Десетки становища и възражения е получило Министерството на правосъдието по проекта на заповед на министър Цецка Цачева, с която се предлага да бъде обявен конкурс за 92 свободни места за нотариуси. Очаквано най-много възражения – 50, са от действащи нотариуси, които изразяват несъгласие с назначаването на нов човек в района им на действие.

Срокът за обществено обсъждане на заповедта изтече и предстои от министерството да преценят кои от възраженията са основателни.

От ведомството съобщиха за „Лекс“, че аргументите на нотариусите срещу провеждането на конкурс за съдебния им район са свързани най-вече с броя на населението там, тъй като законовото изискване е да има един нотариус на 10 000 души. По традиция при обявяването на конкурс има спорове кои данни за населението трябва да се вземат предвид – тези от официалното преброяване на населението, което Националният статистически институт извърши през 2011 г. или тези на ГРАО. Съдебната практика също не е единна в позицията си.

Според министерството на правосъдието обаче при бъдещия конкурс за нотариуси този въпрос е ирелевантен. Мотивът на ведомството за това е, че законът (чл.10, ал. 1) гласи: „На 10 000 жители в определен район се открива едно място за нотариус“, т.е. колко са жителите се преценява при откриване на нови места, а този път това не се прави.

От МП обясниха за „Лекс“, че обявените 92 свободни места за нотариуси са вече съществуващи. Ведомството е направило преглед на динамиката на нотариусите през последните 10 години и е установило колко са вакантните места в момента. Някои от тях са освободени, защото нотариусът е починал, бил е заличен или се е преместил в друг район. Има и позиции, които са били открити при предишните конкурси, но са останали незаети, поради липса на интерес или слаби оценки на кандидатите. Освен това министърът ще се произнесе по всички искания за преместване на нотариуси, по които има становище на камарата им, преди обявяването на заповедта за конкурса.

Така може част от първоначално обявените места да намалеят, като се очаква това да се случи с тези за София (по проект те са пет), тъй като всички искания са за преместване в столицата.

Не всички становища, получени през последния месец в МП, са с искане да не се обявява конкурс за нотариуси в даден район. От ведомството обясниха, че има такива от окръжен съд, двама кметове и местна асоциация на зърнопроизводители, които настояват при тях да има още един нотариус. Мотивите, които изтъкват, са затруднен достъп до нотариални услуги в района.

До края на следващата седмица министърът на правосъдието ще отговори на всички възражения и се очаква окончателният брой на свободните места да стане ясен на 28 май, когато бъде издадена заповедта за обявяване на конкурса, която след това ще бъде обнародвана в Държавен вестник и от тази дата ще започне да тече едномесечният срок за подаване на документи и писмени заявления за участие в конкурса.

Предстои дълга процедура по проверка на документите от специална комисия. Така най-реалистично изглежда датата на писмения изпит да бъде през ноември. После ще се проведе и устен изпит, до който ще бъдат допуснати само кандидатите, които са изкарали най-малко „Добър 4“ на казуса.

92-те места за нотариуси, за които проектът на заповедта на Цецка Цачева предвижда да бъде обявен конкурс, са в 61 града. Най-много места има в София – 5. Четири са свободните бройки за нотариуси в Ямбол, по три са обявените вакантни позиции във Варна, Видин, Добрич, Русе и Сливен. Двама нотариуси се търсят в Балчик, Бяла, Горна Оряховица, Дупница, Златоград, Ивайловград, Казанлък, Лом, Омуртаг, Плевен, Разград, Силистра, Тополовград и Търговище. В Пловдив и Бургас е обявено по едно свободно място.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
123
123
19 май 2018 12:09
Гост

1998г. Обикновено пълномощно = нот.такса = 3000лв= 3 лв. днешни , мин.раб.заплата =50000=50лв.
2018г. Обикн.пълн. = нот.такса 5 лв +1 лв.ДДС, МРЗ= 510 лв.
За същото в консулство на РБ в чужбина =15 евра

за връщане на държавните нотариуси
за връщане на държавните нотариуси
18 май 2018 10:44
Гост

