Нормативно признатите разходи за адвокати, частни съдебни изпълнители и нотариуси да се увеличат от 25% на 40%. За това настоява Висшият адвокатски съвет (ВАдС) в писмо до премиера Бойко Борисов с копие до министрите на финансите и на правосъдието Владислав Горанов и Данаил Кирилов, както и до председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

В него от ВАдС изтъкват, че пандемията от коронавируса е засегнала изключително тежко не само адвокатите, които упражняват самостоятелно професията, но и адвокатските дружества и сдружения. „Напълно съзнаваме, че това важи както за адвокатската, така и за други свободни професии. Нашата работа обаче, свързана с риска от своят характер на свободна професия, беше ограничена почти напълно от държавата, търговският оборот се сви почти до минимум, като бизнесът ограничи почти изцяло разходите си за юридически услуги, а не бяхме подпомогнати по никакъв начин. Нямахме възможност да се възползваме от почти нито една от мерките, предоставени от държавата с изключение на общата възможност за всички български граждани за получаване на безлихвен заем от Българската банка за развитие. Подобна възможност обаче не представлява работещ механизъм за адвокатите и почти незначителен брой от тях са се възползвали от нея“, посочват от адвокатурата в писмото до премиера.

Те напомнят, че други свободни професии са били подпомогнати от държавата и като пример сочат хората на изкуството. „За адвокатите не бяха предвидени нито данъчни облекчения, нито удължаване на сроковете за подаване на данъчни декларации за плащане на данъци и осигуровки, нито възможност да се възползваме от някоя от целевите програми, одобрени от правителството, като например програмата за „Подкрепа на мирко и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” или други мерки, насочени към бизнеса“, изтъква ВАдС. И добавя, че липсата на подкрепа и отношение от държавата към адвокатската професия в такъв труден момент е показателен за общото отношение към адвокатурата.

В писмото се припомня още, че по време на извънредното положение адвокатите са били принудени да ограничат почти изцяло дейността си като канторите им и те самите са били изправени пред сериозни финансови затруднения.

Тези от тях, които самостоятелно упражняват професията, са били поставени в изключително неизгодни условия, защото разходите, които извършват, за да си осигурят подкрепа в дейността си от деловодители, секретари и т.н., не се признават за необходимо присъщи разходи извън стандартно признатите в размер на 25% от приходите. За тези адвокати, които не могат да се обединят в адвокатски дружества и сдружения, съществува забрана и за регистрацията им като търговци. Такава няма за преобладаващата част от останалите свободни професии, които ползват същия режим на данъчно облагане и ползване на нормативно признати разходи в размер на 25 на сто от приходите им.

Затова ВАдС предлагат спешно да се промени данъчният режим на адвокатите, на нотариусите и частните съдебни изпълнители, който да позволи икономическото им оцеляване чрез увеличаване на нормативно признатите разходи от 25% на 40%.

В момента установеният общ режим за данъчно облагане на свободните професии не държи сметка за особеностите, тежестите и в последна сметка за несправедливостта на тази уредба. Тя поставя адвокатите, както и нотариусите и частните съдебни изпълнители, които изпълняват публични функции, възложени им със закон, в неравноправно положение в сравнение с редица други свободни професии, което практически води до завишено и несправедливо данъчно облагане. При равни други условия, непредубеденият анализ сочи, че облагането на доходите на адвокатите, упражняващи самостоятелно професията, е завишено почти двойно в сравнение с редица други свободни професии, поради ниския размер на нормативно признатите разходи. Адвокатите, частните съдебни изпълнители и нотариусите попадат в най-ниската категория лица, упражняващи свободни професии с нормативно признати разходи – 25% от приходите“, обясняват от Висшия адвокатски съвет.

Същевременно, продължава ВАдС, изискванията и към трите професии са изключително високи и за разлика от останалите данъчни субекти, които попадат в категорията на чл. 29, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ и които ако наемат персонал, могат свободно да се регистрират като търговци по Търговския закон, респективно да се облагат по реда на ЗКПО, то за адвокатите, частните съдебни изпълнители и нотариусите, подобна възможност не стои.

