Да се въведе 10-годишна абсолютна давност, с изтичането на която да се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването ѝ, предлагат депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти. Те са внесли проект за допълнение на Закона за задълженията и договорите (пълния текст на законопроекта виж тук).

Давността няма да се прилага, когато задължението е отсрочено или разсрочено, или произтича от непозволено увреждане, или неоснователно обогатяване. От нея няма да се възползват едноличните търговци.

„Няма да са нужни скъпоплатени адвокати и юридически услуги – само с едно заявление след изтичане на 10-ата година длъжникът като го изпрати до кредитора и като каже, че е изтекла 10-годишната абсолютна давност и не дължи, трябва да се прекратят изпълнителни дела и всякакво съдебно преследване. Това е много важно, защото имаме и друг вид преследване – това на колекторите“, коментира евродепутатът Емил Радев при представянето на промените от управляващите.

В мотивите си депутатите от управляващото мнозинство заявяват, че в момента има изпълнителни производства срещу граждани, които продължават над 10 години, като през цялото време на длъжника се начисляват лихви, такси и разноски. „Изпълнителните производства могат да продължат до безкрайност, въпреки че длъжникът е загубил голяма част или цялото си имуществото и е в обективна невъзможност да изплати своите дългове. Съгласно действащото законодателство при смърт на длъжника, изпълнителните действия продължават срещу неговите наследници“, изтъкват те.

И обясняват, че в България нито има процедура за обявяване на неплатежоспособност на физически лица, нито има абсолютна давност за задълженията им. „Институтът на абсолютната давност в ЕС е регламентиран в Гражданските кодекси на Белгия, Германия, Франция, Португалия, Румъния и др. Тенденцията в голямата част от държавите-членки е в последните години да намаляват общите давностни срокове. В по-голямата част от държавите изрично е установен общ давностен срок, който варира от 3 години (например Румъния, Словакия, Германия, Дания, Чешката република) до 30 години (Австрия, Люксембург и отчасти Белгия). Като 10-годишният общ давностен срок е най-разпространен в законодателствата на държавите членки“, сочат вносителите.

Те припомнят, че в момента в Закона за задълженията и договорите е въведена обща 5-годишна давност или в определени случаи 3-годишна. „Уредената с чл. 110 и 111 от ЗЗД давност се прекъсва с предявяване на иск или възражение или с предприемане на действия за принудително изпълнение от страна на кредитора. Съгласно чл. 117 от ЗЗД от прекъсването на давността почва да тече нова давност и това може да продължи неограничен период от време и кредиторите безкрайно могат да преследват длъжниците – физически лица“, се изтъква в мотивите.

Като депутатите подчертават, че въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност няма да промени действащия режим за общата давност.

Освен това така ще се уеднакви режимът за погасяване на публичните и частни задължения на физически лица, а и ще се даде шанс на гражданите „да започнат от нулата и да градят на чисто своята семейна икономика“.

„Достатъчно са защитени и интересите на кредиторите защото десет години е един дълъг срок, в който кредиторите реално могат да съберат вземанията си, като в по-голямата си част от случаите те могат да се снабдят на извънсъдебно изпълнително основание с изпълнителен лист и да се възползват от ускорени съдебни процедури“, пише още в мотивите.

 

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
20 октомври 2020 15:58
Гост

Демек има преследване от колекторите, ама по никакъв начин не се регламентира тяхната отговорност. Да не говорим, че често тяхното поведение е, меко казано, тормоз, а понякога и откровенно мутренско

СТЕПАН ВИНОГРАДОВ
СТЕПАН ВИНОГРАДОВ
23 юли 2020 15:05
Гост

Депутатите пpoпycĸaт няĸoй вaжни acпeĸти. 1.Bиновен ли е длъжниĸa зa coбcтвeния cи фaлит. 2.Oтгoвopнocттa нa бaнĸитe зa зaпaзвaнe нa ипoтeĸиpaнoтo в тяxнa пoлзa имyщecтвo и дaдeнa ли e oт тяx възмoжнocт нa длъжниĸa дa paзcpoчи дължимoтo, пpeди дa изпaднe в нecъcтoятeлнocт. Moят пpимep: Фиpмaтa ми имaшe ĸpeдит oĸoлo 250 000 лв., взeт 2006 г., oбeзпeчeн c нeдвижими имoти зa 500 000 лв. – пo oцeнĸa нa бaнĸaтa. 2008 г. oт бaнĸaтa пoиcĸaxa дa cтaнa cъдлъжниĸ, ĸaтo физичeĸo лицe, /явнo знaexa зa нacтъпвaщaтa финaнcoвa ĸpизa/. Πoдпиcax aнeĸca. Kpeдитa пoгacявax peдoвнo дo cpeдaтa нa 2010 г, нo бизнeca ce cĸaпa, бaнĸepитe вдигaxa… Покажи целия коментар »

Мечкаров
Мечкаров
01 юли 2020 23:01
Гост

многууважаеми вносители, катофтолкова хора страдат, защо, аджеба, трябва да мине 6 месечен срок за влизане в сила. Проекта ви е от зор заман ненаситна пасмина. поздрави на агиос ганьос!

