251 атестации на съдии, участващи в конкурси за повишаване и преместване, ще бъдат прехвърлени на новите помощни атестационни комисии (ПАК). Това съобщи за „Лекс“ членът на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Красимир Шекерджиев, който е новият председател на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) към нея.

От 11 февруари 2020 г. влязоха в сила промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се възстановяват помощните атестационни комисии. Тяхната задача е да оценяват работата на съдиите, които участват в конкурсите за повишаване и преместване. В момента има няколко обявени такива – за районно и за окръжно ниво, за Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС), както и за избор на административни ръководители.

И тъй като преписките по изготвянето на комплексните оценки от атестирането на участниците в тези конкурси не са били разпределени между членовете на КАК, те ще се поемат от помощните атестационни комисии (§72, ал. 2 от ПЗР на ЗСВ).

От тези 251 преписки, 134 са на участници в конкурсите за окръжни съдилища и седем на кандидати за административни ръководители. Отделно има шест атестации на участници в конкурса за ТК на ВКС, които също ще бъдат изготвени от помощните атестационни комисии. В КАК остават 68 атестации.

Сега предстои да бъдат сформирани помощните атестационни комисии към съответните съдилища. Според ЗСВ при атестиране на районен съдия, ПАК се създава към съответния окръжен съд. Важен детайл е, че за всяко атестиране, трябва отделна комисия. Т.е. ако има 20 магистрати от Софийския районен съд, които кандидатстват за повишение и не са атестирани, към СГС трябва да бъдат формирани 20 помощни атестационни комисии в състав от трима души, които се избират на случаен принцип.

Наред с това има изисквания и към членовете на ПАК – трябва да са придобили несменяемост, да имат оценка „много добра“ при последната атестация и да не са дисциплинарно наказвани.

След като ПАК са готови, ще трябва да изпратят на Комисията за атестирането и конкурсите предложенията си за комплексна оценка, а КАК ще трябва да ги провери.

Тепърва ще се изменя наредбата за атестирането, защото в нея ВСС трябва да бъдат разписани правомощията и правилата за работата на ПАК. Засега този въпрос не е задвижен в съвета, показа проверка на „Лекс“.

Освен това вече има промени и в Комисията за атестирането и конкурсите към СК на ВСС. На 17 февруари 2020 г. за неин председател беше избран Красимир Шекерджиев, а досегашният шеф Весела Павлова от ВАС стана негов заместник. Рокадата се наложи поради изричната разпоредба в ЗСВ, че председател на КАК може да бъде само изборен член на съответната колегия. До момента мнозинството от кадровиците бяха на мнение, че е редно член на КАК от професионалната квота да оглави комисията, която оценява работата на магистратите.

Вероятно ще има и промени в самата КАК. Една от тях е свързана с броя на членовете ѝ. В момента те трябва да бъдат 19, но само 13 от местата са запълнени. След измененията в ЗСВ обаче – тъй като КАК няма да извършва атестации, а и членовете ѝ вече не влизат в конкурсните комисии, по всяка вероятност ще се наложи редуцирането на този брой. С колко точно, тепърва предстои да бъде решено.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 19:58
Гост

Изключит3лно безобразие е това! Всички промени в ЗСВ, които послужиха за отбелязване на напредък по механизма, бяха премахнати една по една и се възстанвои старото положение. А за чий ще има КАК сега след като всичко ще се прехвърли на съдиите отново. За да са на почивка ли? Срам е това. Срам!!!! И не, няма да стане по-бързо, нито по-ефективно. Тези промени трябва да се бойкотират. Ако съдиите откажат масово да участват в ПАК да видим какво ще правят.

Веска
Веска
21 февруари 2020 16:25
Гост

А членовете на КАК ще върнат ли заплатите , наемите , командировъчните и т.н. за несвършената работа ? Мърляха , мърляха и накрая …..прехвърлиха работата пак на редовите съдии . Атестациите са нещо НАПЪЛНО ИЗЛИШНО и трябва да се отменят . Изработват се формално и после никой не ги зачита , а става въпрос за хиляди магистрати . Атестации трябва да се правят само като извънреден случай – за конкурси и за дисциплинарни наказания . Съответно , да са доста по-задълбочени и подробни и да се навлезе в дълбочина на работата . Иначе няма смисъл ! И КАК да си… Покажи целия коментар »

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
21 февруари 2020 19:11
Гост

Много сте се оКАКали в тази съдебна система – трябва да се въведе жури, по американски образец, и ще се престане с това съдиите да се изживяват като богоравни, и ще спре и корупцията – няма да има корумпирани съдии,понеже няма да зависи нищо от тях

Веска
Веска
21 февруари 2020 23:07
Гост

Какво жури , като в художествената гимнастика ли ? Санкта симлицитас ….Ивайло , ходи си плати кредитите , пък тогава заповядай да се изказваш !

тъпотия
тъпотия
21 февруари 2020 12:07
Гост

Само си представете как съдиите ще оставят основната си работа, за да проверяват по шест съдебни акта на всеки кандидат. И кога ще гледат дела, питам аз

анонимен
анонимен
21 февруари 2020 12:14
Гост

Бъркаш процедурите. Конкурсните комисии проверяват шестте акта, а не ПАК

идея
идея
21 февруари 2020 12:06
Гост

Целият напън беше КАК да се отърве от атестациите. Според мен трябваше да се мисли в друга насока – за проверката на 6-те акта, това бави много конкурсите, както и последващите жалби. ВАС трябва да гледа тези дела по-бързо

анонимен
анонимен
21 февруари 2020 12:04
Гост

Дълбоко се съмнявам, че тези промени ще забързат изготвянето на атестации. Самите съдии са разделени по въпроса. Освен това ще има проява и на голяма доза субективизъм при оценяването. Няма да се учудя, ако след някоя и друга година се върнем към централизацията.

Георги
Георги
21 февруари 2020 12:08
Гост

Времето ще покаже. А субективизъм винаги е имало и това е неизбежно.

анонимен
анонимен
21 февруари 2020 13:05
Гост

Времето вече е показало. Не случайно преди години централизираха процедурата, защото имаше проблеми не само с обективното изготвяне на атестациите, но и с жалбите след това – също много се бавеха. Съгласен съм с един от коментарите тук, че трябваше да се мисли в друга посока

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 12:02
Гост

Няма много желаещи за членове на КАК. От колко време местата стоят незапълнени.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 12:13
Гост

Е, работата въобще не е приятна. Нормално е да няма наплив.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 11:52
Гост

Базспорно новите помощни атестационни комисии ще облекчат работата на колегите от КАК.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 11:49
Гост

Отърваха се от 250 атестации, сега да му мислим в центъра и по места

Христо Иванов
Христо Иванов
21 февруари 2020 11:57
Гост

Мислете, струвайте, но и пари ще получите.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 12:47
Гост

Къде ги видя тези пари – в закона за такива не пише. Няма и предвиден бюджет за тази година.