Ето защо, като се вземат предвид трудностите, предизвикани от безпрецедентната криза, отлива на клиенти, блокирането на съдопроизводствената дейност, режима на допускане до съдилищата след частичното вдигане на мерките в резултат на прекратяването на извънредното положение, невъзможността да бъде определено колко дълго ще продължат ограничителните мерки и възможността да има нова вълна на разпространение на пандемията, считаме, че са налице всички условия за нормативно разграничаване на адвокатите, упражняващи самостоятелно професията, по същия начин както и нотариусите и частните съдебни изпълнители, като данъчни субекти, за които държавата да признае 40% нормативно признати разходи“, посочва ВАдС. И заключава, че предложението няма да натовари бюджета и ще реши проблемите на трите професии по справедлив и балансиран начин.

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 октомври 2020 22:41
Гост

Някакво раздвижване по темата? Дано да ги увеличат на 40%! Дай Боже

Анонимен
Анонимен
27 август 2020 16:44
Гост

Това ако не е наглост – здраве му кажи

ПенаОтНощнатаСмена
ПенаОтНощнатаСмена
13 юни 2020 10:15
Гост

дейба и търтеите, особено тия лежачи нотариусите, да ударят един печат за 5 стотака искат.. вместо да въведат електронния подпис и да ги натирят в бюрото по труда

наблюдател
наблюдател
12 юни 2020 7:31
Гост

„За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата“ (Константин Иречек)
„Европейци сме ний, ама все не сме дотам !“ (Алеко Константинов)
„Не сме народ, а мърша, пак ще кажа и с това ще да свърша“ (Петко Славейков)

без страх
без страх
11 юни 2020 21:40
Гост

Някой дали е чул ВАдС да се е разбързал да осъвремени Наредба №1?

advokat
advokat
11 юни 2020 20:44
Гост

Който се е разширил – без да е работлив и т.н. – сега си пати, то да си чорбаджия – не е за всеки – пестил ли си – имаш – развявал ли си байряка – нямаш – милост за мързеливците няма.

Най-грозното е – че Върховният адв. съвет ни предаде за хонорарите – просто ни направи плебс.

За което покорно – благодарим.

Цветелина
Цветелина
11 юни 2020 19:52
Гост

На умниците по-долу да припомня, че адвокатът си плаща САМ: -Телефон, компютър, принтер, хартия и пр., сътрудник, горивото и билетите до всички съдилища в страната -Самоосигурява се и не получава 20 заплати при пенсиониране -Няма кой като във Висшия съдебен съвет да му гласува увеличение на заплатата по 10% годишно, т.е .30% за три години в съдебната система, при 2% официална годишна инфлация в страната -Глобяват го за щяло и нещяло в съда за чужди интереси -Подава данъчни декларации само по електронен път заради противоконституционни промени в закона -Не му се възстановява ДДС -Търпи адвокатските хонорари да са под минимума,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 юни 2020 20:51
Гост

Умилихте ме. Адвокатите си плащали телефона и горивото за пътуване. Кой предлагате да им ги плаща? Хем свободна професия, хем… Не ставайте смешна. Има решение на всичките ви притеснения – като е такава мъка, отпишете се.

Барни
Барни
12 юни 2020 0:16
Гост

А ти, като толкова завиждаш на адвокатите, драги ми магистрате, стани адвокат 🙂

цензор
цензор
12 юни 2020 7:24
Гост

А ти се обеси, след като от скука драскаш по теми по които нито си съпричастен, нито компетентен !

държавата да плаща заплати на адвокатите!
държавата да плаща заплати на адвокатите!
12 юни 2020 7:16
Гост

Така де. Редно е адвокатите да получават заплата от държавата и 20 заплати при пенсиониране и пари за дрехи от бюджета!

