Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) премести 17 съдии, участници в конкурса за преместване в районните съдилища като гласува и предварително изпълнение на решението си.

Той беше обявен през декември 2022 г. като местата са 17 – по три бройки има в РС в Перник и Хасково, две са във Варна и по една в Благоевград, Ботевград, Елин Пелин, Етрополе, Пазарджик, Пловдив, Самоков, Своге и Сливница.

Румяна Митева-Насева (РС-Петрич) беше назначена в районния съд в Благоевград, в РС-Перник бяха преместени Нина Коритарова (РС-Сливен), Мария Димитрова (РС-Свищов) и Калина Филипова (РС-Плевен) бяха преместени в РС-Перник, в районния съд в Сливница ще работи Людмила Митрева (РС-Пловдив).

Сирануш Артинян (РС-Средец) отива в РС-Пловдив, Елена Стоилова (РС-Провадия) и Атанаска Маркова (РС-Нови Пазар) в РС-Варна, Катя Велисеева (РС-Червен бряг) беше преместена в РС-Елин Пелин, Иванка Пенчева (РС-Велинград) в районния съд в Пазарджик, а Лидия Георгиева (РП-Бургас) в РС-Своге.

Иван Маринов (РС-Димитровград) беше преназначен в районния съд в Хасково, Силвия Евстатиева от РП-Ботевград ще работи в РС-Етрополе, Николай Петров (РС-Пловдив) отива в районния съд в Самоков, Ана Андонова (РП-Кюстендил) беше преместена в РС-Ботевград, Жулиета Стоянова (РП-Шумен) беше назначена в РС-Хасково, където ще работи и Даниела Банкова от РП-Перник.

Съдийската колегия отказа да премести Ангелина Бисеркова от РС-Петрич в районния съд в Перник, където беше класирана, след сигнал от председателя на окръжния съд в Благоевград Петър Узунов, който стана повод кадровиците да се усъмнят в професионалните качества на съдийката.

През лятото на т.г. по повод на възражение на съдия Бисеркова по изготвената ѝ атестация, Узунов е изпратил писмо до СК на ВСС, в което описва поведението ѝ по няколко дела.

Поради тежък кадрови проблем в районния съд в Разлог, Петър Узунов изготвил график за командироването на съдии от района на Благоевград в Разлог.

Ангелина Бисеркова била командирована през март, като на 21 март разгледала седем граждански дела. Всички те обаче били отложени – една част за 15 юни, а други – за 19 юни.

Председателят на ОС-Благоевград е акцентирал на факта, че делата са били отсрочени за след цели три месеца.

Той е отбелязал още, че по едно от тях Бисеркова е посочила, че в закрито заседание ще се произнесе по възражения, исканията и доводите на страните, но за четири месеца това не било сторено.

Силно впечатление е направило и това, че някои от делата са били отсрочени за 19 юни, за когато Бисеркова е имала насрочени дела в районния съд в Петрич, където по принцип работи.

На тази дата по две от делата страните са искали да се даде ход и да бъдат изслушани вещите лица, които са се явили в съда. Но два дни преди 19 юни Бисеркова представила болничен. Според Петър Узунов така тя е създала предпоставки за осуетяването на командироването на друг съдия, който да поеме делата, както и за многократното им отлагане без основание и в разрез с правилата на ГПК.

След като докладва сигнала на шефа на ОС-Благоевград, председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Драгомир Кояджиков обяви, че членовете на КАК са се разделили 4:4 по въпроса дали Ангелина Бисеркова следва да бъде преместена в РС-Перник, за където беше класирана от конкурсната комисия.

Самият Кояджиков обяви, че ще подкрепи варианта, в който колегията отказва да я премести като допълни, че за него поведението ѝ не отговаря на изискванията на етичния кодекс.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков също обяви, че няма да подкрепи предложението Бисеркова да бъде назначена в съда в Перник като поясни, че според него тя не притежава необходимите професионални качества.

Всички знаем проблемите в съда в Разлог. Знаем за опитите на председателя на ОС-Благоевград да ги реши. Единственият вариант беше чрез командироване. Заради това там бяха последователно командировани съдии от районните съдилища и от окръжния съд. Бисеркова попада в графика с всички останали районни съдии. Проблемът е, че колегата отлага дела на същите дати, когато има дела и в РС-Петрич. Няма как, когато отлагаш дела на дати, за които предварително знаеш, че имаш дела и обективно не можеш да ги разгледаш, да говорим за професионални качества. Обратно, това говори за липса на професионални качества“, каза Чолаков и допълни, че разглеждането на делата в срок е в интерес на страните. Каза още, че някои от производствата са от 2021 г. и 2022 г., но имало и от 2019 г., т.е. от дълго време са висящи. Председателят на ВАС посочи и че Бисеркова се е отвела от всички дела, които са ѝ били разпределени в РС-Петрич с едни и същи мотиви като не стана ясно какви са те.

Какъв знак ще дадем на останалите съдии от района на Благоевград, които ходиха командировани в Разлог и никой не си позволи да направи това“, посочи Чолаков.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев също изрази възмущението си от отлагането на делата за дати, на които Ангелина Бисеркова има насрочени такива в Петрич.

