262 адвокати от Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА) поискаха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов да задължат финансовия министър Владислав Горанов да се извини за думата „маргинали“, която използва на пресконференция на правителството при обявяване на икономическите мерки за справяне с кризата от коронавируса.

Освен това настояват Министерският съвет и Народното събрание да включат свободните професии в списъка на тези, които ще се възползват от мерките за запазване на заетостта по време на извънредното положение и от отлагането на плащането на данъците до 30 юни, а не да бъдат заставяни да ги внесат до 30 април. Вчера сдружението „Електронна национална адвокатска платформа за сътрудничество“, първо сигнализира, че за адвокатите не е предвидено отлагане на срока за плащане на данъци.

Във вторник, по време на пресконференцията на правителството за икономическите мерки, Владислав Горанов каза: „Българските граждани, които са социално слаби, продължават да се ползват от системата за социална закрила. Тези граждани, които се опитат да запазят правоотношенията си с работодателите по време на кризата, техният работодател ще получи помощ от държавата. Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях“.

Тези думи на Горанов провокираха и острата реакция на ФОБА, които днес изпратиха писмо (виж пълния текст тук) до Караянчева и Борисов.

В него те заявяват: „Ние се обръщаме към Вас, като част от „Фейсбук общността на българските адвокати“ (ФОБА), където членуват 2600 адвокати, но и от името на хилядите наши клиенти и приятели, упражняващи свободни професии или занаятчийска дейност по регистрация (журналисти, адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители, лицензирани оценители, експерти към съда и прокуратурата, медицински специалисти, дейци на науката, културата и образованието, икономисти, инженери, консултанти, архитекти, одитори, експерт – счетоводители и други физически лица, упражняващи свободна професия, които плащат патентен данък и не са еднолични търговци, собственици или съсобственици на капитала в търговски дружества или регистрирани земеделски стопани или тютюнопроизводител, както и хиляди други граждани, полагащи труд без трудово правоотношение и месечно възнаграждение), които формират повече от 10-15 % от брутния национален продукт на страната“.

Нататък адвокатите посочват, че имат основание да се чувстват засегнати от думите на Горанов, който „неправомерно си е позволил да обиди български граждани за това, че формират приходи в бюджета, но нямат право и основание да претендират държавата да помисли за тях в извънредната ситуация като ги включи в мерките за подпомагане и защита“. От ФОБА искат още да се даде възможност на свободните професии да отсрочат данъчни и осигурителни вноски, да се удължат сроковете да подаване на декларации и данни за намаляване на данъчните и осигурителните задължения.

В писмото се казва, че думите на Горанов на пресконференцията, чието мото според адвокатите е „Да не истерясваме, за маргиналите няма какво да се направи“, са крайно обидни и скандализиращи една не малка част от гражданите, които да редовни платци към бюджета.

Не си струва да искаме оставката на човек, който живее в чуждо жилище, без да плаща наем и в същото време укорява внасящите стотици хиляди лева в бюджета, но настояваме Вие, г-н Борисов, като премиер и негов ръководител в Министерски съвет и Вие, г-жо Караянчева, като председател на парламента да задължите министър Горанов да се извини за непремерените си и нагли приказки, както и да бъдат предприети в спешен порядък действия по допълване на мерките, които са предвидени и се провеждат по повод извънредното положение в страната, като те включат и категориите, в които ние попадаме като задължени към бюджета лица, а най-недопустимо и крайно несъстоятелно сме наречени „маргинали“, пишат адвокатите.

И обясняват, че невключването им в списъците за запазване на заетостта и отлагане на срокове за плащане данък по ЗДДФЛ и корпоративен данък води до поставянето им в явно неравностойно и неравноправно положение, с което те не са съгласни.

Поставянето на етикет „маргинали“ и определянето ни като лица, които не попадат в нито една защитна социална схема и са социално изолирани, поради което за тях не може да се направи много, е и явна проява на груба дискриминация по професионален признак. Като се присъединяваме към вече изразените стотици мнения в социалните мрежи от множеството високоинтелигентни и квалифицирани хора, най-отговорно заявяваме, че не сме се оставили да бъдем на издръжката на държавата, а редовно и почтено си внасяме данъците и осигуровките, като формираме национален продукт, от който г-н Горанов получава заплатата си и дори само това е достатъчно за необходимостта неговото изказване да бъде порицано и изрично публично оттеглено или да получим публично извинение“, изтъкват от ФОБА.

