50-то Народно събрание не успя да си избере председател, а по Конституция това трябва да стане на първото му заседание – затова „часовникът беше спрян“ и първото заседание ще продължи утре.

Днес най-много гласове – 115, получи издигнатата от ГЕРБ 38-годишна юристка Рая Назарян.

Номинирани за председателското място бяха и адвокат Петър Петров от „Възраждане“, урологът от ИТН доц. Силви Кирилов и професорът по наказателно право Юлиана Матеева.

Петров и Назарян отидоха на балотаж, но нито един не получи необходимото мнозинство. Гласовете „за“ нея бяха на ГЕРБ и ДПС, ПП-ДБ, БСП и „Величие“ гласуваха „против“, а „Възраждане“ и ИТН се въздържаха. Петров беше подкрепен само от собствената си формация и от трима депутати от ИТН и получи 41 гласа „за“, 112 „против“ и 85 „въздържал се“.

В 50-ия парламент ГЕРБ-СДС имат 68 депутати, ДПС – 47, ПП-ДБ – 39, „Възраждане“ – 38, БСП – 19 и ИТН – 16, а „Величие“ – 13 депутати.

Избирането на Назарян за председател на НС е основно условие на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за съставяне на кабинет на „споделена отговорност“ след изборите. Другите му персонални изисквания са премиерът и министрите на външните работи и отбраната да са от партията му.

Назарян е родена на 16 септември 1985 г. Завършила е „Право“ в Университета за национално и световно стопанство и е вписана в Софийската адвокатска колегия от 2013 г. Съдружник е в адвокатско дружество „Георгиев и Назарян“ с адвокат Тервел Георгиев.

В биографията ѝ в Уикипедия е посочено, че работи в областта на облигационното, вещното, застрахователното, семейното и наследствено право и е специалист по извънсъдебно уреждане на търговски и застрахователни спорове.

В предходното Народно събрание Назарян беше председател на Комисията по превенция и противодействие на корупцията и член на Комисията по правни въпроси.

Основният ѝ конкурент Петър Петров беше представен от Цвета Рангелова, която посочи, че той е адвокат от София и също беше депутат в предходните два парламента. Тя подчерта, че Петров е юрист, завършил Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е адвокат с богата практика.

Преди опита за избор на председател от всички партии и коалиции направиха кратки изказвания.

От името на най-голямата парламентарна сила – ГЕРБ-СДС, Тома Биков заяви, че има два варианта пред този парламент. Първият е максимално широк кръг политически сили да излъчат правителство на „споделената отговорност“ с пълен управленски мандат от четири години. Вторият е нови избори. Биков заяви, че ГЕРБ няма да позволи задкулисни договорки при сформирането на кабинет, както и чрез него да се решават на вътрешнопартийни проблеми.

След него Йордан Цонев от ДПС също заяви, че следва да има стабилно управление с четиригодишен мандат. „От нас можете да очаквате много ясна и предвидима политика. Ще продължим неотклонно да подкрепяме Украйна, защото това, освен ценостен избор, е избор и на сигурност за всички нас в Европа и в България“, каза той. И призова всички евроатлантически сили да се включат в съставянето на управление.

Бившият премиер Николай Денков говори от името на ПП-ДБ. Той заяви, че последните две правителства са били свалени след по-малко от година работа със задружните усилия на ГЕРБ, ДПС и ИТН, „за да може Борисов и Пеевски да тиражират лъжата, че те са единствените, които могат да управляват“. „Една огромна лъжа, която може да помага в спечелването на избори, но няма опора в реалните факти. Сега е време да поемат отговорност и да съставят правителство, а не да се правят на жертви“, каза Денков и потвърди, че ПП-ДБ ще бъде опозиция в новия парламент.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов говори за пасивността и желанието на 70% от гражданите да накажат политиците, като не гласуват на парламентарните избори. Той заяви, че е смирен, но призова за възмездие за тези, които „доведоха нашия народ до кома“. „Ние, които не сме се отказали да се борим, ще регистрираме симптомите на клинична смърт на българската нация, освен ако не се събудим. Държавата ни умира буквално пред очите ни, 70% обаче въобще не са впечатлени от това“, каза Костадинов. И определи състава на този парламент като екзотичен и непредставителен.

Атанас Зафиров от БСП започна изказването си с дълга на политиците към гражданите и също наблегна на негласувалите на последните избори. „Тази реалност трябва да е мотивът за обръщането на мисленето и на действията на всички тук“, каза той. И заяви: „Отговорност, разум и диалог – това са трите ключови думи за БСП в този парламент“. Зафиров допълни, че „на страната е нужно експертно, прозорливо и пробългарско правителство“, но БСП има причини да откаже подкрепа на ГЕРБ.

„Много от вас бяха в предходния парламент и многократно нарушиха клетвата си и вместо от интересите на народа, се ръководиха единствено и само от собствените си партийни интереси и затова сме в това положение“, обърна се Тошко Йорданов от ИТН към колегите си в НС. И заяви, че никой не може да бъде едноличен спасител, нито има право да поставя ултиматуми на когото и да е било за каквото и да е било. В изказването му многократно фигурираше изразът „здрав разум“ и призова колегите му да изпълнят клетвата си.

Виктория Василева направи изявление от името на „Величие“, а Николай Марков от партията закъсня за заседанието и не успя да се закълне. Тя прочете стих от Дамян Дамянов и заяви: „Днес за българските граждани дали ще бъдем мръсници или герои зависи единствено от нас“.

