Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) са събрали 12 млрд. лв. в полза на гражданите, бизнеса и държавата от създаването на професията у нас преди 15 години, а от догодина вече ще провеждат и чаканите от над 3 години електронни търгове. Това съобщи председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев на конференция, която тя организира по случай годишнината и която събра онлайн не само десетки ЧСИ от България и други европейски държави, но и съдии, адвокати и представители на правната наука.

Дичев припомни каква беше ситуацията преди през 2005 г. да заработят ЧСИ: „Повечето от нас помнят огромния брой неизпълнени решения на съда, тромавите процедури, които буквално отказваха кредиторите от законните им вземания. Помнят и една стаичка в най-голямата служба в страната с надпис „Компютър“ – близо 40 съдия-изпълнители в София ползвахме един единствен компютър. Такава беше системата на държавното изпълнение. Бяхме необходими на обществото и държавата и в наше лице тя създаде професия, която да е ориентирана към бързина и ефективност. Но не само. Отговорихме на още едно важно очакване – да се справим със силовото и незаконно събиране на дългове срещу огромни комисионни, което се ширеше тогава в страната ни“.

И изтъкна, че частното съдебно изпълнение категорично е предпочитаният от кредиторите инструмент за защита на съдебно признатите им права, като се обоснова със статистка – събрани 12 млрд. лв. , внесени в държавния бюджет 1.2 млрд. лв. На ЧСИ се доверяват и гражданите – годишно възстановяваме 150 милиона лева за неизплатени заплати, издръжки, наеми, заеми, обезщетения на пострадали при ПТП и тежки престъпления, каза Дичев.

Той специално подчерта, че през 2017 г. по предложение на камарата бяха направени промените в ЗЧСИ, с които се премахнаха авансовите такси за събиране на вземания за издръжки, трудови правоотношения и предаване на деца. От авансови такси бяха освободени и публичните държавни и общински вземания. „Получи се така, че канторите на ЧСИ финансират със свои средства изпълнението по около 30% от общия брой дела. И аз благодаря на всички колеги, които работят по тези случаи съвестно и с ясното разбиране за обществените отговорности, които имат. Благодаря и на всички, които упражняват трудната ни професия, спазвайки правилата“, каза председателят на камарата.

Той направи коментар и за неприетото от парламента доброволно събиране на вземания. „За нас ефективността в работата върви ръка за ръка с обществените отговорности, които имаме, с цялостната икономическа и социална среда. Днес предизвикателството е нова и всеобхватна криза, причинена от пандемията от COVID-19. Затова ще продължим да настояваме за  приемането на доброволното изпълнение, ще трябва и да сме много по-внимателни по делата, да търсим индивидуален подход към длъжниците, така че да си вършим работата, но с много повече разбиране, убеждаване и медиация и по-малко принуда“, каза Дичев.

И напомни, че в кризисната 2020 г. ЧСИ сами поискаха дейността им да бъде ограничена и подкрепиха въвеждането на абсолютната давност, за да няма вечни длъжници.

„Добрата новина, че още в началото на следващата година електронните търгове, приети от НС през 2017 г. по предложение на КЧСИ, ще заработят ефективно, което носи големи ползи за страните, участниците в изпълнителните дела и техните пълномощници, както и за съдилищата, особено с оглед на вихрещата се пандемия“, каза Георги Дичев.

За нов подход след кризата от COVID-19 говори и председателят на Международния съюз на съдебните изпълнители Марк Шмиц. „След кризата ще се иска цялостен нов подход към събирането на дългове – инструменти като медиация и извънсъдебни споразумения ще бъдат от голямо значение. ЧСИ е най-подходящ да защитава правата и на двете страни. Той никога няма да подхожда сляпо в изпълнение на инструкциите на клиента си“, каза той.

Той прогнозира тежка икономическа криза, със свръхзадлъжнялост и фалити. „Съдебното изпълнение трябва да бъде с човешко лице и ние като ЧСИ трябва да се грижим за спазването на правата“, каза Шмиц.

И връчи виртуално на Георги Дичев златния медал на Международния съюз на съдебните изпълнители.

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова пък говори за бъдещата електронна система за изпълнителните дела. И подчерта: „Достъпът до информация е от голямо значение за съдебното изпълнение“. Тя поздрави ЧСИ за годишнината и им пожела сили да се справят с всички предизвикателства.

