10% ръст на заплатите на всички магистрати и съдебни служители, увеличение с 50 лева на парите за ранг на съдии и прокурори, както и леко „вдигане“ на основните възнаграждения на върховните магистрати. Това е компромисният вариант, около който са се обединили членовете на Висшия съдебен съвет на работно заседание, провело се на 23 януари, научи „Лекс“.

Първоначалното предложение на бюджетната комисия беше заплатите на всички в съдебната система да бъдат увеличени с 10 на сто, като се запазят сумите за ранг. В момента магистратите с ранг „съдия в ОС и прокурор в ОП“ получават 200 лв., с ранг „съдия в АС и прокурор в АП“ – 300 лв., а с ранг „ВКС и ВАС“ – 350 лева.

Това предложение трябваше да бъде обсъдено на заседанието на Пленума на 23 януари 2020 г. Но част от кадровиците са настояли за такава корекция на възнагражденията, с която да се намали разликата в заплатите между районно и върховно ниво. В момента съдия в районен съд получава 2437 лв., а колегата му от върховен съд – 4425 лева.

По информация на „Лекс“ на работното заседание е имало сериозни спорове, като от едната страна са били върховните съдии, а от друга – колегите им, които идват от другите нива в системата.

Проблемът, според някои, е, че съдиите от върховните съдилища са много натоварени, носят много по-голяма отговорност, защото са последна инстанция, и най-важното – те не получават пари за ранг. Според други пък районните и окръжните съдии и прокурори също са много натоварени и заслужават адекватно заплащане.

Компромисният вариант е най-напред да се запази идеята за 10-процентен ръст на заплатите на всички. Отделно парите за ранг да се вдигат с 50 лв. И не на последно място – ще има и леко увеличение на основните възнаграждения на върховните съдии и прокурори. Какво точно ще е то, засега не е ясно. Очаква се на заседание в сряда бюджетната комисия да направи съответните изчисления и да предложи вариант, съобразен с бюджета, като всичко това ще бъде обсъдено от Пленума на ВСС в четвъртък.

Иначе след десетте процента ръст основната заплата на районен съдия ще стане 2681 лв., а в СРС и СРП – 2985 лева. Възнаграждението на административните и окръжните съдии, както и на прокурорите от това ниво ще бъде 3398 лв., а магистратите от СГС, АССГ, спецсъдиите и прокурорите от столицата ще получават 3676 лв. Заплатите на апелативните магистрати ще станат 4111 лв., а на върховните – 4868 лв., като тази сума е без готвената лека корекция нагоре.

Шефът на градския съд иска ВСС да определи допълнителни възнаграждения на колегите му

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов е поискал Висшият съдебен съвет да определи допълнителни трудови възнаграждения за колегите му поради високата им натовареност.

В писмо до съвета Трифонов изтъква, че СГС е най-големият окръжен съд и с най-висока натовареност от останалите от това ниво. От 1 януари 2016 г. до 15 ноември 2019 г. са постъпили 112 183 дела, а свършените за този период са 112 760.

Към момента в СГС работят 149 съдии, включително и младшите, а щатът е за 180 души. Реално обаче натовареността е по-голяма, тъй като 15 от магистратите са командировани в САС, ВКС и спецсъда, двама младши съдии са в отпуск по майчинство, а трима – в дългогодишен неплатен отпуск поради пребиваване извън страната.

Трифонов посочва, че според чл. 233, ал. 6 от ЗСВ въз основа на степента на натовареност на съответния съд и прокуратура, ВСС може да определи допълнителни трудови възнаграждения на магистратите там.

Като вземете предвид стриктното изпълнение на преките служебни задължения, проявения висок професионализъм при решаването на делата, постановяване на съдебните актове в законните срокове и голямата натовареност, предлагам да бъде определено допълнително възнаграждение на магистратите от СГС“, казва Трифонов.

Искане в същия смисъл е постъпило и от районния съд във Варна. Двете са изпратени на бюджетната комисия.