 

 

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ха ха
Ха ха
19 юни 2024 14:53
Гост

И арменската флейтистка оттече в канала!

Иван
Иван
19 юни 2024 14:51
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Хаусян
Хаусян
19 юни 2024 12:53
Гост

Сега се сетиха за симптомите на клинична смърт на българската нация.

Хари
Хари
19 юни 2024 12:55
Гост

От колко години маса хора не живеят, а просто оцеляват! Обаче сит на гладен не вярва.

Лозан
Лозан
19 юни 2024 12:42
Гост

Боко започна с персоналните си изисквания.

Кики
Кики
19 юни 2024 12:35
Гост

Не започват добре.

Лазар
Лазар
19 юни 2024 12:36
Гост

Какво очакваш от тази сбирщина. Така и ще продължат по всяка вероятност.

ДГД
ДГД
19 юни 2024 11:47
Гост

Ихууууу, хайде на хорото, коя да е щипаната мома, само тиквата и шиши ще кажат.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 юни 2024 10:59
Гост

Deja-vu, викнете отново Рашидов, за да е пълно съвпадението!

Свидетел
Свидетел
19 юни 2024 10:47
Гост

Проф. Матеева е безспорният интелект в настоящето НС. Учен-юрист, пеналист, добър педагог, с много стойностни трудове, принципна. Дано и в политическия процес запази тези свои качества.

Мхм
Мхм
19 юни 2024 11:06
Гост

Не знам защо изобщо се е навила да участва в този цирк, наречен политика… Политиката е убиецът на интелекта, професорите нямат място там

Анонимен
Анонимен
19 юни 2024 10:30
Гост

Кефи ме как герб и ДПС унижават шарлатаните от пп и ДБ и ги карат да изглеждат жалки и смешни.

Ха ха
Ха ха
19 юни 2024 10:39
Гост

Мен пък ме кефи как ГЕРБ и ДПС гризнаха дръвцето за председател на НС!

Смешният плач на ППДБ
Смешният плач на ППДБ
19 юни 2024 9:51
Гост

ППБД бяха в коалиция с ДПС, с ГЕРБ, с БСП, с ИТН … С кого ли не само и само да се докопат до власт и постове. Сега тръгнали да бълват отрова и пропаганда, че всички други са лоши, ако се разберат без тях на принципа корупцията е далавера, в която не участвам.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2024 9:47
Гост

Жалко, че Възраждане не се пъхнаха в коалицията… Това щеше да ги довърши

Велемир
Велемир
19 юни 2024 9:46
Гост

Време е Слави да върне жеста на ДПС все пак те го спонсорираха да направи партията, скачат в коалиция с ГЕРБ И ДПС и следващите избори са в пенсия. Справка: Каракачанката и оня с музикалните ограничения на Слънчев бряг

Кака Ви
Кака Ви
19 юни 2024 9:39
Гост

„Споделена отговорност“ – не, няма такова понятие уважаеми Гербери, това по същество означава безотговорност в политиката – но пък и вие сте царе на прехвърлянето на топлата.

Пацо Миланов
Пацо Миланов
19 юни 2024 9:37
Гост

Назарян не е ли малко младичка за председател на НС… Или си налагаме новите протежета

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 юни 2024 9:44
Гост

А то сякаш Минчев беше много възрастен…..

Народен представител
Народен представител
19 юни 2024 9:36
Гост

Браво и успех на новото Народно събрание! Ще бъде сформирано и правителство и ще се върнем към нормалността

Физика,а?
Физика,а?
19 юни 2024 9:34
Гост

Ментата много намагнитизиран ми си видя!Щом ще правят правителство заради Украйна ясно е колко мислят за България тия от ДПС!

Поля
Поля
19 юни 2024 9:33
Гост

Още на председателя ще видим коалицията ще се покаже ли или ще продължават да се правят на принципно ощипани госпожици!

Анонимен
Анонимен
19 юни 2024 9:32
Гост

Докато българина се осъзнае, че трябва да подкрепя само партии като Възраждане и Величие, още много ще патим и ще се изнасят чували с крадени пари със самолети на Авиоотряд 28

Илияна
Илияна
19 юни 2024 9:49
Гост

Българина, ако осъзнае това, което дърдориш, то нормалните трябва да хващаме самолета за Австралия или Фиджи. Не, че ми звучи толкова зле, но все пак

Анонимен
Анонимен
19 юни 2024 10:29
Гост

Ти си нормален пепеец, а не нормален човек и Българин.

Калояна
Калояна
19 юни 2024 9:31
Гост

Ох, върнахме се пак години назад и най-страшното е, че сами си го причиняваме! Каквото човек сам си направи…

Калина М.
Калина М.
19 юни 2024 9:29
Гост

Айде честити, да видим и до кога ще продължи, че положението не е никак розово

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 юни 2024 9:31
Гост

Поне докато си избият харча за изборите, че и купуването на гласове вече не е евтино удоволствие.

Кака Ви
Кака Ви
19 юни 2024 9:42
Гост

С не е като да не се оръсиха този път…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 юни 2024 9:19
Гост

Коалицията е повече от ясна – ГЕРБ, ДПС и ИТН за цвят.

Велемир
Велемир
19 юни 2024 9:44
Гост

Ако ИТН най-накрая са готови да се самоубият подобно на шкембе войвода и сродните – това е начина.