тодор
тодор
11 юни 2020 17:39
Гост

ВАдС сами го причиниха това да се налага да искаме такава промяна. Доходите на адвокатите за няколко години значително паднаха. Е, не така стои въпроса с нотариусите и ЧСИ и затова не разбирам защо сме сложени в един кюп с тях, но това мога да го отдам на „далновидността, адекватността и обективността“ на ВАдС. На практика, колкото и да минимизираме разходите, то има един минимум, под който не може да паднеш (освен ако не искаш да работиш от дивана в хола си – адвокат с телефон). И този минимум, при 13 000 адвоката, допуснати в редиците ни, е около 50%… Покажи целия коментар »

advokat
advokat
11 юни 2020 20:08
Гост

Ми – как да кажа – в момента съм ултимативен хищник, тоест – алфа, не съм помирисвал кантора от поне 10 години – доста е забавящо – например – заседанието е от 10-00, от 09-00, ти ако разчиташ на кантората си и такива неща – си грузовик – чемодан – на село. Единственото предимство е бързината, знам, че адвокатите са на хранилка, но – ако искаш победа – това е стереотипа – постоянно движение.

ала бала
ала бала
11 юни 2020 17:20
Гост

айде,пишман-юристите пак се разписаха: пискат че не могат да си вземат адвокатските изпити, да ги вписвали без изпит, а сега пък ги е яд, че не са адвокати:) ми станете бе,лешпери недоучени, вместо да дремете тук и ръсите мозък,дето никой не ви го иска

Анонимен
Анонимен
11 юни 2020 16:14
Гост

Не просто цинично предложение, а направо гнусно. ЧСИ и нотариуси??? Милите те! Чуха за намаляване на ДДС за книги и памперси и решиха да си поискат и те нещо та да не вземат да се минат.

ПенаОтНощнатаСмена
ПенаОтНощнатаСмена
13 юни 2020 10:18
Гост

глей как те хейтват търтеите 🙂

Сенека :)
Сенека :)
11 юни 2020 14:20
Гост

Чета зелени жлъчни, злобни коментари и цъкам с език. Нека не са 25 %, Нека не са и 40%, но да са реално направените разходи във връзка с дейността. (разходи за възнаграждение на деловодител; сътрудник; транспортни разходи за явяване по заседания в различни градове; разходи за поддържане на кантора) Много често те са значително повече от 25 %. Защо действително тези разходи да не се приспадат при изчисляване на дължимия данък? Защо? Все едно в джоба ви се бърка и от масата ви се взема. Толкова ли сте завистливи? А вярно, забравих българина най се страхува да не настине и… Покажи целия коментар »

Спиро
Спиро
11 юни 2020 14:20
Гост

Айде стига с тия промоции! Те членския внос не си плащат с години, а сега облекчения…

Ценев
Ценев
11 юни 2020 14:19
Гост

В такъв случай това трябва да е валидно както за адвокатската, така и за другите свободни професии.

без страх
без страх
11 юни 2020 14:22
Гост

Правете разлика, че адвокатите не са търговци.

???
???
11 юни 2020 14:09
Гост

Интересно … Множеството от коментарите са на принципа „не е важно аз да съм добре, важно е Вуте да е зле“.
Та пак да питам, с какво толкова Ви пречи на Вас това искане?

БЕЗОБРАЗИЕ
БЕЗОБРАЗИЕ
11 юни 2020 14:08
Гост

Нормативно признатите разходи са 25 процента. тоест данъкът е 7,5 процента(а не 10 процента). Къде по света има толкова нисък данък за адвокати? Знаете ли,че на запад адвокатите плащат над 40 процента ДОД, осигуровките отделно(В Швеция например адвокат плаща за разни удръжки над 70 процента!!!).

А идеята за нотариуси и ЧСИ да пЛАщат още по-нисък данък, вместо да имат драстично по-висок данък и отчисления към бюджета е въховен цинизъм. Това е предложение да се облекчи данъкът на лица, направени на милионери. Как не ви е срам?!

без страх
без страх
11 юни 2020 14:06
Гост

Дали е нужно да припомням, че единствената Конституционно призната свободна професия е тази на адвокатите????
А сега ме опровергайте.

шлосер
шлосер
11 юни 2020 14:18
Гост

Чл 134 няма място в конституцията в този си вид. Той създава съсловна монополна организация, този текст пречи на реформата на адвокатурата(тоест да си адвокат, без да си задължително и без да го искаш сдружен). Конституционния текст за адвокатурата е опасен и вреден за правната сигурност.
Адвокатите трябва да се срамуват от този конституционнен текст и да искат отмяната му.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2020 14:01
Гост

Само това липсваше, за да стане пълна картинката. Първи за държавната помощ се наредиха… хотелиери, ресторантьори, частни съдебни изпълнители, адвокати и нотариуси. Ще се раплача.

