Антикорупционната комисия разпространи две писма на командира на Военновъздушните сили (ВВС) ген.-майор Цанко Стойков, с които той отказва да предостави информация във връзка с проверката за конфликт на интереси на президента Румен Радев и съпругата му. В съобщението от КПКОНПИ се казва, че това е в отговор на огласена от Министерството на отбраната информация на 7 февруари 2020 г. за извършена вътрешна проверка във ВВС по този повод.

Тя беше разпоредена от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, след като в края на миналия месец прокуратурата разпространи запис на разговор между Стойков и президента Румен Радев, свързан с назначаването на Десислава Радева като пиар във ВВС. Проверката беше извършена от началника на отбраната ген. Андрей Боцев, който е и пряк ръководител на Цанко Стойков. Докладът му не съдържа предложение за налагане на административно наказание на командира на ВВС. Ген. Боцев проследява хронологията на комуникацията от април и май 2019 г. между антикорупционната комисия, Военновъздушните сили, Министерството на отбраната и Щаба на отбраната.

От доклада му става ясно, че на 22 април 2019 г. КПКОНПИ в шест отделни писма иска информация във връзка с проверката за конфликт на интереси, която извършва по отношение на назначаването на Десислава Радева като пиар във ВВС.

Цанко Стойков е предал документите в срок, но в средата на май м.г. антикорупционната комисия е поискала допълнителни данни, които са били предоставени, става ясно от отговора на генерал Андрей Боцев.

От разпространените от КПКОНПИ отговори на ген.-майор Стойков става ясно, че той е отказал да предостави исканата информация.

В първото писмо от 10 май 2019 г. (виж тук – б.а.) командирът на ВВС е лаконичен. Той казва, че посочените от КПКОНПИ правни основания (чл. 72 от антикорупционния закон) са за установяване на конфликт на интереси по отношение на хора, които към момента заемат висши публични длъжности. А Румен Радев не е командир на ВВС от 16 август 2016 г. „Исканата информация е свързана с дейността на о.р. ген.-майор Румен Радев като командир на ВВС за минал период от време, което не кореспондира с целта на ЗПКОНПИ по отношение на установяване на конфликт на интереси“, казва Цанко Стойков.

Във второто писмо – от 27 май м.г. (виж тук – б.а.), той добавя и нови аргументи, като впечатление прави заключението му, че е изтекъл давностният срок за исканата информация. В него ген.-майор Стойков посочва, че производството за установяване на конфликт на интереси се образува до 6 месеца от откриването, но не по-късно от 3 години от извършването на нарушението и напомня, че Радев е освободен като командир на ВВС на 16 август 2016 г.

Така ген. Стойков прави следното заключение: „Правната възможност на Комисията да упражни предоставеното ѝ със закона правомощие по отношение на о.р. генерал-майор Румен Радев е за периода от 22.04.2016 г. (т.к. датата на писмата с искане за предоставяне на информация е 22.04.2019 г.) до 16.08.2016 г. Изтичането на тригодишния давностен срок се явява процесуална пречка за разглеждане на постъпил сигнал и/или решение на Комисията за образуване/прекратяване на производството за конфликт на интереси по отношение на о.р. генерал-майор Румен Радев и г-жа Десислава Генчева. След като правната възможност на Комисията да упражни предоставената й със закона правомощие по образуване на производство по установяване на конфликт на интереси се преклудира на 16.08.2019 г., то не следва да се предоставя и търсената информация от съответния орган преди 22.04.2016 г.“.

Цанко Стойков посочва, че от получените от КПКОНПИ писма не става ясно дали има образувано производство, поради което имало пречка за предоставяне на информация.