56
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Хармахис
Хармахис
06 декември 2020 7:09
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
05 декември 2020 17:13
Гост

Стига бе, Дичев, стига рев за доброволното „безплатно“ изпълнение. Цяла приказка,в която основното „Ама то това доброволно изпълнение е в полза на длъжниците“, с идеята, като не събираме от длъжниците, поне от кредиторите. Хайде стига сълза и смях.

въвеждане на ежегоден атестационен изпит за ЧСИ-та
въвеждане на ежегоден атестационен изпит за ЧСИ-та
05 декември 2020 6:38
Гост

Крайно време е да се въведе периодично атестиране, под формата на изпит за ЧСИ-тата. Например ведkъж годишно. Атестацията под формата на изпит би следвало да не е проблем-подготвения не се страхува от изпит. Така ще отпаднат случайно попаднали, или попаднали с връзки в гилдията. С цел обективност е необходимо изпитващи да са лица извън гилдията-ЧСИ-тата да бъдат изпитани от действащи съдии, адвокати и университетски преподаватели. Тоази изпит вече отдавна е закъснял. Като се види в съда колко често „падат“ актове на ЧСИ-та -явно е-този изпит е дори закъснял. Защо самата гилдия досега не е поискала въвеждане на атестационенн изпит ва… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 декември 2020 10:50
Гост

Човече, убеден съм вече, че не си добре психически. Открай време само спамиш- искаше адвоактите да изпитваш, сега ЧСИ, то не бяха оръжия за масово унищожение, то не бяха досиета.. спри се вече, де.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
05 декември 2020 11:35
Гост

Аз например съм специализирал повече съдебно явяване, защо трябва да се правя на „пенкилер“, това е все едно всички да сме универсални. ЧСИ си имат компетентност – повярвайте има толкова нещастни кредитори, че ще се радваш да си свършиш работата с някой оправен – дори и неграмотен юридически ЧСИ. Повечето ми клиенти не си признават дори пред себе си, че са длъжници, всячески се изкривява всяко несъответствие в текстове, правят се всякакви плонжове, пируети, от които и на мен ми писва. Вече е изпуснат духа от бутилката и няма връщане, иначе има резон – да се обучават ЧСИ, но проблемът… Покажи целия коментар »

Мич
Мич
05 декември 2020 12:35
Гост

Ами откажи се бе Иване, щом ти писва

Анонимен
Анонимен
05 декември 2020 15:55
Гост

От кое да се откаже, нито е адвокат, нито е юрист, просто тук му е работата, печели от писане на глупости.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
07 декември 2020 6:26
Гост

Явно някой победен от мен враг ме е разпознал, да – Иван съм, наистина – един от най-успешните адвокати, това е плод обаче на много съвестно препрочитане и вникване в законите и т.н.

За моя радост – печеля добре, мисълта ми беше, че има лицемерие в длъжниците и – нека се върнем към корените на проблема – някой не му се работи, но му се яде – тегли кредит.

Моята работа е да му помогна – при това ефективно – това обаче не ме прави мързеливец или – не влизам в простъпка, както и да е.

АнонименТрол
АнонименТрол
08 декември 2020 20:01
Гост

То лесно се разпознават троловете, Иване. Колко дават от ГЕРБ за тролене, явно добре печелиш, за да си толкова активен с откровени простотии?

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 20:05
Гост

Всичко много добре, ама леко се изхвърля г-н Дичев с намека колко е лошо, че не са приели процедурата за доброволно изпълнение, за която да плаща кредитора. Не можа да го преживее, че не мина лобистката поправка. Кой-знае колко е струвала. Аз като кредитор, защо трябва да плащам такса, че да поканват длъжника доброволно да плаща, и като каже „Я се таковайте“, псувнята за моя сметка? Или си образуваш ИД и си действаш, или за една проста покана си има и пощи, и куриери и са по-евтини. Иначе ЧСИ са полезни, тук спор няма.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 22:27
Гост

Явно нищо не е струвала “лобистката поправка” щото не мина. А кредиторът никой не го задължава да ползва доброволната процедура, ако има полза и ефект ще плаща, ако счита че няма смисъл няма да плаща нищо. Лобистите-плащачи са други, колектори им викат учтиво, народът ги зове мутри

