15 бивши спецпрокурори и следователи са командировани скоро след преназначаването, установи проверка на „Лекс“ в регистъра на командированите на сайта на Висшия съдебен съвет.

В последния ден от съществуването на Специализираната и Апелативната специализирана прокуратура (АСП) – 27 юли, Прокурорската колегия на ВСС премести всички магистрати в други органи на съдебната власт.

Така шефка на Специализираната прокуратура (СП) Валентина Маджарова беше преназначена в Окръжна прокуратура-София. Два дни по-късно – на 29 юли, главният прокурор Иван Гешев със своя заповед я е командировал в Апелативната прокуратура в столицата, считано от 1 август.

В АП-София са командировани и Детелина Йотова (от ОП-София), и Ирена Арменова (от СГП).

Бившият ръководител на АСП Даниела Попова и колегата ѝ Дочо Дочев бяха преместени в АП-София, но от 29 юли Попова е командирована във Върховната административна прокуратура, а Дочев – във Върховната касационна прокуратура.

Десетима бивши спецследователи пък са командировани в Националната следствена служба. Девет от тях са от следствения отдел на СГП – Нели Тодорова (бивш шеф на СО на СП), Виолета Вълчева-Николова, Иван Иванов, Миряна Иванова, Оля Антонова, Преслава Петкова, Ралица Дашева, Силвия Борисова и Славка Баханова. Десетият е Иван Делчев, който беше преместен в следствения отдел на ОП-София, но вече е в НСлС.

 

62
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
анонимен
анонимен
16 август 2022 8:32
Гост

Закриването на спецправосъдието е огромна грешка. Резултатът е свободно вихрене и раздаване на „справедливост“ в малките градове например, където можеш да купиш всеки и всичко. Където всеки се познава с всеки, образуват се „чадъри“ и правосъдието е химера. Но тепърва ще търпим последствията от толкова спешната „реформа“, която като че ли беше единствената цел на падналото правителство.

135Анонимен
135Анонимен
14 август 2022 9:58
Гост

Ясно от кого и за какво е закриването на спецовете бързо, бързо се случи. Едниствено, което направи заминалото си НС закри спец магистратурите, спря евтиния газ и напомпа инфлацията. Ясно е като бял ден, че закриването е по поръчение на едни с фамилии започващи с Б, както и едни разполагащи с много парични средства и нищо чудно да са се притеснили да станат обвиняеми и подсъдими и КП КОНПИ да запорира средствата им.

Ново 20
Ново 20
13 август 2022 19:58
Гост

Я дай пример с конкретно дело, но май не можеш, а? Силен си само в глупостите смешнико!

Анонимен
Анонимен
13 август 2022 17:11
Гост

Реформата се сведе до това кой къде да бъде преназначен, така че да няма сърдити! А какво мрънкане и тръшкане беше за пред камерите и микрофоните?!

Анонимен
Анонимен
13 август 2022 19:18
Гост

Реформата се сведе до това, едни дела да бъдат бастисани. Иначе отначало се знаеше, че прокурорите ще бъдат преназначени,както е по закон. Е, това е реформата на ДБ. Едни хора взеха едни пари, през една адвокатска кантора и го пробутаха за реформа.

Скрийте се.....
Скрийте се.....
13 август 2022 16:51
Гост

Каквото и да се каже за спец. поръчковите каскети, любимци на още по-неграмотния им шеф, все ще е малко! Срам са за прокуратурата, макар и не всички. По окръжните прокуратури вече се дивят на „постиженията“ им и разбират, че Айнщайн е бил прав за човешката глупост!Последиците от нея с години ще плащат всички български данъкоплатци, но иначе Каскета ще продължи да плямпа, че милиционерските му циркове са били правосъдие в техен интерес!

Анонимен
Анонимен
13 август 2022 19:00
Гост

Хей, специалиста!ържа, че си от най- неграмотните и некадърните, за сметка на това от най- злобните, алчните и кариеристичите неудачници! За твое сведение, софийските апелативни съдии от НО известни с професионализма си вече изказват непредвидено и непредубедено възхищение от проверени актове на спец съдии, които май ще се окажат на доста по- високо ниво от прехвалени колеги.

Анонимен
Анонимен
13 август 2022 19:38
Гост

Тупан! Сто процента си се скъсал от усилия да те командироват в спец-а, но за там се искаше работохолизъм и интелект, а не злоба и членство в ССБ!