Миналата година председателят на СРС Александър Ангелов също поиска ВСС да определи премии на колегите му, които са силно натоварени. Засега това предложение все още не е гласувано от кадровия орган.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
До хората от частния сектор
До хората от частния сектор
28 януари 2020 9:53
Гост

Така ли не разбрахте, че магистратите и всички служители в съдебната система и във всички останали държавни институции не могат да имат бизнес и страничен доход. Вие може да работите на сто места или да си имате работа + собствен бизнес. Всичко е въпрос на вашия умствен капацитет да си организирате трудовия процес. Наред с това има и ред други причини, които налагат тези заплати да са по-високи, но какво да ви се обяснява. Да говориш на тролове е като да говориш на радио.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 10:10
Гост

Дрън дрън. Какви „сто места работа“. След 8 часов работен ден при частника ти си като пребит от преумора, тоя бълнува за втора, трета работа. Ти семейство нямаш ли, да им отделиш време и за тях-как изобщо си и помисляш за втора работа? Освен абсурдните заплати 2000 лв лева-безотчетни пари за дрехи са страничен доход-прави по 160 лв месечно. Неплащането на осигуровки -също е страничен доход. Това ви спестява около 200 лв на месец. А обученията-които са за сметка на работодателя, честно и на приятни места в чужбина- Испания, Белгия-това не е ли страничен доход. Страничен доход е-дори и го… Покажи целия коментар »

До хората от частния сектор
До хората от частния сектор
28 януари 2020 10:16
Гост

Много хора го правят и не мрънкат. Повечето от тях са с образование и си знаят цената. Никой не седи вързан насила при такъв работодател, който не плаща. Още повече, ако си човек с акъл, образование и хъс.

.
.
28 януари 2020 10:15
Гост

Каква втора работа. От 9-18 при частника-първа работа, а тоя дава съвет плебсът да ходи на втора работа -от 20 часа до 4 сутринта?! Физически е невъзможно да работиш на две места. Явно в съдебната система имате слаба натовареност, след като бълнувате за втора работа-ама за другте. То има звена-където може и да има място за втора работа-следствие, ВАП, апелативни прокуратури, администратимни съдилища в провинцията-където съдия има по 5 дела месечно-верно имате време и за втора работа.

До хората от частния сектор
До хората от частния сектор
28 януари 2020 10:23
Гост

Има една приказка – Кой за каквото е учил…!
Всеки си гледа от неговата камбанария и си мисли, че на другия е лесно. Лесни неща няма, независимо дали си съдия, служител или при частника. Въпросът е е навремето да се е опичал акъла.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 10:34
Гост

Така де-по -образовани и по-знаещи са с по-ниски доходи от инсталираните в съдебната система. А в съда-дори и да си чистач е въпрос на връзки.

До хората от частния сектор
До хората от частния сектор
28 януари 2020 10:38
Гост

Ма то и при частника е така….

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 9:47
Гост

Така и не решиха проблема с натовареността в СРС. А сега се мотаят с премиите на колегите.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 9:43
Гост

Разликата между възнаграждението на върховен и районен съдия е фрапираща. А колегите в СРС са изключително натоварени.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 9:45
Гост

Още по-фрапираща е разликата в заплатата на младеж-съдия в Районен съд, и заплатата на професор от Академията на науките-пред пенсия дори. Не е в полза на професора…

безобразие
безобразие
28 януари 2020 9:36
Гост

Как ви са тези рангове. Никъде в частния сектор няма доплащане за рангове. При частника се получава договорената заплата, и нито стотинка повече. В съдебния сектор явно е друга реалност-невероятни заплати, но за сметка на това с допълнителни бонуси и доплащания.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 9:43
Гост

Да не се пропускат и екстрата пари за дрехи- сега предстои това плащане. А миналия месец-бонусът за ЧНГ-също се пропуска. Да се добави и гарантираната добавка от 2 процента на година към заплатата. Които са над гарантираните вече 10 процента увеличение.
Ако магистрат напусне, и стане юрисконсулт в бизнеспарка на някоя фирмd, и им каже дайте ми 2 бона пари за дрехи-познайте каква ще е реакцията. Дрехите в частния сектор хората сами си купуват-от ниските заплати.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 12:16
Гост

Като ви тревожат толкова ранговете-вижте цялата държавна администрация-навсякъде има такива. И нали не мислите че тия рангове, които толкова ви бодат очите са необлагаеми. Нито един държавен служител или служител в съдебната система, не може да скрие и една сотинка от своите доходи. А вие преди да хейтите, се замислете-колко взимате, на колко ви осигуряват и тогава плюйте по другите.

