Върховният касационен съд (ВКС) отказа да намали наказанието от 30 години затвор за Кристиян Гочев, който по изключително жесток начин уби майка си и дядо си в столичния кв. „Хаджи Димитър“ преди близо две години.

Наркозависимият Гочев закла брутално майка си Марияна с нож и мачете и преби до смърт дядо си Валентин на 25 юли 2016 г. 29-годишният мъж имал психично заболяване и в миналото се лекувал, но престанал да взема лекарства. Постоянно искал пари от майка си и я пребивал редовно до фаталния ден.

След убийството Гочев завил телата на жертвите си и включил електрическа печка, след което напуснал апартамента. Дни по-късно беше задържан от полицията в района на Локорско.

Делото срещу него протече при съкратено съдебно следствие, тъй като той призна всички факти в обвинителния акт и още на първа инстанция беше осъден на 30 години затвор. Преди това експертиза показа, че е вменяем и може да носи отговорност за действията си. Софийският градски съд допусна грешка, като осъди Гочев на доживотен затвор без замяна и заради съкратената процедура намали наказанието на 30 години затвор. Според чл. 58а, ал. 2 от Наказателния кодекс обаче в такива случаи „доживотен затвор без замяна“ не се налага изобщо, а с по-леко наказание се заменя само наказанието „доживотен затвор“.

Единствено в тази част беше изменена и присъдата на втора инстанция, като Софийският апелативен съд осъди Гочев само на доживотен затвор и след това замени наказанието с 30 години затвор.

Подсъдимият обжалва присъдата, която според него била несправедлива и поиска от ВКС да я намали. Според върховните съдии обаче няма основания за по-леко наказание. В решението си те посочват, че проявената особена жестокост на Гочев към майка му и към притеклия ѝ се на помощ негов дядо е била съпътствана с причиняване на изключително мъчителни физически и психически болки и страдания, а смъртта им е била съзнавана и желана от него.

Съставът на ВКС с председател и докладчик Николай Дърмонски подчертава, че именно при изтърпяването на наказание от 30 години в затвор, Гочев „ще има шанса да докаже дали е променил отношението си към общочовешките ценности и обществените норми на поведение и е годен да се вгради адекватно в обкръжаващия го свят, с което да се ползва от възможността да скъси времето на престой в затвора“.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 май 2018 20:39
Гост

Няма бивш наркоман. Да убиеш по най-жесток начин жената, която те е дарила с живот е непростимо. Малко са му дали.

Минувач
Минувач
30 май 2018 20:36
Гост

Адмирации за ВКС. Друг е въпроса дали този „човек“ ще успее да се промени.

Наблюдател
Наблюдател
30 май 2018 20:32
Гост

Трябваше да оставят доживотната присъда.

Анонимен
Анонимен
30 май 2018 20:33
Гост

Абсолютно. Той си е вменяем.