ЗННД е направен не заради комфорта на нотариусите, и трупане на пари. Поне аз така го разбирам. А заради гражданите. Гражданите имат интерес от повече нотариуси, а не да се редят на унизителни опашки-в София опашките са дори по улицата, извън кантората, или районите с монопол от 2-3 нотарисуи да търпят навикване, крещене, надписване на такси(което в провинцията се търпи-гражданинът просто няма избор, освен монополистите-2-3 човека). В добавка-проблемът с опшките налага: 1. да се проведе сегашния конкурс с обявените места 2. да се намалят случаите, при които държавата ни кара да ходим при нотариус-например да опадват редица заверки , както… Покажи целия коментар »

Дачев
Дачев
18 май 2018 13:44
Гост

Не си спомняте дивните опашки пред държавния нотариат на „Попа“ в София, нито приемното време на (пр. „само в сряда от 11 до 12 ч.) нотариусите в провинцията, побоищата по опашките, за да се добереш до тях и рушветите, които се даваха. Нищо, ще ви се върне.

Анонимен
Анонимен
18 май 2018 17:40
Гост

Спомням си. И причината е-бяха общо около 20 държавни нотариуса за София. Днес са около 130, като преди 2 месеца имаше поредния преместен в София. И за сведение-пак има огромни опашки. Видяно лично, и то днес пред кантора недалеч от новата сграда на АВ в кв Гео Милев-опашката беше до близкия тото пункт. Като имаше държавни нотариуси приходите бяха напълно достатъчно да бъдат назначени още хора. Очевидно е,че 20 човека не стигаха, при положение,че градът е милионен, и държавата ни кара за почти всичко да търсим заветния печат. Дори кола да продадем трябва нотариус-което е уникална глупост, несрещана никъде по… Покажи целия коментар »

нотариусите да плащат отчисления към бюдсжета
нотариусите да плащат отчисления към бюдсжета
18 май 2018 10:31
Гост

На наглостта на монополистите да се подава възражение, в опит да бъде спрян законен конкурс държавата трябва да отговори АДЕКВАТНО-въвеждане в закона на процентни отчисления-поне 70 процента, които нотариусите да плащат на бюджета. Няма аргумент държавата да се отказва да събира процентни отчисления от нотариусите, които имат монопол-осигурен и гарантиран от държавата и вършат дейност с ниска правна сложност. Общите приходи, събирани от нотариусиште са стотици милиони лева годишно, какъв е интереса на държавата тези пари да попадат изцяло в бездънния джоб на частника. повече от редно е нотариусите да плащат отчисления-прпимерно 70 процента от събраните такси към държавния бюджет.… Покажи целия коментар »

Балуев
Балуев
18 май 2018 13:41
Гост

Сега им „отчислява“ около 60 %:
– 20 % ДДС
– 10 % ДДФЛ + още 10 % върху заплатите на служителите
– 27 % осигурителни вноски + такива върху заплатите на служителите

друг
друг
18 май 2018 17:32
Гост

ДДС-то е горница над нотариалната такса, и я плаща клиента, а не нотариуса! При осигуровките-има си максимален осигурителен доход, който е далеч по-нисък от събираните такси от нотариуса. Плюс това данъци и осигуровки плаща всеки, а предложението е за отчисления.
Още малко и ще дадeш ДМС номер в подкрепа на гладуващите нотариуси?

гражданин
гражданин
18 май 2018 9:35
Гост

Ботевград, постоянно има опашки пред канторите на нотариусите

Минувач
Минувач
18 май 2018 9:47
Гост

Може би при определянето на бройките за нотариуси трябва да се има в предвид натовареността им. Все пак за един район, където хората имат по често нужда от нотариални услуги на 10000 души един нотариус е недостатъчен.

Мунчо
Мунчо
18 май 2018 8:41
Гост

Ей, голям страх да не им вземат хляба.

5-ко
5-ко
18 май 2018 8:43
Гост

При тая сладка работа-нормално.

Анонимен
Анонимен
18 май 2018 8:52
Гост

Няма. Местата са свободни.

Anonimen
Anonimen
18 май 2018 8:34
Гост

За София само 5 не са ли малко?