голямата съдийска подписка, която е организирана въобще в България. Ако и на това този ВСС погледне с пренебрежение и продължи да твърди, че съдиите подкрепят модел 4… оставката ще е много малко! Това ще е престъпление срещу правосъдието!

Дидо
Дидо
30 март 2021 11:48
Гост

Дано да се съобразят с мнението им.

Серафим
Серафим
30 март 2021 11:45
Гост

не мисля, че е добре окръжните съдилища да станат основни първоинстанционни.

Гери
Гери
30 март 2021 11:44
Гост

Този модел безспорно ще доведе до създаването на съдии „второ качество“.

оставка
оставка
30 март 2021 11:39
Гост

Браво колеги! Нека да видим сега дали ще кажат, че всички сме от ССБ. Аз собствено не съм, не съм бил и няма да бъда член на нито една съсловна организация. Но да разбиеш цялата съдебна система, изключае адм. правосъдие, само за да се направиш, че работиш е позор

Бисер
Бисер
30 март 2021 11:50
Гост

Пълен срам!

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 11:37
Гост

За мен модел 4 за реформа на съдебната карта е крайно неудачен.

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 11:41
Гост

Така го измислиха кадровиците. Поредното недорузумение.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
30 март 2021 11:36
Гост

Аз собствено може и да греша, но модел 3 на Мъск е по-добър от модел 4 на Шеки.