Генералният директор на БНТ Константин Каменаров е окончателно осъден за шофиране след употреба на алкохол. Състав на Софийския градски съд (СГС) с председател и докладчик Руси Алексиев потвърди условната присъда от година и 3 месеца затвор на Каменаров с 3-годишен изпитателен срок. Той трябва да плати и 600 лева глоба.

Окончателната присъда на Каменаров означава, че той няма да може да продължи да заема поста на генерален директор на БНТ, защото Законът за радиото и телевизията забранява в ръководството на обществена медия да влизат осъждани за умишлени престъпления от общ характер.

Обвинението срещу него е, че около 4 ч. сутринта на 23 юни 2016 г. е шофирал с 1,6 промила алкохол. Тогава бил спрян за проверка от полицаи, докато прибирал съпругата си от тържество, защото не се чувствала добре. Обяснението му за високата концентрация е, че пиел разтвор от билката „златен корен“, която ползвал за стимулиране на метаболизма и за отслабване. Билката обаче се разтваряла в медицински спирт, а същата вечер, след като се прибрал от работа, изпил две дози, което било около 100 грама чист етилов алкохол. Преди това пък изпил и едно уиски за отпускане.

„Човек като се прибере, отпуска се, взима едно питие… Златният корен се смесва с медицински спирт, този корен се разтваря със спирт… Във въпросния ден също пих двойна доза преди да си легна. Пих го във времето между 00,00 – 02,00 часа… Преди тази настойка, същия ден преди това съм употребил уиски „Джони Уокър“ … не мога да кажа дали 50 гр. или 100 гр., но не съм прекалил“, каза Каменаров в обясненията си пред съда.

Същата вечер съпругата му Радина Червенова била на парти и след 2 ч. се обадила и казала, че не се чувства добре и помолила да я прибере. Според защитата той се притеснил за състоянието на жена си и не съобразил, че е пил алкохол, а Каменаров заявил пред районния съд, че се е опасявал да не се случи нещо фатално със съпругата му.

Той обаче е казал, че не се почувствал замаян от алкохола и съдът се доверява на преценката му. Отчетената концентрация обаче е била измерена, когато се връщал към дома си и на излизане вероятно е била по-висока и това съдът също е отчел, като казва, че това е субективно състояние на водача и не води до извод, че алкохолната концентрация в кръвта му е била под 1.2 промила.

„От субективна страна, подсъдимият Каменаров е извършил престъплението с „пряк“ умисъл, като е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици и пряко е целял този резултат. Подсъдимият е съзнавал, че управлява моторно превозно средство след употребата на алкохол, като пряко е целял това свое поведение. В тази връзка, въззивният съд намира за необходимо да посочи, че не се съгласява с наведеното от защитата възражение, че неправилно е прието от първия съд, че е липсвало умисъл в осъществената, инкриминирана по настоящото дело деятелност на подсъдимия. Напротив, вярно, точно и с професионализъм, първата инстанция е извела наличието на субективния  факт – умисъла, именно от правилно установената по делото обективна фактология“, се казва в решението на съда.

Относно вида и размера на наказанието, градските съдии отново споделят извода на съдия Марина Манолова от Софийския районен съд. И също приемат, че не са налице многобройни или изключителни смекчаващи отговорността на Каменаров обстоятелства, заради които и най-лекото наказание да се явява прекалено тежко.

Макар прокуратурата да не е искала по-тежко наказание, СГС подчертава, че от такова няма и нужда, защото „напълно споделя вярната и точна преценка на първият съд, че не се налага изолирането на подсъдимия от обществото в местата за лишаване от свобода и откъсването му от обичайната му социална среда. Общественият интерес не налага, а и личността на самото подсъдимо лице не оправдават, социалната му дезинтеграция“.

В същото време съдът казва, че правилно на Каменаров е била отнета шофьорската книжка за година и половина, тъй като в миналото многократно е бил санкциониран за нарушения на правилата за движение по пътищата.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Има надежда
Има надежда
23 април 2019 11:06
Гост

Ами какво да кажа – една добра присъда. Бих казал, че отговаря на степента и обществената опасност на нарушението, слава богу – не е предизвикал ПТП. Но в случая на Каменаров, водещ е постът му – дано сега БНТ тръгне нагоре и редуцира изявите на разни меко казано странни водещи. Лошото е, че като си спомням какви кандидати имаше, когато избраха Каменаров, не знам дали ще е за добре това в крайна сметка. Само ще спомена Иван Гарелов…

Наблюдател
Наблюдател
23 април 2019 9:32
Гост

Развалиха рахата на Доган и Пеевски. Сега трябва в спешен порядък да търсят заместник на Каменаров. Някой, който ще търпи Кошлуков и прочие „журналисти“, които нямат много общо с професионализма и независимостта, но са в БНТ, за да замазват гафовете на управляващите, доколкото е възможно.

Киро
Киро
22 април 2019 18:58
Гост

Справедлива присъда. Жалко, че повечето шофьори, които карат пили, се отървават още на местопрестъплението чрез подкупи за катаджиите. Жалко и че рецидивистите в това отношение няма да си вземат никаква поука от присъдата на „голям човек“ като шефа на БНТ.

Човек
Човек
22 април 2019 18:56
Гост

Съдът свърши работата на политиците, директорът на БНТ винаги е политическо назначение. В случая обаче Каменаров се прецака сам и всякакви други интерпретации ще са манипулативни.

Анонимен
Анонимен
22 април 2019 18:54
Гост

Сега остава СЕМ да се задейства и по бързата процедура да го освободи. Достатъчно мизерии в БНТ сътвори. А след това незабавно да разкарат и Кошлуков, защото това е ТВ, издържана от нашите данъци и аз лично не желая да хрантутя тез лица.

stan
stan
22 април 2019 17:44
Гост

Ох Котьо, пардон, Косьо, този златен корен ти изяде главата…

drink and drive
drink and drive
22 април 2019 18:52
Гост

този случай, ако не беше показателен за това какви пияндета ни управляват, щеше да е смешен. обърнете внимание, че каменаров е с много нарушения на ЗДвП.