48-ото Народно събрание се закле и партиите обявиха приоритетите си. Заседанието откри най-старшият народен представител – Вежди Рашидов от ГЕРБ. В словото си той призова депутатите да мислят.

Рашидов припомни последните 40 години от историята на България, на които е бил свидетел и заяви, че мъдростта се ражда в паметта и затова трябва да помним. „Зад всеки от нас стоят хиляди хора с мечти и съдби. Нека спорим, но да не се обиждаме, нека се борим, но да не се убиваме. Смирение, разум, и помирение и ви моля, мислете – на добър час и нека бог да пази България“, завърши той.

Радев: Надявам се войнолюбците да бъдат малцинство

По традиция пред депутатите говори президентът. Румен Радев ги призова към разум, гражданска отговорност и воля. „Избирателите ще се почувстват предадени, ако времето бъде удавено в скандали, а не бъде посветено на проблемите – бедност, високи цени, ниски доходи, социалната криза неизбежно влече и ръст на престъпността, а мерките трябва да бъдат решителни и незабавни“, каза той.

Радев призова проектозаконите за Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат разгледани в спешен порядък и говори, че те имат важна роля за отключване на важни и дългоочаквани реформи – укрепване на държавността, премахване на фактическата недосегаемост на главния прокурор, за цялостна модернизация на икономиката и борбата с корупцията. Поиска сериозни мерки и срещу „войната по пътищата“. „Ширещата се безнаказаност уронва вярата в държавността и е причина за тежката морална деградация на обществото ни“, каза Радев.

Впечатление направи коментарът му за войната в Украйна: „На километри от нас бушува война – голямата задача пред политиците е да опазим България от пожара, който бушува. Историята и избирателите няма да простят на онези, които поради лекомислие или корист тласнат страната ни във войната. Най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие, но с лекота залагат живота на хората. Искрено се надявам, че подобни войнолюбци ще бъдат малцинство в 48 НС“.

ГЕРБ: Възстановяване на политическия диалог и стабилизиране на политическата система

„Единството и мирът ще са в основата на позицията ГЕРБ-СДС по всички въпроси в това Народно събрание. България е в толкова тежка ситуация, че не можем да си позволим обиди и популизъм. Гражданите ясно казаха, че желаят да видят единство между политическите сили, а не противоборство. Те са наясно с огромната социална цена, която ще платят, ако продължи политическото противопоставяне“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Тя посочи, че политиците трябва да могат да разговарят помежду си. И допълни: „За това са необходими лидерство и политическа смелост – да търсиш точки на съгласие с онези, срещу които са гласували твоите избиратели“.

Атанасова изброи приоритетите на ГЕРБ. Първият е установяване на финансова дисциплина и приемане на разработените от служебното правителство закони по плана за възстановяване. Следващият е „правосъдна реформа и борба с корупцията“, но не посочи, как ги вижда партията.

ПП: Без безпринципна диалогичност, а коректив с реални решения

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков представи приоритетите на формацията и обяви: „Вместо безпринципна диалогичност, ние избираме да сме коректив с реални действия и решения. Обединение може да има на база принципни решения, а не на задкулисни договорки“.

Първият приоритет на ПП е подпомагане на конкурентоспособността на бизнеса: „Нито един данък да не бъде повишен, бюджетният дефицит да бъде до 3%, до 250 лв. на мегават час таван на цената на тока, прагът на регистрация по ДДС да се увеличи още веднъж до 160 000 лв“.

Вторият приоритет е увеличение на пенсиите с 20%, монималната работна заплата да стане 860 лв., нова дефиниция за енергийна бедност, вдигане на данъчния кредит за младите семейства.

Следващият е борба с корупцията. „Още днес ще внесем отново законопроекта за антикорупционна комисия с разследващи функции, ще ускорим внасяне на проекта за разследване на главния прокурор от независим съдия“, каза Петков,

И като четвърта задача посочи, продължаването на работата за влизане на България в „Шенген“ и Еврозоната. „Призоваваме Русия да прекрати незаконната окупация на Украйна“, каза Кирил Петков.

И допълни: „Няма как да си евроатлантик, ако не дължиш на върховенството на закона и на премахването на корупцията. Заплаха от войната в Украйна не трябва да притъпява нуждата от законност в България“.

ДПС: Народът предпостави диалог, съгласие и обединение

Народът отново доказа, че е мъдър и предпостави диалог, съгласие, обединение и съединение. Лесно е да кажеш, че избирателите са те избрали, за да си опозиция, но те са ни избрали, за да решаваме проблемите им“, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той заяви, че партията е готова на диалог в името на гражданите. „Днешният ден е прекалено наситен с кризи и проблеми, за да продължаваме да губим време с лозунги. Правителство с ясно разписана програма с подкрепата на всички национално отговорни партии е път към успеха“, каза Карадайъ.

Той говори за смирение, помирение и диалог днес, защото утре може да е късно. „Лесно е да кажеш, че с някой никога няма да говориш и да работиш. Ние не искаме да сме с ГЕРБ, не искаме да сме и с управлявалите през последната година и половина. Но получихме поръчение от нашите избиратели за съставяне на редовен кабинет без реваншизъм с ясен пан за действие. Зимата е на прага ни и тя се очертава да бъде гладна, студена и тъмна, не можем да причиним това на народа“, заключи Карадайъ.