Някой си
Някой си
01 юли 2020 11:35
Гост

Дори и да тече абсолютната давността от влизане в сила на съдебното решение или издаването на ИЛ, пак ще е някаква защита за ФЛ длъжник. В такъв случай аргументите „против“, поради продължителността на съдебните процедури ще са несъстоятелни, доколкото абсолютната давност ще тече от момента на пълна ликвидност на задължението. От този момент кредиторът-взискател може да ползва неограничено привилегиите на принудителното изпълнение до изтичането на 10-годишния давностен срок. 10 години след СПН / ИЛ е много голям срок, и то при пълна ликвидност. Подходящо е съдебният изпълнител да следи и служебно за изтичането на този срок (считано от ИЛ), подобно… Покажи целия коментар »

Данаил Лазаров
Данаил Лазаров
28 юни 2020 2:41
Гост

Кредиторите винаги са добре и „защитени“, защото те толкова много лъжат и грабят клиентите си с техните огромни лихви, такси и прочие, че тази абсолютна давност трябваше да бъде въведена още преди много години, и с това трябваше да се помисли и за интересите и защитата на обикновените хора, а не само да се подволява на кредиторите да грабят, както си искат клиентите си!

Анонимен
Анонимен
26 юни 2020 6:52
Гост

Виждам много народ си чесъл езиците. А, бе, тази давност трябва да тече от момента, в който вземането е станало изискуемо демек има влязло в сила ср и спн. Разтакаване на дела не върши работа

Юрист
Юрист
26 юни 2020 8:27
Гост

„Да се въведе 10-годишна абсолютна давност, с изтичането на която да се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването ѝ.“
Това означава, че абсолютната давност тече и по време на съдебния процес – както е при наказателните дела!

Адвокат хитър като Кума Лиса
Адвокат хитър като Кума Лиса
25 юни 2020 21:58
Гост

Управляващите са ТОТАЛНО МАЛОУМНИ и единствено се надявам банковото лоби за пореден път да стопират безумието им . Като адвокат с 30 годишна практика веднага ви казвам – мога да направя така че всяко съдебно дело да продължи повече от 10 години . Принципът е прост – клониране на делото в други преюдициални производства и спиране на основното дело . Да си счупят главите съдилищата не могат да изгледат /поне ако аз участвам/ едно дело на три инстанции за по-малко от 3-4 години . А преюциалното дело също може да се спре за още 3-4 години и плюс основното 3-4… Покажи целия коментар »

адв.Д.Караниколов
адв.Д.Караниколов
25 юни 2020 20:29
Гост

Добра идея, но ЛОШО изпълнение. Защото така формулиран текста ще изисква лицето да докаже, че задължението не е отсрочено или разсрочено. Все едно да доказваш, че нямаш сестра. ТРУДНО юридически, и става в отделно дело за няколко години. През което време ЧСИ-то ще може да действа, а дори съдът да спре изпълнението изпълнителното дело пак ще е висящо, ще съществува. Да не говорим, че нормата налага лицето да прави изрично изявление, което задължително трябва да достигне до знанието на кредитора и на ЧСИ, които нямат никакъв интерес да узнаят това и ще измислят всякакви начини да възпрепятстват уведомяването или поне… Покажи целия коментар »

iv.hr.
iv.hr.
27 юни 2020 9:46
Гост

paragraph 22 as alwayas колеги. В мътни води, риби ловят, ама малкииии…..ГолЕмите ни7то ги не ловиии….

личен фалит и 10 годишна давност!
личен фалит и 10 годишна давност!
25 юни 2020 20:22
Гост

Така, както фирма може да не плати, като фалира, и законно нулира дългове-чл 739 ал 2 ТЗ и гражданин следва да може да се освобождава от дългове, ако не може да плати. Фирма може да не плати на гражданин-след фалит, и от това не следва нищо за собственика на фирмата-случи се като фалира преди години туристическа фирма, и гражданите -кредитори платили за екскурзии не получиха нищо. Но ако гражданин не може да плати доживотно няма отърваване. Трябва да има и 10 годишна абсолютна давност и личен фалит. Както е в цяла европа

Анонимен
Анонимен
25 юни 2020 19:11
Гост

„като в по-голямата си част от случаите те могат да се снабдят на извънсъдебно изпълнително основание с изпълнителен лист и да се възползват от ускорени съдебни процедури“. Кое е извънсъдебното изпълнително основание по действащия ГПК, че не се досещам?

Горки
Горки
25 юни 2020 17:55
Гост

Веднага се вижда „нивото“ на гербаджийската юридическа мисъл . Първо , ЧСИ и ДСИ не могат да прилагат давност – давност се съобразява само в исково производство . Второ , абсолютната давност ще стимулира безпричинното бавене и отлагане на дела . И в момента има съдии , които си пишат решенията след 2-3 години . Ако пък се отмени решение на въззивен съд от ВКС и се върне делото за ново разглеждане , абсолютната давност е готова ! Доста лоша идея според мен . Но някой от депутатите имат опит с прехвърляне на публични задължения на клошари. Както се казва… Покажи целия коментар »

хигиенист в мол
хигиенист в мол
25 юни 2020 20:25
Гост

ИзоБщо не е лоша идията. Ако давността изтече по вина на съда можеш да съдиш съда. Да съдиш съд не е чудо невиждано, да бъде осъждан съд се е случвало. Един юрист трябва да знае и сам да се досети за тази възможност-да съдиш съда, ако съдът е виновен за изтеклата давност.