Анонимен
Анонимен
13 август 2022 19:42
Гост

Благодарение на ССБ и правилните ти преценки, ще се пенсионираш в СРС дори и без грам възможност за командировка в ОС- Кюстендил!

Ха-ха
Ха-ха
13 август 2022 20:31
Гост

Само тъпаците мечтаят да са слуги! Явно ти и този със следващия коментар сте сбъднали мечтите си! Мен не ме мислете, прекалено висока топка съм за „нивото“ ви!

Анонимен
Анонимен
13 август 2022 20:44
Гост

Самия факт, че се чувстваш длъжен да отговориш значи , че си комплексиран тупан иначе щеше да подчинен с високомерино, подходящо за “ висока топка“ мълчание!

Анонимен
Анонимен
13 август 2022 12:21
Гост

Какво ще се промени, с командироване или без командироване, нали същите хора ще правят същите неща. Говоря не само за спец.прокурорите, но и за спец.съдиите. Не я разбирам тази реформа, а съм магистрат с 20 годишен стаж. Всички се вглеждат в колегите, които са преназначени и командировани, защо никой не пита, какво става с делата, с обвиняемите и подсъдимите. Нищо не става, защото реформата се прави от хора, които нямат хабер от съд.система, а се режисира от мастити адвокати и подсъдими с тежки обвинения, избягали в чужбина. Питам, кое е по погубено, Спец. Съда и Прокуратура да работят или крупни… Покажи целия коментар »

Ново 20
Ново 20
13 август 2022 17:00
Гост

Искате да кажете, че при Буци и Дебелян имаше държава, а Гешев и спец. слугинажа им раздаваше справедливо правосъдие ли? Жалко е ако след 20г.стаж смятате мафията за държава, а държавния рекет на овластени мутри за правосъдие!

Анонимен
Анонимен
13 август 2022 11:20
Гост

Разбрах, че Кънев ще става заместник на Окръжна Търговище или Силистра.

Ангел Демирев Кънев
Ангел Демирев Кънев
13 август 2022 13:27
Гост

Привет, господин или госпожо анонимен списвач. Уведомявам Ви, че не съм кандидатствал и нямам намерение да кандидатствам за адм. ръководител или заместник такъв, нито в Търговище, нито в Силистра. Съгласно нормите на ЗСВ, имаше гласуване и ВСС реши и ме преназначи , като прокурор в Софийска градска прокуратура, където работя и в момента. Смятам, че е некоректно да се списват неистини и то анонимно, па макар и във форум. – автор на настоящия коментар Ангел Демирев Кънев.

Анонимен
Анонимен
13 август 2022 17:13
Гост

А може ли да се копира част от авторския Ви коментар или е обект на авторско право, след като не е анонимен?

Анонимен
Анонимен
13 август 2022 8:38
Гост

Страшна статия, информацията е отчасти невярна, защото някой от споменатите прокурори не са били в Спец. Например Дочев, който е от кариерата, бил е в СРП, СГП и от там е командирован във ВКП. Познавам го лично и е стойностен човек и професионалист, здраво стъпил на земята, с чувство за отговорност и прецизност. Радвам се за него, а и работата ми като магистрат ме е срещала с много достойни прокурори от всички нива. Статията внушава някакво задкулисно уреждане и не бива по този начин да се нагнетява общественото мнение, защото не всички прокурори са маскари, както не всички журналисти обслужват… Покажи целия коментар »

Честито
Честито
13 август 2022 8:16
Гост

Браво! Заслужили са! Даниела Попова беше преподавател по осигурително право в НБУ и изнасяше много полезни семинари. Като обвинител също е на ниво!

BIFSm
BIFSm
13 август 2022 7:44
Гост

Страшна „новина“! Много „полезна“ информация давате! Само дето, Дочев е командирован във ВКП от СГП не от вчера, а отдавна. И реално не е работил в специализираната прокуратура. Второ – Маджарова за каква длъжност да я готвят според вас? За младши прокурор? Или за прокурор в районна прокуратура? И т.н. и т.н. Хайде дайте по-сериозно малко! Оставам с убеждението, че едни незнаещи хора коментират, колкото да не заспят!

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 22:37
Гост

При тази нескопосана реформа, всеки се спасява както може. Защо се плюе по прокурорите и Геше, те не са създали спец.прокуратурата. Всеки на тяхно място ще се уреди ако може, след като политическата класа ги цака. Русата и мамин синковец да не очакват някой спец. да се самозапали ритуално!?

Ами
Ами
13 август 2022 0:13
Гост

Защото там отидоха основно хора, които не можеха да отидат на по-горно ниво другаде, а сега се „уреждат“ не заради качества. Та, вероятно, затова.