Освен това, продължава генералът, тъй като Радев вече е президент, по закон при проверка за конфликт на интереси антикорупционната комисия трябва да изиска и да получи необходимата информация и документи от постоянна комисия на Народното събрание, а евентуално и информация, свързана с дейността на Румен Радев като командир на ВВС за минал период от време – от органа по избора или назначаването. „Командирът на Военновъздушните сили се назначава с указ на президента на Република България, по предложение на Министерски съвет. Видно е, че Командването на Военновъздушните сили не е надлежният орган за предоставяне на исканата информация за о.р. генерал-майор Румен Радев. По отношение на г-жа Десислава Генчева, същата не попада в хипотезата на чл. 6 от ЗПКОНПИ“, пише още Цанко Стойков.

 

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ала бала
ала бала
10 февруари 2020 13:59
Гост

абе не са баш личностни атаки – като иска да вдига на някоя кака краката, да си плаща сам, не с държавни пари….а президеншата, тя доста длъжности и мъже е сменила – на Слави секретарка, на този – пиарка….

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2020 13:53
Гост

Боже, боже… доживях да видя един военен да се изказва не само по-интелигентно, но и по правно аргументирано от шайка високопоставени държавни юристи. Накъде върви една държава, в която военните са по-интелигентни и разумни от юристите…

без страх
без страх
10 февруари 2020 14:41
Гост

Защо се учудвате?
Сравняват се сравними величини.

Тук не е налице това условие, за да се сравняват двете лица по критериите възпитание, нравственост, дисциплина, отговорност и правна култура – генералът от ВСС и гл. прокурор.
Мисия НЕВЪЗМОЖНА!
Все едно да извършваме действие „събиране“ между две ябълки и една круша – пълен аПсурд!

без страх
без страх
10 февруари 2020 13:24
Гост

Давностните срокове са точно изчислени.
Както и да го увъртат „гешев и сие“няма да им се получи – не са по-големи от закона!

Аз им предлагам да сезират КС с ново питане –
„Допуска ли К РБ да се възобновява давностен срок по прокурорска проверка за конфликт на интереси, изтекъл към датата на новото щение на гл. прокурор?“

Алена
Алена
10 февруари 2020 13:01
Гост

Главният ни прокурор за забавянето на подписа на Президента върху указа, явно ще го гони до дупка. 🙂 Много е злопаметен, бе!

Димитров
Димитров
10 февруари 2020 12:58
Гост

Явно няма шанс в обозримо бъдеще да се възобновят отношенията между прокуратурата и президентството.

Ваньо
Ваньо
10 февруари 2020 13:00
Гост

Гешев тук преигра. На ти си куклите, дай си ми парцалките. Говори от името на една институция, но всъщност използва прокуратурата за параван на личните му нападки.

хъм
хъм
10 февруари 2020 12:54
Гост

Генералът много странно изчислява давностния срок. Защо приема, че изтича април, като реално е през август и комисията си е в срок? Да предпази шефа си ли

въпрос
въпрос
10 февруари 2020 12:59
Гост

Разбира се, че иска да го предпази. Въпросът е дали е негова инициатива или му е подсказано от този шеф

Стойчо
Стойчо
10 февруари 2020 12:51
Гост

Брей, Стойков, добре го е написал, т.е. някой от юристите във ВВС, ама иначе писмата стават за прах в очите на 80-те %.

Стоил
Стоил
10 февруари 2020 12:43
Гост

Защо ли ми се струва, че сега Цацаров пак ще изиска проверка, за да бутне едно рамо на Гешев в офанзивата срещу президента.

като нищо
като нищо
10 февруари 2020 12:56
Гост

Проверка на проверката? Може, може. Ще се оправдаят, че има нов шеф и нови данни и хоп – ще я направят

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2020 12:57
Гост

Ефектът ще е абсолютно същият. А и вече, както казва Радев тези проверки все повече започват да придобиват вид на личностни атаки.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2020 12:41
Гост

Тоест, ген.-майор Цанко Стойков е добре запознат със законите и няма да даде исканата от него информация.

Димчо
Димчо
10 февруари 2020 12:42
Гост

Ти какво очакваше? Пази Радев, Радева и себе си.

анонимен
анонимен
10 февруари 2020 12:57
Гост

Запознат той. Казал е на юристите да намерят начин да не дадат информацията и те са скалъпили тези писма.