Възраждане: Доволни ли сте от избора на тази евроатлантическата тълпа?

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов се обърна към всички българи и попита дали са доволни от избора си на народни представители.

 „Доволни ли сте от това, което виждате в тази зала, от избора си, че ще се събере мнозинство от евроатлантическа тълпа?“, каза Костадинов и посочи, че мнозинството се е въздържало от гласуване и това пише смъртната присъда на държавата. Лидерът на „Възраждане“ не пропусна да спомене, че новоизбраните депутатите са коментирали цяла седмица присъствието на посланиците на Русия и Беларус на първото заседание на парламента и пак посочи, че „евроатлантическата тълпа“ привежда в действие смъртната присъда на държавата.

„От тези ли очаквате да ви управляват и да ви управляват добре? Съмнявам се“, каза Костадинов, след което чете стихотворения на Иван Вазов и накрая обясни, че от „Възраждане“ са в парламента, за да преосноват България, която имала нужда да бъде управлявана от мъже, а не от мижитурки.

БСП: Бързи и само ефективни присъди за пияни и дрогирани шофьори

БСП обяви 4 основни приоритета пред парламента, за които призова да бъдат припознати, тъй като страната се намира в „каскада от кризи“, по думите на лидера на партията Корнелия Нинова. Тя открои благосъстояние на народа, финансовата и икономическа стабилност, безкомпромисна война с корупцията и гарантиране на мир. За целта Нинова посочи, че трябва да бъде сложен таван на цените, да бъдат увеличени доходите и да бъдат подкрепени енергийно бедните, за което БСП ще внесат законопроекти за увеличение на минималната работна заплата, индексация на пенсиите, освобождаване от данъци за младите и безплатни лекарства и учебници за учениците.

Нинова се обяви и за безкомпромисна борба с корупцията, която определи като „голямото зло за България“, което се бори с железни и строги закони, контрол на изпълнението им и неизбежност на наказанието. Лидерът на БСП каза, че групата им ще внесе предложения за промени в НК и НПК, с които да предложи решение за войната по пътищата и конкретно срещу пияните и дрогирани шофьори, които да не могат да получават условни присъди.

„Отнемане на книжката завинаги, конфискуване на колата завинаги, да няма условни, а само ефективни присъди при тези престъпления и те да се движат по бързо производство за 7 и 14 дни“, каза Нинова.

Тя повтори позицията на социалистите, че няма да подкрепят никаква военна помощ за Украйна и показа, че ще са против бързото влизане в еврозоната. За възможността да бъде воден диалог за съставяне на правителство и най-вече с ГЕРБ, Нинова цитира думи на президента Румен Радев отпреди две години.

„Сега искам тези от властта с пълните чекмеджета да поканят тези от площада долу с празните чекмеджета да водят диалог. Е, няма как да стане“, цитира Нинова репликата на държавния глава и каза, че от БСП ще останат последователни и принципни за борбата със задкулисието.

ДБ: Може да има управление, формирано чрез компромис, но не и управление на компромиса

България е изправена пред три фундаментални кризи – сигурност, политическа и икономическа криза, а тяхното разрешаване изисква адекватно да ги оценим. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

По темата за сигурността, той индиректно отговори на Нинова, че България не може да си затваря очите пред агресията на Владимир Путин в Украйна, не може да си позволи, че като каже мир и той „ще настъпи, ще кондензира като роса“. Затова от ДБ ще настояват за ясна и последователна политика в областта на сигурността – модернизация на армията, поемането на отговорност в рамките на НАТО и достоен член на съюзите, в които участва, предоставяне на военна помощ на Украйна, засилване на българските отбранителни способности и преодоляване на руското влияние у нас. И отново в отговор на Корнелия Нинова, Христо Иванов заяви, че никой не трябва да противопоставя сигурността на социалните мерки, необходими са и двете.

По отношение на политическата криза, той открои няколко неща – все повече институции са извън мандатите си и политическата система не може да ги презареди, партиите не могат да формират трайно стабилност не просто от незрялост, безотговорност или поради лични отношения, а заради проблемът с корупцията. „Причината е невъзможността за честен разговор за корупционния модел, без този разговор ситуацията няма да може да се нормализира. Разговорът трябва да бъде не едни да сочат с пръст други, а как да променим институциите, за да не се налага да сочим с пръст“, каза Иванов и заяви, че крайъгълният камък за решаването на проблемите всъщност е съдебната реформа, реформа на прокуратурата и ВСС и това е абсолютно условие, ако някой търси подкрепата на ДБ за едно или друго управление.

Що се отнася до икономическата криза, то Иванов заяви, че ДБ ще гласува за мерки за подкрепа на отделни групи граждани и сегменти от бизнеса, но ще настояват първо да се гарантира растеж на икономиката, конкурентоспособност, по-висока производствена стойност, повече инвестиции, бързо влизане в еврозоната и енергийна независимост.