Анонимен
Анонимен
05 декември 2020 10:48
Гост

Явно доста е струвал опита за поправката, просто са им искали още-повече, затова не е минала. Иначе нямаше постоянно да се повдига този въпрос.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2020 15:51
Гост

Колега, сериозно ли твърдиш, че ако кредитора поиска чрез ЧСИ доброволно изпълнение от длъжника, при условие, че беше приета тази процедура, това би било безплатно? Безплатно за длъжника, но без значение от изхода- дали длъжника тегли някоя майна, или плати- процедурата я плаща кредитора. Ти си или чел-недочел, или трол, дано да е второто, че първото говори зле за теб. За второто мотива е ясен, платени пасквили.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
05 декември 2020 11:41
Гост

Дичев няма нужда от пари – повярвайте, има си работа – например – хотел „Родина“ в София е негова публичната продан и т.н., лобито им беше полезно, относно доброволното изпълнение, защото това е все едно облекчение, сегашната практика е да карат образно казано ЧСИ да вършат невъзможни неща, не че не им е работа – но спецификата при малките дългове е – че длъжникът така или иначе е фалирал и е щастие да плати нещо.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2020 15:53
Гост

Наистина няма нужда от пари г-н Дичев, даже ги има в излишък, за да ги раздава за лобистки законови поправки. Е, той си ги събира от членовете на камарата де.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
07 декември 2020 6:40
Гост

Нищо не събира Дичев, познавам го от отдавна, даже са закъснели предложеният му – като адвокат съм от другата страна на позициите, все пак, трябва да има една искреност в отношенията – давам, ще получа, търговия или каквото е там.

Не е лошо да има инициативи.

И адвокати и ЧСИ се борим да не има сурагат на дължимото.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 20:03
Гост

„От отдавна“ ли го познаваш, циркаджия 🙂 И аз съм за искреността, я кажи по колко ти плащат на пост?

15 години чакаме да се отворят досиетатат на ЧСИ-т
15 години чакаме да се отворят досиетатат на ЧСИ-т
04 декември 2020 16:33
Гост

Отворете досиетатат на ЧСИ-тата!. Необходима е кратка промяна в ЗАКОНА ЗА ДОСТЪП И РАЗКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ КЪМ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И РАЗУЗНАВАТЕЛНИТЕ СЛУЖБИ НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ. Законът е всеобхватен -вж чл 3, дори и синдиците са проверявани дали са с агентурно минало, но липсва текст за ЧСИ-тата. Отварянето на досиетата на ЧСИ-та, а и нотариуси е въпрос с масимален приоритет-сега. А не слред години. Без съмнение-агенти и ченгета -НЯМА, така че проблем да се отворят досиетата-никакъв. Самата камара трябваше отдавна да поиска промяна в закона и отваряне на досиетата. Вижте и сами… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 17:23
Гост

И да има ченгета, какво от това? Някои хора са спрели развитието си през 1990 година, още скачат по площада и като идиоти крещят „Кой не скача, е червен“.

анонимен
анонимен
04 декември 2020 17:30
Гост

И това отваряне какво ще ти помогне , ще ти плати задълженията ли?

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
07 декември 2020 6:44
Гост

Възможно е да има доносници на ДС – доколкото има няколко или повече ДСИ от Бай-Тошово време, но те – какво – не схващам смисъла, провеждат реставрация на социализма ли.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 14:20
Гост

E, доживяхме да имаме и електронни търгове.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 14:21
Гост

Не бързай. Да видим дали ще се получи въобще.

Има ли ченгета сред ЧСИ-тата?
Има ли ченгета сред ЧСИ-тата?
04 декември 2020 11:46
Гост

Настоявам да се отворят досиетата на ЧСИ-та и нотариуси. Редно е да се знае дали има ченгета сред тях, и това следва да се знае сега, а не примерно след 20 години. Странно е защо в законът е пропуснато отваряне на досиетата.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 14:22
Гост

Със сигурност е направено умишлено.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2020 17:42
Гост

Аз настоявам твоето досие да отворят, да видим в колко лудници се водиш на диспансерен учет.