Те настояват Народното събрание спешно да допълни разпоредбите в закона за извънредното положение като добави и представителите на свободните професии към хората, за които се отлага срокът за плащане на данъци. „В противен случай си запазваме правото да реагираме по подобаващ начин на нежеланието на министъра на финансите, правителството и Народното събрание да уважат нашите справедливи и основателни искания за равно третиране с всички останали български граждани, които са засегнати от въведеното извънредно положение. Запазваме си и правото да се отнесем към държавата, както тя се отнася към нас, тоест да я поставим в ролята на „маргинал“, заявяват адвокатите.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
123
123
27 март 2020 13:19
Гост

Помощ за нотариусите и чси-тата, хвърли им някоя стотинка бе Горанов! Може ли да си толкова жесток? От глад загиват хората…

mudio
mudio
27 март 2020 15:55
Гост

Става дума за помощ за служителите им. Или да го дуФат, щом са постъпили на работа при такива изедници?

Анонимен
Анонимен
27 март 2020 10:16
Гост

Не искам извинение, а реални действия от УГъМъФъВъГъ (Уважеемия Господин Министър на Финансите Владислав Горанов)!!!

Петко 2
Петко 2
27 март 2020 0:56
Гост

Тез адвокати станаха като циганите – и за ланския сняг да кажеш, ще се разпознаят в него и ше се разсърдят. Нека министърчето Горанов да каже нещо и за проститутките, та адвокатите да се обидят окончателно. Алчни калпазани.

Галентин Грозев
Галентин Грозев
26 март 2020 23:28
Гост

Защо ми е извинение, като е нужно уволнение. И още ми се иска да сме един в един и да му представя аргументите си, па ако ще да са съставомерни по чл. 130 от НК… Ама съм го виждал в очите и знам, че освен наглост и да се крие зад гърба на батковците друго оръжие няма, та няма да си струва хабенето.

123
123
26 март 2020 21:49
Гост

Като гледам коментарите на тези който едва ли не плюят по адвокатите по скоро са прочели само заглавието , но явно до толкова им и стига образованеито . . В него те заявяват: „Ние се обръщаме към Вас, като част от „Фейсбук общността на българските адвокати“ (ФОБА), където членуват 2600 адвокати, но и от името на хилядите наши клиенти и приятели, упражняващи свободни професии или занаятчийска дейност по регистрация (журналисти, адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители, лицензирани оценители, експерти към съда и прокуратурата, медицински специалисти, дейци на науката, културата и образованието, икономисти, инженери, консултанти, архитекти, одитори, експерт – счетоводители и други… Покажи целия коментар »

Счети
Счети
27 март 2020 15:59
Гост

Само самоосигуряващите се „маргинали“ внасят живи пари в бюджета на НОИ. Всички други – разни ООД-та с 2 лв. капитал само подават декларации обр.1 и не внасят нито стотинка. А служителите им ползват осигурителни права по силата на законовите разпоредби и поради факта на декларирането, че се дължат осигуровки.

Антонова
Антонова
26 март 2020 19:47
Гост

Аз мисля,че при това положение всички попаднали под названието ,,маргинали“ трябва да се освободят от задължението да се осигуряват и да им се върнат всички внесени суми до сега!!!! Ние сами ще се погрижим за себе си щом сме изключение!

бивш негов студент
бивш негов студент
26 март 2020 19:44
Гост

„Държавата е на имащите, гражданите са затихващ елемент“ (Владимир Петров)

Георги
Георги
26 март 2020 19:22
Гост

Не, че министъра ми е на сърце, ама тия адвокати какво се затюхкаха?! Искали извинение по фейсбук, защото са си избрали тъпа работа. Колко хора се замислят колко е смешна и жашка тази постъпка? Ами, избрали са си легендарната свободна професия на своя глава – никой не им е виновен, че ще си умрат с жълти стотинки в джоба. Нали затова е свободна – сами да се оправят и в лоши и в добри времена. За своя сметка. А колкото до маргиналните субекти, да вземат тия същите обидени канцеларски работници да ми бяснят как всичките хиляди и хиляди и още… Покажи целия коментар »

наблюдател
наблюдател
26 март 2020 19:39
Гост

Спести си времето, българино и не пиши повече простотии !

Георги
Георги
26 март 2020 19:45
Гост

Докато го пестя, Вие можете ли да отделите време и обясните кое от това, което написах е простотия?

Гост
Гост
26 март 2020 22:17
Гост

Георги, всичко, което сте писали са пълни глупости, които красноречиво ви сочат като умствен пигмей(без да обиждам това племе от Папуа)Със сигурност друго ще приказвате за адвокатите, ако попаднете под ударите на закона. Виждал съм много като вас. Жалък сте просто и замълчете!

Георги
Георги
27 март 2020 0:12
Гост

Аз хубаво съм пигмей, ама така и не разбрах кое е глупост – това, че някакви си искат извинение през сайт за селфита? Така и не се показа някой, който да обясни на пигмей като мен с какво ще допринесе едно публично извинение – магически бюджетът ще се увеличи и ще има помощи за всички в нужда? Магически ще се променят данъчните закони и ще са толкова справедливи и набраните средства толкова адекватно ще се усвояват, че хората ще се бутат да плащат повече данъци ли? Или правителството изведнъж ще си промени отношението към по-добро и вече няма да гледа… Покажи целия коментар »

Стефан
Стефан
27 март 2020 1:16
Гост

Айде разкарай се тогава от този сайт и върви да филосостваш някъде другаде, интелектуалните ти излияния и преди съм захващал да ги чета и само съм се изнервял. Юристите сме под нивото ти, много си велик, взимай си безумните тези и комплексарски наблюдения и да те няма! Къш!