В този парламент може да се формира правителство, България има нужда от управление. Това управление може да се формира чрез компромис, но това не значи управление на компромиса“, заключи Иванов.

Приоритетите на „Български възход“ – сигурност, справедливост и солидарност

Трите „С“ – сигурност, справедливост и солидарност – това са приоритетите на „Български възход“, очертани от лидера на партията Стефан Янев.

Сигурността ни зависи и от ефективността на членството ни в съюзите, с които споделяме общи ценности. В тази връзка посланието ни е да се държим подобаващо, като отправим ясни послания с авторитет и изправен гръбнак, за да сме полезни на себе си и съюзниците, защото идеите ни за напускането им и декларативните мантри и действия подвеждат съюзниците ни“, каза Янев.

Заяви, че справедливостта обуславя съществуването на ред и правила, които да са еднакви за всички. Допълни, че има 10-15 личности, които ни разделят и поляризират. Партията ще работи за механизъм за одит на дейността на тези личности, който да завърши или с обвинение, или да спре „отровата в ежедневието“.

Що се отнася до солидарността, то Янев заяви, че това е дълг към родителите и децата и че трябва да се търсят ефективни решения, за да може обществото, бизнесът  и държавата да сътворят възхода на България.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
незапознат
незапознат
20 октомври 2022 7:53
Гост

Коя е държавата, чийто парламент прилича на печатница, а има печатница-приличаща на парламент?

Георги
Георги
19 октомври 2022 13:40
Гост

Да вземат да позатворят някой друг юридически факултет, а? А и малко даограничат броя на влизащите в останалите 46 също няма дс е зле.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2022 13:28
Гост

Радев и Израждане теглят чергата към Русия, ГЕРБ я теглят към всевъзможни безпринципни коалиции само да останат ненаказани 12 години грабежи, ДПС я теглят към каквато и да е коалиция само да могат 12-те години да продължат и те отново да са на софрата. Янев се самопредложи за патерица на всеки, на който му е необходима.

Димо
Димо
19 октомври 2022 13:18
Гост

На думи-много добре.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2022 12:49
Гост

А Янев какво е мекотело, ужас.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2022 12:51
Гост

Ама за него гласуваха силоваци – полицаи и военни, не че има значение вече, просто на следващите избори пак ще го вкарат.

Anonimen
Anonimen
19 октомври 2022 13:18
Гост

Както предните. 🙂

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2022 12:48
Гост

Тези няма да изкарат зимата.

ЮрисТконсулт
ЮрисТконсулт
19 октомври 2022 11:33
Гост

Корнелия Нинова погази закона като не се яви на разпит в Софийската районна прокуратура. И аз съм се явявал на разпит като свидетел и то цели 11 пъти, но не съм се съпротивлявал. Случаят затихна. Политик да си – за теб никакви законови изисквания не важат. Макар че прокурорът би следвало още на следващия ден, след неявяването им и очевидно по НЕУВАЖИТЕЛНИ ПРИЧИНИ, да постанови принудително довеждане. Не го направи. Политизирането действа в пълна сила.

Миро
Миро
19 октомври 2022 11:25
Гост

Имам приятел, който беше избран за депутат. Посъветвах го да пипне Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), да направи поправки, за да може да изстреляме по-високо данъка върху бизнеса, да им вържем ръцете, да плащат повече данъци, за да може бюджетът да се пълни по-ефективно и ПРАВОМЕРНО. И без това наглият бизнес укрива данъци, избягва плащане, постоянно има изпълнително производство по ДОПК, публичните изпълнители са вдигнали ръце от тях. Така че – надуй им данъка, за да може държавата и народът да бъдат богати. Данъкът е най-силното оръжие на една страна. С него големи магии могат да се правят, стига… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2022 1:31
Гост

Не забравяйте обаче, че после пак върху бедняците ще си го изкарат. Ще ревнат, че са им вдигнали данък печалба и няма пари за S класа автомобили. Това не е вариант. И като се напълни бюджета какво, той колко години беше пълен, ОГРОМНА ЧАСТ се краде и следите се замитат под килима както винаги, от древността до наши дни, любовта към златния телец, явно е нелечима болест, за съжаление, наше най-вече.

Чочо
Чочо
19 октомври 2022 11:18
Гост

Успех!

Мики
Мики
19 октомври 2022 13:19
Гост

Аз лично не храня големи надежди.

Радослав
Радослав
19 октомври 2022 11:15
Гост

ГЕРБ пак с висока заявка.

Чавдар
Чавдар
19 октомври 2022 11:16
Гост

Отново лъжат.

Рики
Рики
19 октомври 2022 11:12
Гост

Успех! Искрено се надявам тези да са по- добри от предните.

Кирилов
Кирилов
19 октомври 2022 13:20
Гост

Искрено се съмнявам.

Заки
Заки
19 октомври 2022 11:10
Гост

Е, защо не направят нещо по въпроса с проблемите – бедност, високи цени, ниски доходи, социалната криза?

Николай
Николай
19 октомври 2022 13:20
Гост

Защото сит на гладен не вярва.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2022 13:25
Гост

И защото трябва да посегнат на кюлчетата в чекмеджетата в Банкя, за да има за всички.