фактите
фактите
04 декември 2020 11:44
Гост

Частното съдебно изпълнение в България се изроди до поредица от извращения.Поради своя провал и измутряне ЗЧСИ следва да бъде отменен. Да не коментирам , и че е противоконституционен-държавата не може да делегира такива правомощия на… граждани.
Няма държава с частно изпълнение, без паралелно въведен личен фалит, в добавка.

Иво
Иво
04 декември 2020 15:36
Гост

Аз съм имал два пъти изпълнители дела. Първият път беше при ДСИ и нищо не се случи за 2 год. Затова го прихвърлих при ЧСИ да пробвам. Делото беше за няколко неизплатени заплати. При ЧСИ то всичко ми беше разяснено по тарифата колко ще струва. Платих си завеждането на делото, таксите за справки и проучване на работодателя, за запори и възбрани. Нямах особени очаквания, но бях изненадан когато след около месец ми се обадиха от кантората на ЧСИ да им дам сметка по която да ми преведат парите за заплатите. Та разликата между ЧСИ и ДСИ е огромна. Когато е… Покажи целия коментар »

до Иво
до Иво
04 декември 2020 16:20
Гост

Защо си плащал такси по изпълнително дело за заплати? В ЗЧСИ пише-чл 81,че по трудови дела кредиторът-работник не плаща авансови такси, а те се събират от длъжника. Чл 81. Тоест ЧСИ-то те е изпързаляло да плащаш, когато не дължиш нищо. Разбирам,че после таксите ти ги е събрал и очевидно-възстановил, но това не променя,че няма право да ти събира предварително такса-щом си взискател по суми за неизплатени заплати.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 19:54
Гост

Просто не е бил никакъв взискател, а прави реклама на ЧСИ. Докарва си някой лев за драсканици човека. Иначе и аз използвам ЧСИ, като осъдя някой застраховател, банка, или колектор.

до Иво
до Иво
05 декември 2020 6:50
Гост

Или лъжеш, или тебе са те излъгали-и в двата случая не е добре(допускам,,че е второто-а това не говори добре за ЧСИ-тата, след като при ясен законов текст на чл 81 ЗЧСИ са те карали да плащаш по дело, по което взискателят не дължи авансови такси). Защото пишеш,че си плащал авансови такси по изпълнително дело за заплати, а по такова дело взискателят не дължи такси!

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
05 декември 2020 11:52
Гост

Точно така е, поне са коректни, когато си кредитор и не те лъжат, че работят.

Неприятно е да си длъжник, слава богу лично нямам проблеми, но като адвокат – да ти се стъжни погледа – драстични случаи има – като скакалци са, но – това им е работата, впрочем не са и толкова ефективни – ако им се организира дори и елементарна съпротива

Анонимен
Анонимен
05 декември 2020 17:43
Гост

Какъв адвокат си ти, смешнико форумен 🙂

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
07 декември 2020 6:50
Гост

Да, такива работи, очаквам някой да ме пита, влизал ли си в зала.

Бедността е болест на ума, съзнанието и – оттам и поведението.

Но – това е съдбата на повечето хора.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 20:07
Гост

Кой нормален ще те пита, то се вижда от писаниците ти, че не си влизал.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 11:42
Гост

Поздравления

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 11:42
Гост

Чакахме майка ми да осъди един работодател, който не и даваше пари и трябваше ЧСИ накрая да му събере парите. Оня си прехвърли парите в дръга сметка и когато започна проверка се оказа, че е по-беден от майка ми. КАзах, че така може да стане, нея я подлъгаха и адвокати, че то НЯМАЛО как да си прехвърли току така парите в друга сметка. реално го съдеше по сметка, в която има 10 лв. А и дължеше 2000. Та тия ЧСИ имат някакви минуси

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 22:46
Гост

И какъв му е минусът на ЧСИ-то в случая, че не сте блокирали сметките предварително с обезпечение и длъжникът си е източил парите докато го съдите?
ЧСИ-то какво да вземе от празна сметка??

Daniel
Daniel
04 декември 2020 11:40
Гост

Успех и дано могат да вършат още по0успешбо работата си в бъдеще

какви са приходите на ЧСИ-тата за 15 г?
какви са приходите на ЧСИ-тата за 15 г?
04 декември 2020 11:39
Гост

За тези 15 години колко общо такси са самосъбрали са себе си ЧСИ-тата?

