52-ма кандидати за младши магистрати заявиха днес желанията си къде искат да работят след преминаването на курса за обучение в Националния институт на правосъдието.

В присъствието на зам.-председателя на Комисията за атестирането и конкурсите към Съдийската колегия Вероника Имова, на председателя на прокурорската КАК Огнян Дамянов, както и на Незабравка Стоева, шеф на дирекция „Начално и въвеждащо обучение“ в НИП, кандидатите писмено посочиха в кой орган на съдебната власт предпочитат да работят.

Конкурсите за младши магистрати бяха обявени през януари. Местата за младши съдии са 20 в 12 окръжни съдилища, за младши прокурори – 21 в 17 районни прокуратури, а за младши следователи са 11 в толкова следствени отдели.

621 бяха допуснатите кандидати за младши съдии, 689 за младши прокурори и 555 за младши следователи като класирането в трите конкурса беше обявено през май и юни (виж тук, тук и тук).

На заседанието си на 17 юли 2024 г. Прокурорската колегия ще приеме окончателните списъци на кандидатите за младши прокурори и кандидатите за младши следователи, съобразно техните желания.

Окончателните списъци за назначаване на кандидатите за младши съдии пък ще бъдат одобрени от Съдийската колегия на 23 юли 2024 г.

След  това кандидатите ще имат един месец срок, в който да подадат декларации за несъвместимост до съответната колегия. А през есента започват 9-месечното си обучение в НИП.

Същевременно НИП вече ще предлага обучение за магистрати по финансово-икономически теми. Това стана възможно, след като подписа меморандум за сътрудничество с Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), чиято цел е да осигури качествено професионално обучение в областта на финансово-икономическите знания и умения на съдиите, прокурорите и следователите. Споразумението предвижда и разработване на самообучителни ресурси и учебни материали в тази област.

Чрез съвместни образователни инициативи и форуми за обмен на професионален опит, НИП и ВУЗФ ще интегрират модерни методи за обучение, които ще подпомагат активно ангажиране на участниците, съобщават от института.