Христо и Надежда забъркаха миш- маша
Христо и Надежда забъркаха миш- маша
13 август 2022 1:07
Гост

Абе Христо Иванов и Надежда Йрдановя батабар с целия си файрон- партия иската да св командироват в ПП на Кирчо И Кокорчо , а очакват най- обикновени магистрати да стоят със скръстени ръце , хм ????

Анонимен
Анонимен
13 август 2022 9:17
Гост

Хр.Иванов, Надеждата и най-гооолемия им специалист Славов, ако отидат на един конкурс за магистрати 4.50 ще им е далечна планета. Няма как да реформираш нещо без да имаш един ден стаж по него, нали щяха да правят отдели към АП за борба с орг престъпност, нищо такова, върнаха преди 2012 и до там, и заради това резултатите ще са до там. Толкова от тези корифеи не на правото, на ПР, правото, правосъдие те затова го използват.

Ами
Ами
13 август 2022 10:31
Гост

Че Ицето и Надето за тая работа не стават никой не спори. Факт е обаче, че и т.нар. „спецове“ не стават, след като са окъкали където каквото са могли. Просто сега това лъсна, като си разпратиха творенията из страната, че и често на грешни места.

Юрист
Юрист
13 август 2022 13:50
Гост

Нищо не е лъснало, защото повечето дела все още не са изпратени и то заради закон, който беше писан в кантората на Ина Лулчева, а не в парламента. И питайте съдиите от СГС, при които отидоха някои дела с по 15 подсэдиви и 20 адвоката, как са се шашнали. То е лесно да коментираш без да разбираш от материята.

Ами
Ами
13 август 2022 15:43
Гост

А ако добре знам за какво говоря, какъвтое случаят?

Дилетант и инфантил - Наско Сл
Дилетант и инфантил - Наско Сл
13 август 2022 10:36
Гост

Та този Славов е просто върлата и нищо повече , не че е проблем да си връзкат , но е хубаво и да имаш малко собствена тежест като те буатат. Славов си е чиста проба заради Владо Славов. Момчето Наско Славов си личи че не е помирисвам право и пратила никъде и никак нито в ка това и зала , нито в досъдено , нито в съдебно заседание ! Не личи и академиЪм да е сериозен преподвател за да плещи така глупости с лекота . Сигурно е оцветявал комикси свързани с правото

288
288
12 август 2022 18:47
Гост

За кучета и котки може, за прасета – не може…Колко неочаквано.

Йорист
Йорист
12 август 2022 15:19
Гост

Браво на г-н, бъдещ д-р по международно право, Гешев за собственоръчно изработените повишения за добре свършените поръч… ааа, задачи*! Напълно заслужено!

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 14:52
Гост

Като гледам глупостите, които получихме от спецковците-прокурори, по-добре да бяха ги уволнили.Тотално неграмотни хорица работеха там.Мислех, че са зле, те били много по-зле.

288
288
12 август 2022 19:03
Гост

За сметка на това, ги изпоназначиха на шефски постове в София и по-важните за овладяване градове в страната 🙁

Петко, Петко чуждопоклоннико
Петко, Петко чуждопоклоннико
13 август 2022 1:11
Гост

Да на Маргарита Попова мочето “изненадващо” стана зам. На ОП- София , а чичо му Сарафов се шев на НСлС и зам главен прокурор , а мамата пък Магаритката каква ли не беше и все греда беше . Явно този семен клан е една от най- големите мафии в съдебната система

анонимен
анонимен
13 август 2022 13:02
Гост

Dud, мисли сега за себе си! “Глупостите”, който дойдоха при теб ще трябва да се справиш, иначе по-добре да те уволнят!

Юрист
Юрист
13 август 2022 13:54
Гост

И по-точно кои дела? Вие, колега, магистрат ли сте или свободно пишещ?

Информирайте се, моля
Информирайте се, моля
13 август 2022 14:37
Гост

О, изпратени са. Ако не всички, повечето. Някои са и прочетени, та изводите на преждепишещия въобще не са голословни. Или е редно половин година да чакаш да те закрият и да не се произнасяш?

Ad nauseam
Ad nauseam
12 август 2022 14:47
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Оля
Оля
12 август 2022 13:54
Гост

Милите. Олекна ми. Нямаше да спя спокойно.

Асен
Асен
12 август 2022 13:54
Гост

Е, успех в новото им поприще.