Единствено Атанаска Дишева и Вероника Имова застъпиха позицията, че СК трябва да се съобрази с класирането, извършено от конкурсната комисия и че представените болнични листове не са били оспорени от Петър Узунов, каквото право е имал. „Дори да се създава известно съмнение по критерия дисциплинираност и изпълнителност, няма индикация, че колегата Бисеркова има дефицити в своята професионална подготовка“, посочи Имова като допълни, че такива сигнали в последния етап от конкурс не би трябвало да създават основания за отказ един магистрат да бъде назначен, без сериозна проверка на истинността на посочените факти.

При все това със 7 на 2 гласа колегията отказа да премести Бисеркова в Перник.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
08 октомври 2023 11:23
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

WTF
WTF
04 октомври 2023 8:04
Гост

Това е абсолютен цирк! Отиваш на конкурс, печелиш го, но не те преназначават, защото председателят на местния окръжен съд не те харесва и праща писъмца тук-там. Инспекторатът за какво е?! Този ВСС тотално се самозабрави

is it true
is it true
04 октомври 2023 8:36
Гост

В конкурса за първоначално назначаване на прокурори в районните прокуратури 2022 г. е било още по-брутално. Там буквално членовете на ПК си измукали от пръстите неверни мотиви как да не назначат класираните участници и понеже нямали адекватно становище, затова ходили да реват на Чолаков да им потвърдят решението, когато стигне до ВАС. Така говорят „злите“ езици.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 20:02
Гост

Ама какво общо има харесването, като тази кикимора си е повярвала, че е най- велика и се е изгаврила не само с колегите си, но и с правосъдието. Това е едно от малкото кадрови решения на ВСС, които адмирирам! Точно така за повярвалите си, че са богоизбрни! Трябваше Председателят да я предложи за наказание даже.

Никой
Никой
03 октомври 2023 23:43
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Браво
Браво
03 октомври 2023 22:58
Гост

Не притежава необходимите професионални качества за РС-Перник, но притежава такива за РС-Петрич…? Исках да гласувам, но нямах желание… Или както ПК на ВСС в заключителния етап на конкурса за първоначално назначаване на прокурори в Районните прокуратупи от 2022 г. отказа да назначи класираните кандидати, поради „допусната“ грешка от конкурсната комисия в началото на конкурсната процедура. Въпреки че всички кандидати са били поставени в равнопоставено положение спрямо останалите участници, ПК отказа да назначи класираните кандидати и вече ги постави в по-неблагоприятно положение спрямо некласираните, а срока за вземане на това решение отдавна е преклудиран, т.к. след момента на „нарушението“, процедурата е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 9:43
Гост

В Петрич се отвеждала от всички дела. Може би сама е преценила, че няма и за там

333
333
03 октомври 2023 18:37
Гост

Мръсен номер на този колега са погодили, значи има качества за РС-Петрич, но не и за РС-Перник. Явно за СК на ВСС в Петрички съдебен район хората са с по ниско качество от тези в Пернишкия съдебен район и там колегата може да гледа и решава дела!

Кукуригу
Кукуригу
03 октомври 2023 23:35
Гост

Е па едното областен град, близо до София, много народ се натиска, другото – прованс отсекъде. 😉

Карлсон, който живее на покрива
Карлсон, който живее на покрива
03 октомври 2023 16:40
Гост

Злите езици, за които знаем, че си нямат работа и само саботират и вредят на силния стремеж на уникалните благоевградски окръжни магистратски ръководители към светлото бъдеще и земния рай, коментират, че съвсем наскоро председателят Петър Узунов, моля ви се, „спукал гума“ именно с командироването, за което сега са разпънали Бисеркова на позорния стълб, като местният административен съд взел, че уважил жалба на районен съдия срещу заповедта на Узунов за командироването му в Разлог, от което какво следва – цялото командироване е било върло „в разрез със закона“, и сега какво правим?! и защо някои „ручаха жабетата“ по Разлог, а други… Покажи целия коментар »

Филип
Филип
03 октомври 2023 15:47
Гост

Успех в новото им поприще!

Димо
Димо
03 октомври 2023 15:44
Гост

И защо се подават сигнали в последния етап от конкурса?

Мони
Мони
03 октомври 2023 15:46
Гост

За мен това е субективно отношение.

Щерев
Щерев
03 октомври 2023 15:36
Гост

Напълно е прав Георги Чолаков.

Карлсон, който живее на покрива
Карлсон, който живее на покрива
03 октомври 2023 13:50
Гост

А бе, то, като стана въпрос, познавам доста колеги, които питаят силни /и не необосновани/ съмнения и в професионалните качества на самия Петър Узунов …

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2023 13:29
Гост

Чудесно

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2023 13:29
Гост

Много важно. И да ги местиш тя системата е толкова задръстена, че няма на къде

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2023 13:28
Гост

Ами не е зле. Надявам се, че ще се произведат достатъчно качествени кадри в градовете за да може да не се налага човек със семейство в Благоевград да се мести в Перник примерно

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2023 13:28
Гост

И така до догодина

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2023 13:26
Гост

Абе да си го кажем, имаше си нужда от тези размествания

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2023 13:26
Гост

Супер новина.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2023 13:26
Гост

Местят се, като пешки. Няма си явно експерти в конкретните градове и да се назначат там направо

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2023 13:25
Гост

Надявам се, че всички вече ще са доволни и няма да са нужни повече драми и разправии

Заки
Заки
03 октомври 2023 15:41
Гост

А, драми кога ли е нямало!

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2023 13:25
Гост

Да се намират на работа