Близнаците Борислав и Валентин Динкови бяха осъдени на 3 години затвор при първоначален строг режим за участието им в убийството на Димитър Малинов в Цалапица. Двамата братя са обвинени в лично укривателство, тъй като са помогнали на подсъдимия за убийството на Малинов Рангел Бизюрев със заравянето на тялото на младия мъж, а единият е откарал Бизюрев до дома му след убийството.

Съдия Спасимир Здравчев от районния съд в Пловдив осъди братята да платят и над 3000 лева разноски по делото.

Динкови не отричаха вината си, но настояваха за по-ниски наказания, след като повече от година са в ареста. Процесът срещу тях започна миналата година, когато бяха готови и да се признаят за виновни, но в показанията си единият отричал участие в укриването на тялото на жертвата. След това делото беше върнато на прокуратурата, тъй като се оказа, че близнаците са били защитавани и от един адвокат.

След повторното внасяне на обвинителния акт процесът се забави само заради нуждата от разпит на Бизюрев, който се укри в чужбина, но беше задържан в Дания и екстрадиран.

Срещу него се води отделно дело за убийството, по което той вече даде обяснения и каза, че не е искал да убива Малинов, а го ударил няколко пъти, защото се обидил от негови думи. Според показанията на Бизюрев, той казал на Борислав Динков да му уговори среща с Малинов. По време на срещата Бизюрев ударил няколко пъти в корема Димитър, който му казал да спре, защото го ударил лошо. Тогава, според разказа на подсъдимия, той се върнал в колата и потеглил с Динков. След това обаче решили да се върнат и намерили Димитър паднал в средата на улицата. Проверили пулса му и му взели телефона. Тръгнали с колата, счупили апарата, извадили сим картата и отново се върнали. Там ги чакало друго момче, на което се обадили преди това да провери дали на улицата има други хора. Тогава решили да сложат тялото на Димитър в багажника. Борислав Динков звъннал на брат си, като му казал да вземе кирка и лопата и се срещнали извън селото, където изкопали дупка и заровили Малинов в нея.

Прокурорът Димитър Костов поиска днес максималното наказание от 5 години затвор по обвинението за лично укривателство срещу близнаците. По думите му, Динкови не са зачели най-важното човешко благо и ги определи като „безчовешки“ личности. Според прокурора условното наказание не би подействало превъзпитателно, а може да култивира у тях чувство за безнаказаност. Защитата също беше съгласна с ефективна присъда за близнаците, но адвокат Светлана Званчева поиска тя да е до година и три месеца, тъй като толкова време двамата са в ареста, което означава да бъдат освободени.

В последната си дума близнаците отново казаха, че съжаляват за случилото се и обясниха действията си с това, че се страхували от Бизюрев, но вече осъзнали, че е трябвало да кажат какво е станало.

След като прочете присъдата, съдия Здравчев остави Динкови в ареста. Тя обаче не е окончателна и може да бъде атакувана пред окръжния съд в Пловдив, като адвокат Званчева вече каза, че ще я обжалва.

Близките на убития Димитър Малинов от самото начало на процеса настояват близнаците да бъдат съдени за съучастничество и да получат доживотни присъди, заедно с Рангел Бизюрев.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
25 октомври 2024 16:32
Гост

Чакаме с нетърпение да видим мотивите и актовете на горната инстанция.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2024 10:24
Гост

Не особено сложно стоят нещата за разграничаване на помагачеството от личното укривателство, не е ядрена физика/ помагачът, т.е. съучъстник, може да е и човек, обещаващ помощ след деянието, за укриване на труп, оръжия, следи и т.н./. Та, следва се този алгоритъм: 1.кога е довършено основното престъпление, убийство, да речем 2.ако дейността на обвиняемия или някаква част от нея предхожда довършването на убийството, допринася ли за неговото осъществяване 3.ако дейността на обвиняемия е след довършването на убийството, свързана ли е с неговото укриване Като установим кога е довършено убийството, ако отговорим положително на втори въпрос, имаме съучастник. Ако отговорът на точка… Покажи целия коментар »

Пеналист
Пеналист
25 октомври 2024 8:45
Гост

За пореден път се убеждавам в кръвожадността на българския народ. Абе изроди, в Конституцията ни като основна ценност е изведен хуманизма. Проявете малко от него. А още по-добре е да започнете да четете практика по наказателни дела, та да видите защо присъдата е правилна и адекватно определена по повод обвинението, обективирано в обвинителния акт на прокурора. Стига сте плюли като някакви селски бабички, а започнете да живеете в 21-ви век. Четете практика и разсъждавайте. Не можеш да искаш „ДОЖИВОТЕН ЗАТВООООООР“ за всеки, а още по-малко, когато наказанието за съответното инкриминирано деяние не предвижда такъв. Чудя се вече защо изобщо живея… Покажи целия коментар »

Цивилист
Цивилист
25 октомври 2024 11:01
Гост

Прав ти път! Никой не те спира да емигрираш!
Но едно е да го направиш, друго – да говориш празни приказки

Бива, бива глупости, но..
Бива, бива глупости, но..
24 октомври 2024 19:00
Гост

Ами дайте да ги обесим публично, какво ще кажете дами и господа, възмутени коментиращи?