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 13:25
Гост

Гешев да не би да подготвя Маджарова за свой заместник, след като Краси Филипова влезе във ВСС

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 13:27
Гост

Аааа, конкуренцията за мястото ще е жестока. Още поне двама се спрягат – Цацаров и Чапкънова, на която Гешев бил дал отдавна обещание са я възнагради

Мисирка
Мисирка
13 август 2022 1:16
Гост

Как по – точно да я възнаградят тази Чаплън ова отзаде ли ? Мисирка от бургаските села и си плещи на диалект със самочуствие

Фики
Фики
12 август 2022 13:51
Гост

Има такава вероятност.

Лазар Добрич
Лазар Добрич
12 август 2022 14:48
Гост

Това че дебелият дупнишки гъз е избран, не значи че е влязъл!

Много вряка и е смешна в напъните
Много вряка и е смешна в напъните
13 август 2022 1:17
Гост

Освен , че в се ама и много вряка креслива такава една …. Ааа доста неприятна направо отблъскваща

Женско царство ,ама женска рабоата
Женско царство ,ама женска рабоата
13 август 2022 1:14
Гост

Е хубава работа, една вреслива селянка да се смени с друга селянка и все женско царство егати дисбаланса

Джанго
Джанго
12 август 2022 13:23
Гост

А с колежката Пръскачка какво стана?

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 13:29
Гост

Тази все още иска да става съдийка, ама Съдийската колегия не я ще. Затова засега кюта в СГП

Кики
Кики
12 август 2022 13:52
Гост

Добре си е там.

Блондинкта
Блондинкта
13 август 2022 1:19
Гост

Ми спукано е к е оплутнението отдзадЕ и отгоре и сега е в ремонт

Чичо Сам
Чичо Сам
12 август 2022 13:21
Гост

За да получиш, трябва да дадеш. Те даваха ли, даваха…

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 13:16
Гост

Какво се случва в апелативната прокуратура в София. Там няма много работа, доскоро нямаше и много прокурори, но пък изобилства от началници. По едно време на 20 прокурори имаше шестима заместници. Сега май съотношението е 35 към 6. Но и това е много

Лозан
Лозан
12 август 2022 13:53
Гост

Много вожд, малко индианци. 🙂

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 13:11
Гост

А Ангел Кънев къде го забравихте. Или той ще е във втората вълна

Кънчо динята
Кънчо динята
13 август 2022 1:21
Гост

Прекрасен Йорист от Магнаура . Да се връща в Любимец и да си гледа дините

Ангел Демирев Кънев
Ангел Демирев Кънев
13 август 2022 13:36
Гост

Привет и на Вас, господин или госпожо анонимен списвач. Уведомявам и Вас,че съгласно решение на ВСС вече съм прокурор в Софийска градска прокуратура. Понастоящем работя в тази прокуратура. На следващо място е важно да знаете, че нямам намерение да давам съгласие да бъда командирован, където и да е на по- горно ниво в прокуратурата. Отново посочвам, че е изключително некоректно да се пишат неистини и то анонимно, па макар и във форум. Автор на настоящия коментар Ангел Демирев Кънев.

Анонимен
Анонимен
14 август 2022 10:03
Гост

Нещо друго имаш ли да ни уведомяваш, относно кариерното си развитие или да си отворя една бира и да видя програмата на Висшата лига за следобяд?

Литмус
Литмус
16 август 2022 23:36
Гост

Мислиш ли,че на някой изобщо ме дреме дали ще пиеш бира и ще пускаш шкембе,или ще гледаш тъпи мачове по телевизията…кой се интересува от тебе бе.,.

Юрист
Юрист
12 август 2022 13:04
Гост

Толкова ли няма за какво да пишете, че търсите клюки, Лекс?

Превръщате се от специализиран юридически сайт в обикновен журналистически сайт, търсещ клюката, за да създаде интрига. Жалко.

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 13:19
Гост

Не знаех, че регистърът на командированите е клюкарник, ама ние простите служители какво ли знаем…

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 13:19
Гост

Като не ти харесва, не чети. Никой не те кара насила. Аз пък смятам, че и този вид новини са полезни, защото човек може да научи за кого се грижи Гешев и за кого не.

Пипи
Пипи
12 август 2022 13:54
Гост

Той ли? Най-вече за себе си. 🙂

Люшо
Люшо
12 август 2022 14:53
Гост

Друго си е да свалиш стриптизьорка от пилона в Боровец!

И после да е метреса (с деца) на Главния.

О времена, о прокурорски нрави!