Наглост
Наглост
11 юни 2020 14:15
Гост

След тази криза трябва да се правят икономии, а не да се разхищава.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2020 13:45
Гост

Всичко това е на принципа „Ако мине“. Елементарен опит за възползване от ситуацията.

Харалампи
Харалампи
11 юни 2020 13:38
Гост

Дано разумът надделее. Дали е възможно >?

адв. Маринков
адв. Маринков
11 юни 2020 13:37
Гост

Подкрепям решението им. Много е правилни и определено имаме нужда от подобни намаления.

хахахахаха
хахахахаха
11 юни 2020 14:13
Гост

НАПРАВО ДА СЕ ВЪВЕДЕ И ЗАПЛАТА, ПЛАЩАНА ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА АДВОКАТИТЕ! Също в закона за държавната собственост да се запише задължение на държавата да предоставя безплатно кантора и пари за облекло. Да отпадне внасянето на осигуровки, а стажа да се зачита зда осигурителенн, по силата на вписването като адвокат, без внасяне на вноски. Също така адвокат да придобива право на пенсия на 45г. възраст, с правото да продължи да е адвокат докато иска. При напускане на професията държавата да изплаща 20 заплати на адвоката . При вписване като адвокат да се плащат по 40 000 лв-стартов бонус. Д а се… Покажи целия коментар »

advokat
advokat
11 юни 2020 20:38
Гост

Що се подиграваш, помирисвал ли си барут, явявал ли си се на дела, писал ли си търговски договори, то не става с ръце в джобовете, познавам ужасно много хапльовци – но не се занимавам с тях, това ми прави печалбата – да ги изям в съдебно заседание.

Абагард
Абагард
11 юни 2020 13:37
Гост

Ужас. Не ги ли е срам.

МГМ
МГМ
11 юни 2020 13:57
Гост

А, те са оперирани от срам.

Asparuhov
Asparuhov
11 юни 2020 13:36
Гост

Па да им признаят тия признати разходи, че иначе стават непризнати

Занев
Занев
11 юни 2020 13:36
Гост

Пълна глупост ма ако мине номера.

Стаматова
Стаматова
11 юни 2020 13:34
Гост

Държавата с какво е помагала на художниците и с какво адвокатите са по-ощетени от художниците?

Гашев
Гашев
11 юни 2020 13:35
Гост

Вие нали се сещате, че в кризата никой няма да юрне да си прави лого и парите за реклама и за рисуване са свити на максимум. Обаче ако има нужда от правен съвет и адвокат, то няма да сиве тези бюджети.

Равиоленска
Равиоленска
11 юни 2020 13:36
Гост

Това е така. Но ще се приеме от депутатите, защото художници, актьори, дизайнери и куратори нямат връзки в парламента, ама адвокатите имат. Пак всичко опира до „Имам човек…“

Били
Били
11 юни 2020 14:16
Гост

Лошото е, че така си прокарват лобистките закони.

Filipa
Filipa
11 юни 2020 13:34
Гост

Извинете. Тук няма как да се съглася. Това за мен е използване на ситуацията за да се измъкнат дивиденти

???
???
11 юни 2020 14:04
Гост

Извинена сте. А на Вас по какъв начин Ви пречи това искане?
Опс, да не забравя, извинвте ме …

без страх
без страх
11 юни 2020 13:34
Гост

Най после се сетиха.
Все пак по-добре късно, отколкото никога….

Равиоленска
Равиоленска
11 юни 2020 13:33
Гост

Напълно съзнаваме, че това важи както за адвокатската, така и за други свободни професии. Нашата работа обаче, свързана с риска от своят характер на свободна професия, беше ограничена почти напълно от държавата, търговският оборот се сви почти до минимум, като бизнесът ограничи почти изцяло разходите си за юридически услуги, а не бяхме подпомогнати по никакъв начин.

Вие наред ли сте? С какво помогна държавата на графичните дизайнери или певците на свободна практика?