Горки
Горки
25 юни 2020 21:33
Гост

Идеята е доста лоша , защото съм я виждал как „функционира“ по данъчни дела . Яко разтакаване и стимулиране на корупцията в съдилищата . Плащат във ВАС да им върне дело за някаква глупост и делото се обезсмисля – докато административният съд го насрочи , задължението се е погасило по давност. Днес по данъчни , а утре – и по граждански и търговски дела . Да се съди съд по принцип е възможно , но съдът може и да се произнесе в последната секунда и тогава няма да има причинно-следствена връзка . Да си си събрал сумата чрез ЧСИ за… Покажи целия коментар »

iv.hr.
iv.hr.
27 юни 2020 9:45
Гост

A moge ли да съдя съда за невръчено изв. за възстановяване на работа за НЕЗАКОННО Уволнение с точната дата, от която започва да тече 7дн.срок. И каква е давността да осъдя СГС… за незак. уволнение от НАП-аст Божия….

Живко
Живко
25 юни 2020 15:34
Гост

Алабализм!

Николев
Николев
25 юни 2020 15:34
Гост

Надяваме се да няма проблеми след тия решения

Цветков
Цветков
25 юни 2020 15:33
Гост

Е значи ще се крият 10 години и после ще пишат писмо.

Емилиева
Емилиева
25 юни 2020 15:33
Гост

Пак че има давност. Че можеше и внуците им да дължат

Gerova
Gerova
25 юни 2020 15:33
Гост

Съгласявам се. Ще докарат фалити. Ауу не. Фалити не!

Filipa
Filipa
25 юни 2020 15:32
Гост

Епа добре. Кой ще трае 10 години е друга тема

nikola
nikola
25 юни 2020 14:39
Гост

Like

Корнелия
Корнелия
25 юни 2020 13:59
Гост

Ей, зорлем ще докарат масови фалити и в България!
Поощряването на финансовата безотговорност у българина цели дългосрочно нов срив и ново ограбване на спестяванията. С едната ръка дават, но с другата ще вземат скоро след това.

твърдо за
твърдо за
25 юни 2020 13:52
Гост

ех, ако не им се печеше яйце на гребаджиите, дали щяха да се навият? ама идат избори. Иначе съм твърдо за!

по-елегантното решение
по-елегантното решение
25 юни 2020 13:51
Гост

Каквото и да се говори, това е по-елегантното право разрешение пред всички проекти за т. нар. личен фалит, които бяха предлагани през годините. Ако за 10 години не си успял, значи никога няма да успееш да събереш и освен това „отписването“ на едно задължение не влече нищо за други, както става с несъстоятелността

123
123
25 юни 2020 13:32
Гост

Прилично е, 10 години са достатъчно време да се потърси и събере задължението.

Наблюдател
Наблюдател
25 юни 2020 13:37
Гост

10 години може да продължи само търсенето на нещо, което длъжникът така или няма как да върне. Тъй че само бумащината ще намалее, друг ефект не виждам. Срещу останалите длъжници, делата дори и тежки, приключват по-бързо.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2020 13:29
Гост

Браво! Дано да мине.

Жижи
Жижи
25 юни 2020 13:30
Гост

А дано, ама надали. Тези хищници банките няма да се оставят току-така.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2020 13:28
Гост

Пълна глупост е при смърт на длъжника, изпълнителните действия продължават срещу неговите наследници. какво са виновни децата му.

LeeeBooker
LeeeBooker
25 юни 2020 13:41
Гост

E, именно с въвеждането на абсолютна давност, тази глупост също отива в киреча.

Питагор
Питагор
25 юни 2020 14:10
Гост

Не сте юлист, нали?! Личи ви…

Аристотел
Аристотел
25 юни 2020 17:13
Гост

А Вие сте гоУам юЛист така уи?

Юрист
Юрист
26 юни 2020 8:18
Гост

След като са приели наследството, децата приемат и задълженията, не само правата. Тогава ще дължат!

Момчето
Момчето
22 юли 2020 23:08
Гост

Могат наследниците да приемат наследството по опис или наследниците да извършат отказ от наследство, и чрез тези два способа не отговарят с личното си имущество.

Filip
Filip
25 юни 2020 13:26
Гост

Аман от лобистки прокарвания.

Мишо
Мишо
25 юни 2020 13:27
Гост

Ей, преди избори колко са хуманни, загрижени и мазни…

Чичо Сам
Чичо Сам
25 юни 2020 13:31
Гост

Кое е лобитстко?

Петьо
Петьо
25 юни 2020 13:26
Гост

Е, значи за физически лица може, а за едноличните търговци-НЕ! Какъв е този двоен аршин?