492 дела са пренасрочени за разглеждане в извънредни заседания или като допълнителни дела в редовни заседания с по-ранни дати. Такава мярка за справяне със свръхнатовареността на Върховния административен съд е предприел председателят Георги Чолаков, съобщиха от съда.

Действията му са били съгласувани със съдиите от всички отделения. Допълнителни заседания ще имат и председателят, и двете му заместнички Надежда Джелепова и Мариника Чернева.

До 31 януари 2019 г. трябва да бъдат насрочени 342 дела по Закона за движение по пътищата, които досега са били дати за заседания в периода 1 март – 31 декември 2019 г., както и 72 дела за прекратяване на служебни правоотношения или уволнения на държавни служители, полицаи и военни.

78 дела, които са основно по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), са преразпределени и трябва да бъдат разгледани в извънредни заседания или като допълнителни дела в редовни заседания през март, април и май 2019 г.

С цел постигане на по-бързо правораздаване за гражданите, в края на март т.г. със свои заповеди председателят на ВАС преразпредели общо 163 забавени дела за прекратяване на служебни правоотношения или уволнения на държавни служители, полицаи и военни. Всички дела бяха приключени до 30 юни т.г. В същия срок бяха пренасрочени и разгледани също и 146 дела за получаване на статут, заведени от бежанци до края на 2017 г, дела за отчуждавания на имоти и части от имоти по Закона за държавната собственост, както и дела по жалби, свързани с изграждането на магистрали и пътища“, напомнят от Върховния административен съд.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Неосведомен
Неосведомен
15 октомври 2018 13:15
Гост

На сайта на ВАС ли да проверя делото си или ще получа призовка?

Гражданин
Гражданин
15 октомври 2018 13:13
Гост

Не съм вялвал, че е възможно ВАС да направят такова нещо, не съм знаел, че е възможно. Браво!

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2018 13:17
Гост

Всичко е въпрос на организация и желание най вече. А не като някои, които само плачат пред ВСС, че са свръхнатоварени и не си мърдат пръста.

Анчо
Анчо
15 октомври 2018 12:27
Гост

Георги Чолаков е страхотен човек. Винаги ще ти влезе в положение и би направил всичко възможно, за да върви по-добре работата.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2018 12:25
Гост

Ето това се казва ръководител. Ще работи допълнително заедно със своите заместнички.