Георги
Георги
27 март 2020 11:16
Гост

Е, разбира се, и комплексар съм и пигмей съм. (с уговорката да не обиждаме племената от Папуа). Не са ми юристите под нивото, нито съм много велик, въпреки че работя по въпроса. Забележете колко интересен феномен се наблюдава – свободата на словото и изказване на мнение гарантирана и всички се попикават от кеф от този факт, но тежко му и горко му на този, който изкаже непопулярно и различно становище от масовото. Зададох едни въпроси и не получих отговор. Посочих едни факти и бях наречен пигмей и комплексар. Пак питам – фактът, че има обидени граждани променя ли статуквото? Извинение… Покажи целия коментар »

бъзз
бъзз
27 март 2020 15:44
Гост

Георги, ти повече изписа, отколкото има в статията.
Адвокатите искат извинение, защото са обидени.
Искат и промяна в закона, защото са неравно третирани и дискриминирани.
Кое не разбра, че такъв дълъг спор се заформи?!

Кучев
Кучев
26 март 2020 18:39
Гост

На никой не е му е лесно. Но тези трябва и мерки и решения да вземат. По цяла нощ работят. Ще го преживеят, че им е накърнено достойнството. Не е кой знае какво станало.

Анонимен
Анонимен
26 март 2020 18:38
Гост

Изключително некоректно отношение! Дори доводите му са смешни.

Златев
Златев
26 март 2020 18:38
Гост

Не за първи път политик си позволява такова своеволие.

Анонимен
Анонимен
26 март 2020 18:42
Гост

Именно за това трябва да се извини публично.

Mbia
Mbia
26 март 2020 18:37
Гост

Хайде хайде. Да сядат и да мирясват. Няма кой да се занимава с този и онзи

наблюдател
наблюдател
26 март 2020 19:49
Гост

Явно си от ибрикчиите на Мутрата и престъпната му герберска шайка включваща наглия Свищовски счетоводител.

Анонимен
Анонимен
26 март 2020 18:37
Гост

Не зная кой точно в случая истерясва.

Христовски
Христовски
26 март 2020 18:36
Гост

Той пък като се трогне…

Спиридонов
Спиридонов
26 март 2020 18:35
Гост

Ако не се удължи срока ще стане скандално. Да ,скандално.

Попва
Попва
26 март 2020 18:35
Гост

Времената трудни са. Изнервене сме всички

Миленски
Миленски
26 март 2020 18:34
Гост

Да внимава, че едно време така един нарече всички в бан феодални старчи и после бе прокуден

Анонимен
Анонимен
26 март 2020 18:33
Гост

Хайде бе, свикнали са с перо да ги галят и сега се чувстват ощетени. Сто на сто всички имат електронни пидписи. Имат цял месец, все ще смогнат.

Иванова
Иванова
26 март 2020 18:32
Гост

Прави са. Този обърка всичко.

Яссо
Яссо
26 март 2020 18:31
Гост

Влади, сега на ниското като живееш, не е ли по-близо до вирусите?

Анонимен
Анонимен
26 март 2020 18:30
Гост

Този път наистина много лошо ги отсвириха адвокатите.

Анонимен
Анонимен
26 март 2020 18:40
Гост

Въобще не заслужаваха такова отношение.

оставка
оставка
26 март 2020 18:30
Гост

Една адвокатска стачка насред извънредно положение? Що пък не!Ккакто народът разбра, че лекарите са ценност, едва след като животът на всички беше поставен опасност от един вирус, така ще вдене, че без адвокат е за никъде, като не може да си наеме. Какво като няма дела, ще дойдат и ще видим тогава.

Надали
Надали
26 март 2020 18:32
Гост

Ще има арести за неспазване на предписанията на здравния министър. Освен, ако не са през 2 метра, може би.

Колев
Колев
26 март 2020 18:41
Гост

Направо да си плюят в устите не искате? Стачка вика…безхаберници.

Timtom
Timtom
26 март 2020 18:28
Гост

Човекът от години застъпва тезата, че и законът не го интересува, вие за едни „маргинали“ сте се хванали.

Анонимен
Анонимен
26 март 2020 18:32
Гост

Виж сега него и демокрацията не го интересува, нали как беше – сега не е време за демокрация, ама му пожелавам едно обвинение от прокуратурата и да видим дали няма да потърси адвокат и да видим тогава кой маргинал и кой се е о_рал

Хахаха
Хахаха
26 март 2020 18:35
Гост

Оптимист!