Крайно време е държавата да публикува в сайт доходите на ЧСИ-тата-поименно и ежегодно. Така, както съдиите декларират всяка стотинка доход, ЧСИ-тата над съдиите ли са.

Любител
Любител
04 декември 2020 14:09
Гост

При такса по т. 26 – за събиране на парично вземане, таксата варира от 10% до 2 % за сумите на 100 000 лева. Като сложим и по процент за опис, процент и половина за въвод, и като прибавим и простите такси,сигурно сумата е над милиард. Но все пак е за 15 години. Чудно обаче, защо нотариусите имат таван, над който процентите от материалният интерес не играят, а ЧСИ имат ?

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 14:24
Гост

Би било много добре.

Петър Михайлов
Петър Михайлов
04 декември 2020 15:12
Гост

Декларират всичко. И се проверяват от ПККОМПИ,НАП, Министерство на финансите, Министерство на праводъдието и още няколко институции. Те са едни от най-проверяваните, но Вие няма как да го знаете това.

ццц
ццц
04 декември 2020 16:25
Гост

Не се казва ПККОМПИ, а КПКОНПИ!!!

за сведение
за сведение
04 декември 2020 16:27
Гост

Необходимо е декларирането да е публично-в сайта на Сметната палата. Защо се правите,че не разбирате. ЧСИ-тата следва в публичен, общодостъпен сайт да публикуват доходите си, и гражданите да могат свободно да се запознаят с тях, както го правят десетки други общественозначими професии. Явно вие не знаете,че не го правят, защото няма законово изискване. Има ЗПИЛЗВДДД-чл 2 е публикуван огромен списък на лица, които са длъжни ПУБЛИЧНО да декларират имуществото си, и всеки който се интересува да може да прочете информацията в сайта на Сметната палата-свободно, в реално време. Във въпросния закон са пропуснати ЧСИ-та и нотариуси. Редно е да бъдат… Покажи целия коментар »

Боби
Боби
05 декември 2020 22:34
Гост

За 200лв ми взеха 1000лв такса

Анонимен
Анонимен
06 декември 2020 9:17
Гост

От 2017г има таван на таксите на ЧСИ и това няма как да се случи. Вероятно наричате “такса” адвокатските хонорари, съдебните разноски и лихвите, които не си ги измисля ЧСИ, а ги претендира кредиторът. Точно това е идеята на доброволното изпълнение, за 200 лв дълг да платите 200, а не 1200 лв.
Но докато колекторите мощно финансират политиците, вие ще плащате по 1 000 лв отгоре, това е положението у нас, повсеместна корупция.

Равиоленска
Равиоленска
04 декември 2020 11:39
Гост

Аз съм много мекушав човек и подкрепям работата на ЧСИ-тата, но ми е мъчно за хората, на които вземат апартаменти и коли за няколко неплатени вноски. Айде от бизнесмените ми е все тая какво ще им вземат

Равиоленска
Равиоленска
04 декември 2020 11:40
Гост

Иначе поздравления за работата им и това, че са вкарали в хазната не малко пари. Ако знаехме и за какво точно са отишли щее да е спер. Но това си е информация, която те не могат да дадат, защото нямат идея. Трябва да я даде премиера, но и неговите подопечни не знаят предполагам

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 11:40
Гост

Потъват в бщджета ма за какво – не е ясно!

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 14:25
Гост

А е редно да кажат според мен.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 11:38
Гост

През ЧСИ е далеч по-евтино да купиш кола или имущество впрочем

Spiro
Spiro
04 декември 2020 11:38
Гост

Имам приятел, който така си купи кола през търг

съвет, безплатен(нали търсиш далаверата-та затова)
съвет, безплатен(нали търсиш далаверата-та затова)
04 декември 2020 11:49
Гост

По-евтино е , но е доста подло и долничко да се възползваш от хорското страдание. Това са прокълнати имоти. Не съветвам да купувате, ще си докарате лоша карма.

Филип
Филип
04 декември 2020 11:36
Гост

Много се надявам наистина да има въвеждане на опцията за електронни търгове

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 11:37
Гост

какво говориш. Далеч по-лесно е така да можеш да наддаваш за апартамент или кола