ДСИ
ДСИ
28 януари 2020 9:26
Гост

10% + увеличение за ранг с 50 лв. не са малко. Нас, ДСИ и СВ най-вероятно ще ни минат пак само с тези 10% и без да актуализират нашите пари за прослужени 6 години, които от 20 години са си 50 лв. и като гледам нямат намерение да ги актуализират. Все едно тези пари инфлация не ги лови.

Трезвомислещ
Трезвомислещ
28 януари 2020 8:48
Гост

Защо нищо не пишете за ранговете на съдебните служители. Те не са променяни от 2005 г. Един новоназначен съдебен служител започва със заплата 719 лв. и 25 лв. ранг. Как не ви е срам? Увеличение на ранговете с 50 лв.?!? Миналата година си ги вдигнахте със 100 лв. Сега пак. Съдебните служители работим за смешни пари. Скоро няма да има кой да ви работи. Сами ще си работите делата и ще си водете протоколите от заседанията.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 9:02
Гост

Напълно си прав. Но за да не е написано, значи няма промяна. Доколкото знам, ВСС се оправдава с орязания бюджет, което е безобразие

хайде правилата да са еднакви за всички
хайде правилата да са еднакви за всички
28 януари 2020 9:38
Гост

Заетите в туризма получават МРЗ, рангове няма, работи се по 12 часа, всеки ден, без почивка в събота и неедля, отпуски -няма, работи се често и до полунощ-без доплащане. Там и 25 лв отгоре са мираж.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 8:23
Гост

А защо все забравяте парите за дрехи, които съвсем не са малко, разпределени на годишна база?

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 8:21
Гост

50 лева – 50, квот такова, както е казал мъдрецът. Надали някой ще се разработи повече за 50 лева, ама нейсе, това е което имаме като възнаграждения в тази система.

парите за дрехи
парите за дрехи
28 януари 2020 8:15
Гост

Засега вижда, че не се коментира нищо за любимото перо на всички в тази система – парите за дрехи. Любопитно ми каква пара чини една тога, защото това е служебното облекло на съдиите и прокурорите. За мен на година трябва да получават за дрехи колкото за две тоги. За съдебните служители е друго. Те трябва да вземат повече първо защото заплатите им са много по-малки и второ, защото трябва да са в добър вид като общуват с граждани и адвокати.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 8:15
Гост

А ще има ли пари за този вариант?

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 8:18
Гост

Е, явно има, щом са се разбрали. Впрочем каква е тази форма „рабптно заседание“? В ЗСВ такова животно няма.

разликаТА
разликаТА
28 януари 2020 8:07
Гост

Хайде да си го кажем ясно – има голяма разлика между върховно ниво в съда и в прокуратурата по отношение на натоварването. Върховните съдии и във ВКС, и във ВАС , са стахановци. В прокуратурата нещата съвсем не стоят така – цялата работа се върши от първоинстанционните прокуратури. Там е къртовският труд. Това трябва да се съобрази при определяне на основните заплати.

честно
честно
28 януари 2020 8:11
Гост

ама моля ви се, масово всичко се възлага на съдебни помощници. особено във ВАС

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 8:17
Гост

Затова във ВАС има повече съдебни помощници от ВКС, който е по-голям 😉

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 9:39
Гост

А в КС-всеки съдия си има такъв. А на човек се падат по 1-2 дела на година.

Георги
Георги
28 януари 2020 9:40
Гост

Ей, не спряхте да гледате в чуждото канче. За това и държавата ни ще е на този хал.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 9:37
Гост

И във ВКС е така. Дори някои от колегите качват актовете на докладчиците в деловодната система.