Кисел
Кисел
24 октомври 2024 15:53
Гост

Ако майката не знае, то студента и младши прокурора /ако наистина са такива/, следва да правят разграничение между съучастниците /съизвършител, подбудител и помагач/ и личен укривател, както и да знаят, че показанията на близнаците са необходими в основното дело, и също че ако бъдат привлечени като обвиняеми в съучастие, край с тези показания.

Студент
Студент
24 октомври 2024 13:40
Гост

Абсурдно е обвинението в укриватлество, като очевидно от публикациитеТО трябва да бъде повдигнато за съучастие!

Пеналист
Пеналист
25 октомври 2024 8:48
Гост

Къде е съучастието колега? Къде е подбудителството? Подбудили ли са извършителя да извърши деянието? Не са. Помогнали ли са? Дали ли са разяснения, технически средства, информаьия, които са помогнали да бъде извършено деянието? Не са. Участвали ли са в самото инкриминирано деяние? Нанесли ли са те самите удари, целели ли са настъпването на смъртта? Не са. Тогава за какво съучасничество говориш. Дано не завършиш. Такъв в професията не ни трябва.

Младши прокурор
Младши прокурор
24 октомври 2024 13:28
Гост

Хо-хо-хо, Дядо Коледа дойде по-рано за тези двамата катили
Айде сега една подобна присъда и за бившия дансаджия, помогнал на сина си да скрие удушената му жена

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 октомври 2024 13:07
Гост

Първоначално братята са били с един адвокат, който е поел на драго сърце случая, правейки отстъпка в хонорара си от типа на един на цената на два, щото са близнаци може би, или? Като ще е така още малко и щяха направо не се разберат кой от тях ще излежи присъдата в двоен размер, и без това си приличат на външен вид, никой няма да забележи, пък като му писне на първия младеж ще се менка с втория.
В каква държава живеем, тц, тц…..

Велчев
Велчев
24 октомври 2024 13:07
Гост

После тия съдии искат и увеличение на заплатите ли? Прокурорите ли, кой по схемата е за увеличение на парите? Еми никой!

Jordanov
Jordanov
24 октомври 2024 13:07
Гост

Има една дума – ПОЗОР!

Гарска
Гарска
24 октомври 2024 13:06
Гост

След година и половина до две добро поведение ще ги пуснат с гривна… нелепо!

Мавродиев
Мавродиев
24 октомври 2024 13:06
Гост

Само поради факта, че са гледали как се убива и закопава човек, все едно е куче (о то и с куче не бива така да се държиш), би следвало да им лепва едни стабилни 10 години!

Пеналист
Пеналист
25 октомври 2024 8:51
Гост

За основния състав на вещно укривателство наказанието е далеч по-ниско от 10 години… такива морални умотворения не отиват на съдебната зала, където господства научния подход към казуса и точното прилагане на материалния закон.

Текорев
Текорев
24 октомври 2024 13:06
Гост

За мен това е леко неадекватно наказание. След 3 години ще излязат да си живеят живота.

Стаменов
Стаменов
24 октомври 2024 13:05
Гост

На принципа и агнето цяло и вълка сит.

Георги Ат.
Георги Ат.
24 октомври 2024 15:20
Гост

Агнето отдавна е убито …

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2024 13:05
Гост

Неадекватна съдебна система. Това имаме. И ще продължим да го имаме, като гледам резултатите от бъдещия вот.

Пеналист
Пеналист
25 октомври 2024 8:52
Гост

Докато тъпия българин гласува за герб, итн, дпс, въZражданьееее така ще е

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2024 13:04
Гост

Е това нормално ли е? за съучастие се дават 3. Ма вижте бе, като в закона е предвидено престъпниците да се галят с перце – ами кажете си го бе. Драги депутати, прокурори, юристи. Кажете си, че сме държава галеща с перце убийци, престъпници.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2024 13:04
Гост

Смешна присъда. Измиване на ръце.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2024 13:03
Гост

Само?